Kolosej

Dungeons & Dragons

akcijski, domišljijski
Na sporedu od: 7.6.2001, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Scenarij: Topper Lilien, Carroll Cartwright

Zgodba

Kraljestvo Izmer je že dolgo razdeljena dežela. Čarovniki, elita z znanjem magije, vladajo, medtem ko so navadni ljudje popolnoma nemočni. Mlada izmerska cesarica Savina (Thora Birch) si prizadeva vzpostaviti enakost in želi blaginjo za vse, toda hudobni čarovnik Profion (Jeremy Irons) kuje zaroto, s katero jo hoče vreči s prestola in stopiti na oblast. Vendar pa cesarica poseduje žezlo, s katerim ima v oblasti izmerske zlate zmaje. Da pa bi Profion zavladal deželi, mora priti do tega žezla in prepričati Svet čarovnikov, da Savina ni sposobna vladati zmajem.

Ker Savina ve, da bi Profion prinesel Izmeru le smrt in opustošenje, se skuša polastiti mitološkega žezla, ki ima edini moč nad rdečimi zmaji (vrsta, ki je močnejša od zlatih). V to vratolomno iskanje žezla se bosta spustila dva lopova, Ridley (Justin Whalin) in Snails (Marlon Wayans), Marina (Zoe McLellan), ki se uči magije, neustrašni palček Elwood (Lee Arenberg) ter Norda (Kristen Wilson). Na svoji poti naletijo na mnoge nevarnosti, poleg tega pa jim na vsakem koraku greni življenje tudi Profionov glavni bojevnik Damodar (Bruce Payne). Medtem pa se v Izmeru Profion pripravlja na bitko s cesarico.

Prihodnost Izmera je odvisna od najdbe legendarnega žezla.

Produkcija

Liki so izbrani in opremljeni za pustolovščino. Uroki so določeni.

Temnice so oblikovane. Zmaj čaka.

Naj se igra prične.

Dungeons & Dragons je ena izmed najbolj znanih iger igranja domišljijskih vlog (FRP). Zanimiva kombinacija pustolovščine, zastrašujočih pošasti in kompleksnega magičnega ozadja že 25 let buri domišljijo igralcem po vsem svetu.

Ta izjemno pričakovani fantazijsko-pustolovski film odkriva magični svet, katerega so tri generacije oboževalcev videle le v svoji domišljiji; je pa tudi vznemirljiva avantura, v kateri lahko prav tako uživajo tisti, ki se še niso poskusili v igri in lahko tako prvič odkrijejo čarobni svet D&D.

Nihče ne bi mogel bolje posneti tega filma kot pravi oboževalec igre Dungeons & Dragons. Prav zato so se lastniki pravic za igro, po letih in letih zavračanj major studiev, odločili prodati pravice mladeniču z imenom Courtney Solomon - nadobudnemu filmarju, ki ni užival podpore močnega filmskega studia.

Solomonova mama je koordinator produkcije, zato je dobil dragocene izkušnje o vseh aspektih produkcije, ko je delal na dvajsetih filmih v rodni Kanadi, nikoli pa ni hodil v igralsko šolo. "Namesto da bi nadaljeval z izobraževanjem ali pa odšel v Hollywood iskat službo, sem se odločil posneti akcijsko-pustolovski film, kakršne sta takrat snemala Lucas in Spielberg", razlaga mladi režiser. "Od nekdaj sem oboževal Dungeons & Dragons. S prijatelji smo bili mnenja, da bi bil to odličen film, še posebej, ker so se začeli pojavljati filmi kot na primer "Lov za izgubljenim zakladom". To je edinstven svet."

Enakega menja je bil Hollywood, toda niti enemu producentu ni uspelo dobiti pravic za film, ker so se lastniki bali, da bo veliko podjetje izmaličilo svet D&D. Dvajsetletni Courtney Solomon je verjetno izgledal manj nevaren. "Poklical sem podjetje in se spoprijateljil z nekaj ljudmi", se spominja, "in potem sem se 18 mesecev trudil, da bi jih prepričal, da dajo pravice za film mlademu neizkušenemu fantu".

Ko je tako dobil pravice, je Solomon prišel do sredstev pri investitorjih iz Hong Konga, Allana Zemana, Nelsona Leonga in družine Shaw. Ko je Solomon izvedel, da se Joel Silver že dolgo zanima za idejo filma D&D, mu je pokazal kratek film pregona s konji, ki ga je posnel, da bi prepričal producenta, da bo kos zahtevni logistiki tako velikega projekta. Silver se je pridružil filmu kot izvršni producent.

Devet let po prvem Solomonovem klicu podjetju Dungeons & Dragons se je zdaj 28-letni Courtney našel v Pragi - kot Dungeon Master filma - producent, scenarist in režiser produkcije s 36-milijonskim proračunom.

"Nisem si mislim, da mi bodo dovolili režirati", pravi Solomon, "toda toliko let sem intenzivno delal na projektu, da so vsi menili, da bi bila napaka, če bi režijo prepustili komu drugemu, ki ne bi mogel dati filmu srca in duše. Sprva je bil to malce zastrašujoč predlog, toda vedno sem si želel posneti tak film."

Justin Whalin, ki je sprejel vlogo lopova-heroja Ridleyja še preden je film dobil zeleno luč, je bil prav tako dodatek k produkciji: "Vlogo sem dobil še preden je bilo snemanje odobreno in tako sem v veliki meri ostal vključen v celoten proces." Whalin je posvetil tri leta svojega dela filmu Dungeons & Dragons, zato je podpisan kot pridruženi producent (associate producer).

Najpomembnejša stvar, po mnenju Solomona, je bilo poiskati pravo zgodbo, kar pomeni tudi izbiro pravih likov, ki so jedro vsake Dungeons & Dragons pustolovščine. "Večina likov ima okoli 20 let", razlaga, "ceastle. Istočasno so pripravljali dve nadaljevanji filma "Matrica", katera naj bi začeli snemati januarja

Komentarji

30.1. 2005 ob 15:14

ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha jz bi bolšiga nrdila ! a je to film a kvalitetno zabijanje prostega časa ?!?!?! sam glavni igralc je pa še kr qt

— jaz pač
25.4. 2005 ob 10:13

ta film je ful dobr. gledala sem ga včeri z jernejom.gledala sem ga v četrto.papa

— nina
15.5. 2005 ob 10:08

bodoča režiserka! če mislš,da bi ti nardila bolši film mi to dokaž,sam neki še,ko odrastem bom... arheologinja! hahahahahahahahahaha drgač je pa ta film ful dobr! nina

— nina
17.10. 2005 ob 18:16

To je bedno. Neskončno. Reči nisem mogu gledat do konca. Omfg. Sej D&D obožujem drugače, samo ta film je bil bedarija.

— marko
26.1. 2007 ob 22:22

Ta film je ql. Res je, da sem ga gledala pred dvema letoma na nemškem kanalu, vendar lahko rečem, da je akcija, domišljija in komedija. vse ob enem. Je zelo napet in pustolovski film. Tako, da ... če imate radi bolj pustolovske filme, je ta film primeren za vas ;)

— Nadyka
5.4. 2007 ob 10:59

zivjo ! ta film je zelo dober , odlicen bi lahko rekli in drugi del tega filma je pa se boljsi , tako da na ta film imam same dobre pohvale in komentare .

— ales
29.7. 2008 ob 16:46

Kako je slovenski naslov filma.?

— Miskolina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.