Kolosej
Film distribucije Goethe-Institut Ljubljana

Na koncu pridejo turisti

Am Ende kommen Touristen
drama
Podnapisi
Na sporedu od: 10.5.2008, Kino Komuna
1h 25min / 85min
Leto: 2007
Država: Nemčija
Jezik: nemščina
Scenarij: Robert Thalheim
Režija: Robert Thalheim
Auschwitz ni bil to, kar si je Sven, mlad nemški fant, predstavljal, ko se je javil za civilno služenje vojaškega roka v tujini. Zanj pomeni Auschwitz majhno mesto na Poljskem, nenavaden jezik, koncentracijsko taborišče, zatohla temačnost pouka nemške zgodovine v šoli. Da bi bilo vse skupaj še bolj neprijetno, mora skrbeti za neprijetnega starca: Stanisława Krzemińskega, bivšega taboriščnika, ki taborišča nikoli ni zapustil, sedaj pa pripravlja predavanja prič tistega časa in popravlja kovčke. Svet Krzemińskega se vrti okoli kovčkov, ki so jih odvzeli judom, ki so iz vse Evrope prišli v taborišče. Sven mora prenašati ošaben, oster način Krzemińskega, ter poleg tega tudi odkrito zaničevanje krajanov. Na srečo je tam Anja, mlada turistična vodnica, ki mu dovoli, da ostane pri njej… Tedni minevajo in Sven začne odkrivati Auschwitz in tudi Oswiecim, kraj groze in poljsko mesto, spomenik nečlovečnosti ter turistično industrijo, ki je nastala okoli njega. Sredi teh protislovnih čustev raste ljubezen do Anje, sočutje do Krzemińskega ter moteče, izzivalno spoznanje o svoji vlogi pri ohranitvi spomina na ta kraj…

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.