Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Hitri in drzni

akcijski, triler
Na sporedu od: 27.9.2001, Kolosej Ljubljana
Scenarij: Erik Bergquist, Gary Scott Thompson, Ken Li, David Ayer
Režija: Rob Cohen

Dominic Toretto vozi po ulicah Los Angelesa, kot da so njegovo kraljestvo. Njegova ekipa je prepričana, da v resnici tudi so. Vse dneve sestavlja in popravlja izjemno zmogljive dirkalnike, pri katerih ni pomemben model, ampak dodaten računalniško nadzorovan pogon, ki jim omogoča neverjetno hitrost. Ponoči tekmuje z vsakim, ki si ga upa izzvati. Dirke so ulična predstava, plemenski zbor, adrenalinsko bojišče, kjer vlada nenadzorovana hitrost. Dominik je zvezda tega dogajanja in nepremagljiv...

Tudi Brian se je pripravljen preizkusiti. Prepričan je, da obvlada vožnjo, a za dirkaške navdušence je še zelenec. Zato želi pridobiti Dominicovo naklonjenost. Po soočenju z okrutnim Johnnyjem Tranom Dominic ugotovi, da je Brian zaupanja vreden. Brian je všeč tudi Dominicovi sestri Mii. Nihče med njimi pa ne ve, da je Brian v resnici policist v civilu.

Brian pod krinko raziskuje serijo avtocestnih ropov, pri katerih izjemno sposobni neznani vozniki ropajo tovornjake. Storilca morajo odkriti preden vozniki tovornjakov vzamejo pravico v svoje roke. Glavna osumljenca sta Dominic in Johnny.

Ko se napetost med privrženci Dominica in Johhnyja Trana stopnjuje, se prijateljstvo med Brianom, Dominicom in Mio poglablja. Mii se preprosto ne more upreti. A vseeno ostaja policist in nazadnje se mora odločiti, komu bo zvest.

O produkciji

Rob Cohen, režiser filmov, kot so Dragon: The Bruce Lee Story, The Skulls, Dragonheart in Daylight se ni mogel upreti napeti zgodbi, ki jo ponuja življenje na cestnih dirkah. "Ta svet je prvinski, ima trdno zakoličene rituale, jezik, pravila, hierarhijo, junake in barabe. Je hkrati hobi in življenjski stil, vznemirljivo multikulturalen."

Akcijski film Hitri in drzni postavi gledalca naravnost na vozniški sedež avtomobilov, ki so videti znani, a vendar povsem drugačni. Imenujejo jih "riževe rakete" - deli motorjev so uvoženi večinoma z Japonske, delno iz Nemčije, njihovi predani in izkušeni lastniki pa jih z umetniško natančnostjo in neomajno predanostjo sestavljajo v mojstrovine, ki bodo zablestele v polnočnih dirkah, ki jih zakon ne odobrava.

"V filmu smo povzeli duh westernov," pravi Cohen, "in ga postavili v sodobno urbano okolje. Lotevamo se nekaterih najpomembnejših tematik klasičnih westernov - zvestobe, izdaje, svobode. Le da namesto konjev uporabljamo konjske moči."

Film so snemali v Los Angelesu, ki je srce cestnih dirk in avtomobilske kulture. Ogledali so si nekaj pravih polnočnih dirk, da bi bil film kar najbolj pristen.

Igralci

Največji izziv je bilo najti najboljše in najbolj nadarjene mlade igralske talente za glavne vloge. "Vsak film, ki hoče biti uspešen, mora vsebovati element presenečenja," pravi Cohen. "Pri našem filmu so to igralci. Paul Walker, najstniški lomilec src, je od prve slave odrasel v postavnega moškega, ki ga odlikujejo prava moška lepota, inteligenca, dobrosrčnost in testosteron. Za vlogo anti-junaka Dominica smo vedeli, da moramo izbrati Vina Diesla, ki se je izkazal z nastopi v Pitch Black in Boiler Room. Jordana Brewster očara z posebno, skoraj malo prikrito a fascinantno lepoto. V lovu za igralci me je eden od agentov povabil na projekcijo filma Girlfight, ki takrat sploh še ni prišel v kino dvorane. V njem je igrala mlada igralka Michelle Rodriguez. Zanjo v scenariju sploh nismo imeli vloge, vendar smo jo ustvarili takoj, ko smo videli, kako nadarjena je.

Ko je Walker v Torontu snemal film The Skulls, je omenil Cohenu, da si je vedno želel igrati policista pod krinko. "Slej ko prej vsak fantič sanjari, da bo policist, ko bo velik - in dirkač," pravi Walker. Ko so mu ponudili vlogo, jo je takoj sprejel, saj so ga avtomobili zanimali že od rane mladosti.

Tudi Diesel je strasten ljubitelj hitrih avtomobilov in vlogo Dominica Toretta je takoj sprejel. Jordano Brewster avtomobili niso niti najmanj zanimali. Preden so začeli snemati, ni znala niti voziti. K projektu so jo pritegnili scenarij, režiser in zanimivi liki. Zato je morala pred snemanjem najprej narediti vozniški izpit. "Vesela sem, da so me prisilili," pravi. "Sicer še pri 40-ih ne bi znala voziti."

Avtomobili

Najti prave igralce za vloge ni bilo dovolj. Potrebno je bilo izbrati tudi avtomobile pravega videza in primerno hitre. "Avtomobili so soigralci v filmu," razlaga Cohen. "Riževe rakete so nekaj povsem novega. Uporabljajo namreč računalniško nadzorovan samostojen vbrizg goriva. So avtomobili 21. stoletja. Okoli njih se je izgradila industrija, vredna več kot 5 milijard dolarjev, ki prav za njihove namene izdeluje spojlerje, odbijače, gume, platišča, hladilnike in ostale dele avtomobila, ki jih je mogoče zamenjati ali dodati. Zdaj lahko preprosto vzamete mamino Hondo Civic, vanjo vložite še 10000 dolarjev in dobili boste izjemno zmogljiv dirkalnik."

Da bi bil scenarij kar najbolj življenjski, so ga dali Craigu Liebermanu, predsedniku NIRA-e, prebral pa ga je tudi RJ De Vera, nekdanji cestni dirkač in živa legenda cestnih dirk. Popravila sta podrobnosti, ki se niso ujemale z dejanskim dogajanjem na cestah, in sodelovala kot svetovalca na snemanju.

Za film so izbrali razstavne modele avtomobilov, a ker si niso mogli privoščiti vseh izvirnih avtomobilov, saj so nekateri vredni tudi 100 tisoč dolarjev, so naredili njihove natančne kopije. Tako so na primer naredili kar sedem kopij Mitsubishija Eclipse, prvega avta, ki ga v filmu vozi Brian. Njegov drugi avto pa je celo legendarna Supra, katere pravi lastnik je sam Craig Lieberman. Ima celo več kot 600 konjskih moči.

Skozi ves film so za statiranje uporabili tudi več kot 150 drugih dirkalnih avtomobilov in njihovih pravih lastnikov. Ni jih bilo težko najti. Ustvarjalci filma so samo objavili novico, da jih iščejo, na internetu in mladeniči s svojimi cestnimi lepotci so se pojavili kar sami.

Preden se je snemanje lahko začelo, so se morali vsi, igralci in ustvarjalci, seznaniti z načinom cestne vožnje, ki bo upodobljen na filmu. Obe dekleti skoraj nista imeli vozniških izkušenj, a ko sta končali trening, sta obvladali kar nekaj trikov, ki jih ne znajo izvesti niti izkušeni normalni vozniki. Za nameček so igralci dobili priložnost voziti celo pravo formulo 1.

Edino pripombo na tečaj vožnje je imela Rodriguezova: "Niso nam dovolili voziti več kot 130 km/h."

O igralcih

Paul Walker (Brian) je začel kariero kot otroški igralec in maneken. Po srednji šoli se je sicer lotil študija pomorske biologije, vendar je kmalu ugotovil, da uživa v igranju in da se mu želi predati. Doslej je igral v The Skulls, Joy Ride, Varsity Blues, She's All That, Breakdown Palace in Pleasantville. Komedija Meet the Deedles pa je bila njegov debut med celovečernimi filmi.

Michelle Rodriguez (Letty) je letos prejela kar dve nagradi za njen debitantski nastop v filmu Girlfight, ki je lani prejel nagrado žirije na Sundance Film Festival. Po Hitrih in drznih je posnela še film Resident Evil, trenutno pa pripravlja 3 AM z Dannyjem Gloverjem.

Jordana Brewster (Mia) Velja za eno najbolj obetavnih mladih ameriških igralk. Nedavno je igrala v Nevidnem cirkusu, pred tem pa v trilerju The Faculty. Prvič se je preizkusila kot igralka v televizijski seriji As the World Turns. Trenutno študira na univerzi Yale.

O ustvarjalcih

Rob Cohen (režiser) ima za sabo že skoraj 3 desetletja filmskih izkušenj, najprej kot producent, nato pa kot režiser. Pred kratkim je na platna prišel njegov provokativni triler The Skulls. Za televizijski film The Rat Pack je prejel 11 nominacij za emmyja in vrsto nominacij za druge prestižne filmske nagrade. Njegovi prejšnji filmski dosežki izkazujejo pestro paleto interesov v različne filmske zgodbe: Small circle of Friends, Dragon: The Bruce Lee Story, Daylight, Dragonheart ...

Gary Scott Thompson (koscenarist) dela kot producent in scenarist. Med njegovimi najbolj znanimi scenariji so Split Second, Hollow Man, K-911, White Ghost in The Underachievers. Ustvarja tudi za gledališče.

Erik Bergquist (koscenarist) je bil učitelj, med scenariste pa je prišel bolj po naključju, ko je prodal svoj skript Fortune's Fools. Med obdelavo te zgodbe je prvič srečal Cohena. Bergquist je bil tisti koscenarist, ki je na svoji koži preizkusil, kako je, ko sredi noči drviš po Long Islandu 200 km/h.

David Ayer (koscenarist) je nekdanji mornar, ki je med hladno vojno služil na jedrski podmornici. S svojimi izkušnjami je obogatil scenarij za vojni triler Podmornica U-571. Trenutno pripravlja Training Day in Plague Season.

Ericson Core (direktor fotografije) se je hitro uveljavil s svojo kreativnostjo v Kasdanovem filmu Mumford in Redfordobem Dancing at the Blue Iguana, posnel pa je tudi televizijski film Oprah Winfrey Presents: Before Women Had Wings. Poleg tega je sodeloval pri snemanju glasbenih video spotov z izvajalci kot so Run D.M.C., The Rolling Stones, Stevie Wonder...

Komentarji

8.6. 2005 ob 15:24

ta film je zakon! še posebej zaradi vin diesela!

— špela
1.7. 2005 ob 7:56

THE BEST FILM ! PA VIN DIESEL PA PAUL WALKER STA THE BEST!

— tina
19.7. 2005 ob 12:26

the fast and the furios je the best film. Paul Walker CAR si!Vsu ste ql! Ajd mejte se!::)

— the fast
15.2. 2006 ob 21:57

vin diesel je tolk seksy brez njega film nebi bil film!

— Dini
27.2. 2006 ob 15:56

Ha ja kaj naj recem ta film je prevec dober..rada mam hitre stvari tko da ta film je zakon..

— katka
5.5. 2006 ob 19:42

ej ful hud film! tzga še nism vidu ad avtov

— blablabla
25.7. 2006 ob 22:04

Najhujši film pa Paul Walker je full dobr odigral svojo vlogo!!

— Pekli
24.11. 2006 ob 22:28

ful hud muvie...sam igrauci(poudark na vin diesu pa paulu walkerju) so pa za umret dobri..;)

— mwa
25.11. 2006 ob 10:04

ta film je biu včeri po tv-ju in sm si ga še enkrat ogledala in res trga gate :D

— Urša
28.11. 2006 ob 1:16

svetovn film še posebi kr vin diesel not igra in on je ful sweet nora sm na njega obožujem ga noro!!

— kr ena
18.12. 2006 ob 18:40

men je film full dobr.še posebej Dom iz filma oz. v resnici Vin mi je full kul tip

— anja
31.1. 2007 ob 11:55

SVETOVNI avti SVETOVNI dirkači SVETOVNA dirka SVETOVN FILM

— matej
14.4. 2007 ob 23:49

To je eden od mojih najljubših filmou. zgodba je ful dobro narejena ampak opazil sem nekaj majhnih napak!!! Naprimer ko so se na koncu dajali z celico in z dodge chargerjem ki se je Vin Diselju med vožnjo začelo kadit se mu je staknil kolektor v resnici avto bi moral nehat delat neverjamem da z počenim kolektorjom bi avto peljau naprej!

— Sever
23.1. 2008 ob 14:51

ej ful cool film mislm za znort! najbulše pa so odigrali avti he he!ful dobru

— mala
9.4. 2008 ob 2:00

vi ste najbolši še posebej vil diesel upam da bote še vrteli ta filem fajn se mejte čaw

— naty
29.8. 2008 ob 19:40

naj boljši vilm ker sm ga gdaj gledu

— marko
6.9. 2008 ob 2:00

ta filem je res super in eden mojih najljubših filmov

— Ines
11.11. 2008 ob 0:00

kdaj je!

— matic
16.11. 2008 ob 0:00

ta film je carski

— kristina
17.3. 2009 ob 16:58

Iščem eno pesem...Ta pesem se predvaja ko nosijo dele za Toyoto Supro...

— Black_Devil
18.3. 2009 ob 0:00

Jaz iščem eno pesem...Ta pesem se predvaja ko nosijo dele za Toyoto Supro. Če bi kdo vedel ime pesmi naj mi prosim napiše...

Lp

— Black_Devil
18.3. 2009 ob 0:00

No hočem rečti če bi kdo vedel ime pesmi naj prosim napiše!
Lp.

— Black_Devil
21.4. 2009 ob 18:42

a je ze cd za hitre in drzne 4

— benda
3.8. 2009 ob 12:02

ta film je cool

— anja
22.8. 2009 ob 14:36

18.3. 2009
ob 1:00

No hočem rečti če bi kdo vedel ime pesmi naj prosim napiše!
Lp.
— Black_Devil

Napiš na google fast and the furious soundtrack list pa daji imena skladb copy pa paste u youtube pa bos ze najdu jao ste eni....

— ....
19.3. 2010 ob 18:06

ta film je zakon res

— maja
26.3. 2010 ob 17:12

TA FILM JE ČIST KUL

— KAJA
12.10. 2010 ob 16:40

filem je kar neki.

— patricia
25.2. 2011 ob 21:10

kšne stvari so res nemogoče... sam film kot celota je pa dobr :)

— matej
2.5. 2011 ob 17:06

zelo hhhhhhhhhhhhhhuuuuuuuuuuuuuuuuuudddddddddddddddddd film

— andreja
30.8. 2012 ob 14:13

hud film.res.med mojimi naj filmi. :)

— XtremeGirl
7.10. 2016 ob 16:00

Najbuljsi film ever.....najboljsa sta pa vin diesel in paul walker

— 😍😘😍😘💖💖
23.8. 2017 ob 15:41

Tale film je naj bolsi posebej zaradi vin dizla in paula walkerja

— David

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.