Kolosej
Film distribucije Fivia

Nemirna obala

misteriozna kriminalna drama
Podnapisi
Na sporedu od: 3.3.2016, Kolosej Ljubljana
2h 4min / 124min
Leto: 2015
Država: Italija, Francija
Jezik: angleščina
Scenarij: David Kajganich in Alain Page
Režija: Luca Guadagnino
Svetovno slavna rock zvezda Marianne se s fantom Paulom odpravi na počitnice na osamljen italijanski otok. Poletno idilo zmoti prihod Marianninega starega prijatelja Harryja, ki s seboj pripelje zapeljivo hčerko Penelopo. Pod na videz prijateljskimi vezmi se začnejo vzpostavljati nevarna čustva starih ljubezni in novih prepovedanih privlačnosti. Prikrite zavisti, strastna poželenja in skeleče skrivnosti četverico pahnejo v kaotični čustveni vrtinec usodnih ljubezenskih afer in bolečih življenjskih spoznanj.

Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Dakota Johnson in Matthias Schoenaerts se na velika platna vračajo v vlogah ljubimcev in starih prijateljev, ki ob sredozemskem morju odprejo pandorino skrinjico spominov iz preteklosti.

Rokerska zvezda Marianne Lane po operaciji glasilk okreva na vulkanskem otoku Pantelleria. Z mladim ljubimcem Paulom se v miru in tišini predajata soncu, sladkemu brezdelju in čutnim užitkom. Potem pa se pred njima kot strela z jasnega nariše Mariannin nekdanji partner, glasni, neukročeni glasbeni producent Harry, ki za nameček pripelje s seboj še izzivalno hčerko Penelope. Gosta prineseta vznemirljivo poživitev, a iz njune prtljage puhtijo lepljivi spomini, ki se na krilih bližajočega puščavskega vetra dvigajo nad brezskrbnimi dopustniki in se lomijo v rušilni val, ki mu ne bo moč ubežati.

Nemirna obala je čuten, z erotiko in rokenrolom prepojen psihološki triler o štirih ljudeh, ki na razbeljenem otoku sredi sredozemskega morja odprejo Pandorino skrinjico spominov, strasti in ljubosumja.

Zamislil sem si film o ljubezni, lepoti, poželenju, seksu, spolnosti in nevarnosti nekdanjega ljubimca, ki s svojo bližino in dejanji sproži destruktivno vedenje in obudi preteklost glavnih likov. Ko se ta preteklost razbrzda, iz likov potegne najbolj pristno različico njih samih, vstopijo v zamotano mrežo spolnosti in goreče sle, ki jih žene na temačno stran.« - Luca Guadagnino, režiser in producent

Ralph Fiennes (Harry Hawkes) je dvakratni nominiranec za oskarja in sicer za vlogo v filmih Angleški pacient Anthonyja Minghelle in Schindlerjev seznam Stevena Spielberga. Igralsko kariero je začel na odru, med drugim je nastopil v izredno uspešnih igrah Henry VI, King Lear in Love's Labour's Lost. Po gostovanju v miniseriji Prime Suspect je od režiserja Christopherja Menaula prejel še ponudbo za vlogo legendarnega T.E. Lawrencea v televizijskem filmu A Dangerous Man: Lawrence after Arabia. Prvi celovečerec je Emily Brontë's Wuthering Heights Petra Kosminskyja. Vloga Amona Goetha v Schindler's List mu je poleg nominacij za oskarja in zlati globus prinesla tudi številne druge nagrade. Nato je upodobil Charlesa Van Dorena v uspešnici Roberta Redforda Quiz Show. Sledili so filmi Strange DaysKathryn Bigelow, The English Patient, Oscar and Lucinda Gillian Armstrong, Onegin Marthe Fiennes (zaslužen tudi za izvršno produkcijo). S soigralko Rachel Weisz iz Globalne zarote je zaigral tudi v filmu Istvána Szaba Sunshine ter si prislužil evropsko filmsko nagrado za najboljšega igralca.

Dakota Johnson (Penelope Lanier) Njena starša sta zelo znana filmska igralca - mama je Melanie Griffith, oče pa Don Johnson. Igrala je v filmih Petdeset odtenkov sive (2015), Želja po hitrosti (2014), 21 Jump Street: Mladenič v modrem (2012), Petletna zaroka (2012), Socialno omrežje (2010),… Igrala je tudi v dveh televizijskih serijah, in sicer Ben in Kate (2012-2013) in Pisarna (2013).

Tilda Swinton (Marianne Lane) je z vlogo v Michaelu Claytonu osvojila oskarja in nagrado BAFTA, nominirana pa je bila tudi za zlati globus in nagrado Screen Actors Guild. Swintonova je bila pred tem nominirana za zlati globus in nagrado Independent Spirit že v Jezeru smrti. Širše občinstvo jo je opazilo leta 1992 kot Orlanda v filmu Sally Potter, posnetem po romanu Virginie Woolf. Od takrat je med drugim igrala v filmih Teknolust (v štirih vlogah), Možni svetovi, Obala, Vanilla Sky, Mladi Adam, v z oskarjem nagrajenem Prilagajanju Spikea Jonzea, Palec moj najdražji, Constantine, v blockbusterjih Zgodbe iz Narnije in filmu Ericka Zonca Julia. Lansko leto je igrala v domišljijski drami Ničelni teorem.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.