Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Kdo je tu nor?

avantura, kriminalka, črna komedija
Na sporedu od: 7.6.2001, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Scenarij: Homer, Ethan Coen, Joel Coen

Everett Ulysses McGill (George Clooney), Delmar (Tim Blake Nelson) in Pete (John Turturro) so obsojenci, ki se odločijo pobegniti v lepše življenje. Za petami jim je pretkani in skrivnostni Cooley (Daniel Von Bargen), lovec na glave, odločen, da pobegle jetnike vrne za rešetke.

Na svoji odisejadi, polni dogodivščin, se mora pustolovska trojica spopasti z najrazličnejšemi težavami, spotoma pa srečajo še zanimive osebe: Tommy Johnson (Chris Thomas King) je glasbenik, namenjen v Jackson, kjer bo pel na lokalnem radiu; Veliki Dan Teague (John Goodman), brezvestni enooki prodajalec biblij in prevarant; Babyface Nelson (Michael Badalucco), razvpiti gangster, ki jim priskoči na pomoč sredi ropa; Penny Wharvey (Holly Hunter), pomemben del ne tako oddaljene Everettove preteklosti in Pappy O'Daniel (Charles Durning), član volilne kampanje.

Kljub vsem težavam trojica le pride do Ithace, kjer Pete in Delmar upata na nagrado za svojo vztrajnost, Everet pa bi rad kaj več od zakopanega zaklada, ki so ga vsi - poleg svobode - tako iskali.

Zgodba filma je postavljena v trideseta leta na ameriški Jug, v zvezno državo Mississippi, in je ohlapna priredba Homerjeve Odiseje. Film je komedija in je bolj podoben ARIZONI JUNIOR kot pa FARGU ali MILLERJEVEMU KRIŽIŠČU, saj tu ni 'trupel v lesnih stružnicah ali ljudi, ki bi bljuvali kri' (Joel Coen).

Coenoma so se tudi tokrat pridružili njuni stalni igralci: John Turturro, Michael Badalucco, John Goodman, Charles Durning in Holly Hunter.

"Vedno piševa kombiniran scenarij, za nekaj vlog že veva, komu jih bova dala, za nekaj pa ne. Nekje na pol scenarija vidiva, koga hočeva, in potem do konca piševa vlogo zanj", Joel razlaga coenovsko pisanje scenarijev.

Vse tri glavne vloge, Everetta, Peta in Delmara, pa so bile oddane šele po končanem scenariju. Clooneyja so izbrali, ker je 'briljanten igralec in ravno pravi za vlogo' zgovornega in sladkobesednega Everetta.

Seveda je Clooney takoj ugriznil v ponudbo: "Še preden sem prebral scenarij, sem že rekel ja! Ko sem ga prebral, se mi je zdel noro smešen in zabaven. Nisem mogel verjeti, da imam tako srečo."

Tim Blake Nelson je bil nad ponujeno vlogo prav tako vzhičen: "Še nikoli nisem imel tako velike vloge. Kdo bi si mislil, da jo bodo ponudili skoraj popolnoma neznanemu igralcu?"

Za Peta sta brata Coen izbrala star obraz. John Turturro je namreč z njima sodeloval že pri treh filmih, BARTON FINK pa mu je celo prinesel zlato palmo za najboljšega igralca.

KDO JE TU NOR? so posneli v manjših mestih zahodnega Mississippija. Največ težav pa filmski in igralski ekipi niso povzročale dolge vožnje od enega mesta do drugega, temveč spreminjanje ulic, postavljanje skal v reko za sirene in iskanje primernih oblačil in avtomobilov. Večino materiala so prinesli iz Los Angelesa, nekaj pa iz Atlante in New Orleansa.

1200 statistov je nosilo originalna oblačila, za glavne igralce pa so jih morali sešiti, saj bi se tista iz dvajsetih let v treh mesecih, kolikor je snemanje trajalo, prehitro obrabila in bi jih bilo težko nadomestiti.

Producenta sta bila Ethan Coen in John Cameron (HITRI IN MRTVI, MOŽJE V ČRNEM, HULAHOP, FARGO, VELIKI LEBOWSKI), izvršna producenta Tim Bevan in Eric Fellner (iz angleške produkcijske hiše Working Title Films), scenograf je bil Dennis Gassner (BARTON FINK, BUGSY, HULAHOP, MILLERJEVO KRIŽIŠČE), za montažo sta skrbela Roderick Jaynes in Tricia Cooke, za kostume Mary Zophres, za pristno južnjaško glasbo pa je poskrbel sam T Bone Burnett.

Brata Coen, ki sta KDO JE TU NOR? zakuhala tako režisersko kot scenaristično, sta zaslovela s KRVAVO PREPROSTO (Blood Simple), ki so mu sledile same velike uspešnice: ARIZONA JUNIOR (Raising Arizona), MILLERJEVO KRIŽIŠČE (Miller's Crossing), BARTON FINK, HULAHOP (The Hudsucker Proxy), FARGO in VELIKI LEBOWSKI (The Big Lebowski).

KDO JE TU NOR? je bil premireno prikazan na filmskem festivalu v Cannesu leta 2000, kjer sta Coenova s svojimi filmi večkrat gosta. Film je bil tudi med kandidati za globuse (za komedijo ali muzikal, za igralca v komediji ali muzikalu) in odnesel tistega za igralca v komediji. George Clooney je pri tem izjavil: "V resnici sem nezakonski otrok Johna Ashcrofta" (radikalni konzervativni odvetnik, ki ga je predsednik Bush kandidiral na mesto ameriškega pravosodnega ministra, kar je izzvalo nemalo razprav). KDO JE TU NOR? je dobil tudi dve nominaciji za oskarje (za najboljšo fotografijo in najboljši scenarij po predlogi).

Komentarji

22.6. 2006 ob 20:26

legenda!! brata coen ssta se s5 izkazala za odlicna scenarista in reziserja!!! ful smesno. posneto po homerjevi odiseji!!!

— *jaaas*
8.2. 2008 ob 18:32

Boljšega filma pa še ne!

— alc
8.2. 2008 ob 18:33

Zvezda igralstva George Clooney.

— alc
23.5. 2014 ob 10:52

Bomba!

— Serator

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.