Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Operacija Mečarica

akcijski, kriminalka, drama, triler
Logiraj se.
Vdri v sistem.
Pokradi vse.
Na sporedu od: 1.11.2001, Kolosej Ljubljana
1h 39min / 99min
Scenarij: Skip Woods
Režija: Dominic Sena

Vsebina

Obstaja svet znotraj našega sveta. Svet pod tem, čemur pravimo kiberprostor. Svet, ki ga ščitijo najbolj izpopolnjeni varnostni sistemi. V tem svetu skrivamo naše najgloblje skrivnosti, najbolj obremenjujoče podatke in seveda cel kup denarja. To je svet Mečarice.

Gabriel Shear (JOHN TRAVOLTA), karizmatičen in nevaren vohun, ki hoče priti do sredstev za izkazovanje svojega patriotizma, se mora prebiti v ta svet. Tam ga v nelegalnih vladnih skladih čakajo milijarde. Toda da bi denar resnično ukradel, potrebuje superhekerja, nekoga s talenti, ob katerih so tudi najbolj neprebojni varnostni sistemi na svetu videti kot otroška igra.

Tu nastopi Stanley Jobson (HUGH JACKMAN), eden od dveh najboljših hekerjev na svetu, ki je že bil v zaporu zaradi motenja dela agentov FBI. Zdaj živi sam v razpadajoči prikolici, brez ficka in brez edine stvari, ki je dajala njegovemu življenju smisel - brez hčerke Holly, ki jo je izgubil ob razvezi.

Gabriel in njegova lepa družabnica Ginger (HALLE BERRY) zvabita Stanleyja v njun skrivni svet z obljubo, da bo lahko spet zaživel s Holly. Ko pa Stanley vstopi v ta svet, spozna, da ni nič tako, kot je videti. Postal je orodje v rokah ljudi, ki kujejo veliko bolj zlovešče načrte, kot je bančni rop.

Joel Silver, ki ima zasluge za nekatere od največjih filmskih uspešnic zadnjega časa (Matrica), in Jonathan D. Krane, ki ima za sabo že več kot 40 filmov in 20 let izkušenj (dva filma iz serije Pink Panther, Fenomen, Brez obraza, Generalova hči), sta tokrat producirala vohunski akcijski triler o moči, denarju, žrtvovanju in hekerjih 21. stoletja.

O likih

Mečarica se odvija v svetu, kjer nič ni tako, kot se zdi, in za noben lik ni jasno, na čigavi strani je. "Ključno vprašanje v Mečarici je, kaj ti liki sploh hočejo in zakaj," pravi producent Joel Silver, ki je v zadnjih letih navduševal gledalce z uspešnicami kot Matrica, House on Haunted Hill, Romeo mora umreti in Smrtni udarec. "Položaj je nenehno vprašljiv. Kdo je slab in kdo dober? Gabriel ni junak filma, toda ali je v resnici slab? Stanley je dober, toda kako dober je v resnici? Vse se spreminja in liki niso črni in beli, ampak se kažejo v različnih odtenkih sive."

Dvakratni oskarjevski nominiranec John Travolta igra Gabriela Sheara, človeka, čigar lovke segajo na videz globoko v skrite kanale znotraj vlade. "Gabriel je očitno nekakšen vohun ali nekdanji vohun," pravi Travolta. "Zbuja občutek, da se predstavlja za nekoga drugega, kot je v resnici. Njegov frajerski videz morda vara. V resnici sploh ni pokvarjen."

Gabriel se odloči, da bo ukradel skrita sredstva, ki so bila zbrana v projektu pranja denarja - s šifro poimenovanem Mečarica -, ki ga je izvajala služba za boj proti narkotikom. "Ta denar je samo ležal tam in ustvarjal obresti," pojasnjuje Travolta. "Gabriel misli, da v resnici ni nikogaršnji. V bistvu je umazan denar. Zakaj ga torej ne bi vzel za dober namen?"

"Gabriel je patriot, ki ne izbira sredstev," nadaljuje Travolta. "Z mednarodnim terorizmom bi opravil na svoj način. Za to pa potrebuje denar, veliko denarja. In zato se odloči za krajo."

Po Gabrielovem načrtu naj bi plačanci s težkim orožjem vpadli v banko pri belem dnevu in zajeli talce, potreboval pa bi tudi vrhunskega hekerja. "Hekerji imajo izjemno moč in lahko naredijo ogromno škodo, ker so mladi in uporniški," pravi Hugh Jackman, ki je pritegnil pozornost gledalcev po vsem svetu kot Wolverine v Možeh X. Jackman opisuje Stanleyja kot "običajnega človeka, ki pa je nekaj posebnega zaradi tega, kar dela. Je računalniški genij. Vdrl je v program FBI za nadziranje in ga uničil. To ga je stalo svobode in skrbništva nad hčerko Holly, ki mu pomeni vse na svetu. Ne sme je videti, ne sme govoriti z njo. Zato je obupan. Njegova druga ljubezen so računalniki, toda zdaj mu je prepovedan tudi dostop do njih."

Stanley se zbliža z Gabrielovo sodelavko Ginger, ki pa ji ne more povsem zaupati. Tudi Gabrielovi motivi so nejasni. "V začetku Stanley misli, da gre Gabrielu za denar," pojasnjuje Silver. "Ne strinja se z njim, vendar ga razume. Resnica, ki se mu počasi razkrije, pa je veliko bolj čudna in zapletena, kot si je kdajkoli predstavljal. In takrat je prepozno, da bi se umaknil. No, tudi Stanley poskrbi za nekaj presenečenj in skriva asa v rokavu."

O produkciji

Producent Joel Silver, ki se trenutno ukvarja z nadaljevanjima Matrice, meni, da je svet hekerjev in računalniškega kriminala idealno ozadje za kompleksen triler te vrste. "Internet omogoča računalniškim zanesenjakom, da počnejo neverjetne stvari. Kdor je dovolj spreten in nadarjen, se ne ustavi pred nobenim varnostnim sistemom." Jonathan D. Krane, ki je v preteklem desetletju kar nekajkrat sodeloval s Travolto, pravi, da je njihova zgodba o tem, kako dober in kako slab je lahko za ljudi svet računalnikov, izvirna in znotraj meja mogočega.

Snemanje so začeli v Bendu, Oregon, in ga nadaljevali v Los Angelesu. Za scenografijo je skrbel Jeff Mann, ki je z režiserjem Dominicom Seno sodeloval že pri filmu Samo še 60 sekund ter pri mnogih glasbenih spotih in reklamah. Dovršena akcija doseže višek z neverjetnim prizorom, v katerem ogromen žerjav dvigne avtobus, poln talcev, in ga odloži na streho nebotičnika. Po Mannovem načrtu so v gorah nad Chatsworthom zgradili natančno kopijo strehe. "Pomembno je, da smo vse to posneli v živo. Česa takšnega v filmu še ni bilo videti," je navdušen Silver. "Ljudem smo hoteli pokazati nekaj več kot doslej in če nam je to uspelo, smo opravili svoje delo."

Pred kamero

JOHN TRAVOLTA si je v svoji igralski karieri prislužil že dve oskarjevski nominaciji, nazadnje za prepričljivo upodobitev filozofsko podkovanega morilca v Tarantinovem Šundu, s katero je po dolgem času spet opozoril nase. Odtlej ima polne roke dela. Vloga filmskega producenta, ki postane mafijec, v filmu Kdo bo koga mu je prinesla zlati globus, Pravda za vsako ceno Steva Zailliana pa prestižno nagrado Alana J. Pakule. Lani je bil za vlogo v filmu Primary Colors spet nominiran za zlati globus. Igral je še v filmih Michael, Fenomen, Noro mesto, Zlomljena puščica, Brez obraza, Generalova hči in Tako je ljubka. Njegova zadnja dva filma sta Battlefield Earth in Lucky Numbers.

Prvo oskarjevsko nominacijo mu je pred več kot dvajsetimi leti prinesla prelomna vloga v Vročici sobotne noči, ki je v poznih sedemdesetih navduševala generacijo diska. Sledila ji je mega uspešnica Briljantina, posneta po istoimenem muzikalu. Pozneje je Travolta igral še v filmih Mestni kavboj, Carrie in Blow Out ter v seriji komedij Glej, kdo se oglaša.

HUGH JACKMAN, igralec avstralskega rodu, je v Hollywoodu debitiral v uspešnici Možje X. Nazadnje smo ga videli ob Ashley Judd v romantični komediji Pravi moški, njegov najnovejši film pa je Kate & Leopold z Meg Ryan.

Med njegovimi starejšimi vlogami sta avstralska neodvisna filma Paperback Hero in Erskineville Kings ter avstralski televizijski seriji Corelli in Halifax f.p. V Avstraliji je prejel tudi številne nagrade.

HALLE BERRY je nazadnje igrala v televizijskem filmu Introducing Dorothy Dandridge, pri katerem je bila tudi izvršna producentka. Prinesel ji je več nagrad, med drugim tudi emmyja in zlati globus.

Pred tem smo jo lahko videli v filmih Možje X, Bulworth in Why Do Fools Fall in Love.

Igranju se je posvetila po uspešni manekenski karieri. Z Jamesom Caanom in Craigom Shefferjem je nastopila v filmu The Program, s Patrickom Swayzejem v Fatherhood, igrala je v uspešnici Kremenčkovi, še pred tem pa v filmih Boomerang Eddieja Murphyja, Jungle Fever Spikea Leeja (njena prva filmska vloga), Strictly Business, Zadnji skavt, Zbogom, sinko in Kritična točka. Na televiziji se je med drugim pojavila v miniseriji Alex Haley's Queen; za vlogo je bila nagrajena.

Spet jo bomo videli v filmu Monster's Ball z Billyjem Bobom Thorntonom.

DON CHEADLE se je pred kratkim izkazal z vlogo v z oskarjem nagrajenem filmu Traffic Stevena Soderbergha in trenutno snema Soderberghov remake filma Ocean's Eleven. Pojavil se je tudi v božični uspešnici Family Man.

Pred tem smo ga lahko videli še v filmih Misija na Mars, Vroče noči, Bulworth, Daleč od oči, Rosewood, Devil in a Blue Dress.

Med njegovimi televizijskimi vlogami so The Rat Pack, ki mu je prinesla zlati globus, A Lesson Before Dying, Rebound: The Legend of Earl 'The Goat' Manigault, Picket Fences, Golden Palace.

Njegova naslednja filma sta Manic in Things Behind the Sun.

VINNIE JONES je bil pred leti uspešen nogometaš. Ko ga je Guy Ritchie videl v kameo vlogi na britanski televiziji, mu je ponudil vlogo v filmu Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki, ki mu je prinesla številne nagrade. Leta 1999 se je poslovil od nogometa in se posvetil igralski karieri. Pojavil se je v filmih Samo še 60 sekund ter Pljuni in jo stisni, njegov najnovejši film pa je Night at the Golden Eagle.

SAM SHEPARD je scenarist, režiser, producent in igralec, ki je bil za svoje delo pri filmih, za televizijo in za gledališče že večkrat nagrajen.

Za vlogo v filmu Pot v vesolje je bil nominiran za oskarja. Igral je še v filmih Snow Falling On Cedars, All The Pretty Horses, Hamlet, Safe Passage, Pelikanovo poročilo, Jeklene magnolije, Baby Boom, Crimes of the Heart, Fool for Love, Paris, Texas ter Days of Heaven.

Napisal je številne gledališke igre ter scenarije za filme Far North, Fool for Love, Paris, Texas, Zabriskie Point in Me and My Brother. Režiral je filma Silent Tongue in Far North.

Za kamero

DOMINIC SENA je začel kariero snemalca v zgodnjih osemdesetih. Za številne glasbene spote in reklame, pri katerih je sodeloval, je bil nagrajen. Od leta 1985 je režiral spote za Davida Bowieja, Tino Turner, Bryana Adamsa, Steva Winwooda, Fleetwood Mac in Janet Jackson, če naštejemo le nekatere.

Njegov filmski prvenec je Kalifornia, ki je bil nagrajen na filmskem festivalu v Montrealu leta 1993. Režiral je še film Samo še 60 sekund.

JOEL SILVER je eden od najuspešnejših filmskih producentov; njegovi filmi so po vsem svetu prinesli v blagajne že več kot 3,5 milijarde dolarjev (vsak film v povprečju več kot 100 milijonov). Uspešnica Matrica, ki je dobila oskarja za najboljše posebne efekte, je prinesla več kot 456 milijonov dolarjev, kar je rekord v zgodovini studia Warner Bros.

Med največjimi uspešnicami, ki jih je produciral Silver, so še Smrtonosno orožje z vsemi tremi nadaljevanji, Umri pokončno 1 in 2, Predator, Komandos (prvi film producentske družbe Silver Pictures), Pregon v San Fanciscu, Zadnji skavt, Uničevalec, Kritična točka in Teorija zarote.

Svoj prvi projekt, kratki film Ten Pin Alley, je Silver produciral v New Yorku, kjer je študiral. Po študiju se je preselil v Los Angeles in kmalu postal asistent producenta Lawrencea Gordona, s katerim je med drugim sodeloval pri filmih The Driver, Hooper, The End, Ognjene ulice, Brewsterjevi milijoni in Bojevniki podzemlja.

Med njegovimi številnimi filmi so še Weird Science, Vojna za dve dvojki, Jumpin' Jack Flash, Ricochet, Mali milijonar, Hulahop, Profesionalec, Manekenka in detektiv ter nedavni uspešnici Romeo mora umreti in Smrtni udarec. Silver je bil tudi izvršni producent serije Tales From the Crypt in dveh filmov, posnetih po njej, Demon Knight in Bordello of Blood.

Z Robertom Zemeckisom je ustanovil novo producentsko družbo Dark Castle Entertainment (v spomin na pokojnega Williama Castla, ki je v 50. in 60. letih snemal grozljivke), katere prvi film je bil House On Haunted Hill, Silver pa že pripravlja drugega, remake Castlove grozljivke 13 Ghosts iz l. 1960. Poleg tega pripravlja dve nadaljevanji Matrice.

SKIP WOODS je pred kratkim napisal svoj prvi scenarij, kriminalno dramo Thursday, ki jo je tudi režiral. Njegov naslednji projekt je težko pričakovani remake znanstveno fantastične klasike iz sedemdesetih Loganov pobeg, kjer bo prav tako scenarist in režiser.

Uradna stran (v

Komentarji

10.5. 2006 ob 17:26 zvezdica

Nihče ni popolnoma slab, nihče ni popolnoma dober... vsak se v tem filmu bori za svoja prepričanja... Travolta in Jackman sodelavca in nasprotnika, si pomagata, si nasprotujeta, stojita vsak na svojem bregu, a razumeta logiko drug drugega, popolnoma soodvisna drug od drugega za dosego svojih ciljev, ki nimajo ničesar skupnega... Travolta hoče svobodno Ameriko, Jackman svojo hčer... Halle je kljub temu, da je v scenariju namenjena bolj za okras, filmu dodala mehkobo, ki bi bil brez nje veliko bolj prazen.

— majica

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.