Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Luknja

triler
Kaj se je zares zgodilo v luknji?
Na sporedu od: 20.9.2001, Kolosej Ljubljana
1h 42min / 102min
Scenarij: Caroline Ip, Ben Cort, Guy Burt
Režija: Nick Hamm

Zgodba

Najstnica Liz (THORA BIRCH) zbegano tava po praznih hodnikih elitnega angleškega internata. Vsa potolčena in okrvavljena se še komaj drži na nogah. Ko končno pride do telefona, pokliče reševalce, zakriči in se zgrudi na tla. Policija prispe v internat in vsi se sprašujejo le eno: Kaj se je zgodilo Liz in njenim trem sošolcem, ki so izginili pred dvema tednoma?

Odgovor na vprašanje se odloči poiskati dr. Philippa Horwood (EMBETH DAVIDTZ), psihologinja, ki sodeluje s policijo. Medtem ko policija začne z raziskavo v podzemnem zaklonišču, iz katerega je Liz pravkar pobegnila, se Philippa loti mukotrpnega iskanja resnice. Z njeno pomočjo Liz zavrti čas za dva tedna nazaj, ko je bila še nedolžna učenka, do ušes zaljubljena v Mikea (DESMOND HARRINGTON), sina ameriške rock zvezde in najboljšega tipa na Zemlji. Zaradi njenih sivo rjavih las in preprostih oblačil je slednji sploh ne opazi. Liz je pripravljena narediti vse, samo da bi pritegnila njegovo pozornost.

Martin (DANIEL BROCKLEBANK) je tisti krivec, ki poskrbi za vse. Največji čudak na šoli, vase zaprt računalniški genij, je tako močno zaljubljen v Liz kot je ona v Mikea. Karkoli si Liz zaželi, to Martin naredi- ne glede na čustveno prizadetost. Tako tudi uredi za Mikea, Geoffa (LAURENCE FOX), Mikeovega najboljšega prijatelja in Frankie (KEIRA KNIGHTLEY), kraljico ženskega študentskega doma, da se bodo lahko izmuznili dolgočasni ekskurziji in preživeli tri dni v skritem podzemnem zaklonišču. Poskrbi tudi za to, da se jim bo Liz kasneje pridružila in njene sanje bodo tako uresničene - tri dni z najbolj popularnimi ljudmi na šoli, s čednim športnikom Geoffom, čudovito Frankie in popolnim Mikeom, ki ga obožuje.

Toda načrt se kmalu sesuje v grozo. Po treh dneh najstniške zabave v zaklonišču odkrijejo, da so vanj zaklenjeni. Se je to zgodilo le slučajno, ali je za to kriv Martin? Zaklonišče je skrito globoko v gozdu, zato kričanje in butanje po stenah nimata nobenega učinka.

Dnevi minevajo...

Srhljiva zgodba o posesivni ljubezni se razpleta... Se bo tudi razpletla?

Produkcija

Takoj ko je režiser Nick Hamm leta 1993 prebral roman Guya Burta After The Hole, je vedel, da ima vse sestavine za razburljiv film. "Knjiga je bila zelo napeta," pravi Hamm. "Zgodba o čustvenem propadanju skupine mladostnikov, ki so zaklenjeni v kleti in ne morejo ven. Gre za zabavo, ki zavije na grozljivo pot. V romanu najdemo primesi Gospodarja muh, Velikega brata in Preživetja. Zgodba govori o najstnikih, kar ni nič čudnega, saj je bil Guy Bart star 17 let, ko je napisal knjigo."

Priredba knjige za film pa je bila trši oreh, kot je režiser Hamm pričakoval. Scenarista Ben Court in Caroline Ip sta po malem razkrivala zgodbo in si izmislila nove like (vključno s psihologinjo Philippo, katere zasliševanje doda zgodbi strukturo), v film vpeljala flashbacke in, kar je odločilnega pomena, dodala še drugo različico dogodkov v luknji - prva je bila Lizina travmatična domišljija, druga pa strahovita resničnost, ki te šokira do kosti.

Vse, kar so direktno prenesli iz knjige, je bila osnovna tema o skupini najstnikov, ki so zaklenjeni v zaklonišču, na koncu pa samo eden preživi - to in nekaj imen. Vse, kar pa se zgodi v luknji - liki in njihova dejanja - vse to so si sami izmislili. Na koncu knjige lahko razberemo, da je edina preživela Liz, ne pove pa nam, kako so ostali umrli in kaj se je zares zgodilo. Scenarista filma pa sta se osredotočila na Liz in njen psihološki profil. Liz je tako v šoku, da pride do faze zanikanja, ne more se soočiti z resničnostjo. Zato postane nezanesljiva priča. Sredi zasliševanja spoznamo, da je resnico potlačila in poda svojo (fantazijsko) različico zgodbe. Ko pride realnost na površje, je toliko bolj grozljiva.

Ker je v filmu velik poudarek na napetosti, ni nič presenetljivega, da so veliko časa porabili za videz Luknje. Film so snemali šest tednov na lokacijah okoli Londona in južne Anglije, vključno z neo-gotskim internatom blizu Batha ter v studiih Bray v severnem Londonu, kjer so zgradili dve verziji luknje - fantazijsko in veliko bolj temačno ter grozljivo različico.

"Pomembno je, da verjamemo fantazijski različici luknje, saj ko izvemo, kaj se je zares zgodilo, nas mora zares šokirati," razlaga Hamm. Ravno zaradi tega so bili zelo pozorni, da so ustvarili okolje, v katerega vsak verjame. Zgodba deluje le v primeru, da je vse pristno. Tu ni prostora za dvom. Obe različici luknje morata izgledati resnični. Če bi pretiravali pri prvi različici, bi gledalci vedeli, da nekaj smrdi.

Prva luknja je nekoliko večja in v njej je več svetlobe, ni tako umazana in zapuščena. Predstavlja čistejšo verzijo resnice. Druga luknja pa je temačna, vlažna, utesnjen prostor iz betona, nastlan s smetmi, razpadajočimi odpadki in lužami. Hrana začne razpadati in smrdi iz stranišč. Postane peklenska luknja.

Izza kamere


NICK HAMM (REŽISER) je bil eden najuspešnejših režiserjev Kraljevega Shakespearovega gledališča, preden je prešel na televizijo in zatem še na film. Prvi film je režiral leta 1997, romantično komedijo Martha - Meet Frank, Daniel and Laurence, v katerem so igrale vzhajajoče zvezde, kot so Monica Potter, Joseph Fiennes, Rufus Sewell in Tom Hollander.

Njegova kariera na televiziji vključuje tri celovečerne televizijske filme v seriji Rik Mayall predstavlja - Dancing Queen, Micky Love in Briefest Encounter.

V gledališču se je osredotočil predvsem na moderne drame nekaterih vodilnih dramatikov, kot so Arthur Miller, Edward Bond, Peter Flannery in Stephen Lowe.

Igralci

Thora Birch (LIZ) je še vedno v najstniških letih, pa je že doživela mednarodno slavo. Znana je po svoji zreli osebnosti in preudarni izbiri vlog. Pred kratkim je očarala kritike v z več Oskarji nagrajenem filmu Lepota po ameriško, za katerega je prejela nominacijo za stransko igralko za nagrado BAFTA. Film jo je izstrelil med popularne igralce. Pri nas smo jo lahko videli v filmu Dungeons & Dragons ob Jeremyju Ironsu. Videli pa jo bomo tudi lahko v filmu Ghost World, ki ga je produciral John Malkovich.

Njena prva velika vloga je bila v filmu Paradise, ob Melanie Griffith, Donu Johnsonu in Elijahu Woodu. Igrala je še v Patriotskih igrah, Neposredni nevarnosti, Hocus Pocus, Now And Then, Monkey Trouble, All I Want for Christmas in Alaska.

Keira Knightley (FRANKIE) je prvo glavno vlogo dobila prav v Luknji, imela je še manjši vlogi v Vojni zvezd: Grozeča prikazen in v Innocent Lies.

Desmond Harrington (MIKE) je prav tako dobil prvo glavno vlogo v Luknji. Lahko smo ga opazili tudi v eni izmed stranskih vlog v Ivani Orleanski, ki ga je režiral Luc Besson in filmu Boiler Room.

Laurence Fox (GEOFF) je debitiral v Luknji.

Daniel Brocklebank (MARTIN) je najbolj znan po svoji vlogi v Zaljubljenem Shakespeareu, v katerem je zaigrala tudi Gywneth Paltrow. Igral je še v The Criminal in televizijski priredbi Oliverja Twista Charlesa Dickensa.

Embeth Davidtz (PHILIPPA) so opazili mednarodni žarometi v svoji izvrstni vlogi služkinje nacističnega oficirja v Spielbergovem Schindlerjevem seznamu. Od takrat naprej je igrala v Feast of July, Matildi Dannyja De Vita, Padli, Medeni mož in Bicentennial Man.

Komentarji

30.11. 2004 ob 21:49

to je pa res naj naj film

— špela
2.5. 2005 ob 23:11

ta film je bil moj najboljših filmov.a kdo ve,če bo kdaj bil na tvju?lepo se mejte pa uživite-ajde*

— nastja
21.10. 2005 ob 16:58

Evo, tole sm pa gledla (na TVju). Kr neki časa nazaj.. Mislm, noro.. Mal 'uf' razplet pa konc tut ni konc .. Dobr film

— JaS
28.3. 2006 ob 15:31 zvezdica

Odlična pretresljiva grozljivka, ki jo vodita dve največji zvezdi današnjega časa: Keira Knigtley, ter Thora Birch. Slednja že tako ali tako velja za zvezdo, da o prvi sploh ne govorimo. Zgodba nas zavede in nato pretrese, da se zaustaviš in rečeš: KAJ? Res odlična zabava za najstniško noč.

— Dejan
25.1. 2021 ob 9:58

mi lahko kdo prosim pove kaj se zgodi na koncu? gledal sem ta film le do polovice, potem sem pa moral spat.

— ta film je d best

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.