Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Labirint: Pogorišče

znanstvenofantastična akcija
Samo v Koloseju Maribor
Podnapisi
2h 9min / 129min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: T.S. Nowlin po istoimenskem romanu Jamesa Dashnerja
Režija: Wes Ball
V nadaljevanju sage Labirint se Thomas (Dylan O'Brien) in njegovi tovariši Jasniki znajdejo pred največjim izzivom doslej: razrešiti skušajo skrivnost vplivne organizacije ZLOBA. Iskanje jih popelje na Pogorišče - opustošeno pokrajino, polno nepredstavljivih ovir. Jasniki se spajdašijo z uporniki, se zoperstavijo hudo premočnim silam organizacije ZLOBA in razkrijejo grozljive načrte, ki jih ima ta z vsemi njimi.

V nadaljevanju sage Labirint se Thomas (Dylan O'Brien) in njegovi tovariši Jasniki znajdejo pred največjim izzivom doslej: razrešiti skušajo skrivnost vplivne organizacije ZLOBA. Iskanje jih popelje na Pogorišče – opustošeno pokrajino, polno nepredstavljivih ovir. Jasniki se spajdašijo z uporniki, se zoperstavijo hudo premočnim silam organizacije ZLOBA in razkrijejo grozljive načrte, ki jih ima ta z vsemi njimi.

Tako kot prvi film v seriji je tudi tega režiral Wes Ball po scenariju T.S. Nowlina na podlagi drugega romana iz istoimenske knjižne serije Jamesa Dashnerja. Producirali so Ellen Goldsmith, Wyck Godfrey, Marty Bowen, Lee Stollman in Joe Hartwick, Jr.

Labirint – prvi roman v izvrstno prodajani post-apokaliptični knjižni seriji za mladino – je izšel leta 2009 in pristal na lestvici najbolje prodajanih knjig New York Timesa; razvnel je domišljijo bralcev po vsem svetu, ki so ga označili za mešanico romana Lord of the Flies, knjižne serije The Hunger Games in legendarne TV nadaljevanke Lost. Skupaj z drugim (Pogorišče) in tretjim romanom (Zaton) so prodali več kot tri milijone kopij, legije oboževalcev knjižne serije pa je z navdušenjem sprejela tudi prvi film v franšizi, ki je po svetu navrgel prek 340 milijonov dolarjev.

Ker se je vse začelo z Dashnerjem, njegovimi domiselnimi svetovi in intenzivnimi liki, s katerimi se zlahka poistovetimo, so filmski ustvarjalci avtorja z navdušenjem vključili v razvijanje scenarija za Pogorišče: »Veliko smo se pogovarjali o spremembah, za katere smo menili, da so pri prenosu knjige na film nujno potrebne,« se spominja Dashner. »Nekatere reči je dejansko treba spremeniti, vendar sem se na lastne oči prepričal, kako se trudijo, da ostanejo zvesti likom, zasnovi zgodbe in duhu mojega sveta. Bolj ne bi mogel biti zadovoljen.«

Medtem ko je bilo bistvo Labirinta beg, je bistvo Pogorišča popotovanje. In »resnično bi radi,« zatrjuje pisatelj, »da gledalci v tem filmu dobijo dovolj odgovorov – odgovorov, ki se bodo še množili v tretjem filmu, ta pa bo prinesel razrešitev in pravo razodetje.«

O IGRALCIH

Dylan O'brien (Thomas) trenutno igra eno glavnih vlog v seriji Teen Wolf po kultnem istoimenskem filmu iz osemdesetih.

Na velikih platnih smo ga videli v The Internship ob Vinceu Vaughnu in Owenu Wilsonu, pred tem pa v The First Time Jona Kasdana in v improvizacijskem High Road Matta Walsha.

Sam režira in producira izredno uspešno spletno serijo komičnih kratkih filmov, v katerih tudi igra.

Ki Hong Lee (Minho) je nedavno igral v celovečercih The Stanford Prison Experiment ob Billyju Crudupu in Yellowface po gledališki igri s tonyjem nagrajenega Davida Henryja Hwanga. Na TV smo ga videli v seriji The Nine Lives of Chloe King.

Kaya Scodelario (Teresa) je nase opozorila v razvpiti britanski dramski Skins in nato presedala na celovečerce, med katerimi so Moon v režiji Duncana Jonesa, Clash of the Titans, nova inačica Wuthering Heights Andree Arnold, Now Is Good ob Jeremyju Irvinu in Dakoti Fanning, Emanuel and the Truth about Fishes Francesce Gregorini in ob Pierceu Brosnanu v Moon and the Sun. Igrala naj bi glavno žensko vlogo v Pirates of the Caribbean 5.

Na TV smo jo videli še v serijah True Love in Southcliffe.

Thomas Brodie-Sangster (Newt) je igral v nadaljevanki Game Of Thrones in miniseriji Wolf Hall po nagrajenem zgodovinskem romanu Hilary Mantel. Med drugim smo ga videli v celovečercih Love Actually, Tristan + Isolde, Bright Star, Nanny McPhee in Nowhere Boy, v katerem igra Paula McCartneyja. Glas posoja liku v risanih serijah Phineas and Ferb in v prihajajoči Thunderbirds z Rosamund Pike.

Giancarlo Esposito (Jorge) na velika platna prihaja v Favreaujevem risano-igranem The Jungle Book in v neodvisni glasbeni drami Stuck po istoimenski gledališki igri. Nato bo režiral in produciral Political Treason o zagovorniku odprave suženjstva Johnu Brownu, v katerem bo ob Edu Harrisu tudi igral.

Videli smo ga v celovečercih Rabbit Hole, The Usual Suspects, Smoke, The Last Holiday,Do the Right Thing, Mo' Better Blues, School Daze, Malcolm X, Poker Night, Alex Cross, Sherrybaby, Ali, Nothing to Lose, Waiting to Exhale, Bob Roberts, King of New York, Cotton Club, Fresh

Prek lastne produkcijske hiše Quiet Hand Productions je režiral svoj prvenec Gospel Hill, v katerem je igral Dannyju Gloverju in Angeli Bassett in ki mu je prinesel več festivalskih nagrad.

Televizijsko občinstvo ga najbolje pozna iz priznane serije Breaking Bad (nominacija za emmyja), igral pa je tudi v serijah Revolution, Community, Once Upon a Time, Homicide: Life on The Streets, Law and Order, Bakersfield PD, Touched by an Angel in Kidnapped.

Aidan Gillen (Janson) je igral v revolucionarni britanski nadaljevanki Queer as Folk in nato v ameriških The Wire in Game of Thrones.

Na velikih platnih smo ga videli v celovečercu Blitz, irski kriminalni drami Love/Hate, v Treacle Jr,The Dark Knight Rises, Shadow Dancer, Calvary, Under the Harvest Sky in Experiment. Pravkar je posnel Sing Street Johna Carneyja in miniserijo Charlie.

Za svoje delo je prejel več britanskih in irskih priznanj in nominacij.

Lili Taylor (Mary) smo nazadnje videli v uspešnici Jamesa The Conjuring, v Blood Ties Guillauma Caneta in Brooklyn's Finest Antoina Fuque.

Na velikih platnih je debitirala v Mystic Pizza in nato igrala v filmih, kot so Stonov Born on the Fourth of July,Household Saints Nancy Savoca, Mrs. Parker and the Vicious Circle, Altmanova Short Cuts in Pret-A-Porter, Ferrarin The Addiction, Ransom Rona Howarda in The Haunting Jana de Bonta.

Na TV je nedavno gostovala v serijah American Crime, Almost Human in Hemlock Grove. Videli smo jo tudi v The Good Wife, The X-File in Six Feet Under – z vlogo v slednji se je potegovala za dva emmyja in nagrado Ceha filmskih igralcev.

Patricia Clarkson (Ava Paige) se je z vlogo v celovečercu Pieces of April med drugimi potegovala za oskarja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev. Nazadnje smo jo videli v Learning to Drive ob Benu Kingsleyju, v Home in October Gale, pred tem pa v The Station Agent,Last Weekend, The East, Friends with Benefits, One Day, Easy A, Cairo Time Shutter Island,Whatever Works, Vicky Christina BarcelonaElegy, No Reservations, All the Kings Men, Good Night, and Good Luck, Far From Heaven, The Safety of Objects, The Green Mile, Jumanji, The Untouchables

Za vlogo v seriji Six Feet Under je prejela dva emmyja, nastopila je v antologiji petih kratkih filmov Five o vplivu raka na dojkah na življenja vseh prizadetih, ki so jo režirale Jennifer Aniston, Alicia Keys, Demi Moore, Patty Jenkins in Penelope Spheris. Na TV se vrača v Elisabeth, ki jo bo ob scenaristki Rubi Nadda tudi izvršno producirala.

O USTVARJALCIH

Wes Ball (režija, izvršni producent) je za svoj študentski risani film A Work in Progress prejel študentskega oskarja. Nato je prodal zamisel za celovečerec The Treehouse, ki sicer ni ugledal velikih platen, a je Ballu omogočil izkušnje, s katerimi je ustanovil lastno butično podjetje za vizualne učinke in animacijo Oddball Animation; prek tega je Ball s Tomom Hanksom sodeloval pri dokumentarcu v formatu IMAX-3D Magnificent Desolation in pri projektih podjetij, kot so Playtone, The Walt Disney Company, Universal Pictures in Spike TV.

Z vizualnimi učinki je pomagal pri glasbenem videospotu za Eye of The Storm Bena Lovetta in nato na spletu objavil svoj kratki film v formatu 3D Ruin, ki ga je zatem hitro prodal studiu 20th Century Fox, ta pa mu je takoj ponudil režijo Labirinta.

T.S. Nowlin (scenarij, izvršno producent) je prispeval scenarij za Labirint in trenutno razvija več projektov.

James Dashner (avtor knjižne predloge) je študiral računovodstvo in si kruh svojčas služil na področju financ, zdaj pa že več let zgolj piše. In številk niti najmanj ne pogreša.

Pisati si je želel že od malih nog in je bil pravi knjižni molj. Knjige, filmi in TV serije so navdihnili mnoge njegove zgodbe – tako sta na primer na serijo romanov Labirint vplivala Ender's Game in Lord of the Flies.

Poleg Labirinta je tudi avtor serij Mortality Doctrine series in Thirteenth Reality ter romanov Infinity Ring, Book 1: A Mutiny in Time in Book 7: The Iron Empire.

Komentarji

24.11. 2015 ob 12:01

Zelo dober in krut film

— Maša
17.12. 2015 ob 18:26

gledu sem ga in je zlo super

— minho
20.4. 2016 ob 18:20

kako dobit karte

— yolo
13.7. 2016 ob 11:14

Ta film je cela uganka...Priporočam

— tjan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.