Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Dunkirk

akcijska vojna drama
Film je prejel 3 oskarje!
Podnapisi
Na sporedu od: 20.7.2017, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Leto: 2017
Jezik: angleščina
Scenarij: Christopher Nolan
Maj 1940, druga svetovna vojna. Nacisti so zaokrožili francosko pristaniško mesto Dunkirk (Dunkerque), z letaki tamkajšnjim prebivalcem in vojakom napovedujejo njihov na videz brezupen položaj. Zaradi sovražne vojske na eni strani in morja na drugi strani, se zdi, kot da ni možnosti za preživetje. Toda v Veliki Britaniji pripravljajo drzno reševalno akcijo, v uspeh katere sprva verjame zelo malo posameznikov. Kljub temu pa se nekaj pogumnih moških poda v boj, da bi rešili svoje tovariše. Na plažah pred Dunkirkom namreč 400.000 mož čaka na njihovo pomoč. Christopher Nolan je film režiral po lastnem scenariju in ga tudi produciral skupaj z Emmo Thomas. Izvršni producent je Jake Myers.

Ko 400 tisoč mož ni moglo domov…

je dom prišel ponje.

Christopher Nolan je gledalce z ulic Gothama (trilogija The Dark Knight) popeljal prek neskončnega sveta sanj (Inception) do najbolj oddaljenih kotičkov vesolja (Interstellar). Tokrat inventivni režiser, scenarist in producent svojo kamero prvič usmerja na resničen dogodek, ki je njegove misli prevzemal vse njegovo življenje: na čudež pri francoskem mestu Dunkerque.

Svoj scenarij je zasnoval na evakuaciji, ki je – čeprav se je zgodila že v zgodnjih dneh druge svetovne vojne – imela neposreden vpliv na izkupiček vojne. Toda namesto vojne drame se je režiser odločil, da ta zgodovinski trenutek zastavi kot neposreden kinematografski doživljaj, ki občinstvo potegne vase: v prodorno akcijski srhljivko, v kateri ura neusmiljeno bije čas in v kateri je tveganje neizmerno.

Film se začne konec maja 1940, ko se je na tisoče vojakov britanskih sil skupaj s francoskimi, belgijskimi in kanadskimi vojaki zavezniško vojsko znašlo v obroču sovražnih sil; ujeti so bili na obali, s hrbti proti morju, položaj je bil brezizhoden. Čeprav je bil dom le dobrih 40 km proč, ga ni bilo zlahka doseči. Plitko morje ob plaži je britanskemu ladjevju onemogočalo, da reši može. A vendar se je prikazal žarek upanja: priklicali so čolniče, da pomagajo pri reševanju, in z južne obale Anglije je prijadrala flotilja manjših bark – pod kodnim imenom Operacija Dinamo – medtem ko so letala RAFa nad kanalom bile besen boj s sovražnikovimi.

Kot pravi Nolan, je to, kar se je dogajalo pri Dunkerqueu, »ena najmogočnejših zgodb v zgodovini človeštva, najboljši primer tekme s časom, ki je odločala med življenjem in smrtjo. Položaj je bil neizmerno napet. In s tem filmom smo si zadali nalogo, da občinstvo potopimo v to resničnost – z absolutnim spoštovanjem do zgodovine, a hkrati z določeno stopnjo silovitosti in, seveda, občutkom za razvedrilo.«

Svetovalec za zgodovino pri filmu Joshua Levine, avtor knjige Forgotten Voices of Dunkirk, poudarja, da je bila ta evakuacija veliko več kot zgolj britanska zgodba: »Bil je dogodek naslutenih razsežnosti, ki ima še dandanes mednaroden pomen. Vse, kar slavimo v zvezi z drugo svetovno vojno – v Veliki Britaniji, ZDA, povsod po svetu – se ne bi zgodilo, če evakuacije iz Dunkerquea ne bi bilo. Neizmerno je pomembna. Če bi bila britanska vojska pobita ali zajeta, bi se Velika Britanija brez dvoma predala, kar pomeni, da bi danes zelo verjetno živeli v povsem drugačnem svetu. Zame je tako Dunkerque zgodba o ohranjanju svobode. Ko so se tiste ladjice podale z angleške obale, je svet še vedno imel možnost.«

V filmu igrajo Fionn Whitehead, Tom Glynn-Carney, Jack Lowden, Harry Styles, Aneurin Barnard, James D'Arcy, Barry Keoghan, Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Mark Rylance in Tom Hardy. Nolan je režiral po lastnem scenariju (v formatu IMAX in na 65mm filmu) in ga produciral skupaj z dolgoletno producentsko partnerico in soprogo Emmo Thomas.

Izza kamer so sodelovali direktor fotografije Hoyte van Hoytema, scenograf Nathan Crowley, montažer Lee Smith, kostumograf Jeffrey Kurland, strokovnjak za vizualne učinke Andrew Jackson in strokovnjak za posebne učinke Scott Fisher. Glasbo je zložil Hans Zimmer.

O IGRALCIH

FIONN WHITEHEAD (Tommy) prvič igra na velikih platnih. Kmalu ga bomo videli v The Children Act ob Emmi Thompson in Stanleyju Tucciju, sicer pa je pred tem igral v miniseriji Him in v gledališču.

TOM GLYNN-CARNEY (Peter) prvič igra na velikih platnih. Igra v gledališču in videli smo ga v seriji Petra Moffata The Last Post.

JACK LOWDEN (Collins) v prihajajočem biografskem filmu England is Mine upodablja pevca skupine The Smiths Stevena Patricka Morrisseyja, ob Dwaynu Johnsonu bo igral v komediji Fighting with My Family, videli pa ga bomo tudi v romantični drami Cross My Mind Jánosa Szásza in Mary Queen of Scots po priznani knjigi Johna Guyja Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart.

Igral je v biografskem celovečercu Tommy's Honour, v Denial, A United Kingdom in U Want Me 2 Kill Him?, na TV pa v serijah War & Peace, Wolf Hall, The Passing Bells, The Tunnel in Mrs Biggs.

HARRY STYLES (Alex) prvič igra na velikih platnih. Sicer je ravnokar izdal album prvenec Harry Styles, ki je v VB dosegel rekordno prodajo, znan pa je kod eden od članov skupine One Direction, ki je po svetu prodala prek 65 milijonov plošč in prejela več glasbenih nagrad.

ANEURIN BARNARD (Gibson) na velika platna prihaja v komediji Dead in a Week: Or Your Money Back on Tomu Wilkinsonu, igral Mozarta v Interlude in Prague Johna Stephensona in v Bitter Harvest ob Samanthi Barks in Terenceu Stampu. Pred tem smo ga videli v The Truth About Emanuel, The Adventurer: The Curse of the Midas Box, v švicarskem Mary Queen of Scots, v Trap for Cinderella, Citadel, Hunky Dory in Ironclad.

Na TV smo ga lahko videli v serijah in filmih SS-GB, War & Peace (valižanska bafta), Thirteen, The Scandalous Lady W, Killing Jesus, Cilla, Moonfleet, The White Queen in We'll Take Manhattan.

JAMES D'ARCY (polkovnik Winnant) prihaja na platna v kriminalistični drami The Snowman ob Michaelu Fassbenderju, videli smo ga celovečercih Survivor, Let's Be Cops, Jupiter Ascending, Cloud Atlas, Hitchcock, W.E. in Master and Commander: The Far Side of the World.

Na TV je igral v serijah Agent Carter, Those Who Kill in Broadchurch.

KENNETH BRANAGH (poveljnik Bolton) igra slovitega Herculesa Poirota v prihajajoči kriminalki Murder on the Orient Express, ki jo je režiral po romanu Agathe Christie in v kateri igrajo še Johnny Depp, Penélope Cruz, Michelle Pfeiffer in Judi Dench.

Priznani gledališki igralec in režiser je za velika platna režiral Cinderella, Jack Ryan: Shadow Recruit, Thor, Henry V (prejel je bafto za režijo ter nominaciji za oskarja za režijo in najboljšega igralca), Dead Again, Peter's Friends, kratki film po drami Čehova Swan Song (nominacija za oskarja), Mary Shelley's Frankenstein, A Midwinter's Tale (zlata osella v Benetkah), Hamlet (štiri nominacije za oskarja), Love's Labour's Lost, As You Like It, The Magic Flute in Sleuth (v večini je tudi igral).

Videli smo ga še v My Week with Marilyn (nominacije za oskarja, zlati globus, bafto in nagrado Ceha filmskih igralcev), Othello, The Gingerbread Man, Celebrity, Alien Love Triangle, Wild Wild West, Harry Potter and the Chamber of Secrets, Valkyrie….

Na TV je igral v z bafto nagrajeni seriji Wallander (nominaciji za emmyja in zlati globus), pa v Conspiracy, (emmy, nominaciji za zlati globus in bafto), v filmu Warm Springs (nominacije za emmyja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev)…

MARK RYLANCE (G. Dawson) je prejel oskarja in bafto ter nominaciji za zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev za vlogo v drami po resnični dogodkih Bridge of Spies Stevena Spielberga, s katerim je posnel tudi fantazijski The BFG. Kmalu ga bomo videli v Spielbergovi težko pričakovani srhljivki Ready Player One in z njim že snema dramo The Kidnapping of Edgardo Mortara.

Na velikih in malih zaslonih smo ga videli v Wolf Hall (bafta, nominacije za emmyja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev), The Government Inspector (njegova prva bafta), The Gunman, Days and Nights, Anonymous, The Other Boleyn Girl, Intimacy, Angels and Insects, Institute Benjamenta bratov Quay…

TOM HARDY (Farrier) se je z vlogo v Iñárritujevi drami The Revenant potegoval za oskarja in istega leta igral še v celovečercih Mad Max: Fury Road (nagrada kritikov), Legend, London Road in Child 44 ob Garyju Oldmanu (za ta nabor je prejel priznanje kritikov za britanskega igralca leta).

Z Nolanom je sodeloval že pri filmih Inception in The Dark Knight Rises, sicer pa je nase opozoril v miniseriji Band of Brothers in kmalu zatem nastopil v vojni drami Ridleyja Scotta Black Hawk Down, nato v Star Trek: Nemesis, Bronson, Warrior, Tinker Tailor Soldier Spy, Lawless, Locke, The Drop

Na TV igra v seriji Taboo (je tudi soustvarjalec in izvršni producent), videli smo ga v Peaky Blinders, Stuart: A Life Backwards (nominacija za bafto), Wuthering Heights, Oliver Twist, A for Andromeda, Sweeney Todd, Gideon's Daughter, Colditz in The Virgin Queen.

Omenjeno serijo Taboo je produciral kot lastnik podjetja Hardy Son & Baker z Ridleyjem Scottom, pripravlja priredbo serije stripov 100 Bullets, še nenaslovljena projekta o raziskovalcu Antarktike Ernestu Shackletonu in o legendarnem vojnem fotografu Donu McCullinu, za TV pa med drugim seriji po kriminalki Adama Hamdyja Pendulum in priredbo stripa Warrena Ellisa in Jasona Howarda Trees.

O USTVARJALCIH

CHRISTOPHER NOLAN (režija, scenarij/producent) ima s soprogo in producentsko partnerico Emmo Thomas lastno produkcijsko podjetje Syncopy.

Njegov celovečerni prvenec je bila noir srhljivka Following, nato je po lastnem scenariju po kratki zgodbi Jonathana Nolana posnel revolucionarni Memento (med drugim nominaciji za oskarja in zlati globus za izvirni scenarij ter za nagrado Ceha režiserjev Amerike za režijo), sledili so psihološka srhljivka Insomnia z Alom Pacinom, srhljivka The Prestige, Batman Begins, The Dark Knight (nominacije za nagrade Ceha režiserjev, Ceha scenaristov in Ceha producentov ter za kar osem oskarjev) in The Dark Knight Rises, Inception (štirje oskarji in še štiri nominacije zanj, nagrada Ceha scenaristov, nominaciji za nagradi Ceha režiserjev in Ceha producentov) ter Interstellar (pet nominacij za oskarja, štiri za bafto).

Komentarji

14.7. 2017 ob 11:13

Komaj čakam. Tale 20. 7. se končno bliža in po dolgem čakanju si bomo lahko ogledali (upam da) novo mojstrovino Chrisa Nolana. Glede na vse prebrano o nastajanju filma in o prvih vtisih ljudi, ki so film že gledali, mislim da bo res prava poslastica.

— Nina
26.7. 2017 ob 9:41

Ali film predvajate tudi v 3D?

— Andraž
26.7. 2017 ob 17:24

film je tipičen za Nolanov stil režije. Glasba ustvarja nenehno napeto vzdušje v bitki za preživetje. Evakuacija izpostavljenih vojakov je edini način za njihovo rešitev iz pekla.
podobno kot v Medzvezdju gre za vrnitev domov, ki v tem primeru ni Zemlja, ampak VB.
film je izpoveden po tem, da pokaže, kako kljub nečloveškim hudim razmeram zmaguje človečnost pomoči civilistov pri reševanju. očara lepota neba v plesu avijonov, morja kot ogrožujočega zavetja in je slavospev Churchilu kot modrem voditelju.

— bogomir
17.9. 2017 ob 21:13

premalo se je dogajalo, preveč ponavljanja. meni se je zdel dolgočasen, sem mislila da bo bolj napet

— tinekdodrug
28.10. 2017 ob 7:47

Za Kolosej: "Ali bo Dunkirk se kdaj predvajan v kinu?"

— Bojan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.