Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Insajder

triler
Vsaka podrobnost je pomembna. Nobena sled ni zanemarljiva.
Na sporedu od: 26.4.2006, Kolosej Ljubljana
15.6.2006, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 8min / 128min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Russell Gewirtz in Adam Erbacher
Režija: Spike Lee
Premeteni zločinec Russell (Clive Owen) skuša izpeljati popolni rop, toda odločni detektiv Keith (Denzel Washington) namerava preprečiti Keithovo nakano. V pogajanja za življenja zajetih talcev se vmeša ambiciozna odvetnica Madeliene (Jodie Foster), ki s svojimi skrivnimi načrti še dodatno zaplete napeto igro med kriminalcem in detektivom, meja med slabim in dobrim pa je vse bolj zabrisana.

O zgodbi

Roparji zasedejo banko in vzamejo stranke ter osebje za talce. Na prizorišče pošljejo detektiva Keitha Fraziera, da bi se pogajal z vodjo roparjev, Daltonom Russellom in zagotovil izpustitev talcev. V sodelovanju s stotnikom enote za krizne primere, Johnom Dariusom se trudi ugotoviti, kaj roparji sploh hočejo. Napetost narašča, in se zdi, da so roparji vedno korak pred policijo nihče pa ne ve, kaj sploh hočejo. Kmalu postane jasno, da ni nič tako, kot je videti.

O produkciji

Snemanje je potekalo od junija do avgusta 2005 predvsem v New Yorku. Čeprav telesno film ni preveč zahteven, je zahteval veliko priprav in dela ekipe in igralcev, ker temelji predvsem na inteligentnem dialogu in interakciji med liki.

O igralcih

Denzel Washington (Keith Frazier), dvakratni oskarjevec, ima za seboj vloge v sijajnih filmih kot so Glory, Cry Feedom, Manchurian Candidate, The Bone Colector, He Got Game, The Siege, Courage Under Fire, Crimson Tide in številne druge.

Clive Owen (Dalton Russell), britanski igralec, je nase prvič opozoril z glavno vlogo v filmu Croupier. Veliko je nastopal na TV, med drugim v BBC-jevi policijski seriji Second Sight, v seriji Chancer, v TV filmih Lorna Doone, The Echo in Split Second. Med filmske vloge lahko vpiše naslove Vroom, Close My Eyes, Century, Greenfingers, Gosford Park, King Arthur, Sin City in druge. Uspešno nastopa tudi v gledališču.

Jodie Foster (Madeline White) je svetovno znana zvezdnica in oskarjevka, saj je nastopila v skoraj 40 filmih, med drugim The Accused, The Silence of the Lambs, Taxi Driver, Bugsy Malone, Panic Romm, Contact, Nell. Uspešno tudi režira in producira. Režirala je Little Man Tate, Home for the Holidays, producirala pa Nell, Home for the Holidays, Waking the Dead in druge.

Christopher Plummer (Arthur Case), ki ima za seboj 50 let uspešne gledališke in filmske kariere (nastopil je v več kot 100 filmih). Za svoje gledališke nastope je dobil številne nagrade, na filmu pa se je prvič pojavil v filmu Sidneyja Lumeta Stage Struck, potem pa nadaljeval z uspešnicami kot so Sound of Music, The Man Who Would Be King, Waterloo, Dragnet, Star Trek VI, Malcolm X, Dolores Claiborne, Wolf, Twelve Monkeys, Murder by Decree, A Beautiful Mind, Ararat, Blizzard, Alexander, Syriana in številnimi drugimi.

Willem Dafoe (John Darius) je prejel številne nominacije in nagrade za svoje filmske nastope. Nastopil je v filmih Shadow of the Vampire, Spider-Man, The Life Aquatic, Manderlay, The Aviator, The English Patient, Platoon, The Last Temptation of Christ, Wild at Heart, Mississippi Burning, American Psycho, Speed 2, Clear nad Present Danger, Born on the Fourth of July in številnih drugih.

O filmarjih

Spike Lee (režija) je scenarist, režiser, igralec, producent, pisec in filantrop, ki je spremenil vlogo črnskih umetnikov v filmskem svetu. Začel je z neodvisnimi filmi kot so She's Gotta Have it, She Hate Me in nadaljeval z naslovi 25th Hour, Summer of Sam, Do the Right Thing, Jungle Fever in številnimi drugimi. Snema tudi dokumentarce, napisal je šest knjig o filmski produkciji.

Russell Gewirtz (scenarij) je doživel izredno čast, da je njegov prvi originalni scenarij kupil vodilni producent, da ga je na platno prenesel velik studio, posneli pa najbolj spoštovani filmarji in igralci. S tem uspehom ima odprta vrata in že pripravlja dva nova scenarija za produkcijo.

Matthew Libatique (direktor fotografije) je prvič opozoril nase s sodelovanje z neodvisnim filmarjem Darrenom Aronofskym pri štirih kratkih in treh celovečernih filmih, med drugim Requiem for a Dream, Pi in The Fountain. Kariero je začel kot snemalec glasbenih videov. Sodeloval je tudi pri filmih Tigerland, Phone Booth, Gothika, Abandon, Never Die Alone, She Hate Me in številnih drugih.

Komentarji

27.4. 2006 ob 11:23

Film je fantastičen, zelo inteligentna zgodba. vrhunska igralska zasedba, odlična glasba. Zlasti začetni in končni komad...te prime, da bi kr zaplesal...Skratka 10/10

— uganka
28.4. 2006 ob 8:33

Folk ta film morte it gledat¨! Ful je dobr! Cel film sm sam čaku kaj se bo zgodil! Skos me je držu v napetosti! Res sm zadovoljn, da smo ga šli gledat! Vsem ga priporočam!

— vrho4
28.4. 2006 ob 13:33

Ta film je popolna polomija. Katastrofa vseh katastrof..Film ki je podobn temi si lahk vsako sredo na kanalu a ogledaš.Skratka film je totalno BREZVEZEN!!!

— BREZVEZE!
30.4. 2006 ob 9:54

Film je bil zelo zanimiv in vedno te je pustil v napetosti ... Najbolj udaren je bil konec, saj ni bil običajen. Igralska zasedba pa je tudi odlično opravila svoje delo. Z veseljem ga priporočam ...

— Inside Girl =P
30.4. 2006 ob 20:49

film ocena od 1-10 je 5 sm gledu boljse oz prihaja boljsi na platno bye

— miki
1.5. 2006 ob 8:31 zvezdica

Film je odlicen, najboljsi rop banke kar sem jih gledal do zdaj, primerja se lahko s filmom Chaos (John Statham), triler odlicno stopnjuje, ko pa doseze maximum, pa verjamem da boste vsi sokirani. Mene je navdusil reziser, kakor tudi Denzel lp vredno ogleda vsekakor!

— Igor
1.5. 2006 ob 10:28 zvezdica

Saj ne da je film kakorkoli spektakularen ali kaj podobnega - pač bančni rop nekoliko drugače, skrivnosten in nenavaden, z zelo intiligentnimi roparji in policaji, ki jih igra cel kup dobrih igralcev. Čeprav se zadeve odvijajo dokaj počasi, napetost nikoli ne popušča, tako da je film gledljv in ves čas zanimiv. Sicer pa, kdaj je še Denzel posnel slab film? :-) Toplo priporočam, vsekakor je vreden ogleda.

— Lenča
1.5. 2006 ob 10:31

Tudi ostali igralci so odlični - Clive Owen, Jodie Foster, Christopher Plummer - res zasedba ki obeta, čeprav je holivud že tudi z odličnimi zasedbami zasral filme. Glasba je pa naravnost špica, res, ena boljših filmskih glasb ever.

— Lenča
1.5. 2006 ob 22:34

Že dolg nisem gledala tako dobrega filma, (pa ne maram drgač take zvrsti), sam tegale se pa res splača pogledat zakon je.

— LadyArwen
2.5. 2006 ob 11:03

tega filma se ne da opisat!to je film stoletja!res the best ocena od 1 do 10 je 9.5!

— Badegerc
3.5. 2006 ob 15:32

Film, vreden ogleda. Prijetno me je presenetil s humornimi vložki, saj sem se kar nekajkrat od srca nasmejala, kar pa za marsikatero komedijo ne bi mogla reči.

— kletka
6.5. 2006 ob 14:50

Zelo dober film... ko misliš, da smo videli že vse banče rope pa le ni temu tako... zanimiv film res! vreden ogleda... Denzel pa učitno res igra v samih dobrih filmih... !!!

— Luka
7.5. 2006 ob 12:46

Res dober, kvaliteten triler Spika Leeja. Čez celoten film je ena sproščena atmosfera, brez nekih preveč melodramatičnih situacij. Zelo dobra igralska zasedba, Denzel, Jodie, William Dafoe itd. Bilo je tudi kar nekaj dobrih fint v filmu, recimo tisto z posnetkom Hoxhe in tipom ki je moral klicati svojo albansko ženo, pogovori med Denzelom in glavnim negativcem po telefonu, ter izjava stoletja "vi ste veličastna pička".

— Daniel
9.5. 2006 ob 17:28

Film je vsekakor vreden ogleda, saj je cel čas napet, vedno se nekaj zgodi, vendar je vseeno za mojep ojme malenkost predolg. Mogoče mu manjka kakšna pika na i, da bi bil res prvovrsten. Igralska zasedba je odlična, všeč mi je ker so tudi humoristični prizori - to malo popestri film. Ocena 8/10

— Đuro
11.5. 2006 ob 9:19

ta film je bomba!!!res the best!!!priporočam gta vcsem ki rad gleda akcijske filme

— blaž
12.5. 2006 ob 13:08

Bedno! Nč slabšga! Brezvezna zgodba. Ocena od 1 do 10 je 1.

— No. 33
15.5. 2006 ob 8:11 zvezdica

V življenju sem pogledal že ničkoliko filmov vseh žanrov, toda z leti človek postaja vse bolj zbirčen in si izoblikuje okus. Insajder je na pogled klasičen rop s klasičnim policijskim obleganjem stavbe polne talcev in slabih fantov. Pa ni. Spike Lee v njemu lastnem slogu spretno plete zgodbo tako, da tudi malenkostna razvlečenost ne pokvari filma. Vsekakor so motiv ropa, preobrat in zaključek, vštevši odlične igralce odlično vabilo za ta film, ki utegne postati klasika. Ga pa odsvetujem nestrpni, akcije in posebnih efektov željni mladini generacije MiIII. Vsi ostali pa... kaj še čakate!

— Ivan
18.5. 2006 ob 11:55

film je svetovn! ona pesem Chaiyya Chaiyya v filmu je pa se bolsa. js ga morem it se enkrat gledat!

— arx
27.5. 2006 ob 16:11 zvezdica

Nič posebnega. Okej, filmu Inside Man se pozna, da ga je režiral Spike Lee, kar pa je na žalost premalo, da bi prekrilo vse mogoče klišeje o roparjih, ki pač izvedejo rop stoletja in okoli prinesejo ves svet. Tudi varnostnike, specialce, pogajalce in direktorje. Tudi Jodie Foster, ki se obnaša tako, kot da še vedno igra Clarice Starling, tisto FBI agentko, ki se je platonsko zaljubila v zloglasnega Hanibala. No ja, Jodie je v bistvu Inside Woman, bejba, ki pozna skrivnost. Skrivnost, večjo od svetega grala. In skrivnost, ki jo pozna tudi Clive Owen, genialni mastermind, ki izpelje rop, ugrabitve in dvojne igre. In pri vsem tem gre celo tako daleč, da obrača tudi albanskega predsednika. Nič čudnega, da mu nasede tudi izkušeni pogajalec Denzel Washington, ki ga med vsem rompom in pompom doma čaka potrebna prijateljica. Prav imate, Inside Man, sicer prvi film, ki ga je Spike Lee režiral brez jointa, je le film, kjer imajo vsi preveč časa.

— iztok gartner

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.