Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Ob morju

ljubezenska drama
Podnapisi
Na sporedu od: 10.12.2015, Kolosej Ljubljana
2h 12min / 132min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Angelina Jolie
Režija: Angelina Jolie
Režiserka čustvenih dram V deželi krvi in medu ter Neuklonljiv prikazuje zgodbo o ameriškem paru, ki sredi 70.-ih let prejšnjega stoletja potujeta po Franciji. Bivša plesalka Vanessa in njen mož, pisatelj Roland, sta na prvi pogled idealen par, toda njun odnos je na veliki preizkušnji, saj se čustveno vedno bolj oddaljujeta, njuna ljubezen pa se ohlaja. Ko se nastanita v mirnem hotelu ob morju in začneta spoznavati lokalno prebivalstvo, počasi uvidita svoja prava hrepenenja, zato usodno soočenje njunih kaotičnih čustev postaja neizbežno.

Desetletje po usodnem filmu Gospod in gospa Smith, pri katerem so preskočile iskrice med Angelino Jolie in Bradom Pittom, se dvojec v skupnem projektu vrača na velika platna. Igralca sta v vmesnem času rasla na filmskem področju, si ustvarila družino, ki jo sestavljajo trije posvojeni in trije biološki otroci, ter se lansko leto tudi poročila. In prav na medenih tednih sta prepletla zasebno in poslovno življenje ter posnela ljubezensko dramo Ob morju. Tokrat je vajeti v svoje roke vzela Angelina, ki je kot scenaristka, režiserka in glavna igralka ustvarila intimen portret zakona v krizi. Gre za rahločutno umetniško delo, ki se potopi v univerzalno tematiko izgube ter raziskuje različne načine žalovanja in odzivanja na nepričakovane udarce življenja.

Film Ob morju govori o razmerju, ki ga pretrese izguba, o trdoživosti ljubezni ter poti do okrevanja in sprejemanja. – Angelina Jolie Pitt

Ljubezenska drama, postavljena v leto 1973, sledi zgodbi ameriškega pisatelja Rolanda in njegove žene Vanesse. Par, ki je v primežu očitne zakonske krize, se odpravi v mirno in slikovito francosko obalno mesto, kjer Roland išče navdih za pisanje novega romana.

Četudi se zakonca še vedno globoko ljubita, sta izgubljena v začaranem krogu žalovanja, ki njuno zvezo postavi na težko preizkušnjo. Ne vesta, kako se spopasti z izgubo, na katero se vsak od njiju odziva drugače. Na prvi pogled je Roland nasilnež in pijanec, ki se egocentrično osredotoča zgolj na ponovni zagon pisateljske kariere, medtem ko je bivša plesalka Vanessa videti kot hladna nečimrnica in ljudomrznica.

Resnica pa ni tako enoslojna … Oba namreč hudo trpita in posledično trpinčita drug drugega. Šele ko začneta voajersko preučevati življenja lokalnih prebivalcev in turistov, se postopoma soočata z lastnimi nerazrešenimi problemi. Proces, skozi katerega se morata podati, ju bo bodisi dokončno zlomil bodisi jima dovolil, da se ponovno spoznata. Bosta Roland in Vanessa obalno mestece zapustila močnejša kot kdorkoli prej ali pa bosta za vedno odšla vsak svojo pot?

Film po slogu in načinu prikaza človeških življenj spominja na evropsko kinematografijo in teater 60. in 70. let. Zaznamujejo ga edinstven pripovedni slog, prečiščeni dialogi ter intimna in vznemirljiva atmosfera.

Rojstvo filma Ob morju

Ob morju je tretji režiserski podvig oskarjevke Angeline Jolie, ki sledi njenemu prvencu V deželi krvi in medu ter epski drami Neuklonljiv. Tokrat se je Joliejeva odmaknila od vojne tematike ter se osredotočila na področje žalovanja in vse njegove odtenke: »Nekateri ljudje se oprimejo žalovanja in ga nikoli ne izpustijo, drugi najdejo načine, kako ga premagati. Vsak karakter v filmu se bori z žalovanjem – vsak na svoj način.« Ob snovanju scenarija Angelina ni slutila, da bo sama prevzela glavno vlogo v zgodbi, zaradi česar je bila ob ustvarjanju neobremenjena: »Ko sem pisala zgodbo, se še nisem ukvarjala z režijo, zato nisem načrtovala, da bi z Bradom v njej tudi nastopila,« se spominja.

Angelina odkrito priznava, da film Ob morju ni bil zasnovan kot komercialna uspešnica: »Vsem nam je služil kot priložnost za eksperimentiranje in umetniško raziskovanje, da smo lahko ustvarili nekaj nežnega in posebnega. Če ne delaš komercialnega filma, imaš več svobode. Lahko si bolj drzen in eksperimentalen. Tudi čustveno je takšno ustvarjanje bolj kreativno in v večji izziv. Kot umetnik si želiš preizkušati nove stvari in se kdaj pa kdaj izogniti varnim izbiram. Upamo, da bo navdušil tisto občinstvo, ki išče drugačno, bolj zahtevno kinematografsko izkušnjo.«

Joliejevo je sicer od nekdaj fasciniral nenehen tok človeškega življenja in ekstremi, ki ga zaznamujejo: »Tudi razmerja imajo ekstreme. V enem trenutku lahko jočete na tleh, že čez 20 minut pa se smejite nečemu bizarnemu. Ta film je ekstremna različica tega. Ljudje se z lahkoto poistovetijo z občutkom, da si noro zaljubljen v osebo, ki pa bi jo na trenutke najraje ubil. S takšno osebo si lahko norčav in presrečen, obenem pa tudi depresiven in nesrečen. Gre za nekakšno valovanje v razmerjih.«

»Angie je napisala zelo evropski film,« pravi Brad Pitt. »Najina naloga kot igralca je bila, da sva ga naredila bolj osebnega. Ta vloga je bila ena od najbolj zahtevnih v moji karieri. Istočasno pa je bilo osvobajajoče, da sva lahko eksperimentirala in se posvetila igri. Morda se sliši čudno, ampak na nobenem snemanju se še nisem počutil tako varnega, zato sva si zares lahko dala duška.«

Zgodbo tvori šest glavnih karakterjev: »Gre za zgodbo o treh parih v različnih življenjskih obdobjih,« razloži Pitt. »Tukaj sta Lea in François, mladoporočenca, ki se veselita prihodnosti in vseh možnosti, ki jih ta prinaša. Drugi par sta Michel in Patrice, ki sta se skozi prijateljstvo utrdila in omehčala ter rasla z izkušnjami. Potem pa sta tu še Roland in Vanessa, ki sta že prerasla začetno obdobje navdušenosti in sta zdaj v fazi, ko vse priplava na površje. Sta na točki, ko bodisi premagata ovire in nadaljujeta še bolj povezana bodisi gresta vsak svojo pot.«

In prav zadnji par ima v filmu osrednjo vlogo. Preko njiju zakonca Jolie-Pitt raziskujeta drugo fazo ljubezenskega razmerja, ko se navdušenje poleže, pari pa se soočajo z nepričakovanimi udarci življenja. »Večina bi se na njunem mestu že ločila,« pravi Angelina in argumentira motive, zaradi katerih se je fokusirala prav na Rolanda in Vanesso: »Vseeno pa obstaja ta ideja o predanosti nekomu drugemu. Včasih v zakonu ni vse enostavno, vendar veš, da si se zaobljubil, zavedaš se skupne zgodovine in razloga, zakaj si v razmerju s to osebo. Večinoma je en partner bolj naklonjen ločitvi kot drugi, ki se še vedno trudi popraviti zadeve. To vlogo v filmu nosi Roland.«

Skozi ustvarjalni proces sta zakonca Pitt ponovno odkrila ljubezen do igre kot umetniškega izražanja. »Že dolgo časa je minilo, odkar sem se kot igralka počutila svobodno, da sem lahko ustvarjala in igrala, bila nespoštljiva in neprimerna … bila malo preglasna in sprejemala drzne odločitve. Želela sem si priložnosti za takšno raziskovanje, ne da bi bila obremenjena z nekimi vzorci, pričakovanji, zahtevami.«

Komentarji

5.4. 2016 ob 21:35

Večinoma so tiste mojstrovine, ki so ZARES pred svojim časom, spregledane. Film Ob morju ni nobena izjema. V tem filmu ne bo razneslo nobene stavbe ali ljudi, niti ne boste priča divjanju z avtomobili ali kakšni podobni Hollywoodski omami. Ne gre za MAKRO igro, gre za MIKRO igro. Opazovati bo treba podrobnosti. In za tem doživeti slast globoke sporočilnosti filma.

A opazovati podrobnosti nas je kultura agresivnih medijev že zdavnaj odvadila. Danes je zanivimo le tisto, kar je senzacionalno. Zato lastnih problemov ni tako zanimivo reševati: ker je potrebno opazovati podrobnosti. Enako je v partnerstvu. In seveda, enako je v tem filmu.

Če vam je ta film dolgočasen, pomeni le to, da ga NISTE GLEDALI NA PRAVI NAČIN.

Zakonca Pitt sta se v tem čudovitem filmu - ki je po sestavi produkcije zelo evropski - posvetila raziskovanju podrobnosti: tako v vsebini, kot v igri. Fascinantno je opazovati, kako sta s svojih karakterjev mojstrsko odstirala in lupila plasti, ki so ju prignale do samega roba ,kjer je potrebno razčistiti, kdo je žrtev in kdo plenilec. Kjer je POTREBNO pogledati resnici v oči.

Film seveda dopolnjuje čudovita fotografija in glasba; modrost srečnega partnerstva pa se lahko dotakne le tistega, ki pričujoči film gleda s srcem.

Kako torej? Ste lačni senzacij ali resnice?

— jesse45613

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.