Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Operacija Mincemeat

Operation Mincemeat
drama
Podnapisi
Na sporedu od: 19.5.2022, Kolosej Ljubljana
2h 8min / 128min
Leto: 2022
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Michelle Ashford
Režija: John Madden
Piše se leto 1943. zavezniki so odločeni zaustaviti Hitlerjev nadzor nad okupirano Evropo, zato načrtujejo popoln napad na Sicilijo. pti tem pa se soočijo z nemogočim izzivom - kako zaščitii masovno invazijo pred potencialnim pokolom.

Dva izjemna obveščevalna častnika Ewen Montagu in Charles Cholmondeley sta tako edino upanje, da si domislita najbolj neverjetno dezinformativno strategijo v vojni, ki je osredotočena na najmanj verjetnega tajnega agenta :mrtveca.

Operacija Mincemeat je izjemna, vendar resnična zgodba o ideji, ki je želela spremeniti potek vojne, kljubovati logiki, tvegati nešteto življenj in preizkušati živce svojih ustvarjalcev do meje razuma.

Operacija Mincemeat, najnovejši film režiserja Johna Maddena, pripoveduje resnično zgodbo, ki je veliko bolj čudna od fikcije. Ta resnični dogodek se je izkazal za ključno prelomnico v drugi svetovni vojni in lahko se reče, da je bistveno spremenil prihodnost Evrope.

Ben Macintyre, avtor knjižne uspešnice, po kateri je posnet film, pojasnjuje, zakaj je bila ta komaj verodostojna operacija ključni trenutek v svetovnem konfliktu. »Operacija Mincemeat je bila verjetno najuspešnejša vojaška operacija prevare, ki so jo kadarkoli izvedli. Prevaranti so morali Nemce prepričati, da je črno belo in belo črno, to pa so storili na najbolj nenavaden način. Še dandanes se sliši, kot da celotna stvar izvira iz fikcije in točno iz fikcije je nastala; ter pristala v realnosti.

»Prevara je najmočnejše orožje vojne.«

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.