Kolosej
Film distribucije Continental Film

Max Payne

akcijski triler
Podnapisi
Na sporedu od: 23.10.2008, Kolosej Ljubljana
23.10.2008, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 40min / 100min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina, španščina
Scenarij: Beau Thorne po zgodbi Sama Laka
Režija: John Moore
Režiser filmov Omen 666 in Za sovražnikovo črto predstavlja filmsko različico računalniške igre, kjer skuša policist Max Payne najti morilce svoje družine. Ker se med razkrivanjem skrivnostne zarote znajde na drugi strani zakona, mora združiti moči z zapeljivo morilko Mono, ki se želi maščevati za smrt svoje sestre. Ker skrivnostne sile podzemlja ne poznajo usmiljenja, se vname silovit boj, ki vpletene popelje onstran meja realnega sveta in razumevanja.

Max Payne je odpadniški policaj – mistični antijunak – odločen najti odgovorne za surove umore njegove družine in partnerja.  Neizprosno maščevalnega ga njegovo obsesivno preiskovanje popelje na morasto potovanje v temačno podzemlje. Ko se skrivnost poglobi, se je Max prisiljen bojevati s sovražniki, ki niso s tega sveta in se soočiti z nepojmljivim izdajstvom.

Nominiranec za oskarja Mark Wahlberg (Dvojna igra) igra Maxa Payna, moškega, ki se požvižga na pravila – in nima kaj izgubiti – ko preiskuje skrivnostne umore, ki bi jih lahko povezal s smrtjo svoje žene in otroka. A na delu so mogočne sile, tako resnične kot nepredstavljive, ki si prizadevajo ohraniti skrito pogubno resnico – in za vedno utišati Maxa.

Režiser si je film zamislil kot neo noir akcijski triler, na ostrem robu med realnostjo in neresničnim. In Moore, nadarjeni vizualni stilist, bi že moral vedeti, kako se tej stvari streže. V filmu uporablja subjektivno kamero – postavi nas neposredno v Maxov svet in v njegovo glavo, kot tudi najsodobnejšo kamero za počasno snemanje – tako občinstvo skupaj z Maxom poskakuje na divji vožnji akcije, vznemirjenj in skrivnosti, ozaljšani z osupljiviimi nadnaravnimi podobami.

Precej preden je Moore začel potiskati stvari do maximuma,  je prišla na tržišče videoigra Max Payne in sicer leta 2001. Nadaljevanje, Max Payne 2: The Fall of Max Payne, je sledilo leta 2003. Navdušila je kritike in oboževalce zaradi izjemne koreografije in filmske narave; temačne, drzne scene in strelski obračuni v počasnih posnetkih so bili videti kot grafični roman z vplivi filma noir. Le redkokatero videoigro so uspešno prenesli na veliko platno, a se je vseeno že od začetka zdelo, da je zgodbi o vročekrvnem policaju, ki se želi maščevati, usojeno priti na veliko platno.

Producentka Julie Yorn pravi: "Videoigro Max Payne so oblikovali ljudje, ki imajo strastno radi film. Od kamere v noir slogu do likov in dialoga, povsod se čuti vpliv filma, material je tako presegal tipično izkušnjo, ki jo nudijo videoigre."

Vseeno pa je ni bilo lahko prenesti na film. “Potrebno je bilo najti način, da bi se film razlikoval od igre, a hkrati ohranil njenega edinstvenega duha in slog.”

Filmarji in studio so se poigravali s stotinami možnih zgodb, dokler ni Beau Thorne, ki ni napisal še nobenega scenarija, predstavil zamisel, ki je bila všeč vsem. "Beau je našel način, da je materialu dal večplastnost in globino," razlaga Yornova.  "Ujel je ne le čustveno trpljenje glavnega lika, znal je ustvariti tudi svet iluzij in senc – nadnaravno noto, ki je v igrici nikoli ni bilo."

Med nezemeljskimi elementi, ki jih je dodal Thorne, je tudi krilati demon, ki ogroža Maxa in ki druge pošlje nepredstavljivi usodi naproti.  Navdihoval se je pri norveški mitologiji, pri demonu valkiri – režeča se pošast s čekani in rdeče žarečimi očmi. Ta pošast je ključni element v Maxovem iskanju tistih, ki so uničili njegovo družino. Skozi vso zgodbo demon – ali njegovi elementi – pronicajo v akcijo: slišimo hrumeče udarjanje njegovih velikanskih kril, na hitro ošinemo par kril, ki se izgublja v sencah. Krilati demon je ikonična podoba in filmarji so ustvarili še druge ključne vizualne podobe, povezane z valkiro. Grafiti s črko V, vtetovirani z iglo, so vidni skozi ves film, prav tako tetovirana krila, ki jih nosijo nekateri ključni liki.

O igralcih

Mark Wahlberg (Max Payne) je posnel filme Dogodek, Dvojna igra (nominacija za oskarja za najboljšo stransko vlogo), Nori profesor, Vroče noči, Trije kralji, Vihar vseh viharjev, Košarkarjev dnevnik, Strelec, Mafijske noči, Italijanska misija, Invincible, Four Brothers, Fear.

Je tudi izvršni producent HBO-jeve serije Entourage.

Mila Kunis (Mona Sax): nazadnje smo jo videli v filmu Pozabi Saro.

Rodila se je v Rusiji. Angleško je začela govoriti pri sedmih. Kariero je začela v reklamah. Najbolj je znana po nastopanju v nadaljevanki Oh, ta sedemdeseta.

Posoja tudi glas Meg v družinski seriji Family Guy. Na televiziji je nastopila še v nadaljevankah Sedma nebesa in  Nick Freno: Licensed Teacher. V televizijskem filmu Gia je igrala naslovno junakinjo v mladih letih.

Posnela je še filme American Psycho II: All American Girl; Get Over It; Krippendorf’s Tribe; Honey, We Shrunk Ourselves; Boot Camp; Tony N’ Tina’s Wedding; After Sex; Tom 51; Santa with Muscles; Make a Wish, Molly.

Chris ‘Ludacris’ Bridges (Jim Bravura) si je prislužil pohvale za nastop v filmu Usodna nesreča. Posnel je še filme Hustle & Flow, Prehitri in predrzni, Game, RockNRolla.

Na televiziji je gostoval v nadaljevanki Zakon in red: enota za posebne primere.

Kot glasbenik je prejel nagrado grammy in je sploh eno najbolj prepoznavnih imen popularne glasbe danes. Njegova glasba se je pojavila v številnih filmih in nadaljevankah, med drugim v ATL, Zaporniško dvorišče, Hitch, Taxi, Kraljestvo morskega psa, You Got Served, Hollywoodski kifeljci, Prehitri in predrzni, Do groba, Ful gas 2, Hitri in drzni, The Wire ter One Tree Hill.  

O režiserju

John Moore se je rodil na Irskem, kjer je tudi odraščal in se šolal. Pri desetih se je začel zanimati za fotografijo, nad katero je navdušen še danes. Delal je tudi kot kamerman za novinarsko ekipo, potem pa postal pomočnik kamermana pri filmih, ki sta jih med drugim režirala Neil Jordan in Jim Sheridan.  Potem je režiral reklame. Kot režiser je debitiral s filmom Za sovražnikovo črto. Sledila sta filma Omen in Feniksov let.

Komentarji

18.9. 2008 ob 2:00

komi čakam

— wirg
24.9. 2008 ob 19:16

tole bo tko ka hitman odlično

— a
7.10. 2008 ob 15:40

Špil je bil odličen (predvsem glasovno igranje.) FIlm upam, da bo OK čeprav ne verjamem.

— B.
10.10. 2008 ob 17:52

JE DOBRA FUL FULLLLLLLLL

— IGRICA OD MAX PAYNE
11.10. 2008 ob 2:00

hja filmi po videoigirah niso nikoli bili ravno uspešni :/ drugače sem preigral obe max payne igre (obe odlični) ampak mislim da ne bo izpadel ravno dobro kot film

— anomimni
13.10. 2008 ob 12:43

RESPECT to max payne igrci sam a lahko folk še bl zaserje zgodbo pa stil igrce kt so ga teli???? mislm halo v max paynu (tako 1 kot 2) ni nikjer niti ene žvali oz. stvora ki ni iz tega sveta tuki pa tega očitno mrgoli

sicer resnično upam da se motim ampak po mojem žal ne bo tako

— B21
15.10. 2008 ob 15:23

Igrica je bla prekleto dobra, upam da bo film primerne kvalitete =) pa upam da ona ne umre na konc, kot je v igri.. hehe upsss, a sm pokvaru konec za vse?=)

— smayo
18.10. 2008 ob 2:00

Zakon.

— Pax-Mare
22.10. 2008 ob 18:33

To ni stvor ampak del droge valkyrie ce se ne ves se vidi da nisi bil pozoren na zgodbo!!!

— Tj
23.10. 2008 ob 16:54

Iz te zgodbe bi se definitivno dalo naredit boljši film, predvsem vizualno, pravgotovo pa, čeprav je lahko dober, M.W. sigurno ni prava izbira za Maxa.

— kkk
23.10. 2008 ob 16:56

"stvori" so halunicije ki jih vidijo ko vzamejo neko drogo

— anomimni
25.10. 2008 ob 14:53

Ful dobr film priporocam ogled!

— jaka
26.10. 2008 ob 2:00

Film (ni) še ena polomija žanra videoiger, kdor jo je igral že pozna ozadje kdor je ni igral si je sam kriv....

— Dzombic
27.10. 2008 ob 0:00

igrca je legendarna upam da bo film tut po tem kar sem prebral grem stavt da je.

— kimuc
27.10. 2008 ob 0:00

se pa tut jz strinjam s tistmu sttvorom bi blo bol ce ga nebii blo.

— kimuc
27.10. 2008 ob 13:17 zvezdica

Must see za vse tiste, ki ste igrali PC igro.
Osebno se mi igra in film lepo dopolnjujeta. Kot strasten fan Max Payne-a mu dodelim oceno 9,5 :)

Je pa film narejen tako, da bo nadaljevanje 100% sledilo, saj se v filmu ne pojavi Vladimir Lem, prav tako pa Nicole Horne ne doživi istega konca, kot ga doživi v igri.

— Đitidi
27.10. 2008 ob 13:17

Men osebno je film polom od poloma,predlagam ga tistim k res nimajo kej druzga za počet pa majo mal preveč denarja.

— Toni
27.10. 2008 ob 18:31

full glup film

— xxxxx
31.10. 2008 ob 17:07

Film sem šla gledat skupi s fantom in mlajšim bratom (ki sta seveda oba igrala to igrco) in sem bila pozitivno presenečena. Res je super, se pa strinjam s prejšnjim komentarjem, film bo imel nadaljevanje.
Priporočam tudi tistim, ki ne poznajo igrice.
Ocena: 10/10

— ganjica
1.11. 2008 ob 12:44

dobr film

— M.Z.
5.11. 2008 ob 0:00

Učeraj gledal film in sem bil res presenečen, v pozitivni smeri seveda.Film vsekakor ne ponuja toliko akcije kot igra sam se ga vseeno splača gledat.Všeč mi je bila zgodba ki pa ni toliko po igrci, vendar me to ni motilo.Vsekakor 10!

— Primož
5.11. 2008 ob 0:00

Zelo slabo. Škoda, obetal bi lahko veliko.

— krisss
6.11. 2008 ob 15:37 zvezdica

Film na zacetku deluje nekoliko zmedeno. Vprasas se ali je govora o paranormalnih pojavih in demonih, a kmalu ugotovis, da vsemu ni tako in da je film se kako realen in da vojska tovrstne skrivnostne operacije nad ljudmi vrsi ze desetletja...Vsekakor izvrstna grafika in akcija, ki le sledi svoji predhodnici; igrici Max Payne, pravzaprav je ravno igra prva "izumila" in vnesla "Matrix" fore:P.

— Michael
12.11. 2008 ob 0:00

bedn film

— lol
23.11. 2008 ob 0:00

Men osebno je film biv zelo dober, ker sm sam obrnu oba dela igrce in že tud zgodbo poznam. Pejte ga gledat tisti k ste igral igro vam zihr ne bo žav.

— Daniel
2.12. 2008 ob 17:43

Film je vreden oglede, nastop glavnega igralca Marka Wahlberga je fantastičen.

— Pikica
10.8. 2009 ob 19:28 zvezdica

Eden najboljših filmov, ki sem ga gledal. Vsi tisti, ki pravijo, da je beden, so neki primitivci, ki jim je všeč neka gola preproščina. Navajeni so pač na nekega neranljivega junaka, kot je Bruce Willis, ali Arnold Schwarzeneger. Torej. Samo, da je junak neukrotljiv, močen, nepremagljiv, ga ni strah, ne čuti bolečine. Neka gmota testosterona, ki mu nihče ni kos. Takšni filmi so povsem primitivni in neživljenski. Max Payne je film z življensko tematiko. Všče mi je bilo, da je tragični junak, da ni tipičem moški, ampak moški s čustvi, strahom, bolečino, ki se ga marsikaj dotakne. Na žalost Max predstavlja kontra ideal današnje družbe v odnosu do moških. Ravno to je tisto. Ni tipičem moški. Film je treba gledati s sociološkega vidika. Na eni strani neetična družba, na drugi strani etičen posameznik, ki ga hoče družba premagati, a njegove ideje zmagajo.

— Pain
8.7. 2010 ob 0:21

uf, super film...

— jurčk

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.