Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Podzemlje: Evolucija

akcijska znanstvena fantastika
Saga se nadaljuje
Na sporedu od: 6.7.2006, Kolosej Ljubljana
31.8.2006, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 46min / 106min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Danny McBride, Len Wiseman
Režija: Len Wiseman
Vojna med vampirji in volkodlaki se nadaljuje in zaostruje, dobro varovane skrivnosti pa prihajajo na plan. Vampirska bojevnica Selena in volkodlak Michael skušata na begu pred krvoločnimi vampirji razkriti resnico o skupnem krvnem poreklu obeh nesmrtnih vrst in zapletenih dogodkih iz preteklosti, zaradi katerih se klana že stoletja vojskujeta v vse bolj brutalni vojni. V glavnih vlogah nastopata Kate Beckinsale in Scott Speedman.

Sinopsis

Vojna med vampirji in volkodlaki se nadaljuje in zaostruje, dobro varovane skrivnosti pa prihajajo na plan. Razkriva se zapletena preteklost in vzroki, zaradi katerih se klana že stoletja vojskujeta v vse bolj brutalni vojni. Underworld: Evolution - saga se nadaljuje.

Vampirka Selene (Kate Beckinsale) je ubila svojega nekdanjega zaščitnika Viktorja (Bill Nighy), enega izmed vampirskih vladarjev. Upa, da ji bo zločin oproščen, ko Marcusu (Tony Curran), prvemu vampirju, pojasni svoje razloge. Michael (Scott Speedman), nekoč običajen človek, danes pa hibrid vampirja in volkodlaka, želi iti z njo, ona pa odkloni njegovo pomoč, ker ne zaupa volkodlaku, ki se skriva v njem. Medtem je tudi Marcus postal hibrid. Ko se prebudi iz spanca, poskuša ubiti Selene in Michaela, željan še večje moči. Dogodki in boji, ki sledijo, bodo pokazali, da je ljubezen Selene in Michaela močnejša od vseh ovir. Ko Selene odkrije, da je vse, v kar je v življenju verjela, velika laž, se odloči poiskati vampirja Adriana Tanisa (Steven Mackintosh) in izvedeti vso resnico. Ena izmed stvari, ki jih izve, je to, da niti Marcus niti njen bivši zaščitnik Viktor nista bila prva Nesmrtnika. Prvi je bil Alexander Corvinus (Derek Jacobi), Marcusov in oče njegovega brata dvojčka, Williama. Stoletja je spremljal njune boje, 'čistil' za njima in se trudil, da bi ju zadržal čim dlje od človeške družbe. Selene in Michael se bok ob boku borita proti zastrašujoče močnemu Marcusu, ki hoče iz ujetništva osvoboditi krvoločnega Williama in z njegovo pomočjo zavladati svetu. Z vsakim sporom se razkrivajo nove skrivnosti, ki mečejo neprijetno luč na dogodke iz preteklosti in kot rezilo sekajo v boleče, globoko potlačene spomine.

Evolucija zgodbe

Na začetku filma Underworld: Evolution se Selene spominja masakra svoje družine. Vse življenje je verjela, da so njene najdražje ubili volkodlaki, ko izve, da je to storil Viktor, pa se ji začne podirati svet. Koliko volkodlakov je že padlo pod njeno roko? Koliko bi jih še ubila, če se skrivnost ne bi razkrila? In koliko življenj bo še treba žrtvovati, preden bo preteklost končno maščevana? Potem ko je ubila Viktorja in se povsem odtujila od vampirjev, je edini Selenin zaveznik Michael, ki se bori s spoznanjem, da je postal hibrid, mešanica volkodlaka in vampirja. Selenino edino upanje je, da vse pove Marcusu. Ko bo izvedel za vse Viktorjeve in Kravenove spletke, ji bo gotovo oprostil, da je ubila enega izmed Prvih ... Ampak tudi Marcus je postal hibrid, ker je Viktor na njegovem grobu prelil kri volkodlaka Singa, z njegovo močjo pa se ne more nihče kosati.

"Marcus je postal izjemno močan, a mu še ni dovolj," pojasnjuje Tony Curran, ki je utelesil megalomanskega vampirja-hibrida, "... in misli, da je neke vrste bog. Ima noro idejo, da bo iz ujetništva osvobodil svojega brata Williama, prvega in najnevarnejšega od vseh volkodlakov, in da bosta skupaj osvojila svet. Marcus je prava grožnja, ker mu ni para. Edini, ki se lahko kosa z njim, je drugi hibrid Michael. Svet nima možnosti v boju proti njemu." Kraven prvi izve, v kaj se je Marcus spremenil, in se odloči, da ga bo ubil, preden se prebudi. V tem poskusu Marcus ubije Kravena in vsrka njegove spomine, med katerimi je tudi podatek o lokaciji obeska, ki ga je nekoč okrog vratu nosil močan volkodlak Lucian, brez katerega ne more osvoboditi Williama. Obesek imata Michael in Selene, ki pa ne poznata njegove vrednosti. Da gre za nekaj zelo pomembnega, jima postane jasno, ko Marcus skuša ubiti Michaela, da bi se dokopal do dragocenega predmeta. Ampak njegove prave namere ostanejo zavite v tančico skrivnosti. Tudi Selene je eden izmed ključnih delov sestavljanke, ker je lokacija Williamove celice shranjena globoko v njenih spominih. Selene in Michael preživita prvi boj z Marcusom. Michael ni več žrtev, ki potrebuje njeno zaščito, in začne počasi sprejemati svojo novo moč, vlogo, ki mu jo je namenila usoda, pa tudi občutke do Selene. Po uspehu filma Podzemlje režiser Len Wiseman na vprašanja o odnosu med Seleno in Michaelom odgovarja: "Sprva sem mislil, da se bo s prvim filmom končala tudi njuna zveza. Ampak skozi vso ljubezensko zgodbo med Lucienom in vampirko Sonjo se je raztezala nit Romea in Julije, ki se je nato nadaljevala z Michaelom in Selene. Ker ona sovraži ljudi, ta zveza ni imela nobenih možnosti, dokler Michael ni postal hibrid."

V iskanju odgovorov Selene in Michael prideta do vampirja Adriana Tanisa, ki so ga izgnali iz vampirskega klana, dneve izgnanstva pa preživlja v orgijah s puščanjem krvi in trgovanjem z orožjem z volkodlaki. Vse, kar ga zanima, je preživetje, zato s Selene sklene sporazum in ji pove, kar jo zanima: obesek je ključ Williamove celice, katere lokacija je shranjena v njenem spominu, prvi Nesmrtnik pa ni bil Viktor, temveč Marcusov in Williamov oče, Alexander Corvinus (ki ga igra legendarni britanski igralec Sir Derek Jacobi). Corvinus, plemič iz 12. stoletja, je preživel strašno kugo, ki je je mutirala njegove gene in ga napravila nesmrtnega. Kasneje so se mu rodili trije sinovi: Marcus, ki ga je ugriznil netopir, William, ki ga je ugriznil volk, in še eden, ki je krenil po samotni poti smrtnika. Michael, potomec tretjega sina, je bil čiste krvi, dokler ga ni ugriznil volkodlak, kar je spremenilo njegovo usodo. Smrti se je izognil zahvaljujoč svojemu genskemu ustroju, usodo pa mu je zapečatila Selene, ki ga je ugriznila po hudi borbi z Viktorjem; postal je prvi hibrid na svetu, bitje z geni obeh vrst - vampirja in volkodlaka. O bitjih v filmu Podzemlje Wiseman pravi: "Nisem velik ljubitelj starih filmov in legend o vampirjih, ki se ustrašijo, ko jim pokažete križ. To so vampirji iz 'domišljije', v mojem svetu pa so vampirji iz 'resničnosti', za njihov obstoj obstaja znanstvena razlaga: ljudje se 'povampirijo' zaradi ugriza in virusa redke bolezni, neke vrste kuge, ne pa zaradi nečesa nadnaravnega. Ker sem hotel napraviti drugačen film, sem se Podzemlja lotil kot akcijskega filma, v katerem slučajno nastopajo liki iz grozljivke."

Takšen pristop je omogočil tudi kompleksnejši prikaz čustev. Corvinus, ki je soočen s prekletstvom, ki ga je spustil v svet, na primer ne zmore ubiti pošasti, kakršni sta postala njegova sinova, vse dokler ne bosta imela priložnosti za evolucijo. Namesto tega se je odločil njuno vojno imeti pod nadzorom, 'pospravljati za njima' in zgodovino svoje družine ohraniti kot skrivnost. Postavlja se vprašanje, zakaj Viktor ni preprosto ubil Marcusa, ko je imel priložnost. Viktor je verjel v legendo, da bodo, če bosta oba brata uničena, z njima umrli tudi vsi njuni potomci. Zato je, da bi zaščitil svoj položaj, podpiral vojno celo za ceno življenja lastne hčerke, zanemarljivo pa ni bilo tudi to, da je bil Corvinus pripravljen odstranjevati nered, ki ga je za sabo puščal despotski vampir. Tudi on je na neki način postal zapornik, obsojen na tavanje v ogromni skriti ladji, s katere opazuje vse, kar se dogaja, pazi, da se stvari ne izmaknejo nadzoru in po potrebi na teren pošilja svoje 'Čistilce', da odstranijo vse dokaze o obstoju tega nadnaravnega sveta. Toda Corvinusovi poskusi so obsojeni na propad, nevarnost pa začne pretiti tudi njemu. Odločen, da bo našel Selene in svojega brata, Marcus od Tanisa zahteva odgovore. Ampak ni velikodušen kot Selene; najprej iz njega izvleče informacije in vse njegove spomine, nato pa ga ubije. Zdaj sta na vrsti Selene in njegov oče. Michael in Selene prideta na Corvniusovo ladjo, z Marcusom za petami. Marcus zabode Michaela. Selene, ki je prepričana, da je Michaelova rana usodna, se v vrtincu besa in solz bori z Marcusom, ki se prek njene krvi hrani s spomini, med katerimi je tudi tisti o mestu Williamovega zapora. Marcus se sooči tudi z očetom, ga raztrga in odide v prepričanju, da je mrtev.

Težko ranjeni Alexander prenese svojo moč na Selene v upanju, da se bo tako končno končalo prelivanje krvi. Zatem, kot poslednje dejanje, pa uniči svojo ladjo. Čeprav ... "Vidite me, kako s presrečnim izrazom na obrazu izginjam. Kam, pa ostane skrivnost," pravi Jacobi. Medtem je Marcus našel celico, v kateri je ujet njegov brat; s tem ko vtakne obesek-ključ v srednjeveško ključavnico, osvobodi pravi pekel. Toda Selene in Corvinusovi Čistilci su blizu. Sledi apokaliptični boj, iz pepela pa se, kot obljublja legenda, dvigne junak - Michael! William in Marcus se ne nameravata kar tako odreči zmagi. V končnem, hudem boju Michael ubije tako Williama kot Marcusa. Bliža se jutro, Selene pa nima kam ... Na vsesplošno presenečenje ji dnevna svetloba več ne škodi.

"600 poletij. 600 zim. 35 generacij. In potem končno ... sonce."

O produkciji / evolucija stvorov

Ko je leta 2004 Underworld postal hit (zaslužil je petkrat več denarja, kot so ga vanj vložili), je Lakeshore Entertainment takoj začel načrtovati nadaljevanje. Uspeh filma je posebej presenetil režiserja Lena Wisemana; soočiti se je moral z gledalci, ki so zahtevali nadaljevanje, in s pritiskom, da zadovolji pričakovanja ter da je nadaljevanje še večje in boljše. Največji je bil kreativni izziv. Prva odločitev, ki jo je sprejel, je bila v zvezi z monokromnim, plavkastim videzom podzemlja iz prejšnjega filma - v nadaljevanju je več barve, dogaja se na različnih prizoriščih: tudi na odprtem in v planinah, ne samo v mestu. Druga odločitev je bila, da se bo snemalo v Vancouvru in ne v Budimpešti, zaradi prepričljivosti pa so dali maskam, kostumom in igralcem prednost pred CGI tehnologijo.

V filmu o vampirjih in volkodlakih je veliko odvisno od nadarjenosti mojstra maske, ki mora like napraviti čim bolj realne. Patrick Tatopoulos, ki si je zamislil like tudi za prvi film, je v tem nadaljevanju poskušal prekositi samega sebe. "Kar se tiče mask, je bilo v prvem filmu nekaj težav z volkodlaki, saj so bili njihovi vratovi tako trdi, da igralci niso bili dovolj gibljivi. Ampak če bi napravili mehkejše, bi se čudno gubali." Zato so izboljšali celoten kostum za volkodlake, ki je igralcem omogočil, da počnejo navdušujoče stvari, ki jih v prvem filmu niso mogli. Vsi igralci, ki igrajo volkodlake, so visoki okrog 1,90 m, v kostumu več kot 2,15 m, tako da so celo na štirih nogah zelo veličastni. Glava je animatronični del, oči in čeljusti premikajo motorji. Za to so potrebovali tri ljudi z daljinskimi upravljalci, ki so morali biti v vsakem trenutku usklajeni z igralcem v kostumu. Cel kostum (trup, glava in okončine) tehta približno 30 kilogramov. Tatopoulos je najbolj ponosen na 'perutničke': "Smešno bi bilo, če bi ves film naokrog skakali ljudje z nenehno frfotajočimi krilci na hrbtu. Zato sem pomislil, da bi se krila lahko zvijala, tako da je celoten vtis veliko elegantnejši in bolj zanimiv." A kako napraviti 2 - 2,5 metra dolga krila, ki se zapirajo na čim bolj realističen način?

Rešitev tega problema je Tatopoulos poiskal v naravi: v načinu, kako metulj pride iz bube. "Krila razvije tako, da vanje črpa kri. Torej je ideja zasnovana na dejstvih in ne na domišljiji. To mi je bilo pri vsej stvari najbolj všeč." Ne pa tudi igralcem. Čeprav so se trudili kostume napraviti čim bolj udobne, so se morali igralci oblačiti s pomočjo gela, in to pri temperaturah pod ničlo ali pa na vročini. Za dva hibrida je bilo vse to še bolj naporno. Scotta Speedmana in Tonyja Currana so pred snemanjem maskirali po štiri ure in več, po snemanju pa so jima še dve uri odstranjevali masko. Marcus je imel na sebi veliko delov (vključno z 32 zobmi!), ki jih je bilo treba vsak dan namestiti, tako da je pravi čudež, da mu je pod vsem tem uspelo še igrati. "Oblekli so me v jakno, mi prilepili zobe, namestili leče v oči, me polili s krvjo in rekli: 'V redu. Zdaj pa igraj!'", se je pošalil Curran. "Težko je bilo ohraniti zbranost - pozorni morate biti na vse proteze, ki so videti fantastično, a vas zelo omejujejo."

Scottu Speedmanu je bilo všeč, da je lahko 'izginil' v kostumu, posebej rad pa je "... skakal naokrog v njem in se obnašal kot norec, saj v principu niti ne vidite, da sem to jaz." Ni dvoma, da bo Underworld: Evolution navdušil številne oboževalce, ostaja pa vprašanje: kam zdaj in kaj bo z liki? Ali se pripravlja nadaljevanje? Len Wiseman je glede tega redkobeseden: "Obstajajo ideje za nadaljevanje, pa tudi za film, ki bi pojasnil, kaj se je dogajalo v preteklosti. Nič pa še ni dokončno."

O svojem nadarjenem možu Kate Beckinsale pravi: "Njegova glava je vedno prepolna idej. Vse je v režiserjevi viziji; ko Len opravi svoj del posla, ta magični svet iz njegove glave oživi. Vse je tu: zanimiva zgodba, zanimiv odnos in res cool liki. Poleg tega je stvar čudovito posneta, prava priložnost, da se podate v vzporedni svet. Z vznemirjenjem čakam, da bom izvedela, kako se bodo stvari odvijale naprej."

Spoznajte like

Singe - volkodlak-znanstvenik izvaja eksperimente v laboratoriju v zapuščenem vagonu podzemne železnice. Poskuša spojiti vampirsko in kri volkodlaka. Verjel je, da imajo potomci prvega Nesmrtnika, Alexandera Corvinusa, v krvi kopijo matičnega virusa, iz katerega sta nastali obe rasi. Samo nekdo s čisto krvjo bi se lahko spremenil v hibrida, ki bi imel lastnosti obeh bitij, a bi bil veliko močnejši. Leta iskanja so Singea pripeljala do Michaela Corvina. Singea ubije Viktor, ki s krvjo natopi grob, v katerem spi Marcus.

Volkodlaki - stotine let so bili sužnji vampirjev, psi čuvaji, ki so jih ščitili med dnevnim spanjem. Pod vodstvom močnega Luciana so se uprli in tako se je začela krvava vojna, v kateri so bili volkodlaki skoraj iztrebljeni. Lucian je uprizoril lastno smrt ter tako uspel preživeti in zbrati vojsko. Živijo v zapuščenih tunelih pod mestom, kjer kot gverilci čakajo pravi trenutek, da vampirjem zadajo hude udarce, nato pa brez sledi iginejo v noč.

Raze - kot 125 kg groze v obliki volkodlaka se Raze hrani z ubijalskimi nameni in strastnim maščevanjem zaradi krivice, ki je bila storjena njegovemu narodu. Vodi politiko volkodlakov, odločen je kot gladiator, po desetletjih, ki jih je preživel v vojni, pa je odličen vojak. Je del elitine postave, ki išče Corvinusova potomca, ki bi lahko imela ključ njihove evolucije.

William - William je Marcusov brat dvojček. Ugriz volka je mutiral virus v njegovi krvi in ga spremenil v brutalno zver, njegov ugriz pa je bil tako kužen, da se je virus v samo nekaj dneh razširil po vsej regiji. Za razliko od modernih volkodlakov ti niso bili zveri brez zavesti in se niso mogli spremeniti nazaj v ljudi. Da bi jih nekako omejil, je Marcus zbral vojsko Sejalcev smrti (Death Dealers), ni pa se mogel prisiliti, da bi ubil brata. Namesto tega je pristal na to, da za večno zapre Williama, saj bi njegova svoboda pomenila konec človeškega rodu.

Lucian - legendarni mračni gospodar horde volkodlakov je med vampirje zasejal strah in smrt, bratov pa ni prekašal samo po brutalnosti, temveč tudi po pretkanosti in prefinjenosti. Od njegove domnevne smrti je minilo več kot 600 let in šest relativno mirnih stoletij za vampirje. Toda prav tu je bila prevara; v dogovoru z vampirjem Kravnom je Lucian insceniral lastno smrt, da bi lahko skrivaj zbral vojsko, načrtoval uničenje vampirske vrste in dosegel moč, ki presega moči katerega koli vampirja ali volkodlaka.

Alexander Corvinus - je genski oče obeh vrst, volkodlakov in vampirjev. Kot ogrski vojskovodja iz 6. stoletja je Corvinus dobil moč, ko je Evropo pokosil prvi val kuge, ki je pri tem mutirala in ustvarila matični virus, katerega je on prenesel svojima sinovoma. Skoraj tisoč let je skrit opazoval, kaj vse sta njegova sinova prizadejala drug drugemu in ljudem, a se ni mogel prisiliti, da bi ju uničil. Zato je skrivaj poskušal omiliti njuna dejanja. Ker nova Marcusova moč preti, da se bo spor stopnjeval, bo moral Corvinus, s pomočjo Selene in Michaela, enkrat za vselej končati vojno.

Michael Corvinus - donedavna je bil 28-letni zdravnik na urgenci. Sploh ni vedel za svet Podzemlja in vojno med volkodlaki in vampirji, pa tudi tega ne, da je potomec prvega Nesmrtnika in da njegova kri vsebuje genetski ključ, ki bi lahko temeljito spremenil stoletni spor. V eni sami noči se bo njegovo življenje za vedno spremenilo. Ker je okužen z obema vrstama virusa, ni več človek; je prvi hibrid, močnejši od obeh vrst. V begu s Selene se trudi dojeti svoje moči in novo življenje, ki ga mora sprejeti.

Marcus Corvinus - je prvi vampir. Ugriz netopirja je mutiral virus v njegovi krvi. Da bi obdržal pod nadzorom podivjane horde volkodlakov, ki jih je ustvaril njegov brat William, je Marcus zbral vampirske vojskovodje, tudi Viktorja. Vampirjem v izmenah vladajo trije najstarejši vladarji - Marcus, Viktor in Amelia, vsakič eden, medtem ko druga dva spita. Ko pride čas, da bi Amelia zbudila Marcusa, da bi ponovno prevzel oblast, jo Kraven izda: izpusti volkodlake, da ubijejo njo in člane vampirskega svčta. Ko se njegova kri pomeša s krvjo volkodlaka Singea, se Marcus zbudi kot hibrid z nepredstavljivo močjo.

Adrian Tanis - nekoč je bil svetovalec in kronist vampirskega svčta in njegove zgodovine. Zaradi domnevnih laži so ga za vedno izgnali iz klana, zatočišče pa je našel v samotnem samostanu. A daleč od tega, da bi živel življenje redovnika. Brez stika z vampirji lahko živi, kakor želi, to pa vključuje tudi trgovanje z orožjem z volkodlaki, v zameno za varnost. Zaradi svojega nekdanjega položaja Tanis pozna vse pomembne podatke, ki bi lahko pomagali Selene ustaviti Marcusa in končati vojno. Toda Tanis ničesar ne izda brezplačno.

Viktor - eden izmed treh vampirskih vladarjev je starejši od 1400 let. Bil je eden redkih vampirjev, ki jih je Selene spoštovala in jim zaupala. Prav ona ga je prebudila iz 200-letnega sna, da bi mu povedala, da sumi, da volkodlaki pripravljajo velik napad. Toda Viktor skriva strašno in mračno skrivnost. Na svojo veliko grozo Selene odkrije, da je pred tisočletjem prav on sprožil brutalno vojno med vampirji in volkodlaki; ker ni hotel, da se njegova hči poroči z volkodlakom, je prisilil njenega ljubimca, Luciana, da je gledal, kako ona gori na grmadi. Viktor je bil odgovoren tudi za smrt Selenine družine. Ko to izve, ga Selene ubije.

Kahn - orožar in vodja Sejalcev smrti (Death Dealers) - elitne vampirske bojne enote. Tako kot Selene je tudi on predan borec v vojni proti volkodlakom in eden redkih, ki uživajo njeno zaupanje. Ko Selene odkrije, da volkodlaki uporabljajo strelivo, ki žarči UV žarke, Kahn napravi še boljše orožje za uničevanje sovražnikov - naboje, polnjene z nitratom srebra, ki sprostijo smrtonosni odmerek srebra direktno v kri.

Selene - življenje je posvetila uničevanju volkodlakov. Prepričana je, da so oni krivi za pokol njene družine, zato živi za maščevanje. Vedno je verjela, da ji je Viktor rešil življenje in jo vzel pod svojo zaščito. Ker jo je osebno spremenil v vampirko, je postala ne samo nesmrtna, temveč tudi veliko močnejša od drugih. Viktor jo je imel za svojo hčer, ona pa mu je popolnoma zaupala. Ko Selene po naključju odkrije nekaj, za kar meni, da je načrt volkodlakov za uničenje svčta, se sproži niz dogodkov, ki jo postavijo v vlogo zaščitnice človeka, ki ga je ugriznil volkodlak - Michaela. Obrnila se bo proti svojemu klanu in izvedela strašno resnico o svojem vampirskem 'očetu'. Soočena s kaznijo zaradi uboja Viktorja pobegne z Michaelom in upa, da ji bo zadnji starešina, Marcus, oprostil. Kmalu pa bo odkrila, da Marcus ni več isti in da ima povsem druge načrte.

Kraven - vampir, obseden z močjo, trenutni vodja svčta, ki si je vladavino nad vampirji zagotovil tako, da je ubil Luciana. Uživa v razkošnih zabavah, poltenih užitkih in manipulacijah. Navzven je videti, kot da ne odobrava nasilja in prelivanja krvi, po duši pa je spletkar. Kljub svojemu šarmu, uglajenosti in moči ne more dobiti ene stvari: Selenine ljubezni. Ona ga sploh ne spoštuje in pogosto preizprašuje njegova navodila, s čimer ruši Kravenov prevelik, a zelo krhek ego. Hitro se izkaže, da lahko prav Selene ogrozi njegov načrt za doseganje še večje moči.

O igralcih

Britanko Kate Beckinsale (Selene) je širša javnost spoznala v filmu Johna Schlesingerja Cold Comfort Farm. Sledili so filmi Veliko hrupa za nič Kennetha Branagha, Zadnji dnevi diska Whita Stillmana, Palača z rešetkami Jonathana Kaplana, britanska komedija Uloviti ribo, Haunted, Mary Louise Manuela Flecha in The Prince of Jutland Gabriela Axela. Leta 2001 je nastopila v Disneyevem epu Pearl Harbor, filmih Igra usode in Tiptoes ter v drami Laurel Canyon. Med novejšimi filmi, v katerih je igrala, so Van Helsing, Podzemlje in Letalec Martina Scorseseja (v vlogi Ave Gardner). Na malih ekranih je igrala v filmih Emma in One Against the Wind, v gledališču pa v igrah Clocks & Whistles, Sweetheart in Galeb.

Scott Speedman (Michael) se je ameriški javnosti priljubil z vlogo v hvaljeni nadaljevanki "Felicity". Zadnji film, v katerem smo ga lahko videli, je xXx2: Stanje pripravljenosti, igral pa je tudi v filmu Moje življenje brez mene (režiserka Isabel Coixet, producent Pedro Almodovar), Dark Blue, Duets in neodvisnem Kitchen Party (Gary Burns). Rojen je bil v Londonu, odrasel je v Torontu, v mladosti se je veliko ukvarjal s športom. Leta 1992 je kot član kanadske mladinske plavalske ekipe sodeloval na olimpijadi. Ko si je poškodoval vrat, je bil prisiljen prenehati s športom. Prvi film, v katerem je nastopil, je bil kratkometražni Can I Get A Witness?. Med študijem v New Yorku je dobil eno izmed glavnih vlog v nadaljevanki "Felicity", leta 2000 pa je debitiral tudi na odrskih deskah, v predstavi The Zoo Story v gledališču Equity v Torontu.

Tony Curran (Marcus) se je rodil in odrastel na Škotskem, diplomiral pa je na Kraljevski škotski glasbeni in dramski akademiji. Vloga hudiča v predstavi Zgodba o vojaku mu je prinesla nagrado Evening News National. Končal je snemanje filma Beowulf & Grendel v režiji Sturle Gunnarssona, pred tem pa smo ga lahko videli v filmih Flight of the Phoenix, The League of Extraordinary Gentlemen, Blade II, Menace, The Mists of Avalon, Pearl Harbor, Gladiator, The Magical Legend of the Leprechauns, Trinajsti bojevnik, Touching Evil 2 in Velika pričakovanja.

Shane Brolly (Kraven) se je rodil in odrasel na Irskem. Igrati je začel v mali gledališki skupini med študijem v Los Angelesu. Kmalu je dobil vlogo v HBO-jevem filmu Flypaper. Zatem je igral v številnih neodvisnih filmih, prva večja priložnost zanj pa je bila vloga v znanstveno-fantastičnem filmu Garya Flederja Impostor (v glavnih vlogah so Gary Sinise, Madeleine Stowe in Vincent D’Onofrio). Drugi filmi, v katerih je igral, so Connecting Dots, Black Fire, Rennie’s Landing in Sin’s Kitchen, videli pa ga bomo lahko tudi v filmu Zalmana Kinga ChromiumBlue.com.

Steven Mackintosh (Tanis) je debitiral v filmu Prick up Your Ears. Med drugimi filmi, v katerih je igral, so Different for Girls, Morilci, tatovi in dve nabriti šibrovki, Mati, Pomračitev, The Aryan Couple, Tulse Luper Suitcase, Far From China, The Criminal, It’s Good To Talk, House of America, Twelfth Night, The Grotesque, Blue Juice, Return of the Native, Princess Caraboo in Memphis Belle. Na televiziji je nastopil v številnih filmih in nadaljevankah, vloga v filmu Care pa mu je leta 2001 prinesla nagrado za najboljšega igralca, ki jo podeljuje Royal Television Society. Uspešno kariero je ustvaril tudi v gledališču (igral je tudi v Shakespearjevih dramah Sen kresne noči, Nevihta, Cymbeline in Zimska zgodba).

Derek Jacobi (Corvinus) je eden najbolj znanih britanskih igralcev. Odlične vloge je ustvaril na televiziji, odrskih deskah in filmskem platnu. V 70. letih 20. stoletja je igral zloglasnega cesarja v mini seriji "I, Claudius", v 90. pa redovnika in inšpektorja Cadfaela v istoimenski nadaljevanki. Na malih ekranih je nastopil v filmih The Long Firm in The Gathering Storm ter v nadaljevankah "The Jury", "Randall and Hopkirk (Deceased)" in "Frasier". Na velikih platnih pa smo ga lahko videli v filmih Gladiator, Gosford Park in Love is the Devil Dead Again. Igral je tudi v gledaliških predstavah ter v mnogih gledaliških in filmskih adaptacijah Shakespearjevih del.

Bill Nighy (Viktor) je dobil nagrado BAFTA za najboljšega stranskega igralca za vlogo Billa Macka v filmu Richarda Curtisa Pravzaprav ljubezen. Med filmi, v katerih smo ga lahko videli, so Za vedno mlad (za vlogo v katerem je dobil nagrado za komedijo 'Peter Sellers' London Evening Standarda), Lawless Heart, Srečen pobeg, Štoparski vodnik po galaksiji v režiji Gartha Jenningsa, ekranizacija romana Iana McEwana Enduring Love, horor komedija Shaun of The Dead in Podzemlje. Poleg tega je posodil glas v animiranem filmu Sprung! The Magic Roundabout Movie. Pravkar je posnel nadaljevanje filma Pirati s Karibov. Nighy je sodeloval tudi v številnih televizijskih in gledaliških projektih (dobil je nagrado za najboljšega igralca Barclay’s Theatre Award za predstavo Davida Harea Skylight).

O filmskih ustvarjalcih

Len Wiseman (režiser, avtor zgodbe, izvršni producent) je začel nabirati filmske izkušnje v umetniškem oddelku hitov kot Godzilla, Možje v črnem in Dan neodvisnosti. Režiral je oglase za PlayStation in Time Warner, pa tudi videospote, ki so mu prinesli veliko nominacij za nagrade. Režiser je padel v oči direktorju Lakeshore Records, ki je sodelavce pregovoril, da so prebrali zgodbo "Podzemlje". Agent je Wisemanu predstavil scenarista Dannyja McBridea, rezultat pa je bil film Podzemlje. Nato sta skupaj delala na projektu Black Chapter za Disney.

Danny McBride (scenarist, avtor zgodbe, izvršni producent) je kot otrok mornariškega častnika živel nomadsko. Njegovi največji ljubezni sta bili potapljanje in gledanje filmov. V Hollywoodu je spoznal kaskaderja Scotta McElroya. Skupaj sta zasnovala The Scuba Dudes Action Team in začela delati nizkoproračunske filme. Leta 2000 je spoznal Lena Wisemana. sodelovanje sta nadaljevala tudi po Podzemlju. Njun naslednji projekt je triler Black Chapter.

Tom Rosenberg (producent) je ustanovitelj in predsednik odbora, Gary Lucchesi (producent) pa direktor producentskega podjetja Lakeshore Entertainment. Med filmi, pri katerih sta sodelovala, so Punčka za milijon dolarjev, nagrajen s štirimi oskarji, Hudič v Emily Rose, Podzemlje, Jesen v New Yorku in Pobegla nevesta. Delata na filmih The Last Kiss in Crank. Rosenberg je bil eden od ustanoviteljev Beacon Communications, ki je produciralo filme The Commitments, Sugar Hill, A Midnight Clear, The Road to Wellville in Uragan.

Simon Duggan, A.C.S (direktor fotografije) je leta 1998 dobil nagrado avstralskih filmskih kritikov za film The Interview. Med zadnjimi filmi, pri katerih je sodeloval, je Jaz, robot, koji ki mu je prinesel nominacije za nagrade Avstralskega filmskega inštituta in Avstralskega združenja filmskih snemalcev. Sodeloval je pri več kot 2000 televizijskih oglasih ter za to dobil več nagrad International Mobius Advertising in drugih nagrad za oglaševanje.

Marco Beltrami (glasba). Med zadnjimi filmi, za katere je skladal, je režijski prvenec Tommyja Lee Jonesa The Three Burials of Melquiades Estrada. Pred tem je napisal glasbo za filme Red Eye in xXx: Stanje pripravljenosti, Jaz, robot, Hellboy, Flight of the Phoenix, Terminator 3: Vstaja strojev, Blade II, Resident Evil in trilogijo Krik.

Komentarji

21.6. 2006 ob 5:39

Res, da je pol leta prekasno (bolje pozno kot nikoli), vendar ga grem gledati, ker je to eden boljših, če ne najboljši film o vapirjih/volkodlakih nasploh.

— nani
21.6. 2006 ob 13:03 zvezdica

film je glede na tematiko kar v redu, še posebno efekti in maske. dobro nadaljevanje že videnih delov zaključenih v celotno zgodbo, ki se na koncu konča z . ;)

— liones
21.6. 2006 ob 18:05

1. del mi je bil fuul ql upam da bo tako tudi z 2.

— edn
25.6. 2006 ob 14:17

ta film si morem ogledat.tistim ki niste videli prvega dela na glejte filma kr ne boste nč razumeli.

— kraven
26.6. 2006 ob 12:11

hm, po drugih državah je ta film biu prikazovan že lani, pred koncem leta, če se ne motim

— just me
26.6. 2006 ob 23:49 zvezdica

Evolucija prihaja. Zaostrovanje med vampirji in volkodlaki se nadaljuje. Brutalnost in maščevanje razkrijeta svojo plat zgodbe. Le kako bi brez glavne akterke iz prvega dela Selene, ki se neizposno bojuje na vsakem koraku. Pokaže se tudi, da v tem drugem delu režiser resnično da na masko in kostumografijo pred ostalo tehnologijo, kar pa seveda ne velja za posebne vizualne učinke, ki so dosti boljši kot pri prvem delu. Kakšno bo celotno dogajanje, pa si poglejte sami. Že prvi del je prislužil ogromno, kar pa za nadaljevanje EVOLUCIJE lahko rečemo, da se bo povzpel še višje. Uživajte na premieri

— Gaicer
28.6. 2006 ob 8:35

no sliši se zanimivo se vidmo v kinu

— cool
30.6. 2006 ob 15:11

komaj cakamm da pride ven film!:-D

— alien
6.7. 2006 ob 0:00

mene zanima, a naj gledam ta film, čeprav 1. dela nisem?

— tista
7.7. 2006 ob 16:57

...bo, prvi del itak ne pove dosti, ne bo pa nč škode, če si ga ogledaš, res...

— za -tisto-
7.7. 2006 ob 16:59

A je kdo ta filem že vidu ? Kakšen je ? Upam da ok, čeprav sem na internetu vidu malo skromno oceno 2/5... hvala

— Jazst
7.7. 2006 ob 17:01

Ehem, a je Kate dobra ? Je, a ne... Mora pa že bit hud movie...se vidmo

— Lateks
8.7. 2006 ob 8:43

Film sem si ogledal že pred slabim pol leta nazaj v Trstu. Za vse ki, vam je bila enica všeč je ta še toliko bolša izvedba..zgodba-akci ja-liki-scenografija itd. UNDERWOURLD 1 & 2 za enkrat najbolši vampirski-akcjoner film !

— COW-BOY
9.7. 2006 ob 7:57

Enostavno boljši od prvega, zgodba se nadaljuje, akcija in hitrost filma je boljša, in tudi narejen je boljše. Ne spreglejte!

— Danilo
10.7. 2006 ob 12:52

V Kopru lahko zaprete Kolosej, saj večino spodobnih filmov kot je na primer ta, ne predvajate. Smo pač na primorskem manjvredni za ogled kvalitetnih filmov. Drugače pa je že sama video kvaliteta prikazanih filmov na zelo nizki ravni, mislim, da si bom raje kupil projektor in gledal filme doma.

— necro
11.7. 2006 ob 21:13 zvezdica

Film je dobro nadaljevanje prejšnjega, še posebej privlačen za ljubitelje fantazijskih akcij z obilo mističnih bitij nadnaravnih moči. Vsekakor odlične maske. Za razumevanje dogajanja je sicer priporočljivo videti prvi del, vendar tudi brez tega zgodba zelo pritegne. Poleg obilice akcije ne manjka niti kanček romantike, ki bo še posebej navdušil radovedneže, ki so se po prvem delu spraševali kaj se je zgodilo s Seleno in Michaelom. Sicer je bilo zadnje čase akcij z vampirji kar precej, vendar jih za nas ljubitelje tega žanra ni nikoli preveč. Vredno ogleda.

— Manca
12.7. 2006 ob 14:49

Ta film j najbrž hud ! Kr prvi del j bil en dobr film po dolgm času !

— AnChY
12.7. 2006 ob 14:51

Pa bulš j d glegaš 1.- del kr ti vlik razlož d boš vedu za naprej !

— AnChY
14.7. 2006 ob 2:46

Film sam je zelo zanjimiv, a kar se mi res zagravža je to, da sem ta film gledal že med zimskimi počitnicami... torej je v slovenijo prišel po uf in uf mescih? Kaj so ga založil al kaj? Takrt bi ga šou gledat, zdej pa niti slučanjo ne.

— Nemo
14.7. 2006 ob 17:48

ta film je najboljši kar sem jih gledal 1 delj je bil že itak dober 2 pa še je boljši !

— najboljši
18.7. 2006 ob 11:19

ta film je pa res kulllski tak da ne razumem zakaj je ocenjen z 3 ker je svetown

— Urška
18.7. 2006 ob 18:40

ta film je res kul grozljivka ti vampirji in volkodlaki so tak kul

— vampire girl
24.7. 2006 ob 14:02

ful dobr film.svetski,ful ok..nimam slabga komentarja o njem...same dobre stvari.res ful ok film =)=)=)

— someone
25.7. 2006 ob 17:41

Enkico sem v kinu prespala...

— ANč
14.8. 2006 ob 21:29 zvezdica

Državljanska vojna. Kate Beckinsale je spet Selena, pogumna, krvava, odločna, divja in vroča vampirka, ki hoče resnico. Ki hoče enkrat za vselej končati vojno med vampirji in volkodlaki. In kar je še bolj pomembno, med vampirji in vampirji. Prav imate, to je jebena državljanska vojna, kjer vsak vampir pije zase. Kjer vsak vampir sanja o slavi in prestolu. In kjer vsak volkodlak dela za svojega vampirja. Za svojo umazano igro, kjer zmaga tisti, ki bolje obvlada hinavščino in dvojne igre. To kar je manjkalo originalu iz leta 2003, ne manjka nadaljevanju iz leta 2006. Nadaljevanju, ki premore dovolj samoironije, samodiscipline, samokontrole in samopašnosti, da kot za šalo zvozi od začetka do konca in nam postreže s hudo dinamično, adrenalinsko, meseno in gledljivo mešanico grozljivke ter akcije, ki odleti nekje med Van Helsinga ter Bladea.

— iztok gartner
17.4. 2010 ob 20:28

zaaakon film!!! tale pa Van Helsing sta moja najljubša. je mel pa tale kkšne prednosti, recimo sex, tega se je u Helsingu res mankal. kate je bla odlična (ampak to itak rečm za vsak njen film, kr jo obožujm) pa scott speedman je luštkan. bolši od enke.

— yulia

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.