Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Brez povratka

triler
Se da preslepiti smrt?
Na sporedu od: 16.11.2000, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Scenarij: Glen Morgan, James Wong, Jeffrey Reddick
Režija: James Wong

Smrt se bliža, Alex Browning (Devon Sawa) pa ima dar videti kdaj, kako in kje bo udarila. Alexov dar se prvič pokaže, ko se skupaj s sošolci z gimnazije odpravi na potovanje v Pariz. V letalski kabini Alex dobi vizijo. Vidi, kako letalo le nekaj trenutkov po vzletu eksplodira. Ker čuti neizbežno pogubo, se ustraši in vztraja, da vsi zapustijo letalo. Sledi prepir, zaradi katerega mora Alex in še šest drugih zapustiti letalo.

Z Alexom na letališču ostanejo prijatelja Billy in Tod, Clear, ki je instinktivno zaupala Alexovemu svarilu, Carter, ki se stepe z Alexom in ga zato skupaj z njegovim dekletom Terry vržejo z letala ter gdč. Lewton, učiteljica, ki se prostovoljno javi, da bo počakala z učenci na naslednji polet.

Alexove grozljive napovedi se uresničijo. Letalo v zraku eksplodira. Alex se sicer poskuša vživeti nazaj v normalno življenje, vendar ga neprestano obdaja slutnja pogube.

Dogodki ga prepričajo, da je skupaj z ostalimi šestimi nekako prevaral Smrt. Ubežniki eden za drugim umirajo in preživeli morajo združiti moči, da bi spremenili usodo in pretentali neukrotljive sile smrti.

Film je sodobni triler, ki spominja na klasike tega žanra, kot sta The Omen in Rosemary"s Baby. Scenarij za Brez povratka so po zgodbi Jeffreya Reddicka napisali Glen Morgan, James Wong in Jeffrey Reddick. Wong, ki ga poznamo predvsem po scenarijih za nekatere nepozabne epizode serije Dosjeji X, je prvič režiral celovečerni film.

O produkciji

Jeffrey Reddick je bil od nekdaj ljubitelj grozljivk. "Ko sem videl prvi del More na ulici brestov, mi je film dobesedno spremenil življenje." Nekaj let kasneje se je prvič poskusil v pisanju filmskega scenarija.

Tisoči piscev upajo, da bodo njihovi scenariji prišli na filmska platna, a le redki najstniki se za uresničitev svojih sanj obrnejo naravnost na šefa studia. Reddick pa je naredil prav to. "Imel sem 14 let, o pisanju scenarijev in filmski produkciji pa nisem vedel nič. Čeprav nisem vedel, kaj delam, sem napisal 10 strani dolgo nadaljevanje More na ulici brestov."

Dobil je odgovor, da New Line Cinema ne sprejema scenarijev, ki jih niso naročili. Vendar Reddick ni obupal. Vedno več je pisal, leta kasneje pa je dobil mesto pripravnika v New Line Cinema, kjer še vedno dela.

Ko je Reddick pripravil osnutek scenarija za Brez povratka, sta se Glen Morgan in James Wong lotila produkcije in režije.

"Ko smo imeli osnovno zgodbo," pravi Morgan "sem začel zapisovati vsa nenavadna naključja, ki so se mi dotlej zgodila. Ko sem bil na primer na letališču v Vancouvru, sem po zvočniku zaslišal peti Johna Denverja. Pomislil sem, da je to malce nenavadno, saj je tudi on umrl v letalski nesreči. To smo uporabili tudi v scenariju."

Wong pa dodaja: "Na letala in potovanje z njimi bi radi imeli prav tak vpliv, kot ga je Črelo imelo na plavanje."

Brez povratka je prvi Wongov celovečerni film. "Če od začetka smo se strinjali, da ne bomo naredili filma o pokolu," trdi Wong. "Nismo hoteli uporabiti zakrinkanega zločinca ali kakšne pošasti, ki bi preganjala otroke. To je bilo že ničkolikokrat posneto. Odločili smo se, da je naš nasprotnik ves svet, ki služi Smrti. Vsakdanji predmeti in dogodki nenadoma postanejo nevarni in v zgodbi postaja vse manj pomembno, ali bodo junaki umrli ali ne. Pomembno je, kako bodo umrli in kako se lahko izognejo smrti."

Perry dodaja: "V filmu so prizori, ki so namenjeni zavajanju gledalcev. Del čara tega filma je, da se ljudje začnejo spraševati, kako bo umrl naslednji."

Poleg izvirnih načinov umiranja, ki jih zasledimo v filmu, je film tudi posvečen spominu na velikane tega žanra. Alex se piše Browning, po Toddu Browningu, ki je režiral izvirnega Draculo. Billy se piše Hitchcock, Valerie Lewton pa je izpeljanka imena Val Luten, ki jo poznamo po filmih Ljudje mačke in Walk of the Zombie.

Posebnost filma je tudi vizualna podoba. Da bi bolje prikazali prefinjene malenkosti v spremembi vzdušja in prihod Smrti, je scenograf John Willett popačil prizorišča dogajanja. "Z izbiro opreme in barv prizorišča delujejo nekoliko nenavadno in nenaravno. Nič ne vzbuja pozornosti, vendar pri gledalcih vzbuja neprijeten občutek, da nekaj ni tako, kot bi moralo biti."

Da bi ustvaril tako vzdušje, je Willett pripravil dve različici skoraj vsakega prizorišča. Eno so uporabili pred nesrečo, drugo pa po njej. "Na popačenih prizoriščih je perspektiva spremenjena vodoravno ali navpično. Nič ni kvadratno ali pod pravim kotom. Tega sicer nihče ne opazi natančno, vsi pa imajo občutek, da nekaj ni prav."

Brez povratka vsebuje tudi zahtevne posebne efekte. Največji je bil eksplozija boeinga 747 na mogočnem hidravličnem podstavku. Konstrukcijo, ki tehta več kot 20 ton in v kateri je prostora za 89 ljudi, so gradili kar dva meseca.

Wong se pošali: "Stopiš v studio in zagledaš ogromno stojalo z letalom na vrhu in pomisliš, kaj za vraga sem naredil? Bal sem se, da bo začelo 40 statistov naenkrat bruhati."

Letalo se je lahko nagnilo pod kotom 45 stopinj na stran in 60 stopinj naprej in nazaj. Med snemanjem so ga eksplozije trgale na kose in kaskaderji so padali z njega, privezani na zaščitne vrvi.

Ob koncu snemanja so se skoraj vsi igralci soočili z neprijetnim občutkom smrti. A nekateri so jo prevarali. Tudi zato, da so pustili možnost snemanja nadaljevanja.

O igralcih

Devon Sawa (Alex) je nazadnje nastopil v komični grozljivki Idle Hands. Pred tem je igral z Billom Pullmanom v trilerju The Guilty. Odigral pa je tudi vloge v filmih S.L.C. Punk, Around the Fire, Little giants, Now and Then, The Boy"s Club. Opažen je bil tudi kot oživljeni Casper v istoimenskem filmu s Christino Ricci.

Ali Larter (Clear) je v celovečernem filmu prvič nastopila v vlogi Darcy Sears, bolestno ambiciozne “navijačice” v uspešnici Varsity Blues. Nastopila pa je tudi v filmih The House on Haunted Hill, Drive me Crazy in Cassanova Falling.

Kerr Smith (Carter) se je septembra 1998 pridružil zasedbi nadaljevanke Dawson Creek, v kateri nastopa že tretjo sezono. Med celovečernimi filmi naj naštejemo Kiss and Tell in Hit and Runaway.

Kristen Cloke (Valerie Lewton) je bila že nominirana za emmyja, nastopala pa je v televizijskih nadaljevankah Space: Above and Beyond ter Millenium. Z Antoniom Banderasom je nastopila v celovečernem filmu The 13th Warrior, trenutno pa se pojavlja v televizijski seriji The Others.

Seann William Scott (Billy) je nastopil v uspešnici American Pie, kmalu pa na platna prihaja njegov najnovejši film, komedija Road Trip. Na televiziji se je pojavljal v nadaljevankah Sweet Valley High in Something so Right ter v videu A hole in my soul skupine Aerosmith.

Chad E. Donella (Tod) je nastopil v Disturbing Behavior, gostoval pa je v priznanih televizijskih nadaljevankah The Practice, Urgenca in Dosjeji X.

Amanda Detmer (Terry) je nazadnje nastopila v neodvisnem filmu Lucky 13, pred tem pa v črni komediji Drop Dead Gorgeous. Trenutno v kino dvorane prihaja njen novi film, romantična komedija Boys and Girls.

O ustvarjalcih

Glen Morgan (producent/scenarist) in James Wong (režiser/scenarist) Morgan in wong sta se spoprijateljila že v srednji šoli v San Diegu. Wongova družina se je priselila iz Hong Konga v Združene države, ko je bil star deset let. V drugem letniku srednje šole je spoznal Morgana in hitro sta ugotovila, da ju druži ljubezen do filmov, televizije in nastopanja. Pridružila sta se komedijantski skupini, ki je med drugimi nastopala tudi skupaj z zvenečimi imeni, kot je na primer Whoopi Goldberg. Kasneje sta se Morgan in Wong vpisala na Loyola Marymount University, diplomirala leta 1983, njun partnerski odnos pa se je še utrdil, ko sta skupno napisala scenarij za celovečerni film The Boys Next Door. Skupaj sta delala pri seriji Dosjeji X, ki jima je prinesla vrsto nominacij za emmyje, leta 1996 pa tudi zlati globus. Sodelovala sta tudi pri serijah 21 Jump Street in The Commish, bila sta avtorja znanstvenofantastične serije Space: Above and Beyond in izvršna producenta serije Millenium.

Warren Zide (producent) in Craig Perry (producent) sta leta 1997 ustanovila Zide/Perry Films, ki je zaslužen za eno najuspešnejših najstniških komedij American Pie. Med prihajajočimi projekti naj omenimo Like Cats & Dogs (Warner Bros.), Ain"t Nobody Like the One I Got (MGM), Replikate in nadaljevanje American Pie.

Robert McLachlan (direktor fotografije) se je prvič srečal z Morganom in Wongom pri seriji The Commish, kjer je bil dve sezoni direktor fotografije. Sodelovali so tudi pri seriji Millenium. Med ostalimi McLachlanovimi projekti so najbolj opazni Strange Luck, MacGyver, Sea Hunt, Neon Rider in Beachcombers za televizijo, ter Impolite, Abducted, The First Season in Savior Of The Soul za velika platna.

Komentarji

1.11. 2004 ob 19:37

ful dobr film! res!! vredn ogleda!!!+

— ana
7.10. 2005 ob 23:25

ta "grozliuka" je pa res tanartabl cool ei pa se ta Dawon Sava je tolk hud tip da kr dollpads ce ga se niste gledal si ga hitr oglejte

— *In_LOve*
5.1. 2006 ob 17:40

ej čist odfukan morm reč

— Jst
27.1. 2006 ob 19:57 zvezdica

Končno grozljivka, ki je vredna ogleda. Veliko napetih trenutkov, krvi in vse kar od grozljivke lahko zahtevate. Film se lahko kosa s SAW 1 in 2!

— Dejan
22.3. 2006 ob 18:47

meni je film ful dobr pa najhujše prizore ma

— sandra
29.4. 2006 ob 13:51

Zanima me ime igralke ki igra v filmu BREZ POVRATKA 2 na začetku filma prijateljico od glavne igralke

— marlene
30.5. 2006 ob 16:59

ta film je dejansko the best...mislim sem gledala 1 2 in 3 in enka se mi zdi še najbol normalna al pa fsaj dora ma sej tud dvojka je ma trojka mal prevč krvi...grrr.=DD

— sara
23.10. 2006 ob 14:22

prvi del tega filma mi je bil zakon. bil je 10x bolši od prvega in drugega dela. prvi del je bil bulši... mah sej se strinjate z mano

— ena
24.11. 2006 ob 17:46

Ja ne vem kaj bi rekel, ampak mislim, da je prevec holywoodsko. Skoda da so tako zafrknili. Rekel bi, da si oglejte rajsi kak drugi film, kjer se lahko nasmejete ali ste ganjeni do solz.

— Marko iz Velenja
11.12. 2006 ob 13:30

prvi del brez povratka je bil 100x bolši od drugega dela pa tut tretjega.

— ena
13.4. 2007 ob 18:46

Zelo prikladen film za vse,tudi tiste bolj zahtevne.D best!!! Pa-pa

— Dejan P.
13.7. 2007 ob 20:02

film je vredn ogleda. Poun je je prizorov smrti, ki so strah vzbujajoči. mislim da je film super

— nicoole <3
2.10. 2007 ob 18:41

sexi rit od punce!

— pusicat
1.11. 2008 ob 0:00

Nimam besed, zelo, ne izredno dober film! Ful dobr so te kri prkazal pa to...to je fantastika itak, sm ta film je res ena velika uspešnica!
L.P. KaTjA

— Katja
1.11. 2008 ob 0:00

To je bila zelo dobra uspešnica, fulma sicer nisem gledala do konca, vendar pa se mi je zdel zelo grozljiv, dober in škoda mi je ker ga nisem gledala do konca!

L.P. Katja

— Katja
10.5. 2009 ob 18:18

ta filem je zakon

— jan
29.6. 2009 ob 12:14

tot film je fuuuuuuuuuuuuul dober.
Česa boljšega še nisem videla!

— Kristina
6.8. 2009 ob 21:41

billy hitchcock je najvecji car :D:D:D:D skoda d umre:( mogu bi prezvet na konc

— funny bastard
21.4. 2020 ob 14:42

top fil ej res d best

— gospod bok bok bokodak

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.