Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Nevidni cirkus

drama
Na sporedu od: 13.9.2001, Kolosej Ljubljana
1h 33min / 93min
Scenarij: Jennifer Egan, Adam Brooks
Režija: Adam Brooks

Leto 1977. Phoebe O'Conner živi v San Franciscu z mamo Gail. Pravkar je maturirala, jeseni bi morala začeti študij na univerzi. Vendar se počuti odmaknjena od sveta okoli sebe, vse bolj je obsedena s spominom na starejšo sestro Faith, ki je pred šestimi leti na Portugalskem naredila samomor. Faith je bila karizmatično in prelepo dekle, ki so jo vsi imeli radi. Okoliščine njene smrti se vsem, ki so jo poznali, zdijo povsem nerazumljive.

Kljub maminemu nasprotovanju se Phoebe odloči, da bo šla po Faithini poti in izvedela pravo resnico, kaj se ji je pravzaprav sploh pripetilo. S sabo ima le razglednice, ki jih je Fait pošiljala pred leti. Najprej se ustavi v Amsterdamu in išče ljudi, ki bi lahko poznali njeno sestro, a ne najde nikogar.

Pot jo pelje naprej v Pariz, kjer najde Faithinega nekdanjega fanta Wolfa, ki je zaročen in živi s Francozinjo Claire. Wolf pove Phoebe okoliščine, v katerih sta s Faith potovala po Evropi, zakaj sta se razšla in kdaj sta se nazadnje videla – mesece pred njeno smrtjo. Wolf kritično opisuje Faithino nebrzdano željo po revolucionarnem spreminjanju sveta, česar pa Phoebe ne more sprejeti in razumeti. Po Phoebini nesrečni izkušnji z LSD-jem jo Wolf prepriča, da se preseli v stanovanje, kjer živita s Claire. Tam Phoebe odkrije, da ji je Wolf tajil vso resnico o Faith. Počasi se razkriva pravo ozadje dogodkov – Faith se je zapletla z radikalno politično skupino v Berlinu, ki je zakrivila več bančnih ropov.

Phoebe se odloči odpotovati na Portugalsko, v vasico, kjer je Faith umrla. Wolf gre z njo. Odpeljeta se proti Lizboni. Med njima narašča privlačnost, ki se ji nazadnje ne moreta več upreti. Nekaj časa se povsem predata intimnostim in pozabita na cilj, ki je pred njima, dokler Phoebe ne spozna, da sta ujeta v začarani krog gole strasti, ki se mora slej ko prej prekiniti.

Končno le prideta do pečin, pod katerimi so našli truplo njene sestre. Phoebe je najprej prepričana, da nista na pravem mestu in hoče iskati naprej, dokler ji Wolf ne izda še zadnje skrivnosti, ki jo je do konca zadrževal v sebi. Pove ji, da je bila Faith nehote odgovorna za smrt računovodje v bombnem napadu na vladno poslopje, ki ga je pripravila njena teroristična skupina. Faith ni mogla živeti s krivdo, zato je naredila samomor. Wolf se čuti krivega za njeno smrt, a Phoebe mu da vedeti, da se mu ni treba obtoževati.

Phoebina pot je končana, razide se z Wolfom in se sprijaznjena s sestrino smrtjo vrne v San Francisco.

O produkciji

Režiser in scenarist Adam Brooks je takoj vzljubil roman Jennifer Egan, ko mu ga je prijatelj predlagal v branje in morebitno obdelavo. "Z veseljem delam adaptacije, ker se ne soočam z grozo belih listov pred sabo," pravi Brooks. Ko je napisal prvi osnutek, je avtorico romana obiskal na podpisovanju knjig v eni od knjigarn. Eganova se je takoj navdušila nad projektom in kasneje, poleti 1999 obiskala ekipo na snemanju na Portugalskem. "Počutila sem se kot majhen otrok, ker še nikoli nisem bila na snemanju filma," pravi Eganova. "Obenem pa je zelo nenavadno, ko opazuješ osebe, ki so nastale v moji domišljiji, zdaj pa so nenadoma oživele in se iz mesa in krvi pojavijo pred tabo."

Brooks in Eganova sta tesno sodelovala pri oblikovanju scenarija, kar je vidno tudi v samem filmu in kar bodo neizogibno opazili vsi, ki so knjigo prebrali.

V igralsko ekipo so najprej sprejeli Cameron Diaz za vlogo Faith, nato pa iskali igralko, ki bo verodostojno odigrala vlogo njene sestre, a bo vseeno izžarevala povsem drugačen značaj. Phoebina osnovna značilnost je namreč ta, da živi v senci svoje izjemne in živahne starejše sestre.

Ker je Faith prikazana le skozi pripovedovanje ostalih, njen lik dobi nekakšno mitološko podobo. Cameron Diaz pa premore ravno pravo avreolo mističnosti, da je lahko dramatično in čustveno upodobila starejšo sestro.

Veliko težje je bilo najti pravo igralko z a vlogo Phoebe. Jordana Brewster je že prvič, ko se je pojavila pred režiserjem, izžarevala ravno pravo mero zadržanosti, nesamozavesti in hkrati poguma, ki je potreben, da se Phoebe poda na pot odkrivanja in sooči z resnico o sestrini smrti.

Glavno moško vlogo so dodelili angleškemu igralcu Christopherju Ecclestonu, ki mora v filmu upodobiti dve zelo različni osebi, čeprav je to isti človek. Wolf je pravi moški, mora biti močan, da lahko nosi breme sramote in krivde. Je čeden in privlačen, a ne estetsko ljubek. Je trden in odločen, a hkrati čustven in nežen.

Snemanje je potekalo na pravih lokacijah - v San Franciscu, Amsterdamu, Parizu, Berlinu in na Portugalskem, v vasici Espichel. Največ so se zadržali v Parizu, kjer se tudi odvija največji del zgodbe.

Ker je dogajanje časovno še dokaj blizu in se večina ljudi spomni, kako je bilo v 60-ih in 70-ih letih, se je ekipa morala spoprijeti z vprašanjem, kako zastaviti prizorišča - nostalgično ali ne? Odločili so se, da ne bodo zbujali nostalgičnih spominov, filma opremljali z znanimi melodijami tistega obdobja ali obešali posterje Boba Dylana na stene. Načrtno so se izognili standardni ikonografiji. Scenograf Robin Standefer in režiser Adam Brooks sta naredila seznam stvari, ki ju najbolj motijo na scenah filmov, ki prikazujejo tisto obdobje, in na tem sta gradila dalje.

Enako je z oblačili in pričeskami. Vse je v filmu prepoznavno za to obdobje, vendar ne pretirano poudarjeno. Ljubitelji zalizcev, rožastih majic in resastih usnjenih jopičev ne bodo prišli na svoj račun. Nevidni cirkus je človeška drama, ne pa muzej nekega časovnega obdobja.

O igralcih

Jordana Brewster (Phoebe) Velja za eno najbolj obetavnih mladih ameriških igralk. Nedavno je igrala v filmu Hitri in drzni, pred tem pa v trilerju The Faculty. Prvič se je preizkusila kot igralka v televizijski seriji As the World Turns. Trenutno študira na univerzi Yale.

Cameron Diaz (Faith) je v celovečernem filmu prvič nastopila pri 21. letih, ko je zaigrala v komediji Maska z Jimom Carreyem. Sledili so filmi The Last Supper, Feeling Minnesota, She's the One, Head Above Water, My Best Friend's Wedding, A Life Less Ordinary, There's Something About Mary, Very Bad Things, Being John Malkovich, Any Given Sunday, Charlie's Angels in Shrek.

Christopher Eccleston (Wolf) se doslej ni pojavljal v uspešnicah, vendar je njegova kariera že dokaj bogata. Med filmi naj omenimo Shallow Grave, Let Him Have It, Anchoress, Jude, A Prince Below Rubies, Old, New, Borrowed, Blue in v z oskarjem nagrajenem Elizabeth. Še bogatejša je njegova kariera na britanski televiziji in tamkajšnjih odrskih deskah.

Blythe Danner (Gail) ima za sabo bogato in uspešno kariero na odru, televiziji in filmu. Nastopila je med drugim tudi v Princu plime, treh filmih Woodyja Allena, celovečercih the Great Santini, Mad City, The X-Files Movie, No Looking Back, Farmhouse, The Love Letter ... Na televiziji se je pojavljala v vrsti filmov in nadaljevank, lahko smo jo videli tudi kot gostjo v nadaljevanki MASH.

O ustvarjalcih

Adam Brooks (scenarij/režija), v Kanadi rojeni režiser in scenarist, se je nedavno proslavil s scenarijem Beloved, film je režiral Jonathan Demme, in s scenarijem Practical Magic, kjer sta v režiji Griffina Dunna igrali Sandra Bullock in Nicole Kidman. Pred tem se med njegove največje uspehe uvršča French Kiss, z Meg Ryan in Kevinom Klinom v glavnih vlogah.

Henry Braham (direktor fotografije), priznani britanski filmski ustvarjalec, je kot direktor fotografije ustvaril bogato kariero v kinu, na televiziji in v oglaševanju. Med njegovimi najnovejšimi celovečerci so Waking Ned Devine, Land Girls, pred tem pa je posnel filme, kot so Roseanna's Grave, The Short Walk in Home Away From Home. Med najbolj znanimi televizijskimi oglasi, ki jih je posnel, so oglasi za Coca-Colo, British Airways in Budweiser.

Komentarji

17.12. 2009 ob 13:17

ta film mi je bil pa res ušeč. sicer ne vem zakaj ampak ob njem so se prebudila čustva. je kar drugačen od ostalih in se mi zdi odličen. =)

— Anya

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.