Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Instalacija ljubezni

romantična drama
V slovenščini
Na sporedu od: 22.11.2007, Kino Komuna
22.11.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
6.12.2007, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Leto: 2007
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Zoran Hočevar in Maja Weiss
Režija: Maja Weiss
Zagrenjena 45-letna Mojca je do grla sita zakona z bogatim, a vedno odsotnim trgovcem z mesom, novo iskrico življenja pa v njej obudi prihod umetnika in mladostne ljubezni Miloša. Hrepenenja in strasti hitro presežejo točko razuma, a Mojca se ne zaveda, da je postala zgolj glavni objekt ene od Miloševih umetniških instalacij - snemanja resničnostnega filma. Toda kot je pri ljubezni običajno, se lahko karte hitro premešajo in lovec nevede postane plen.

Sinopsis

Mojca (45) je poročena z Vaskotom, bogatim trgovcem mesa. Je velika zbiralka klasičnih umetniških slik in zagrenjena z dejstvom, da njena otroka Nika in Vaci počasi zapuščata varno družinsko gnezdo.

Zdolgočasena ter željna ljubezni in strasti, nevede postane objekt video instalacije, ki jo s pomočjo njene hčere Nike pripravlja umetnik Miloš, nekoč njen ljubimec iz študentskih let.

Njen lov za ljubeznijo se sprevrže v nenavadno potovanje za vse, ki nastopajo v filmu, vključno z ekipo, ki snema film Instalacija ljubezni....

Režiserka o filmu

"Če obstaja kaj takšnega kot režiserjeva namera, ko začne snemati film, potem ja bila moja namera, da naredim film, ki poveličuje igralce in je kljub resnim temam lahkoten in zabaven. Instalacija ljubezni je humoren film, ki poveličuje življenje. Je družinski in hkrati ženski film. Je film v katerem igralci igrajo igralce. Predvsem pa je film, ki poveličuje iluzije: ljubezensko iluzijo, umetniško iluzijo in najbolj od vseh filmsko iluzijo.

Instalacija ljubezni je moja ljubezenska izjava umetnosti filmskega ustvarjanja."
Maja Weiss

Maja Weiss - biografija
Režiserka in so-scenaristka filma Maja Weiss je največkrat nagrajevana slovenska režiserka. Je avtorica številnih dokumentarnih filmov (Cesta bratstva in enotnosti, Fant pobratim smrti, Nuba - Čisti ljudje (v so-avtorstvu s Tomom Križnarjem), Hočem osvojiti svet - Portret igralke Marije Vere in mnogih drugih), in kratkih igranih filmov (Balkanski revolveraši, Adrian, Child In Time) za katere je prejela več kot 25 domačih in tujih nagrad. Zadnjo domačo nagrado, nagrado "Viktor", je prejela letos za dokumentarni film "Photo: Joco Žnidaršič". Maja Weiss je tudi prva slovenska ženska režiserka celovečernega igranega filma "Varuh meje", ki je bil leta 2002 nagrajen na prestižnem filmskem festivalu v Berlinu kot najbolj inovativen evropski film leta. Med ostalimi nagradami, ki jih je film prejel, pa je tudi laskava nominacija Evropske filmske akademije (t.i. evropski oskar za najboljši evropski prvenec. "Varuha meje" je predvajala tudi evropska TV mreža ARTE, ki je v času premiernega predvajanja filma dosegla kar dvakrat višjo gledanost saj je statistika pokazala, da je „Varuha meje" gledalo kar 1 milijon Evropejcev.

O igralcih

V vlogi Mojce se po dolgem času na filmska platna vrača večna lepotica Bernarda Oman, ki je zaznamovala številne slovenske filme (Ljubezen nam je vsem v pogubo, Do konca in naprej, Dediščina, nadaljevanka Trubar) in nadaljevanke enega največjih hrvaških režiserjev Antuna Vrdoljaka (Glembajevi, Dolga temna noč).

Vloga Miloša je bila zaupana vodilnemu slovenskemu igralcu Igorju Samoborju, prvaku ljubljanske Drame, na filmu pa ga med ostalimi vlogami, ne moremo pozabiti kot soseda v filmu Kajmak in marmelada ter italijanskega častnika v filmu Ljubljana je ljubljena.

Tudi ostale vloge zasedajo znani in uveljavljeni igralci, med ostalimi Brane Završan (Vasko), Branko Jordan (Šenk), Polona Vetrih (novinarka), Ivanka Mežan (Miloševa soseda), Medea Novak (tajnica), medtem ko bodo za komičnost poskrbeli Desa Muck (režiserka), Andrej Rozman - Roza (scenarist) in ostali. Prvič na filmu pa bomo videli tudi mlada in perspektivna igralca Vesno Vončina v vlogi hčere Nike in Andraža Jovanoviča v vlogi sina Vacija.

O so-ustvarjalcih

Za kamero je bil tudi tokrat Bojan Kastelic, stalni sodelavec Maje Weiss, ki je poleg vseh njenih filmov, posnel tudi eno od najbolj ambicioznih tv nadaljevank o Francetu Prešernu.

Filmsko scenografijo je oblikoval Dušan Milavec, ki je s svojimi več kot 30 letnimi filmskimi izkušnjami scenografa pripomogel k Oscarju za film "Nikogaršnja zemlja".

Posneti film Instalacija ljubezni teče v ritmu nemškega montažerja Petra Braatza, ki je zmontiral tudi Varuha meje in med drugimi sodeloval z Davidom Lynchem in Wimom Wendersom. Ritem filmskih podob spremlja posebaj za film spisana glasba ameriškega glasbenika Chrisa Eckmana, znanega predvsem kot vodilno silo svetovno uveljavljene skupine The Walkabouts.

Tako kot pri vseh filmih Maje Weiss, je tudi tokrat nad produkcijo Instalacije ljubezni bedela produkcijska hiša Bela Film in producentka Ida Weiss, ki je bila leta 2005 na filmskem festivalu v Cannesu predstavljena med petnajstimi najbolj perspektivnimi evropskimi producenti. Na lanskem festivalu v Cannesu pa je scenarij za film Lara, ki ga pripravlja s scenaristom in režiserjem Blažem Kutinom, prejel nagrado za najboljši evropski film v razvoju.

Komentarji

1.11. 2007 ob 22:34 zvezdica

Videla sem ga v Portorožu. Grozen film. Do žensk zelo prezirljiv. Očitno je to letos trend v slovenskem filmu. V Petelinjem zajtrku so ženske kosi neumnega mesa, tu pa samozadostne statistke brez občutka za sočloveka. Igralci so leseni kot na odru, vse skupaj pa je narejeno tako, kot bi film delal nekdo, ki filma nima rad. V tem primeru obžalujem, da je ta nekdo ženska.

— tanja
17.11. 2007 ob 22:33 zvezdica

Dober film! Zanimiva zgodba, dobri igralci!

— Polona
22.11. 2007 ob 12:04 zvezdica

Se strinjam s Polono, dober film, predvsem pa zabaven. Povsem nekaj razlicnega od Varuha meje. Predvsem pa je muzika v filmu zelo dobro izbrana in daje filmu zelo dober ritem. Toplo priporocam.

— martinez
23.11. 2007 ob 13:49

Film je zelo dober. Vse pohvale Maji Weis, režiserki. In pa seveda tudi vsem igralcem flma! Več kot zadovoljna sem bila nad to slovensko dramo. ČESTITAM!
Pojdite si ga ogledat, ne bo vam žal.

— Jasna
24.11. 2007 ob 18:26 zvezdica

Pred nekaj dnevi sem si ogledal Petelinji zajtrk in sem bil prav prijetno presenečen.
Danes pa sva si z ženo "privoščila" ogled Instalacije ljubezni.
Moj komentar: katastrofa bi bila lahko najboljša ocena za ta film. Samo ena velika zmešnjava, ne veš ali gledaš zgodbo samega filma, ali pa posnetke filma, ki naj bi ga snemali oni.
Moja ocena: bolje bi bilo, da bi doma ostala, pa trla orhe, kajti tistih 8, 40 EUR za karti bi raje dal kam drugam.

Torej : strogo ocena - (minus)

— mARKO
25.11. 2007 ob 16:29

Glede na to, da so moje prejšnje mnenje že 1 x izbrisali, bom sedaj rekel samo:
KATASTROFA, škoda denarja, raje potrošite denar za druge stvari.
#Upam, da urednik TE strani ne bo MOJEGA OSEBNEGA mnenja spet brisal.#

— Marko
25.11. 2007 ob 16:43

slabo, ni kaj

— joža
25.11. 2007 ob 17:00

slabo, ni kaj

— joža
26.11. 2007 ob 20:26 zvezdica

Dober film! Videl tudi Petelinji zajtrk, tudi on mi je bil všeč, igra tam boljša, ampak iskreno se mi zdi Instalacija ljubezni bolj pritegljiva. Dobra interpretacija snovi.

— BoLe
27.11. 2007 ob 15:09 zvezdica

film me je presenetil z nenavadno, ampak dobro zgodbo.
vreden ogleda, predvsem dobri kadri, igralci, in vsaj enkrat v slovenskem filmu malo več dinamike :)
pohvalno!

— tai
27.11. 2007 ob 15:32 zvezdica

glede na zgornje komentarje sem sel v kino z zelo nizkimi pricakovanji samo zato ker grem gledat vse slovenske filme.

film me je prijetno presenetil. rezultat je zabavna zadeva - precej manj posiljena zgodba kot bi clovek za tak slovenski film pricakoval :)))) mogoce se zacetek mal vlece, ampak film se potem odpre.

predvsem resujeta film samobor in omanova ki sta odlicna (stranski igralci - nova generacija - nekoliko manj ampak ok, nekje se morajo naucit...). predvsem bi pohvalil bernardo oman, ki mi je sla vedno precej na zivce v filmih, tokrat pa se mi je zdela njena igra zelo zelo prepricljiva.

to kar je zmotilo mARKO-ta je bilo meni blazno fajn in zabavno.
pejte gledat; rajsi 4ojre za kino kot za paket cikov.

— neizdamimena
28.11. 2007 ob 7:38 zvezdica

Maja Weiss - bojim se, da to ni še en one movie (wo)man. Sindrom odličnega prvega filma, velika pričakovanja filmofilov, kriza režiserja, v nadaljevanju pa povrečni filmiči.Lahko samo potrdim, kar je napisal Marko, če pa bi doma trla orehe, ne vem...
Ocene: Mežanka (5) (znalac svog zanata- kapo dol) , Muck in Vetrih 4-5
Omanka: 4 (se je zelo trudila)
Mesar: 2-3 (bolj 2)
Malar: 2-3
Lastnik galerije: 5 (mala vloga, ampak odlična)
Sorry, vendar sem katastrofo pustila za konec: Samobor 1.
Kaj je Weisski, da je njega angažirala ?!?!?!?! Gledala sem ga dan, dva prej, ko je igral v dokumentarcu o pomorščaku Valenčiču, enako shit?! A ne bi filma naredila, če ne bi njega angažirala? Čudna reč.

Film bi lahko komod trajal 80-90 min. Raztegnjena klobasa po nepotrebnem.

— Filmoljubac
28.11. 2007 ob 18:47 zvezdica

po petelinjem zajtrku sem si šel sedaj še ogledat drugi slovenski film v tem ciklu Inšatalacija ljubezni. Lahko povem,da mi je Petelinji zajtrk mnogo bolj zažigal kot Inštalacija, a vendar gre za povsem drugo zgodbo kot v P. zajtrku.
Tako nam je Maja Weiss pripravila svojo verzijo Trumanovega showa s rahlimi začimbami Davida Lyncha. Tako da gre v resnici za sila bizarno zgodbo s kopico znanih stranskih likov ( od Kobala pa do voditelja oddaje UMKO), kjer ti je zgodba jasna že od začetka, a na koncu se poveže eno lepo celoto.
tako da nam oceno filma 4, mi je bil pa Varuh meje 1000 boljši proti temu.

— tarantino
29.11. 2007 ob 19:30

Filmoljubac, s tabo mora biti nekaj resno narobe, če daš Samoboru za to vlogo enko.

— BoLe
4.12. 2007 ob 17:47 zvezdica

Gledal sem film na Liffu. Nikakor filma nisem hotel zamudit.
Ampak se mi je že ob prihodu in srečanju vse slovenske smetane začel neprijeten občutek v želodcu. Ta občutek je še potenciral Arsen Dedič s svojim arogantnim nekvalitetnim nastopom...nevem sploh, zakaj so ga povabili. Filmu oz. projekciji ni dodal čisto nič zraven. Čakali smo samo, da se neha jokat za tistim klavirjem...
ok. ko sem si po komaj prebavljivem intru končno oddahnil, se je pa začela druga neprijetnost...
Začeli so se projecirati filmski kadri. in...sploh nevem, kako naj to opišem. Kadri so bili prazni. Nobene estetike, nobene kompozicije, nobene energije, nobene igre, banalni prisiljeni humor...in smilijo se mi gledalci, ki so se matral izpljunit kakšen zvok smeha iz sebe...

Približno 20 minut pred koncem mi je pa začelo ob prizorih postajati dobesedno slabo...prisiljen sem bil, da vstanem in zapustim dvorano. Naslednji dve uri sem se samo še jezil, zakaj sem šel gledat ta film in s tem zapravil 2 uri svojega življenja...
Do sedaj sem imel spoštovanje do Maje Weiss, do sedaj sem imel spoštovanje do Igorja Samoborja...po tem pa več nevem kaj si naj mislim.

Po tem filmu me ne čudi od kje dobiva izraz "slovenski film" negativno konotacijo.

Nagovarjam vse ustvarjalce, ki imajo potrebo po filmskem ustvarjanju (in ne samo filmarje), da se prijavite na razpise Filmskega sklada samo takrat, ko imate res nekaj za povedat...in ne takrat, ko rabite denar. Na tak način, boste vsaj v času ne-produkcije črpali življenje in vsakdanje frustracije, ki sta poglavitna hrana za kvalitetne projekte.

OCENA: Žal, izredno razočaran. 1.5/5

— Tobi
4.12. 2007 ob 17:47

svetivnooooooooooooooooooo

— tadeja
6.12. 2007 ob 16:56

stene prepuščajo zvok!!!!!
Če bi kolosej širili ali naredili še enega bi lahko v koloseju imeli tudi otroški program in več aktivnosti!!!!!!!!!!!
.....tako ljudje v kolosej nebi prišli samo zaradi filmov!!!!
spored imate SUPER!!!!!!!!

VSE SUPER,FINO,FAJN!!!!!!!!!!!!

— elvis/presley
11.12. 2007 ob 14:57 zvezdica

spet napaka, da sem se odločil gledat slovenski film. vse skupaj zelo počasi (prepočasno tudi še za nadaljevanko), teksti so tako plitvi, da je celo slika bolj zgovorna, igralci povsem vsakdanji, scenarij poln lukenj in znanstvene fantastike. Ženska kot je Mojca, ne bi nikoli na tak način prevarala svojega moža, nikoli. Z svojo neljubeznijo bi živela s svojim možem do konca svojih dni. Pravzaprav, tipični slovenska vsakdanjost. Zato ne rabimo it v kino. Jaz bi za 2x manj denarja posnel 2x boljši film.

— marko22
16.12. 2007 ob 21:22 zvezdica

Nama z možem je bil film zelo všeč in ga toplo priporočava tudi vam. Dobra izbira glasbe in dobra igra....

— Tinkara
18.12. 2007 ob 18:35

Snemat snemanje je tipično kadar ne veš kaj bi.
Filma ne grem gledat, skoda cajta.
Najveckrat nagrajeni, najbolj sumljivi.

— kajtebriga
19.12. 2007 ob 13:05 zvezdica

Film sem videla ža pred enim mesecem, a mi je še vedno všeč. Presmejala sem se kot že dolgo ne. Vsebina filma je za naše razmere čisto nekaj novega in ko enkrat poštekaš, kako zgodba deluje, je lahko samo še zabavno. Treba je pa razumet, da dogajanje poteka na več vzporednih nivojih in so posrečena mešanica Trumanovega šova, Velikega brata, pa še malo goroteske ter še česa ..in konec koncev pa tudi naslov filma pove, da ne gre za nekaj čisto vsakdanjega. Morda so nekateri gledalci pričakovali limonado, pa so razočarani,ker je niso dobili. Nekaj igralcev pa sem opazila v drugačnih vlogah kot običajno in to je dobro,saj so kalupi najhujši.Na koncu pa še tole: dejansko se oba zadnja slovenska filma ne moreta primerjati, čeprav oba govorita o ljubezni, ker sta izpovedana na čisto drugačna načina.

— malinca
22.12. 2007 ob 12:32

zlo slab film in dolgčas

— kva te briga
2.1. 2008 ob 15:40 zvezdica

Nad filmom sem popolnoma navdušena! Zgodba je ravno prav odbita, da je še vedno verjetna, igralci so tako prepričljivi, da na momente pozabiš, da sediš v kino dvorani, poleg tega pa film vsebuje ravno pravo količino humorja, da ostaja prijetno lahkoten – seveda v pozitivnem pomenu besede. Vse pohvale!

— Maja
5.1. 2008 ob 13:18

kdaj bo film instalacija ljubezni ponovno v ljubljanskih kinematografih

in

ali je iflm instalacija ljubezni na voljo tudi kot video?

hvala za odgovor

— breda cechich
13.1. 2008 ob 13:02 zvezdica

Film mi je bil všeč, posebno dobri kadri (Štanjel...) in glasba. Toplo priporočam, vreden ogleda.

— jocka
27.1. 2008 ob 15:25 zvezdica

Maja Weiss je imela s tem filmom očitno namen sporočiti nekaj globljega,umetniškega.Pa ji na žalost ni uspelo,kljub 98 minutam priloznosti. Kamera je zmedena,večkrat kaj dobesedno odseka,kadri pa preskakujejo brez pravega smisla. Tehnično gledano neušečno. Igralsko;
Bernarda Oman; če bi poslušala svoj instinkt in ušla iz kinodvorane še pred koncem projekcije,bi najbrž mislila da ženska nima pojma o dramski igri. Vse prisiljene poze,nasmeški in posiljeni vici dobijo smisel šele dobre 3 minute pred koncem.
Igor Samobor; Tukaj se zahvaljujem dejstvu,da veliko hodim u teater in vem,da zna Samobor igrati na nivoju. Ta film ni bil njegov presežek,reševalo ga je le dejstvo da je zaradi zgodbe moral komunicirati s kamero.
Desa Muck; Naj se raje drži pisanja knjig kakor nastopanja v filmih.
Andrej Rozman Roza;Enako kot za zgoraj omenjeno gospo.Žal.
Brane Zavšan; Pozitivno presenečenje glede na to,da ga zadnje čase skrajne malo vidimo.
Sam scenarij ti postane jasen le v primeru,da gledaš film skrajne zbrano,mozgaš še pol ure po odhodu iz kinodvorane in si ljubitel konfunih resničnostnih šovov.Da ne bom samo negativna; draga scenografija,odštekana glasba in nekaj novih obrazov.
Drugače pa se strinjam z mARKOm - raje bi trla orehe.

— ana :[
8.2. 2008 ob 0:00

slab filem

— ashol
4.3. 2009 ob 16:40

No.. reko bom samo tole. Tisti ki vam film ni bil vsec, ne razumete poante filma in se posebej nimate smisla za film! Sploh mi ni vsec, da se tako zgrazate na film, ki je drugace od ostalih tipicnih filmov, ki so si ga upali naredit. Tu se kaze vasa ozka usmerjenost in tipicnost "slovencev".

Pa uzivajte v limonadah in filmih z ogabno sladkimi konci!

— Miro
4.3. 2009 ob 16:40

ojoj. ne vem no. ojoj.

— nesko
25.3. 2009 ob 0:00

Odličen film, tanja pred mano, ti pa si pozdravi te svoje ženske komplekse in ne piši bedarij !!!

— Matej
5.4. 2009 ob 2:00

joj joj joj ! kako lahko daste tak film na velika platna ? tako vulgaren ! brez vsebine skorajda !

— špehova
12.11. 2014 ob 10:06

Ta film je eden boljših slovenskih filmov! Vsa čast avtorjem in ostalim!

— markoobranovic

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.