Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Ko bom velik, bom kenguru

črna komedija
Vesel film o brezupu.
Na sporedu od: 30.9.2004, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2004
Država: Srbija, Črna gora
Scenarij: Miroslav Momčilović
Kad porastem biću Kengur je film ekipe, ki se je slovenskim gledalcem že priljubila z uspešnico Munje. Pripoveduje o mladih Beograjčanih, ki so tik pred vstopom v odraslo življenje, vendar doslej še niso naredili ničesar omembe vrednega. Nagnjeni so k čakanju, da se bo kaj spremenilo samo od sebe, ne dojamejo pa, da se polnost življenja in duševno zdravje ne dobita kot darilo, temveč samo s trdim delom in predanostjo.

Zgodba, tema in ideja

Film KO BOM VELIK, BOM KENGURU je sestavljen iz treh vzporednih zgodb, ki se dogajajo na Voždovcu. V prvi zgodbi voždovski "domačin" Braco poskuša osvojiti Iris, manekenko iz centra Beograda. Par kljub vsem prizadevanjem pripada dvema različnima svetovoma. V drugi zgodbi Šomi in Duje stavita na zmago angleškega nogometnega moštva Eastswich, v katerem kot vratar igra njun bivši sošolec. V tretji pa Avaks in Hibrid preživljata čas v brezdelju in lenarjenju na strehi nebotičnika ter v pričakovanju, da se nekaj zgodi. Sta zagovornika filozofije: Najbolj se splača sedeti doma; prihodkov sicer ni, vendar tudi stroškov ne. Nato Avaks zagleda nenavaden pojav na nebu … Film pripoveduje o mladih ljudeh, ki so prišli do meje, ko mladost izginja, v življenju pa niso ničesar dosegli. Svoj vsakdan zapolnjujejo s postranskimi rečmi in ko poskušajo spremeniti življenja, to počnejo na napačen način. Čakajo, da jih nekaj predrami iz otopelosti, in ne razumejo, da ne življenje ne duhovna rast nista nikomur podarjeni, pač pa se moramo zanju boriti.

Filmska ekipa

Režiser - Radivoje Andrić

Igrani dolgometražni film:

  • 2003. "Kad porastem biću kengur"
  • 2000. "Munje!" V Srbiji in črni gori je film videlo 570.000 gledalcev (najbolj gledan film leta in eden od treh najbolj gledanih filmov v zadnjih desetih letih)
  • 1998. "Tri palme za dve bitange i ribicu" - v Srbiji in Črni Gori je film videlo 280.000 gledalcev
Dokumentarni film:
  • 2000. "Jel bombarduju kod vas? - srpski akcioni"
  • 1998. "Red, rad, stega"
  • 1997. "Januarska reka"
  • 1996. "Nedelja borbe protiv ometanja"
  • 1996. "Obični ljudi kao ti"
  • 1991. "Lauda iz Čačka" dokumentarni TV film

Režiserjeve opazke

Naj se še tako čudno sliši, gre za duhovit in vesel film o brezupu. Ne za tisti veliki, filozofski brezup ruskih pisateljev ali Weltschmertz, temveč naš, vsakdanji, domači brezup, ki ga vsi zelo dobro poznamo. Junaki filma se, vsak na svoj način, borijo proti temu: nekateri z ljubeznijo, drugi s pričakovanjem zadetka v stavnici, ostali pa rešitev najdejo v popolnem prepuščanju. Ali kot pravi eden od junakov: Najrentabilnejši sem, kadar nič ne delam. Nimam prihodkov, a tudi odhodkov ne. Posneti zabaven in duhovit film je bil le delni namen. Bistvo je skrito pod površino in želi povedati nekaj več o življenju mladih ljudi, njihovi onemogočenosti, zavrtosti in poskusih, da se izkopajo iz močvirja, o tem da so "denar, stanovanje in kakršna koli služba s plačo" ključnega pomena, da ostroumnost, duhovitost, cinizem in širina duha niso vredni brez "zadovoljenja osnovnih potreb". Da se velike stvari ne bodo nikoli zgodile, če jih ne ustvarimo sami s svojim delom. In najpomembnejše, naš namen je povedati, da upanje obstaja. Snemalec Dušan Joksimović išče in najpogosteje tudi najde čudežne tokove zapravljene življenjske energije posameznih človeških usod mladih ljudi. Za tem subverzivnim "postopanjem", med tavanjem po sebi in drugih njegovi junaki kljub vsemu, kar se je zgrnilo nad njih, uresničijo pobeg iz močvirja, v katerem so se neprostovoljno znašli. Njihova vseprisotna vrlina, neobičajna za naš prostor, je pozitivna energija do tujega uspeha, kar predstavlja očarljivo duhovno komponento in upanje, ki plemeniti ta očarljivi in privlačni film.

Kratke opazke scenarista (Miroslav Momčilović)

Film je romantična komedija o neodraščanju, umeščena v okolje stavnice, zguljenega kina in neke stolpnice, med ljudi, ki s čistimi srci in s polnimi pljuči živijo v svojem majhnem, otročjem svetu. Čeprav se v njej pije, kolne, kadi travo, lenari in zapravlja čas, gre za globoko krščansko zgodbo, saj so njeni junaki polni vrlin, med katerimi je ena - v tem prostoru redka - posebej poudarjena: iskreno se namreč veselijo tujega uspeha. Prav ta lastnost, ki sem jo prepoznal pri posameznih prijateljih in sosedih v svoji soseski v novobeograjskih blokih, me je navdihnila za pisanje te zgodbe.

Komentarji

31.8. 2004 ob 16:59 zvezdica

Film je ZAKON!! Zakon podčrtano!

— Trequartista
7.9. 2004 ob 15:13 zvezdica

Film je super, priporočam ga vsem. Samo malo čudno se mi je zdelo, ker film ni bil posnet v avstraliji, pa ima vseeno kenguruje notri. Srbska filmska produkcija bo kmalu spet na zeleni veji, tako da pozivam vse, da si film ogledajo in jih s tem finančno podprejo. Kengurujev pozrav, hop hop hop.

— Miha H.
9.9. 2004 ob 18:42

vbistvu filmčka nisem še gledala. pa bo pomoje hud. srbski in vbisvu vsi ex jugo filmi majo en tist svoj humor..k te ful pritegne...no če ste gledal kake une uh njihove starejše filmčke veste o čem govorim ;)

— reggica
30.9. 2004 ob 20:30

fil je zakon sam to lahko povem ni bilo do zdaj se nobenga filma tako dobrga kot je ta tako da je še enkrat film je zakon

— katya
1.10. 2004 ob 19:23

Če želite doživeti salve smeha...potem je to pravi film za vas!

— ex-YU FilmoFil
2.10. 2004 ob 16:42

Ja film je res tok hud da je brez veze.

— Dado
2.10. 2004 ob 18:54

Res pune smešno!

— Kekec
4.10. 2004 ob 11:11

Film je čista 10! Najbolj huda komedija, kar sem jih kdaj gledal. Munje je proti tem filmu 0!!! Film si enostavno morate ogledat!!

— Amcki
7.10. 2004 ob 9:08 zvezdica

Bližnja srečanja tretje vrste: vrnitev srbske kinematografije Srbska kinematografija se je po uspehu filmov Lepa sela lepo gore, Rane in Bure baruta, treh prelomnih, direktnih in ostrih mojstrovin, znašla v krizi identitete. V krizi klišejev, obrabljenih tem in v času, ko je bilo vojne konec. V času, ko je zmanjkalo materiala za dobre filme. V času, ko so začeli Srbi snemati celo slovenske filme. V času, ko je Radivoje Andrić posnel celovečerec Munje, zgodbo o generaciji X, sicer orjaško uspešnico, ki pa je ostala na ravni slovenskega skrpucala V petek zvečer. In sedaj se je vrnil z briljantno komedijo Kad porastem biču Kengur. Vrhunsko mešanico črnega humorja, ljubezenske zgodbe, sociale, znanstvene fantastike in fuzbala. Zgodbico o skupini ljudi, ki na isto beograjsko noč počnejo različne reči. Kot v filmu Bure baruta, le da ne potrebujejo velikih preobratov in šokantnih vrhuncev. Vse se namreč vrti okoli angleške nogometne lige, kjer brani njihov domačin Kengur. Okoli sanjskega zmenka, kjer brezposelni montažer Braca (Sergej Trifunović) peca manekenko Iris (Marija Karan), bejbo, ki jo je pred časom osvajal celo Brad Pitt. Okoli trgovskega potnika, ki prodaja aparate za merjenje pritiska. Okoli taksista (Nebojša Glogovac), ki so mu zaradi divje narave nadeli vzdevek Živec. Okoli Kengurjeve mame, ki čaka na veliki trenutek. Okoli dveh prijateljev, ki sta stavila na Kengurjev klub. Okoli možakarja, ki ves čas išče svojo Sladžano. In okoli dveh mulcev, ki na strehi svojega bloka opazita leteči krožnik. Edino upanje za boljši jutri. Za rešitev slabih razmer v Beogradu. In jasno, Kengur svojih najboljših prijateljev po koncu tekme ne pozdravi. Kengur ni več Srb. Kengur je marsovec. Srb v Londonu.

— iztok gartner
8.10. 2004 ob 8:49

film k se ga splača ogledat

— smeh
10.10. 2004 ob 10:24

Još prije nego što sam išla gledat film, znala sam da če biti super, al iznenadijo me je jer je bio FANTASTIČEN!!! Zna se ko zna napraviti najbolji film!;) Stvarno vam neče biti žao i idite ga gledat svi koji znate ša ta je zaista super film! Pozdrav svim našim! ;) *4s*

— CrNa
11.10. 2004 ob 13:52

Ma film je zakon! Te srbi rasturajo z komedijami na prvo zogo. Sa te kengoruji zivijo tudi v ljubljani ...

— 23
11.10. 2004 ob 16:55

momci morte gledat ta film sj veste da majo srbi najbolše filme

— juventus
12.10. 2004 ob 21:33

ja ga zaenkrat še nism gledu, ampak upam, da v bljižnji prihodnosti. sm pa gledu munje, že večkrat in ta film me je presenetu. take fore, une prave srbske. tk da tud ta ne more bit slbši, lahko je sam bulši. ob prvi priložnosti si ga ogledam. srbi so odzmeri dobre filme delal, sam kaj jih fanance zjeb.jo.

— Roman Ivanetic
14.10. 2004 ob 10:51

Mislim da bi se morali zahodni glumci pridet učit igranja filmov v naše kraje. Film je glede na dana sredstva narejen profesionalno ter z umetniškim priokusom beograjskih ulic. Vsem ki ste še v dvomih o ogledu filma vam priporočam da si ga ogledate. Sam res kje se spomnijo takih scen mi še zdaj ni jasno.

— alex
15.10. 2004 ob 17:12

Film je res zakon, ga priporocam vsem zlo zlo dober film, jugo komedije se vracajo!!!

— kr_en
18.10. 2004 ob 20:21

Ze Munje so bile super, muzka iz filma pa je bila sploh ena A. Glede na igralsko zasedbo (Trifunovic in Milivojevic) pa je tole verjetno tudi vredno ogleda, kajne?

— Milica
8.5. 2005 ob 14:10

ma ni bolžga filma!!gledala sm ga saj 3×...zakon!!!

— petra
6.6. 2005 ob 15:07 zvezdica

film sm gledala in mi je biu full hud. je res komedija v pravem pomenu besede, js sm se smejala čez ceu film. ena boljših srbskih komedij z oceno 5. in še en napredek: končno se strinjam s kritiko iztoka gartnerja!

— maya
9.12. 2005 ob 21:46 zvezdica

Ful hud film. Poleg tega mi je bilo ful zanimivo, ker sem nekoc pred leti na ICQ spoznala Nikolo Vujovica (Duje) in komi cakam, da ga vidm v filmu:-) Takrat je glih diplomo na igralski akademiji pisal.

— punchy
21.1. 2006 ob 1:59

i dont understand much of the other comments, but "Kad porastem biću kengur" was a totally great film. It was one of the first big films produced in Balkan that i saw, and i liked the humor and the work all of the actors did. Cool :)

— minnamy
4.12. 2007 ob 17:47 zvezdica

Moja ocena 1 od 10. Film je katastrofalen, bukvalno. Osebno se bom zavezemal da ga prepovedo in izrecejo kazen reziserju ter igralcem ker so sprejeli tako debilne vloge in sproducirali tako debilen film s tako debilno vsebino. Se idiotske rane so boljse od tega se bolj idiotskega filma.

— svađalica
2.1. 2008 ob 15:36

nisem ga še gledala ga bi pa zelo rada gledala

— urška

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.