Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Koga napasti zdaj?

dokumentarni film
Podnapisi
Na sporedu od: 29.9.2016, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Režija: Michael Moore
Čudaški, prepirljivi in vedno neustavljivo zabavni režiser z oskarji nagrajenih dokumentarcev Bovling za Columbine, Fahrenheit 9/11 in Sicko se odloči vzeti stvari v svoje roke. Namesto Pentagona in ameriških politikov, ki netijo vojne zaradi nafte, se sam odpravi po svetu, da bi odkril, katere države je zares vredno napasti in z osvojitvami izboljšati ZDA. V Italiji se ustavi zaradi dopustov, v Nemčiji ga zanima industrija, v Franciji ga navduši kulinarika, na Islandiji pa mu je všeč udeleženost žensk v politiki. Ustavi se tudi v Sloveniji, kjer se pozanima o našem brezplačnem šolstvu in sreča predsednika države Boruta Pahorja.

Z oskarjem nagrajeni režiser Michael Moore se na filmska platna vrača s svojim najbolj provokativnim in smešnim filmom. V njem šaljivo napove vojno Pentagonu – od zdaj naprej bo v imenu Združenih držav Amerike napadal kar on sam.

Koga napasti zdaj je obširna in revolucionarna komedija, v kateri režiser prevzame vlogo »napadalca«. Ob obisku celega kupa držav poskuša Ameriki pokazati, kako bi lahko napredovala na različnih področjih. Avtor Fahrenheita 9/11 in Bovlinga za Columbine se v naša kina vrača s smešnim, a hkrati poučnim klicem k orožju. V dokumentarnem filmu pokaže, da rešitve za najbolj pereče probleme, s katerimi se spopada Amerika, v resnici že obstajajo; Američani si jih morajo samo še prisvojiti.

Tako med drugim izpostavi število dopustniških dni v Italiji, gurmanska šolska kosila v Franciji, industrijsko politiko v Nemčiji, zaporniški sistem na Norveškem, napredno obravnavanje žensk v Tuniziji in občutno prisotnost žensk v politiki in poslovnem življenju na Islandiji. Ustavi se tudi v Sloveniji, kjer njegovo pozornost pritegne brezplačno visokošolsko izobraževanje.

Mooru se je zamisel za film porodila že v mladih letih, ob potovanju po Evropi, kjer je bil prijetno presenečen nad celo kopico stvari, ki so se mu kot Američanu zdele popolnoma nepojmljive. Tako se je odločil, da bo »napadel« tuje države in jih »okradel«. Pri tem bo upošteval tri osnovna načela: nikogar ne bo ustrelil, ne bo kradel nafte, domov pa bo prinesel nekaj uporabnega. Nastal je dokumentarni film o Združenih državah Amerike, v katerem ni niti enega posnetka z njihovega ozemlja.

Komentarji

15.10. 2016 ob 14:14

Dober film, kjer vidiš kje je dobro šolstvo in druge prvine ostalih držav. Moral bi se učit s filma. Je pa res, da je tudi Slovenija pohvaljena z brezplačnim izobraževanjem.

— Uroš
20.11. 2016 ob 18:56

Super film, lepa primerjava EU-USA

— Uroš

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.