Kolosej
Film distribucije Fivia

Monica Z

glasbena biografska drama
Podnapisi
Na sporedu od: 26.3.2015, Kolosej Ljubljana
1h 51min / 111min
Leto: 2013
Država: Švedska
Jezik: švedščina
Scenarij: Peter Birro in Per Fly
Režija: Per Fly
Filmska biografija slavne švedske pevke jazz uspešnic in igralke prikaže težke začetke njene kariere, ko se je kljub predsodkom v domačem okolju uspela prebiti med najbolj priljubljene pevke na svetu. Toda slava ji je prinesla številne ljubezenske tegobe, večni dvom v lastne sposobnosti in strah pred osamljenostjo pa so jo vedno znova potiskali v objem alkoholne omame. Kljub temu je s pomočjo neizmerne predanosti glasbi vztrajala na svoji poti in postala nepozabna pevska ikona jazza.

Biografska glasbena drama govori o življenju igralke in pevke Monice Zetterlund. Zgodba je postavljena v zgodnja šestdeseta leta prejšnjega stoletja. Monica, mlado švedsko dekle iz majhnega mesteca, sanja o nastopih v živahnih klubih Stockholma. Na intenzivno potovanje v soju žarometov se odpravi kot znamenita pevka in igralka v zlati dobi jazza. V svoji karieri je posnela številne glasbene albume in zaigrala v desetih filmih. Leta 1963 je predstavljala Švedsko na Pesmi Evrovizije, leta 1972 pa prejela nacionalno priznanje za stransko žensko vlogo v filmu Emigranti.

Njen fenomenalen in enkraten uspeh pa pušča sledi zlomljenih src in obljub med umetniki Stockholma in New Yorka. Nič ni bolj boleče kot se zjutraj zbuditi sam, z alkoholom v roki. Švedski nominiranec za oskarja temelji na resničnih dogodkih.

Kritike:
»Monica Zetterlund je bila del švedskega nacionalnega duha oziroma simbol švedske nostalgije… tako kot mesne kroglice in Pika Nogavička.« – Edda Magnason, Pevec

Nagrade/festivali:
švedski kandidat za tujejezičnega oskarja
dobitnik 4 nagrad od 11 nominacij za glavne švedske filmske nagrade Guldbagge 2014
dobitnik nagrade festivala Göteborg 2014
nominacija na festivalu v Montrealu 2013
Torino 2014
New Port Beach Film Festival 2014
Cleveland IFF 2014
Cambridge Film Festival 2014
Scandinavian Film Festival 2014
Nagrada Nordic na Norevškem IFF 2014

Komentarji

6.1. 2017 ob 21:47

Film je zelo gledljiv in zanimiv.Priporocam ogled...

— Spela

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.