Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Maček v klobuku

komedija
Nič boljši od tistega v vreči
Na sporedu od: 22.4.2004, Kolosej Ljubljana
1h 22min / 82min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: Dr. Seuss, Alec Berg, David Mandel, Jeff Schaffer
Režija: Bo Welch
Producent: Brian Grazer
Conrad in Sally Walden sta brat in sestrica, ki se med maminim pripravljanjem poslovne zabave silno dolgočasita: dokler na vrata ne potrka Maček v klobuku. In zabava se lahko začne! Maček, ki ga odlično odigra Mike Myers, poskrbi, da si otroka niti za trenutek ne moreta oddahniti od smeha, dogodivščin in igric, ki se vrstijo druga za drugo.

Danes je za Conrada in Sally Walden poseben dan, čeprav se jima najprej sploh ne zdi tako.

Kaj je posebnega, če te mama pusti pri speči varuški, medtem ko mora ona v službo? In kaj je posebnega, če ti je prepovedala početi kar koli, kar bi bilo vsaj malo zabavno? Brezdelno posedanje in strmenje skozi okno res ni nič posebnega. Dež, ki lije na drugi strani stekla, pa še veliko manj.

Ne, danes res ni prav nič poseben dan.

No, nič posebnega ni bil, dokler se ni od kdo ve kod pojavil ogromen maček, visok kot odrasel človek, z belo-rdeče progastim cilindrom na glavi, rdečim metuljčkom in naravnim darom za zabavo.

To pa je že nekaj posebnega.

O zgodbi

Zdi se, da sta Sally in Conrad, ki se med sabo razlikujeta kot noč in dan, prignala svojo samsko mamo na rob obupa.

Conrad niti po pomoti ne uboga, zato mama resno razmišlja, da bi sina poslala v vojaško šolo. Predlog je zrasel na zeljniku soseda z druge strani ograje in maminega snubca Quinna.

Sally, ki je sicer doma ubogljiva, pa je med vrstniki tako gospodovalna, da je izgubila vse prijatelje.

Medtem pa se njuna mama trudi, da bi nekako uskladila družinsko življenje in kariero nepremičninske agentke, ki ji življenje greni še njen šef, bolestno ubrisan na čistočo.

Mama bo v soboto gostila službeno zabavo v svoji hiši. Kljub skrbnim pripravam pa je dom v razsulu. Po Conradovi zaslugi, se razume. In takrat v mami zavre. Sally in Conrad ne smeta iz hiše dokler je ona v službi, ne smeta stopiti v dnevno sobo in ne smeta početi prav ničesar, kar bi lahko povzročilo škodo ali nered. In tako otroka brezdelno obsedita, njuna varuška pa drema.

Takrat pa se pojavi nepričakovan gost in njun mali svet postavi na glavo.

O produkciji

Leta 1957 je prvič izšla knjiga Cat in the Hat, ki je hitro postala ena najbolj priljubljenih in najbolje prodajanih otroških knjig v ZDA. Nastala je po naročilu. Založbi Houghton Mifflin in Random House sta naročili Theodorju S. Geiselu (znanemu pod imenom dr. Seuss) naj napiše čitanko za otroke, ki bo vsebovala 220 točno določenih besed, ki se jih morajo naučiti mladi bralci. Založbi sta upali, da bodo knjigo uporabljali v šolah, vendar so bile osnovne šole do nje precej zadržane. Po drugi strani pa so jo starši sprejeli odprtih rok.

Po uspehu filma The Grinch - filmske adaptacije druge knjige istega avtorja, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo na veliko platno prikorakal tudi sloviti Maček.

V 50-ih letih, ko je Geisel napisal Mačka v klobuku, je zgodba veljala za izjemno poučno. Otroci so spoznali, kako se lahko odgovorno zabavajo. Dandanes pa je morda še pomembnejša, saj imajo otroci na razpolago video igrice, risanke, računalnike ... množico tehničnih pripomočkov, ki jih odvračajo od tega, da bi se pristno zabavali. Zgodba otroke uči, da se ne smeš zanašati na pripomočke, da bi ti bilo lepo.

Ekipa, ki je pripravila že scenarij za Grincha, se je lotila tudi Mačka. Njihova naloga je bila ostro začrtana - uporabljati so morali besednjak, ki je v knjigi.

Seveda je bilo potrebno narediti nekaj sprememb, da je zgodba zaživela na filmu. Preprosto pripoved je bilo potrebno obogatiti in razvejati. Mama, ki je v knjigi le par nog, postane prava oseba, ki jo vidimo v celoti.

Kostum, ki ga nosi Mike Myers, tehta manj kot kilogram in pol, naredili pa so ga iz angora volne in človeških las. Na vrhu glave je igralec nosil kovinsko ploščico, na katero je bil z magneti pritrjen ogromen klobuk. V kostumu je bil tudi daljinski upravljalnik na baterije, ki je uravnaval gibanje repa in ušes.

Ker so nekatere posnetke naredili tudi zunaj, kjer je na trenutke temperatura presegla 30 stopinj v senci, so v kostum naredili še odprtino za dovod hladnega zraka iz klimatske naprave. In če je bil dan res prehudo vroč, je moral Myers obleči še poseben jopič, v katerem je krožila mrzla voda.

Maskiranje v Mačka je vsako jutro trajalo dve uri in pol.

Dr. Seuss je poleg Mačka, Sally, Conrada in mame (ali bolje rečeno njene noge) v knjigi predstavil še tri like - govorečo ribo in Mačkova pomočnika, dve podivjani Stvari.

Ribo so za film popolnoma animirali. Stvari pa sta delo štirih mladih igralk, starih osem in devet let, ki trenirajo gimnastiko in ples.

Novost, ki so jo uvedli v filmu, je Mačkovo vozilo - L. E. N., luksuzni enormnosmerni nevemkakosežereče. Vozilo so naredili po naročilu, poganja pa ga ducat 12-voltnih baterij. Upravljal ga je voznik, ki je bil skrit v trupu avtomobila in se je lahko orientiral le s pomočjo kamer. Pri tem sta mu pomagala še dva tehnika - eden je bil v stalni zvezi z voznikom in ga je opozarjal na morebitne ovire, drugi pa je skrbel za posebne učinke.

Potem, ko so Maček in Stvari postavili hišo na glavo, stopi na prizorišče P.R.A.H. - povsem radikalni antismetni hišopospravljalnik. Deloval je na motorčke, ki jih sicer uporabljajo za invalidske vozičke.

O igralcih

Mike Myers (Maček) je uspešno igralsko kariero začel tisti trenutek, ko je končal srednjo šolo. Zadnje izpite je opravil ob devetih zjutraj, že ob treh popoldne istega dne pa je dobil vlogo v gledališču v Torontu. Svetovni javnosti se je predstavil v Saturday Night Live, od takrat pa je posnel vrsto uspešnih komedij: Wayne's World, Wayne's World 2, So I Married an Axe Murderer, trilogijo Austin Powers, v risanem celovečercu Shreck in njegovem nadaljevanju pa je posodil glas glavnemu liku.

Alec Baldwin (Quinn) že dvajset let dokazuje, da velja za enega najbolj vsestranskih igralcev. Kariero je začel na televiziji, njegova največja ljubezen so odrske deske, vendar ga svetovna javnost bolj pozna po njegovih vlogah v filmih: Pearl Harbot, State and Main, Thomas and the Magic Railroad, Outside Providence, The Edge, Mercury Rising, Ghosts of Mississippi, The Juror, Heaven's Prisoners, The Shadow, Malice, Glengarry Glen Ross, Prelude to a Kiss, The Hunt for Red October, Great Balls of Fire, Alice, Miami Blues, Working Girl, Talk Radio, Married to the Mob, Beetlejuice, She's Having a Baby, Along Came Polly ...

Kelly Preston (mama) se je najprej pojavljala v televizijskih oglasih, na fakulteti pa se je posvetila igri. Njen prvi večji uspeh je bil nastop v komediji Twins, nato pa so sledili Jerry Maguire, Citizen Ruth, Only You, The Perfect Bride, The Experts, Spellbinder, Space Camp, Secret Admirer, Mischief ...

Dakota Fanning (Sally) je najmlajša igralka, kije bila kdaj nominirana za Screen Actors Guild Award. Nominacijo si je prislužila z nastopom v filmu I am Sam. Nastopila je tudi v filmih Uptown Girls, Sweet Home Alabama, Trapped ...

Spencer Breslin (Conrad) velja za enega najbolj obetavnih igralcev svoje generacije. Videli smo ga lahko v filmih Raising Helen, Meet the Parents, The Santa Clause 2 in v vrsti televizijskih nadaljevank.

O ustvarjalcih

Bo Welch (režija) se je tokrat prvič spoprijel z režijo celovečernega filma. Pred tem je uspešno delal kot scenograf pri filmih Men in Black, The Birdcage in A Little Princess, za katere je bil tudi nominiran za oskarja. Ostali filmi: Edward Scissorhands, Men in Black II, Wild Wild West, Primary Colors, Wolf, Batman Returns, Grand Canyon, Joe Versus the Vulcano, Ghostbusters II, The Accidental Tourist, Beetlejuice, The Lost Boys in Swing Shift.

Alec Berg, David Mandel, Jeff Schaffer (scenarij) sodelujejo že od študija dalje. Njihov prvi skupni projekt za televizijo je bil MTV Give me Back My Life, sledile pa so oddaje Late Night with Conan O'Brien, Saturday Night Live in Seinfeld. Ko na televiziji niso več našli pravega mesta, so se lotili predelave številnih besedil za film, med drugim tudi knjige How the Grinch Stole Christmas. Skupaj so napisali in režirali Eurotrip, ki bo na naša platna prišel maja letos.

Emmanuel Lubezki (direktor fotografije), je z Welchom prvič sodeloval pri filmu A Little Princess, ki je obema prinesel nominacijo za oskarja. Sledilo je še skupno delo za The Birdcage. Lubezki je bil nominiran za oskarja tudi za Burtonov Sleepy Hollow. Ostali filmi: Reality Bites, A Walk in the Clouds, Great Expectations, Meet Joe Black, Y tu mama también, Ali, Like Water for Chocolate, Love in the Time of Hysteria, Miroslava in Ámbar.

Komentarji

19.9. 2004 ob 13:06

zlo dobr filmek za pogledat.dobr so mi vse naprave pa maček je pa najbolši al pa on ki je bil zalublen od sally in conrad mamo pa kake kolčke je sally spekla!splače se ogleda!!! l.p ines

— ines
28.10. 2004 ob 20:13

beda!

— evchy
11.2. 2005 ob 18:54

ŽE DOLGO JE MINILO, ODKAR SEM SI OGLEDALA TA FILM. MORAM PRIZNATI DA JE ZELO DOBER, HECEN.VSE MI JE BILO VŠEČ SAMO TO NE DA JE KONEC ZELO NERAZUMLJIV.DRUGAČE PA JE MOJ NAJLJUBŠI FILM KI SEM GA VIDELA!

— VESNA
1.11. 2005 ob 19:27

Ta film je res ful kul pejte ga gledat! Želim vam veliko smeha!

— alenka
6.11. 2005 ob 14:12

Je ful kul

— majda
14.1. 2006 ob 15:36 zvezdica

kul res cool film kaka dobra slika pejte si ga ogledat nebo vam žal res.ampak malo čudno je da se teta ne zbudi ko plava po tistem karkoli že je no ej res kul.ampak vse je tako izmišljeno tako je kot nekakšna risanka bi lahko rekli.no pa da še ne končam bom povedala da ta filem priporočam starim okoli 10 let.

— zala
21.1. 2006 ob 15:44 zvezdica

Odličen film, ki vas bo zagotovo sprostil in ob katerem ne boste ostali resni. Kar nasmejte kajti film je zares dober. Seveda kaj drugega pa lahko pričakujemo od Seussa (GRINCH)??? Kul so scene, prizori in animacija je kul pa tudi specialni efekti.Ta svet kjer živita ta malčka je tako skrivnosten in pravljičen in... smešen! Za vse, ki imate radi Dakoto Fanning, mačke, Grincha, Dr. Seussa predvsem pa kakovostno in kvalitetno zabavo. Dej@n

— Dejan
9.11. 2006 ob 17:11

men se zdi preveč izmišlen pa mal utroči

— miki
12.1. 2007 ob 17:41

super film

— miha
10.7. 2007 ob 22:18

tud meni je res ful ušeč ej ne morem verjet !!! ful cool film in mislim da si cela družina ogleda ne samo otroci

— lejla
7.9. 2007 ob 16:55

TO JE FUL DOBR EJ TO JE RES KULLL!

— JURE
5.1. 2008 ob 17:19

prijatelca je rekla da je fuuulllllll coolllll!!!!!!!!!! dejte ga v kolosej Koper pliiiisssssssssssssssssss!!!!!

— lol
5.1. 2008 ob 17:23

cool film danes gledala na kanalu a res pohvala by.

— lola
31.10. 2008 ob 0:00

znanstvena fantastika nima fore

— sdd
17.5. 2010 ob 16:42

to je prou srčkan film

— katiiiika
7.7. 2010 ob 15:49

smešn naslou in dobr film xD...

— hhhh katja hhhhhh

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.