Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Polarni vlak

družinska animirana pustolovščina
Potovanje onstran domišljije.
Na sporedu od: 23.12.2004, Kolosej Ljubljana
1h 32min / 92min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Robert Zemeckis, William Broyles Jr., po zgodbi Chrisa Van Allsburga
Režija: Robert Zemeckis
Deček, ki še vedno verjame v božička, nekega večera doživi veliko presenečenje, ko je povabljen na nepozabno vožnjo s Polarnim vlakom, ki naj bi ga popeljal na severni pol. Na potovanju, polnem čudes in avantur, deček spoznava pravi pomen božičnega čudeža, ki se pokaže šele tedaj, ko vanj resnično verjamemo.

Polarni vlak

Na božični večer leži fantek buden v postelji, nekaj mu ne da miru.

Tiho je kot miška. Čisto pri miru je. In čaka.

Močno upa, da bo zaslišal zvok, ki si ga že od nekdaj želi slišati - cingljanje zvončkov Božičkovih sani.

Ura je pet minut do polnoči.

Nenadoma ga predrami hrumenje. Pogleda skozi okno in ne more verjeti svojim očem - točno pred njegovo hišo se bobneče ustavi bleščeče črni vlak, para iz njegovega mogočnega motorja žvižga v večerno nebo in se dotika nežnih snežink.

Fantek odhiti ven, oblečen le v pižamo in natikače, tam pa ga pričaka sprevodnik, ki je očitno prišel ponj. "Torej, greš?" Vpraša sprevodnik.

"Kam pa?"

"Kam, na severni tečaj, seveda. To je Polarni vlak!"

* * * * * * * * *

Ko se nejeverni fantek na božični večer odpravi na potovanje z vlakom na severni tečaj, se poda na pot, ki mu bo pokazala, da čudežno življenje ne zapusti tistega, ki verjame.

Oskarjevca Tom Hanks in režiser Robert Zemeckis (Forrest Gump, Brodolom) sta zopet stopila skupaj in posnela Polarni vlak, čudežno pustolovščino, ki temelji na literarni predlogi Chrisa Van Allsburga. Film združuje klasično pravljico in najnaprednejšo tehnologijo zajemanja gibanja ter je prvi film nasploh, ki uporablja tako tehniko.

Že skoraj 20 let je knjiga Polarni vlak del praznične tradicije številnih družin širom po svetu. "Ko je moj sin odraščal, sem mu vsako leto prebral to zgodbo in vedno znova ga je očarala," pravi režiser Robert Zemeckis, katerega omenjena zgodba navdušuje vse od njenega izida leta 1985. "Podobe v knjigi imajo nadzemeljski pridih, ki v celoti zajamejo skrivnostnost božičnega večera."

Tudi Hanks, oče štirih otrok, doda svoje. "Več let sem jo novembra in decembra, odvisno od starosti mojih otrok, prebiral štirikrat na teden, dvakrat v enem in istem večeru. Tako da sem zgodbo dodobra spoznal, ko je imel moj 14-letni sin tri leta."

Pisatelj in umetnik Chris Van Allsburg, eno najbolj spoštovanih in uglednih imen otroške literature, je leta 1986 prejel odličje Caldecott za svoje slike, ki služijo kot ilustracije v knjigi Polarni vlak. Van Allsburg, ki je znan po svojih domiselnih in izvirnih zgodbah, je začel svojo kariero kot pisatelj leta 1979, ko je izdal knjigo The Garden of Abdul Gasazi, s katero si je prislužil častno nagrado Caldecott, kar je precej redko za prvenec. Tej zgodbi je leta 1981 sledil Jumanji (po njej je bil leta 1995 posnet film, v katerem je igral Robin Williams), nato še leta 1985 The Polar Express (Polarni vlak). Obe zgodbi sta si prislužili odličje Caldecott, kar pomeni, da je Van Allsburg eden izmed tistih redkih avtorjev, ki si je prestižno nagrado prislužil kar dvakrat.

Magičnost zgodbe tudi na platnu

Režiser Zemeckis je hotel na film do potankosti prenesti magičnost Van Allsburgove zgodbe. Njegove ilustracije, ki izžarevajo lepoto in sijaj, je hotel prikazati tudi na filmu, tako da bi bilo vse skupaj videti kot premikajoča se oljnata slika. Toda kako?

Če bi v filmu igrali pravi igralci, bi se porazgubila čarobnost, klasična animacija pa tudi predstavlja določene omejitve. "Težava tradicionalne animacije je v tem", pravi Zemeckis, "da ne more prikazati avtentičnih človeških likov. Pri običajnih risanih filmih, kot je na primer Sneguljčica in sedem palčkov, to deluje, jaz pa sem iskal bolj resnične like, ki so videti bolj naravni, živi."

Režiser se je zato odločil za najnovejšo tehnologijo zajemanja gibanja, kar pomeni, da igralca posnamejo kamere, povezane z računalnikom, njegova igra pa služi kot osnova za osnovanje računalniško ustvarjenih likov. Ta napredna tehnologija omogoča zaznavanje in zajemanje najmanjših nians izrazov, vse do premikanja trepalnic. Poleg tega lahko posname obrazno mimiko in premikanje telesa več igralcev hkrati, kar omogoča sistem digitalnih kamer, ki lahko zajamejo vseh 360 stopinj.

Polarni vlak je prvi celovečerni film, ki je v celoti posnet v tej tehniki.

Igralci

Tom Hanks (herojček, fantov oče, sprevodnik, potepuh, Božiček)

Tom Hanks je eden najuglednejših in spoštovanih igralcev Hollywooda, saj je prejel številne nagrade, med njimi tudi dva oskarja. Leta 1993 ga je dobil za odlično vlogo z AIDS-om okuženega odvetnika v Filadelfiji, naslednje leto pa ga je prejel za vlogo v filmu Forrest Gump. Za obe vlogi je dobil tudi zlata globusa.

Leta 1996 se je prvič preizkusil kot scenarist in režiser. Posnel je film That Thing You Do!, ki opisuje vzpon lokalne rokovske skupine The Wonders med zvezde. Naslovna pesem je bila nominirana za oskarja. Hanks je tudi zaigral v filmu.

V svoji dolgoletni karieri je igral v številnih uspešnicah. Nastopil je v filmih, kot so Batchelor Party, Splash, Big, Volunteers, Nothing in Common, A League of Their Own, Punchline, Sleepless in Seattle, Saving Private Ryan, The Green Mile (posneto po romanu Stephena Kinga), Cast Away, The Road to Perdition, Catch Me If You Can, The Ladykillers, The Terminal.

Michael Jeter (Dimko, Parko)

Pred kratkim je igral v filmu Kevina Costnerja Open Range, pred tem smo ga lahko videli v Welcome to Collinwood, v Jurskem parku 3 pa je igral ob Williamu H. Macyju in Samu Neillu.

Med drugim je igral tudi v naslednjih filmih: The Gift, skupaj s Keanujem Reevesom in Cate Blanchett, The Green Mile, South of Heaven, West of Hell, Fear and Loathing in Las Vegas, Patch Adams, Jakob the Liar, True Crime, The Fisher King, Air Bud, Mouse Hunt, Waterworld, Drop Zone, Zack & Reba, Sister Act 2, Tango & Cash, Dead Bang, Zelig (Woody Allen), Hair (Miloš Forman), ki pa je tudi njegov prvenec.

Michaela so kritiki opazili v televizijski nadaljevanki Evening Shade, v kateri je igral tudi Burt Reynlods. Leta 1992 je prejel nagrado emmy. Kot gost se je pojavil v nanizankah, kot sta Picket Fences in Chicago Hope (prejel je tudi dve nominaciji za nagrado emmy).

Jeter je preminil 30. marca 2003, kmalu zatem, ko je zaključil s snemanjem Polarnega vlaka.

Peter Scolari (osamljeni deček)

V svoji dolgoletni televizijski karieri je nastopil v Bosom Buddies in Newhart, za kar je prejel tudi štiri nominacije za nagrado emmy. Zaigral je tudi v televizijskem šovu Honey I Shrunk The Kids.

Med drugim je na primer igral v Stop The World...,The Ryan White Story, Perfect Harmony, Missing Children, Twilight Zone, Family Ties, E.R., The West Wing, From The Earth to the Moon in That Thing You Do.

Nona Gaye (herojčica)

Najbolj znana je po svoji vlogi druge žene Muhammada Alija Belinde v filmu Ali, kjer je slavnega boksarja zaigral Will Smith. To je bil tudi njen igralski prvenec.

Igrala je tudi v drugem in tretjem delu znanstvenofantastične trilogije Matrica. Igrala bo tudi v filmu Crash, ob boku Sandre Bullock, Dona Cheadlea ter Brendana Fraserja, ter v XXX2: State of the Union.

Eddie Deezen (brihtko)

Svoj prvenec je doživel leta 1978 v znanstvenofantastičnem trilerju Laserblast, nato pa smo ga lahko videli še v filmih, kot so Grease, I Wanna Hold Your Hand, Desperate Moves, Zapped, War Games, Critters 2: The Main Course, Assault of the Killer Bimbos, Spy Hard, na televiziji pa je se pojavil v The Computer Wore Tennis Shoes, Mob Boss in Champions: A Love Story.

Eddie pa je tudi večkrat posodil svoj glas, in sicer v Mother Goose & Grimm, Scooby-Doo in Arabian Nights, Dexter's Laboratory, The Weird Al Show, Pigs Next Door, Lloyd in Space in Kim Possible.

Izza kamere

Robert Zemeckis (režiser/scenaris/producent)

Za megauspešnico Forrest Gump je prejel tako oskarja, kot tudi zlati globus za režijo. Film si je prav tako prislužil oskarja za najboljšo moško vlogo, in sicer ga je dobil nihče drug kot Tom Hanks.

V svoji bogati karieri je režiral naslednje filme: What Lies Beneath (v katerem sta igrala Harrison Ford in Michelle Pfeiffer), vse tri dele uspešnice Back to the Future (Michael J. Fox in Christopher Lloyd), Contact (Jodie Foster, Matthew McConaughey in Tom Skeritt), Death Becomes Her (Meryl Streep, Goldie Hawn in Bruce Willis), Who Framed Roger Rabbit? (Bob Hoskins in Christopher Lloyd), Romancing the Stone (Michael Douglas, Kathleen Turner in Danny DeVito).

Zemeckis je bil tudi producent pri filmu House on Haunted Hill, pri filmih The Frighteners, The Public Eye in Trespass pa je bil izvršni producent.

Komentarji

19.11. 2004 ob 6:41

Dober film

— Andrej
25.11. 2004 ob 6:48

A kdo ve če je film sinhroniziran v slovenščino?

— meta
28.11. 2004 ob 12:32

polarni vlak je film,ki je zelo zanimiv in ima dobro vsebino.Film si že ogledal zato lahko povem,da je film dober sam škoda ki je rsanka k ni prov film.Samo to je kritika drugače pa nimam kaj povedat!¨ ajd!

— pohvala
13.12. 2004 ob 17:47

ta polar express je ena čist skomercjalizirana risana, taka kt se vsak božič najde kkšna. Sranje o božičkih, osladnih božičnih koncih, božičnemu vzdušju (ki ga najprej, logično, seveda ni!)...Edino, ampak res edino, kar je v tem filmu v reedu je Tom Hanks.

— cooly
20.12. 2004 ob 14:39

super film!!! deček verjame v božička lepo lepo hodite ga gledat!!!

— kika
20.12. 2004 ob 20:49

Hčerka je stara 4 leta in komaj čaka na ta film,vendar se film začne 23.12. po 20 uri.Kako naj otroku izpolnim željo in mu dopovem,da je film prepozno na sporedu.Lp

— aneja
22.12. 2004 ob 6:47

Tako, da za bozic spregledas uro in jo peljes v kino!

— Puffer
23.12. 2004 ob 12:34

Lepa risanka.

— Klara
23.12. 2004 ob 14:33

SAJ JE TUDI OB 18.20!

— VIDNA
23.12. 2004 ob 20:24

totalna beda bo če na grete gledat filma ok je risanka ampak ful dobra ite gledat ker vam ne bo žal

— tina
24.12. 2004 ob 14:24

danes grem gledat film

— lejčika
24.12. 2004 ob 14:45

kva noben nč ne napiše

— mp
25.12. 2004 ob 10:27

kva men je ta film kr neki ne vem kdo se ga je spomnu jest sm ga šla gledat kr neki tist deček je tak da če bi bla jest on bi se sam skrila fuj a ne no sj eni ga še niste gledal zato vam povem da je ta film metanje dnarja v koš .! vesele božične praznike in srečno novo leto 2005

— pikica
25.12. 2004 ob 15:40

je full kul kot je na sliki videti je verjetno najboljši vlak seveda je čarovnija ampak je lep saj za male otroke tudi za odrasle ne smem rečt sej moja mama in ata ga greta tui gledat! uzivajte v tem filmu ne bo vam zal LP samanta

— samantha
25.12. 2004 ob 16:42

Film je kul.Priporočam ga predvsem otrokom.Morm pa rečt,da zgleda k film čeprav je risanka.

— ojla!
25.12. 2004 ob 19:38

ve kdo naslov uvodne pesmi in neke ful lepe pisme uporabljene v filmu?

— majchi_na
25.12. 2004 ob 19:40

*pesmi vsem vesele praznike

— majchi_na
26.12. 2004 ob 9:34

hahahaha dons pa je zastonj če v kolosej prinešeš kupon od novic-v bistvu je v dnevniku !!!jst sm že 4 kart dubu hahaha!!!

— tomy
26.12. 2004 ob 14:56

Film sem si ogledala danes,dan po bozicu,in v meni se je kljub temu,da nisem več otrok,zgodilo nekaj cudovitega-spet vrjamem v bozicka!Ne glede na vašo starost si pojdite pogledat film in zacutite to magicnost praznicnega dne!Naj vam oci zasijejo kot otroku...zaslisite spet glas zvoncka iz bozickovih sani...prepustite se sanjam!

— MATHEA
26.12. 2004 ob 18:02

Film vreden ogleda!!!

— Ana
26.12. 2004 ob 18:14

Čudovita risanka, vsekakor vredna ogleda. Zelo primerna za mlajše otroke, pa tudi za odrasle. FILM VREDEN OGLEDA IN DENARJA!!! Oglejte si ga, ne bo vam žal. Prepričal vas bo, da boste spet verjeli v BOŽIČKA!!!

— Zilrvi
26.12. 2004 ob 21:19

kul polarni vlak super fil mi boljse risanke ko je to res meni je blo zelo vsec pa se nekaj v kino pri tem filmu mi je decek poagal najti fanta saj sem se jokala in mi je en fant pomagal tnxy vsem obozevalka exspresa polarni vlak ql :)

— exspres
26.12. 2004 ob 22:22

me zanima zakaj se ni komentarja

— matjaz
27.12. 2004 ob 8:14

JE ZELO DOBRA RISANKA ČEPRAV NI V SLOVENŠČINI DOGAJAJO SE NEVERJETNE STVARI RECIMO VAGONI PLAVAJO PO VODI

— MARK
27.12. 2004 ob 16:11

ja dons si ga grem ogledat,tko,da vam ga kasnej opišm podrono kako se mi je zdel!!

— kasalyka
28.12. 2004 ob 9:06

Ali morda kdo ve,če bo v Mariboru ta film na sporedu še naslednji teden v Januarju?

— aneja
28.12. 2004 ob 10:12

Ja, to je pa tako. Je navadna risanka ( beda) in je v kinu samo zaradi otrok. Tako da tistim malo večjim otrokom ogled filma ne priporočam saj boste razoračarani. Mene so tja tako rekoč ''zvlekli'' in mi čist nič ni bil všeč. Meybi bi bil boljši, če bi bil v obliki filma, pa še takrat bi bila navadna bedarija. BEDA!!!

— Kari
28.12. 2004 ob 11:09

ful dober film.za zjokat.

— jure
28.12. 2004 ob 11:48

Ful vredu film, sploh priporocam ogled pri praznovanju rojstnega dne.. Odsvetujem ogled nosecnicam in ljudem ki imajo tezave s srcem (zvocni efekti). Priporocen je ogled le starejsim od 18 let, zaradi vsebine filma (mlajsi se vrjamejo v bozicka)..

— Tim
28.12. 2004 ob 12:26

res dobr film!! vživi ta v otroška leta ko sem še vrjela v božička! vsi si ga pojdit ogledat!

— božičkica...
28.12. 2004 ob 12:48

beda od totalne bede! ne vem kera budala sploh to še hod gledat.bl bednga filma si še mi nebi mogle zmislt

— zvezdica 3
28.12. 2004 ob 13:45

to je ful dobr film pejte ga gledat ker je ful dobr čeprav je risanka ampak je ful kul

— baby prostitutk
28.12. 2004 ob 18:29

pa kwa usi neky govorite o filmu.a ni risanka?? hm. rada bi šla gledat to "RISANKO" sam nebi wedla če se mi sploh splača jit gledat.hm...a bi mi loh to vi razložili. že rekolama je dobra tko da more biti pomoje tud risanka dobra.hehe upam da se slišmo še kdaj.=P

— *™*EwChYkA*&#8 482;*
29.12. 2004 ob 8:27 zvezdica

Končno animirani film, ki se ogiba delovanja na najvišjih obratih in ki ne vključuje tipičnih klišejev iz sodobne ameriške družbe (kot tiste trapaste ribe z pralnico za kite). Kljub vsemu gre priznati da največ za pravljičnost filma naredi izvrstna animacija. Je prava poslastica za ljubitelje vsega iz časa industrijske revolucije, saj so vsi tehnični predmeti nekako iz tistega časa. Vse je prikazano zelo realistično, vsa gibanja so vsaj pogojno možna - ne delajo se norca iz fizike. To je pomembno, ker ne žali otrokove inteligence (v primeru, da jo ima seveda). Bolj kot zgodba je pri filmu pomembno vzdušje, in to je po zaslugi čudovite animacije - pravljično.

— Mula Omar
29.12. 2004 ob 8:31 zvezdica

Moj 6,5 letnik pa je pa film tako požiral z očmi, da je pozabil dihati in je takoj naslednji dan vprašal, kdaj ga gremo spet gledat!

— Mula Omar
29.12. 2004 ob 12:37

fulll dober film samo nevem kako je tom hanks lahko igral tolko vlog. je za vse starosti in lepšega filma še ni blo nikoli! ps. škoda da ni sinhroniziran da bi majhni otroci več razumeli=)

— tina
29.12. 2004 ob 12:41

Ta film je res kul.

— Ana
30.12. 2004 ob 0:08

Na koncu filma me je kar stisnilo pri srcu, saj tudi sama ne bi slišala zvončka s sani. Želela bi si še vedno verjeti v Božička, tako kot moj osemletnik in glavni junak iz filma, toda žal to ni mogoče in moramo starši še vedno čakati, da otroci zaspijo, potem pa sami postavimo darila pod drevesce.

— Realnost
30.12. 2004 ob 20:18

ej folk film je res u ibr hud ane

— neja
3.1. 2005 ob 14:50

to je najboljša božična risanka ker fant vrjame v božička in ker igra tom hanks

— jan
6.1. 2005 ob 13:56

zakva ni že kuj po televiziji

— sabina
8.1. 2005 ob 9:44

To je zame animirani film, ki gane tako mlajše otroke kot tudi nas -starejše otroke. Veliko kadrov me je pripravilo do tega, da sem spustila kakšno solzico, saj je bil film prav prepojen z otroškimi občutki. Vsi, ki še kaj verjamete v Božička si morate ta film ogledati, saj je enostavno najboljši! Film vzbudi v vas željo po otroštvu, takrat , ko smo še vsi verjeli v Božič! Prav to je bistvo filma! Tisti, ki si ga še niste ogledali-POHITITE! Prav tako sem ga tudi jaz požirala z očmi, kot nekateri otroci v dvorani.

— Najboljši animirani film(vsaj zame)
9.1. 2005 ob 12:29 zvezdica

Hudo dober film za vso družino. Efekti so zares odlični predvsem ko vlak z vso hitrostjo po hribih in dolinah drvi proti severnemu tečaju. Tudi sicer nam je zgodba o Božičku že znana vendar je tokrat prikazana na povsem nov in zelo privlačen način. Priporočam ga vsem-mladim po letih in srcu, saj film prinaša uro in pol sprostitve in užitkov.

— VANILLA
12.1. 2005 ob 0:17 zvezdica

Za tiste, ki še vedno slišijo zvonec. Dobrodošli na Polarni Ekspres, na prav poseben čarobni vlak, ki vas bo odpeljal na Severni pol. V naročje Božička, jelenčkov in škratov, ki izgledajo kot Bing Crosby. Tja, kamor lahko gredo samo tisti, ki še vedno verjamejo. Ki še vedno slišijo zvonec. Ki vsaj enkrat na leto živijo v pravljici. Pa četudi se Božiček potem obnaša kot zvezdnik, kot Bog, ki pravi, da je treba božični duh najti v sebi. Zares lepa, čarobna in čudovita božična risanka, profesionalna in dih vzemajoča računalniška animacija, ki jo nese čez Božič. Čez našega in čez pravoslavnega. Pa četudi gre za parafrazo filma Speed, kjer namesto avtobusa pač divja vlak, se pravi za magično inačico filma Kasandrin most, kjer je potnike v vlaku brez zavor napadel smrtonosni virus, torej za risano verzijo filma Under Siege 2, kjer se je Steven Seagal iz ladje prestavil na pobesneli vlak v rokah nevarnega terorista. In naš Polarni Ekspres divja hitro. Tako zelo hitro, da glavni junaki nimajo časa za ljubezen. Ali kot pravi gospod sprevodnik: 'Mudi se nam. Polarni Ekspres ne zamuja. Njegova pot je preveč pomembna, da bi si lahko privoščil zamudo,' ki ga tako kot večino ostalih likov, vključno s fantkom, ki je nehal verjeti, govori odlični Tom Hanks. Pač čisti adrenalinski tobogan, ki ima tudi dušo. Tako pravo božično, čarobno in očarljivo.

— iztok gartner
19.1. 2005 ob 13:28

ja ta film je ful kul!jst sm bla navdusena nad njim!! zakon je se kasen tak film nej posnamejo

— gasa
26.1. 2005 ob 13:52

hm dobro

— tina
5.2. 2005 ob 17:02

Pilarni vlak je risanka ki govori o božiču.je zanimiva in priporočam vsem odraslim in otrokam.

— karmen
8.2. 2005 ob 11:35

ta film je res kul.oglejte si ga.

— xxy
10.2. 2005 ob 18:41

filem Polarni vlak mi je tako všeč da bi ga gledala vsak dan. Upam da bo še veliko podobnih filmov. hvala!

— Alenka
22.2. 2005 ob 14:12 zvezdica

Božič je zagotovo eden najlepših časov v letu, pa ne zgolj zaradi daril, počitnic in bolj ali manj divjih praznovanj, temveč predvsem zato, ker v človeška srca vsaj za nekaj trenutkov prinese srečo, brezskrbnost in dobre namene, torej dobrine, ki so v sodobnem svetu, ki ga poganjata in hkrati izrabljata, zgolj čas in denar, vse bolj redke. In čeprav odrasli nimajo več časa za drobne užitke življenja, je potrebno vsaj otrokom omogočiti, ali pa vsaj dovoliti, da odraščajo brez prevelikih skrbi, in da se lahko kadarkoli vkrcajo na Polarni vlak in odpotujejo onstran domišljije. Božični filmi so v sodobni filmski industriji že povsem vsakdanji pojav in pravzaprav bi se zdelo, da je nekaj hudo narobe, če ob koncu leta v kinodvorane ne bi prišel kakšen film z dedkom v rdečem, v glavni vlogi. Pri Polarnem vlaku sta moči združila režiser Robert Zameckis in igralec Tom Hanks, osnova za zgodbo pa je služila razmeroma enostavna zgodba Chrisa Van Allsburga o otroškem odraščanju, ki je na eni strani soočeno s številnimi življenjskimi preizkušnjami, a po drugi strani skuša ohranjati vero v čarobnost in splošno dobro tega sveta. Toda kljub obrabljeni temi, se v zgodbi najdejo številne nove zanimive dileme in nauki, predvsem kar se tiče razlik med otroki in njihovim različnim dojemanjem sveta in posledičnim drugačnim ravnanjem. Za dodaten srž in filmski presežek poskrbi predvsem osupljiva animacija, ob kateri se v nekaterih kadrih lahko že resno vprašamo, kako daleč je sploh še do trenutka, ko se ne bo več dalo ločiti med resničnimi in animiranimi liki. Ob prelomu 20. stoletja so računalniki že podrli navidezne meje zmožnega in tako lahko ustvarijo povsem umetno, pa vendar na prvi pogled resnično okolje, le še ljudje in predvsem naše kompleksno premikanje daje animatorjem nekaj preglavic. Tako ima tudi Polarni vlak še nekaj značilnih animacijskih pomanjkljivosti, predvsem kar se tiče obrazne mimike, ki je tehnologija zajemanja gibov, pri kateri se s senzorji registrira premikanje resničnih igralcev in nato prenese v računalnik, še ne more dovolj natančno posneti. Zdi se tudi, da nekaj upočasnjenih kadrov ne gre predpisati zgolj žanru filma, temveč sami kompleksnosti animacije, vendar kot že rečeno, v takem (čarobnem) filmu to ne moti preveč. Polarnemu vlaku se tudi pozna, da je bil narejen za hkratno uporabo v tridimenzionalnih kinih, saj vključuje številne sekvence hitrega čelnega premikanja, kar ima seveda svoj smisel predvsem če predmeti, ki se približujejo, izstopijo iz platna, v navadnih kinih pa ti kadri zaradi pretirane dolžine preveč prekinjajo rdečo nit zgodbe. Omeniti velja tudi prijazno glasbo, ki ni preveč vsiljiva in se lepo poda k filmu, četudi ne bi bilo nič narobe, če bi bila za odtenek bolj izrazita. Polarni vlak je tipičen žanrski izdelek, ki bo navdušil predvsem vse mlade (po letih in po srcu) in ki še enkrat več potrdi dejstvo, da je čarobnost sveta odvisna predvsem od tega, kdo ga opazuje, oziroma v tem primeru posluša. Včasih je namreč potrebno verjeti v nekaj lepega, četudi nam razum govori drugače, kajti glavno je, da v srcu čutimo, da je to zares tisto, kar nas osrečuje in daje smisel našemu življenju. Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
2.3. 2005 ob 15:39

Film je zelo lep.Jest sm ga gledov na božič pa je bil ful hud . Pejte gledat

— hudec
3.7. 2005 ob 16:03

men je ta filem ful kul

— sabina
1.12. 2005 ob 15:46 zvezdica

film je ful dobr, priporočala bi ga usem osebam starim od 4 do 15 let. ko sm ga šla gledat se mi je na zaetku zdel beden, potem pa mi je postajal čedalje bolj ušeč! ob koncu filma sem si rekla da si ga bom šla ogledat še enkat, vendar mi zaradi osebnih zadev to ni uspelo. če bi se lahko to meni zgodilo da pi se pelala na polarnem laku in še druge dogodivščine, ki so se zgodile v filmu bi bila zelo vesela. toplp vam priporočam ogled tega filma!!! lep pozdrau

— jasna
26.12. 2005 ob 9:07

sam star devet let in sam sa sestricama si jucera v kinoju ogledo film i prvi utiski o filmu su odlicni

— tino
10.5. 2008 ob 2:00

resnično eden najboljših filmov

— urša
20.12. 2008 ob 20:53 zvezdica

ta film mi je najbolj pri srcu zato,ker nekako začnem verjeti da božiček obstaja. stara sem že 12 let,mogoče se vam zdi smešno. najstnica sem in ne razmišljam o božičku,ampak še vedno prebudi v tebi tisti otroški duh, ki nikoli ne izgine. pa tudi,ker je v filmu znanstvena fantastika in obožujem vlakce,ki se vozijo navpično dol.prisrčen je,in komaj čakam,da dobim darila. čisto so me prevzela. in ta tovarna,trakovi,padanje v luknjo..........ta film MORATE gledati,ker vem da ga boste še 100-krat. byby

— Lola
21.12. 2008 ob 15:20

jo hvala bogo tt film sm mogu napisat za oceno

— jddku
31.12. 2008 ob 0:00

Ta film je fuuuuuuuuuuuuuuul brezvezn!!!!!
Zgodba je kr neki je k neka risankaXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

— ( XPeTrAX )
30.1. 2009 ob 10:35 zvezdica

tale risani film je moj najljubši ...joj..že dolg nism gledla tko lepga..res...ene noči sm sanjala o njem in to je bilo pred 2 meseci in še vedno se spominjam do ene podrobnosti..sanjala sem da je mene prišel iskat ta polarni vlak in jst nism hotela nanj in nato je odpejl in jaz sem tekala za njim..(bila sem v filmu).in ni se ustavil..zelo sem jokala..zato sem se sama odpravila ampak je kar izginil..ko sem se zbudila sem mislila da je res in začela sem iskati darilo ki naj bi ga mi dal božiček.pred letom ...to sem iskala res preiskala sem celo mojo sobo.šele tedaj sem se spomnila da sem to le sanjala ...bile so moje najlepše sanje...verjemite...pojdite ga gledat neboste verjeli kako lep risani film je...moj najljubši.mamo bom zagotovo prepričala da mi ga kupi..

vsem ga priporočam..zagotovo se vas bo dotaknil.. :)

— nyah
24.7. 2009 ob 10:12

Dober film še posebej mi je bilo čist vsse všeč
ni niti minute v tem filmu da mi ne bil všeč.
Šli smo ga gledat in je bil kul.

— POLAR EXPRES
1.11. 2010 ob 12:48

fulll čustven film....res je dobr!!!!!!!!!! ;)

— lolly

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.