Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Sanjači

drama
Seks, filmska zgodovina in politka!
Na sporedu od: 17.6.2004, Kolosej Ljubljana
1h 55min / 115min
Leto: 2003
Scenarij: Gilbert Adair
Producent: Jeremy Thomas

Zgodba

Isabelle (Eva Green) in njen brat Theo (Louis Garrel) sta sama v Parizu, medtem ko so njuni starši na počitnicah. Za sostanovalca vzameta prav tako študenta, mladega Američana Matthewa (Michael Pitt). Postavijo si svoja pravila, eksperimentirajo z lastnimi čustvi in spolnostjo ter igrajo zahtevne miselne igrice. Postavljena v čas političnega nemira v Franciji spomladi leta 1968, ko je po Evropi odmeval glas mladosti, so SANJAČI zgodba o odkrivanju samega sebe, o treh študentih, ki preizkušajo drug drugega, da bi ugotovili, kako daleč bodo šli.

Režiser Bertolucci: "Vse se začne nekega dne v Parizu, ko se spoznajo naši "junaki". Starši francoskih otrok so odšli na počitnice za en mesec, zato se zaklenejo v hišo. V nekaj dneh razvijejo zelo močne zveze. Zaklenjeni so v hiši in ko izstopijo iz nje, postanejo odrasli."

"So na popotovanju polnem odkritij," dodaja scenarist Adair. "Vse je v znaku pomladi: pomlad v Parizu, pomlad na političnem prizorišču in pomlad v njihovih telesih. Dogajanje v stanovanju na nek način odseva dogajanje zunaj njega. "Dogodki leta 1968 imajo za vse vpletene veliko pomenov, ne samo političnega. "Ljudje me sprašujejo, ali film pripoveduje o letu 1968," pravi Bertolucci, " in jaz jim odvrnem, da ja. Odvija se v letu 1968 in čutiti je duh tega leta, vendar ne pripoveduje o barikadah ali nasilju na ulicah. Gre za celotno doživetje. Bil sem tam in bilo je nepozabno. V mladih je bilo toliko upanja, kot ga še nisem videl in ga ne bom nikoli več. Čudovito je bilo opazovati, kako se na obzorju kaže lepša prihodnost in svoboda. Takrat se je zadnjič zgodilo nekaj tako idealističnega, utopičnega."

Vendar pa Bertolucci poudarja, da ne poskuša pridigati današnji mladini z nostalgičnim filmom iz zlatega obdobja. "SANJAČI so na nek način spomin, glasbeni utrinek, nenadni sončni žarek. Spomin na čas, ko se je celotna generacija zbudila zjutraj z neverjetnimi pričakovanji. Danes je mladina ravnodušna do prihodnosti, zato bi jih rad spomnil na čase, ko je bila prihodnost pozitivna." Louis Garrel, ki igra Thea, se strinja z Bertoluccijem in si želi, da bi se več mladih nalezlo energije tistega obdobja. "Mnogi želijo pokončati mit o maju leta 1968," pravi. "Želijo dokazati, da je bilo takratno obdobje mrtvo in da ga je ustvarila buržoazija. Mnogi mečejo senco na tisto obdobje."

O igralcih

Michael Pitt - Matthew

Michael Pitt igra vlogo mladega ameriškega študenta Matthewa, ki večino časa preživlja v kinematografu v Parizu, kjer tudi spozna Thea in Isabelle.

Michael Pitt je leta 2001 sodeloval s kontroverznim filmskim režiserjem Larryjem Clarkom v filmu BULLY in režiserjem Gusom Van Santom v filmu FINDING FORRESTER. Michael je igral s Sandro Bullock v MURDER BY NUMBERS, ki ga je režiral priznani režiser Barbet Schroeder in je bil premierno prikazan na filmskem festivalu v Cannesu leta 2002. Igral je tudi v filmu RHINOCEROS EYES režiserja Aarona Woodleyja, ki je bil premierno prikazan na Mednarodnem filmskem festivalu v Torontu leta 2003, in JAILBAIT, ki je bil dokončan poleti 2003 v New Yorku. Z Gusom Van Santom bo ponovno sodeloval v še neimenovanem neodvisnem filmu družbe HBO.

Na televiziji je nastopal v gostujočih vlogah v LAW & ORDER: Special Victims Unit in DAWSON'S CREEK v sezoni 1999/2000. Michael je med drugim tudi umetnik, avtor, glasbenik in režiser. Posnel je že prvo demo ploščo s svojim bendom PAGODA. Rodil in odrasel je v New Jerseyju.

Louis Garrel - Theo

Louis Garrel igra Thea, mladega francoskega študenta filma in stalnega obiskovalca kinematografov, ki se spoprijatelji z Matthewom in ga povabi, naj stanuje pri njem, dokler so njegovi starši na počitnicah.

Louis je igral v filmu Rodolpha Marconija CECI EST MON CORPS (2000) in po SANJAČIH bo igral v filmu režiserja Christopha Honora MA MČRE s soigralko Isabelle Huppert.

Eva Green - Isabelle

Eva Green igra Isabelle, Theovo sestro, ki tudi obožuje filme.

SANJAČI so Evin prvi film. Rodila se je v Parizu in tri leta je prebila na šoli Eva St Paul preden se je vpisala v igralsko šolo Webber Douglas v Londonu. Po vrnitvi v Pariz je nastopila v dveh gledaliških vlogah: JEALOUSIE 3 FAX Didiera Longa in TURCARCET Gerarda Deshartesa. Leta 2003 je nastopila v filmu ARSČNE LUPIN režiserja Jean-Paula Saloma.

Bernardo Bertolucci - režiser

Rodil se je v Parmi in začel svojo pot kot pesnik. Spoznal je režiserja Piera Paola Pasolinija in leta 1961 je pustil študij na univerzi v Rimu, da bi lahko asistiral Pasoliniju pri filmu ACCATTONE. Naslednje leto je napisal scenarij za svoj prvi film LA COMARE SECCA, ki je bil pohvaljen na Beneškem filmskem festivalu, leta 1964 pa je posnel BEFORE THE REVOLUTION.

Leta 1968 je Sergio Leone prosil Bertoluccija, naj napiše scenarij za ONCE UPON A TIME IN THE WEST. Leta 1969 je režiral THE SPIDER'S STRATAGEM, kasneje pa THE CONFORMIST - priredbo romana Alberta Moravie. Leta 1973 je doživel ogromno odobravanja s strani kritikov in gledalcev s filmom LAST TANGO IN PARIS, v katerem sta igrala Marlon Brando in Maria Schneider in so ga prepovedali v njegovi rodni Italiji. Leta 1976 je režiral sodoben epski film 1900, v katerem je raziskal boj med levico in fašističnim gibanjem dveh generacij, v katerem sta igrala Robert De Niro in Gerard Derpardieu. Sledila sta LA LUNA in TRAGEDY OF A RIDICULOUS MAN.

Leta 1985 je po štirih letih napornih priprav Bertolucci začel svoj največji projekt. Režiral je film THE LAST EMPEROR - resnično zgodbo Pu Yija, zadnjega kitajskega cesarja - na lokaciji Prepovedanega mesta v Pekingu. Film je postal svetovna uspešnica in prislužil si je devet oskarjev, med drugim za najboljšo režijo in najboljši film. Leta 1990 je Bertolucci posnel film po slavnem romanu THE SHELTERING SKY Paula Bowlesa, ki ga je posnel v puščavi Sahara. V njem sta igrala Debra Winger in John Malkovich. Leta 1992 se je Bertolucci vrnil na vzhod, kjer je v Nepalu in samostanih odročnega himalajskega kraljestva Butan posnel film LITTLE BUDDHA. Tri leta kasneje je v Italiji posnel STEALING BEAUTY, v katerem so igrali Jeremy Irons, Liv Tyler, Donal McCann in Sinead Cusack.

Bertolucci je opisal svoj film BESIEGED iz leta 1998 kot "komorna glasba za kinematografe". BESIEGED je bil posnet v Rimu in Keniji, glavni vlogi pa sta odigrala Thandie Newton in David Thewlis.

Bernardo Bertolucci - filmi:

2000 - HISTOIRE D'EAUX
1998 - BESIEGED
1995 - STEALING BEAUTY
1993 - LITTLE BUDDHA
1990 - THE SHELTERING SKY
1986 - THE LAST EMPEROR
1981 - TRAGEDY OF A RIDICULOUS MAN
1979 - LA LUNA
1976 - 1900
1972 - LAST TANGO IN PARIS
1970 - THE CONFORMIST
1970 - THE SPIDER'S STRATAGEM
1968 - PARTNER
1967 - AMORE E RABBIA (episody: "Agonia")
1966 - IL CANALE (kratek film)
1965 - LA VIA DEL PETROLIO (TV dokumentarec)
1964 - BEFORE THE REVOLUTION
1962 - THE GRIM REAPER - LA COMARE SECCA
1956 - MORTE DI UN MAIALE (16mm)
1955 - LA TELEFERICA (16mm)

Scenariji:

2000 - THE TRIUMPH OF LOVE - Clare Peploe
1971 - L'INCHIESTA - Gianni Amico
1968 - ONCE UPON A TIME IN THE WEST - Sergio Leone
1966 - BALLATA DA UN MILIARDO - Gianni

Komentarji

16.10. 2004 ob 14:18

Vasilij, rada te mam:*

— Masha

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.