Kolosej
Film distribucije A.G. Market

MVP: Moj vražji prijatelj

komedija, družinski
Na sporedu od: 6.9.2001, Kolosej Ljubljana
1h 33min / 93min
Scenarij: Robert Vince, Anne Vince
Režija: Robert Vince

Sinopsis

Jaka je šimpanz, ki je zadnja tri leta preživel na univerzi. Njegov varuh, dr. Kendall, mu je posvetil ogromno časa in energije, da bi šimpanza, ki mu ni kaj dosti do učenja, naučil komunikacije z ljudmi. Dr. Kendall je vse bliže upokojitvi in na univerzi niso zadovoljni z njegovimi dosežki, zato sklene Jako vrniti nazaj k njegovi družini v naravni rezervat El Simian. A Kendallovi kolegi imajo z Jako bolj dobičkonosne načrte. Prodali so ga znanstveni ustanovi, kjer ga nameravajo uporabiti kot poskusnega zajčka.

Darren (Russel Ferrier), prijazni hišnik in Jakov najboljši prijatelj, ima načrt za pobeg. Ko bi morali Jaka premestiti v znanstveno ustanovo, ga Darren na skrivaj odpelje na vlak za naravni rezervat. A Jaka ne izstopi na pravi postaji in se ustavi v majhnem kanadskem mestecu Nelson.

Izgubljen v hladni, zasneženi, tuji deželi se Jaka znajde v hišici na drevesu, kjer ga odkrijeta Tara (Jamie Renee Smith), gluho dekletce, in njen brat Steven (Kevin Zegers). Tudi onadva sta v Nelsonu nova in z Jako se takoj spoprijateljita. Steven, ki dobro igra hokej, sanjari, da bi mu nekoč uspelo priti v Nacionalno hokejsko ligo. Ve, da z igranjem pri nelsonskih Nuggetsih nima niti najmanjšega upanja na uspeh.

Taro novi prijatelj navduši in nauči ga drsati. Takrat postane resnično zabavno. Jaka med napeto tekmo reši ekipo in izenači izid. Ko Steven, trener (Rick Ducommun) in ostali vidijo, kaj zmore Jaka na drsalkah, ga sprejmejo v ekipo. Z Jakovo pomočjo se prebijejo na prvenstvo B skupine v Vancouvru.

Na prvenstvu se pojavi brezsrčni Dean z znanstvene ustanove in s sodnim odlokom ter zahteva, naj mu vrnejo Jaka. Steven, Tara in ekipa so korak pred dr. Peabodyjem (Oliver Muirhead) in njegovim pomočnikom. Tara med finalno tekmo na skrivaj zamenja Jako in zada zmagovalni gol, Jaka pa se preoblečen v Taro s Stevenom odpravi na letalo, ki ga odpelje domov. Načrt dr. Peabodyja tako propade, Nuggetsi si prislužijo zmago in Jaka je spet tam, kamor spada - med svojimi sorodniki.

O produkciji

Po tem filmu hokej na ledu ne bo nikoli več isti.

S snemanjem filma 'MVP: Moj vražji prijatelj' sta Robert Vince in njegova žena in poslovna partnerica Anne Vince, ki vodita podjetje Keystone Family Pictures, začela spomladi l. 1999. MVP je družinski film o hokeju, v katerem nastopajo otroci in trije šimpanzi, ki so na drsalkah, s hokejsko palico v rokah neverjetno spretni.

Film je režiral Robert Vince, ki je skupaj z ženo Anne tudi napisal scenarij. Robert in Anne sta skupaj z Michaelom Strangeom tudi izvršna producenta filma. V njem nastopajo Kevin Zegers ('Air Bud', 'Air Bud 2:Golden Receiver'), Jamie Renee Smith (Dante's Peak - Dantejev vrh), Oliver Muirhead (The Spy Who Shagged Me - Vohun, ki me je nategnil, The Duke - Pasja visokost) in Rick Ducommun (Groundhog Day, The Hunt for Red October - Lov na rdeči oktober; Die Hard - Umri pokončno).

Vince razloži, čemu je moral Jaka igrati ravno hokej: 'Hoteli smo, da se šimpanz pojavi v športu, v katerem se do sedaj še ni pojavil. In domislili smo se hokeja.' Gluho dekle so vključili na podlagi osebne izkušnje Anne Vince. Ena izmed njenih najtesnejših prijateljic je slušno prizadeta. Jezik znakov so tako uporabili za 'most' med človekom in šimpanzom in na ta način omogočili komunikacijo med njima.

In kakšno je sporočilo filma? Vince pravi, da v vseh svojih družinskih filmih prikazujejo, kako ljudje pozitivno rešujejo svoje probleme. Tara mora premagati svoj strah pred zavrnitvijo. Steven se mora odločiti, ali bo stisnil rep med nog ali se soočil s svojimi nalogami in ekipa se mora odločiti, ali bo igrala kot eno ali ne, pa četudi po tem letu v hokeju nimajo nobenih možnosti več. Športni duh je priljubljena tema. Prav tako strpnost in prijaznost.

Anne in Robert sta v scenarij vložila veliko truda in se nazadnje odločila, da bo najbolje, če film tudi režira Robert: 'Hokejski prizori so plod mojih lastnih izkušenj. Tudi sam sem namreč igral v mladinski hokejski ligi. V filmu Stevena ometavajo z jajci, kar se je dejansko zgodilo tudi meni.'

Vince svojih mladih igralcev kar ne more prehvaliti. ŠE posebej so ga navdušili v prizorih, kjer so morali uporabljati jezik znakov. Z njimi je bil ves čas prevajalec, da ne bi prišlo do pomote. Kevin in Jamie nista imela nobenih težav pri združevanju jezika znakov in igre. Prav nenavadno, da so imeli pri tem odrasli igralci precej več težav.

Verjetno največji izziv na snemanju tega filma pa so predstavljali trije šimpanzi, ki so izmenoma igrali Jako: Berny, Mac in Louie. V nasprotju s psi so šimpanzi precej inteligentnejši in jih ne moreš prelisičiti zgolj s hrano. Trenerji so jih morali prav psihološko obdelati in pripraviti do tega, da so naredili želeno. Kot bi delali s petletnimi otroki.

In njihova naloga vsekakor ni bila lahka. Šimpanze so morali naučiti drsati, podajat pak in seveda zadeti tudi kak gol. Poleg tega so jih morali naučiti še postiljati posteljo, ugašati alarm na budilki, nalivati kavo, si pripravljati zajtrk... V jeziku znamenj so jih morali naučiti celo nekaj besed. Najpomembnejši pa je bil seveda odnos med šimpanzi in igralci, a s tem ni bilo nikakršnih težav.

Rick Ducommun o njih pravi: 'Odraščal sem na vasi in sem že takoj vedel, da s šimpanzi ne bom ravno hodil na pivo. Pri njih me je najbolj presenetilo to, kakšni profesionalci so. Bili so v okolju, ki ni bilo niti slučajno podobno njihovemu naravnemu okolju. Delali so v prepišnih, hladnih stavbah, na ledu, na drsalkah, obkroženi s tujci in nikjer v bližini ni bilo nobenega drevesa. A živali so pridno zdržale tudi snemanje neverjetno dolgih, zapletenih prizorov. Zdelo se je celo, kot da pri tem uživajo.

Tudi specialist za posebne efekte Bill Ryan ni imel lahke naloge. Največ dela os imeli seveda s snegom. Uporabili so ga kar devet različnih vrst: pravega, ledene ostružke z drsalk, led iz zmrzovalnika, gasilsko peno, umetni sneg... Največji izziv jim je bil spremeniti cvetoč vrt, na katerem je raslo vsaj 14 različnih vrst rož, v zasneženo puščavo in naslednji dan spet razkriti vso njegovo cvetočo krasoto.

Snemanje filma je resnično potekalo v prijetnem, prijateljskem ozračju, kar je še zaokrožila Bernyjeva mama, ki je Bernyju povila bratca, ki so ga poimenovali kar Jaka Ml.

Igralska zasedba

Kevin Zegers (Steven Westover)

Kevin je svojo prvo vlogo dobil pri sedmih letih v filmu 'Life wiht Milky', v katerem je igral ob Michaelu J. Foxu. V zadnjih osmih letih je igral v več kot 20 filmih in gostoval v televizijskih serijah kot so Dosjeji X, 'So Weird' in 'Goosebumps'.Njegovi zadnji projekti vključujejo film 'Timeshare', ki ga je posnel za Fox Family Television, 'Finally Home' ki ga je posnel za Aarona Spellinga in najnovejši del serije filmov Air Bud, 'Air Bud 3: World Pup'.

Zegers živi v Woodstocku v Ontariu s starši in dvema sestrama. Obiskuje srednjo šolo St. Mary's Cahtolic High School, kjer je član nogometne in košarkaške ekipe. V prostem času rad gleda najboljšega prijatelja pri hokeju, igra golf z očetom in navija za sestri, ki tekmujeta v umetnostnem drsanju.

Jamie Renee Smith (Tara Westover)

Jamie je s kariero začela pri šestih letih, ko je na prvi avdiciji dobila vlogo v epizodi nadaljevanke 'Saved by the Bell - The College Years'. Nastopila je tudi v 'Dantejevem vrhu (Dante's Peak) s Pierceom Brosnanom in Lindo Hamilton. v 'Novi družini Robinson' (The New Swiss Family Robinson) z Jane Seymour, in v 'Rapsody in Bloom' s Penelope Ann Miller in Ronom Silverjem. Igrala je še v dveh otroških filmih 'Magic in the Mirror' in 'Fowl Play', ki sta bila oba posneta v Romuniji.

Poleg filma se pojavlja tudi v televizijskih serijah 'Ask Harriet', VR 5, 'Dark Skies', 'Any Day Now' in v 'The Nanny' (Varuška). Rada igra v dramah in komedijah, še posebej pa uživa, če mora pri igranju uporabljati naglas. Kadar ne dela, hodi v srednjo šolo v Orange County v Kaliforniji in je odlična učenka. Rada pleše, poje, drsa in se druži s prijatelji ter starejšo sestro Jessico.

Je najmlajša od petih otrok in strašno rada preživlja čas v krogu svoje družine. Čeprav bo še igrala, namerava tudi pisati scenarije in režirati lastne filme.

Oliver Muirhead (Dr. Peabody)

Muirhead je rojen v Londonu. Obiskoval je edinburško univerzo in magistriral iz zgodovine. Udejstvoval se je v raznoraznih poklicih, med drugim kot pisatelj, kostumograf, slikar, kipar, in se nazadnje odločil, da bo igralec.

Več let je delal v zakulisju gledališča, opere in baleta kot scenarist in režiser, preden se je resno lotil igre. Od prihoda v Los Angeles je sodeloval pri precej filmih, med drugim v The Duke (Pasja visokost), 'The Spy Who Shagged Me (Vohun, ki me je nategnil). Na televiziji je nastopal v 'Seinfeldu', 'Suddenly Susan' (Nenadoma Susan) in 'Keenan and Keel'.

Z ženo in hčerko živi v Encinu v Kaliforniji.

Rick Ducommun (trener Marlowe)

Ducommun se je rodil v Kanadi, kjer je tudi odraščal. Tam se je navdušil nad hokejem. Ko je k Los Angeles Kingsom prišel Wayne Gretzky, je bil Ducommun zelo vesel, da končno lahko navija za svojega rojaka.

Igral je že v več kot tridesetih celovečernih filmih, med drugim 'Ground Hog Day', 'The Hunt for Red October' (Lov na Rdeči oktober) in 'Die Hard' (Umri pokončno). Na televiziji se je pojavil v serijah 'Murphy Brown', 'Moonlightning' (Delo na črno), 'Brimstone' in 'Saturday Night Live'.

Komentarji

6.1. 2005 ob 15:28

ta film sem že gledala in se mi zdi fajni zaradi šimpanza Jake ki je kot ponavadi faca seveda pa tudi njegovi prijatelji

— Špela

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.