Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

DIP: Raziskovalec globin

The Deep
animirana komična pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 11.5.2017, Kolosej Ljubljana
1h 32min / 92min
Leto: 2017
Država: Španija
Jezik: angleščina
Scenarij: Julio Soto Gurpide
Piše se leto 2100. Človeštvo je zapustilo planet Zemljo, kolonija nenavadnih bitij pa še vedno cveti v najglobljih predelih oceana. Dip, zadnji pripadnik vrste hobotnic in žival pustolovskega duha, ki po značaju spominja na slovitega slončka Dumba, v teh nedostopnih globinah živi s svojima zvestima prijateljema, Ivom, nerodnim ribakom iz rodu morskih žab in Lizo, nevrotično globokomorsko škampinjo. Ko podvodne živali zaradi nesreče zgubijo dom, pošlje Kraken, varuh brezna, Dipa in njegova prijatelja na nevarno potovanje, da najdejo novo domovanje.
Untitled 2

Na nalogi se jim pridruži nenasitna murena Mora in druščina skupaj potuje do neverjetnih prizorišč, kot so potopljeni New York, Titanik in Arktika, pri tem pa se soočajo z mogočnimi sovražniki in se zapletajo v zabavne prigode. Pa bodo zmogli oceanskim širjavam povrniti njihovo nekdanjo slavo?

Scenarij sta po lastni zgodbi spisala režiser Julio Soto Gúrpide in José Tatay s pomočjo Mika de Seva. Producirali so Adriana Malfatti Chen, Karl Richards, Gúrpide in Adrian Politowski. Glasbo je zložil Fernando Velázquez, glasove pa so v izvirniku likom posodili Justin Felbinger, Stephen Ezra Hughes, Lindsey Alena, Elisabeth Catherine Gray, Anna Vocino in Dwight Shultz. Za slovensko sinhronizacijo so jih posodili Mirko Medved, Maja Kušnič, Aleksander Golja Emanuela Montanič, Tina Ogrin, Sašo Prešeren in Peter Urbanc.

IZJAVA REŽISERJA:

Naša zgodba se začenja leta 2100 v svetu, ki ga je bila preplavila voda. Naši glavni junaki so gruča prisrčnih, a na videz strašljivih bitij z dna oceana, ki so vse življenje prebila skrita v razpoki globoko pod površjem. Zaradi spleta vrste okoliščin so vsi primorani zapustiti to varno zavetje v najglobljem delu oceana in poiskati novo, varnejše bivališče. Niti predstavljajo si ne, da bodo nehote postali rešitelji planeta.

V filmu zastavljamo vrsto vprašanj: kaj se je zgodilo s človeško raso? Kako to, da so naši junaki skupina nenavadnih bitij iz globin morij? Poanta je namerna in kristalno jasna: z našo zgodbo želimo mladim in starim – predvsem pa najmlajšim –sporočiti, da če umre ocean, umre celoten planet. Ne gre za sporočilo o neizogibnem uničenju, temveč ravno nasprotno: to je sporočilo upanja, podanega skozi oči peščice prikupnih, četudi bizarnih likov, kakršne lahko najdemo le v globinah oceanov. Naivnost naših likov in njihov smisel za humor sta živo nasprotje sveta, ki zna biti prečudovito pisan in vabljiv, hkrati pa strašljiv in nedojemljiv. In s tem skušamo povedati, da je globoko na oceanskem dnu votlina, v kateri je še najti seme upanja.

Še nikoli ni bilo zgodbe, ki bi jo kot glavni liki podajala še neznana bitja iz najglobljih predelov oceana. Nedavni članek v reviji Economist opisuje velikopotezno potovanje režiserja Jamesa Camerona na dno oceana. Pri tem članek izpostavlja nekaj zelo zanimivih statističnih podatkov, kakršen je ta, da se je po lunini površini sprehodilo več ljudi kot po najglobljem delu oceana; ali da so ljudje leta 2013 preko Googla največkrat iskali izraz »globine morja«. Lastna radovednost me je primorala, da osvetlim vsa ta fantastična bitja, pri tem pa ustvarim zabaven, prijazen, na trenutke strašljiv, a vseskozi silno smešen film.

Kot filmski ustvarjalec sem začel delovati leta 2003. V tem dobrem desetletju sem sodeloval in se kalil na prav vseh medijskih ravneh – delal sem pri celovečercih, oglasih, TV serijah in glasbenih video spotih. In čeprav so bile tematike vedno silno različne in raznolike, ima moje delo vedno isti skupni imenovalec: v družbi skuša pustiti nekakšen pečat, opozarja na nevarnosti, ki prežijo na okolje, na negativne dejavnike v družbi, politiki in dogodkih, ki dandanes krojijo naš svet. Zato je priložnost, da režiram ta film, logičen, a hkrati gromozanski korak v moji karieri.

Komentarji

17.4. 2017 ob 17:09

Zanimivo za mlajše otroke od 4 let pa do 8

Adijo pa lepo se imejte

— Kokodajsa bajsa

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.