Kolosej
Film distribucije Continental Film

Hitro maščevanje

akcijska drama
Resnica je ena sama in maščevanje je sladko.
Podnapisi
Na sporedu od: 31.3.2011, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Tony Gayton in Joe Gayton
Po prestajanju dolgoletne zaporne kazni se bančni ropar Driver na prostosti odloči maščevati za bratovo smrt. S spiskom v eni in s pištolo v drugi roki se odpravi iskat pravico, toda za ovratnik mu dihata izkušeni policist, ki je tik pred upokojitvijo, in mladi ekscentrični morilec, za katerega je ubijanje prava umetnost. Med iskanjem krivcev Driver odkrije nova presenečenja, ki ga prisilijo v divjo bitko na življenje in smrt, brez poti nazaj.

Po desetih letih v zaporu je Voznik (Dwayne Johnson) osredotočen samo na eno stvar – maščevati bratov umor, ki se je zgodil med ponesrečenim bančnim ropom, ki ga je pripeljal za zapahe. Zdaj je svoboden mož s smrtonosnim seznamom nalog v roki in je končno na svoji misiji. A za petami sta mu dva moža – prekaljeni policist (Billy Bob Thornton) samo nekaj dni pred upokojitvijo in mladi, energični plačanec (Oliver Jackson-Cohen), navdušen nad umetnostjo ubijanja in novim, dostojnim nasprotnikom. Lovec je hkrati preganjani. To je tekma na življenje in smrt do zadnje točke seznama, med katero se skrivnost, ki obdaja bratovo smrt, še poglablja, pojavijo pa se tudi nove podrobnosti, ki kažejo, da Voznikov seznam morda ni popoln.

Usodnega dne pred nekaj leti je producent in scenarist Tony Gayton bratu in koscenaristu Hitrega Joeju Gaytonu predstavil zamisel: "Predstavljal sem si moškega na dan, ko pride iz zapora. Potem ko mu upravnik zapora pove svoje, steče skozi zaporniške duri in gre takoj nekoga ubit,” se spominja Tony Gayton. "Všeč mi je bila zamisel, da bi nekoga predstavili na tak način. V bistvu sploh ne veste, kdo ta človek je. Lahko je junak, ki se maščuje za bratovo smrt, morda pa je zlikovec.” Tistega dne se je rodil lik, ki je postal znan samo kot Voznik.

"Voznik je kot morski pes – ima jasno misijo,” pripomni Joe Gayton, ki je tudi izvršni producent filma. "Že v začetni fazi je bilo jasno, da bo njegova odločenost zagotovila pravo, visokooktansko pustolovščino." Ob nastajanju scenarija se je izkazalo, da ne gre samo za akcijski film, ampak tudi za študijo značajev in raziskovanje umov treh mož – druga dva sta preprosto znana samo kot Policist in Ubijalec. A v središču zgodbe je Voznikova misija in prva tarča je bila najti pravega igralca, ki bi ga upodobil.

Scenarij se je hitro znašel v rokah superzvezdnika Dwayna Johnsona, ki je po nekajletnem raziskovanju drugih žanrov komaj čakal na vrnitev k akciji. "Zgodba in lik sta me nagovorila,” se spominja Johnson. "Pripoved je preprosta in zelo jasna, vsi liki pa so zelo kompleksni."

Brata Gayton si ne bi mogla zamisliti bolj sposobnega in primernega igralca za realizacijo njune vizije. "Prav veliko igralcev ne zmore prikazati takšnega razpona čemernosti, zagnanosti. Dwayne je popoln za to," pravi Tony Gayton.

Čeprav se s Hitrim maščevanjem Johnson vrača k žanru, ki ga je ustoličil kot filmskega zvezdnika, režiser vseeno poudarja, da bo občinstvo videlo povsem novo plat, predvsem pri dramatičnih elementih.

Poleg Dwaynovega sodelovanja in zanimivega naslova je bil režiserju Tillmanu projekt všeč tudi zato, ker je spominjal na akcijske filme sedemdesetih. "Akcijski filmi sedemdesetih so imeli kul junake, vendar so ti imeli tudi dramatično esenco. So zapleteni liki. Mislim, da današnje občinstvo hrepeni po bolj prefinjenih akcijskih filmih, v katerih se lahko poistovetijo z liki, saj so ljudje že po naravi zapleteni."

Producent Bob Teitel se je podobno odzval na scenarijev nostalgični faktor. "Takšnih filmov danes praktično ne vidimo, filmov, v katerih liki s svojo pojavo takoj pritegnejo pozornost občinstva, ki mu instinktivno sledi na njegovem potovanju. Med to potjo pa občinstvi izve tudi nekaj več o liku."

O igralcih

Dwayne Johnson (Voznik) je s svojimi filmi prislužil več kot 1,5 milijarde dolarjev po vsem svetu. Njegov oče in ded sta bila poklicna rokoborca. Na univerzi je zelo uspešno igral ameriški nogomet in se po diplomi posvetil rokoborbi pod imenom The Rock. Napisal je tudi zelo uspešno knjigo The Rock Says. Potem je presedlal k filmom, začenši z Mumija se vrača, ki ji je sledila prva glavna (in naslovna vloga) v Kralju škorpijonov, pa Čistka. Bodi kul, Dirka na Zakleto goro, The Rundown, Gridiron Gang, Planet 51, The Tooth Fairy, Fast and Furious 5.

Billy Bob Thornton (Policaj) je posnel filme Na muhi, Bal smrti, The Informers, Manure, Mr. Woodcock, The Astronaut Farmer, School For Scoundrels, Friday Night Lights, Bad Santa, The Alamo, Bandits, The Man Who Wasn’t There, Rezilo (zanj je napisal tudi scenarij in ga režiral, za scenarij je dobil oskarja), One False Move (tudi scenarij s Tomom Eppersonom), The Winner, Nespodobno povabilo, Mrtvec, Tombstone, On Deadly Ground, Bound By Honor, For The Boys, The Stars Fell on Henrietta, Armageddon, U-Turn, Primary Colors, Pushing Tin, Waking Up In Reno, Levity, Intolerable Cruelty in Pravzaprav ljubezen.

Za oskarja in zlati globus je bil nominiran za film A Simple Plan.

Režiral je še filma Daddy And Them (scenarij in glavna vloga) in All The Pretty Horses.

Bil je tudi koscenarist The Gift.

Carla Gugino (Cicero) je posnela filme Dirka na Zakleto goro, Ameriški gangster, Mesto greha, Romanca v Miamiju, Noč v muzeju, Varuhi, Kačje oči, Electra Luxx, Every Day, Sucker Punch, Our Lady Of Victory, New York, I Love You, Righteous Kill, The Lookout, Troop Beverly Hills, Son In Law, This Boy’s Life, Michael, The Singing Detective in serije Priskledniki, Threshold, Karen Sisco, Bolnišnica upanja, Vsi županovi možje.

O režiserju

George Tillman, ml.
Leta 1994 je bil scenarist in režiser prvega filma Scenes For The Soul, ki so mu sledili Soul Food, Možje časti in Notorious. Bil je tudi producent uspešnih komedij Barbershop, Roll Bounce (producent) in serije Soul Food.

Komentarji

18.12. 2010 ob 9:32

malo jaći film

— tada
30.1. 2011 ob 8:45

FUL HUD FILM

— FEF
30.1. 2011 ob 13:30

ekstremno dober film. je vreden ogleda

— NACIONALIST
31.1. 2011 ob 18:56

kera mrga

— loj
31.1. 2011 ob 19:12

Pač tak no malo preveč akcije varjanta Chuck Norris tip kr prie pa skila vse ka je živega 2km okrog !! Zaj pač tistim ki je to všeč bo zakon film meni pač ni :/ Drugač pa sn že gledo v Singapurju !!

— Franc plemeniti
18.2. 2011 ob 15:09

koga briga da si ga gledal v Singapurju

— nsdp
11.3. 2011 ob 21:00

jak filmm zelo :D*

— tina
17.3. 2011 ob 21:34

ni nekaj nevem kaj...jaz bi ga ocenil 3.5/5 ...minusi predvsem na racun nerealnosti (kot je nekdo omenil chuck norris shit), malo prevelika zelja po hitrosti filma (kot na primer crank, kateremu je to seveda uspelo veliko bolse) in afekti so malo slabo uporabljeni....igralec mi je drugace zelo dober, samo ta film je kot mnogi filmi Wesly Snipesa ki jih je igral zgolj zaradi velikega proracuna in ne zaradi dobrih scenarijev...pac film je vredu ampak ga nebi gledal ponovno

— zblj
27.3. 2011 ob 12:31

gledu ta fiml pred 2 mescoma.. zakon film =)

— siro
1.4. 2011 ob 13:58

Film sm že gledu...res priporočaam ogled...TOP!!

— Rok
2.4. 2011 ob 16:56

fullllllllllllllllllllllllllllllllllll coooooooooooooooooooooll

— sanja
3.4. 2011 ob 18:43

film je pa res bedn...en slabših njegovih filmov...

— deki
28.4. 2011 ob 23:43

Ta film je pa totalno razočaranje!Res je deki,to je eden od njegovih slabših filmov v katerih je igral.V celem filmu pove samo par satvkov še slabši je kakor Swarzi.

— Boštjan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.