Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Diana

biografska drama
Podnapisi
Na sporedu od: 26.9.2013, Kolosej Ljubljana
1h 53min / 113min
Leto: 2013
Jezik: angleščina
Scenarij: Stephen Jeffreys
Režiser pretresljivih dram Eksperiment in Propad predstavlja filmsko biografijo zadnjih dveh let življenja princese Diane. Kljub ločitvi od britanskega prestolonaslednika princa Charlesa ljudska princesa predano nadaljuje svoje humanitarno delo in počasi postaja ikona, ki jo obožujejo milijoni po vsem svetu. Toda slava ima tudi temačne plati, saj je ves čas na udaru medijev, nadležni fotografi pa ji sledijo na vsakem koraku, kar začne krhati njene osebne stike in jo duševno izčrpavati. Toda lov nanjo se nadaljuje, vse do usodne noči v Parizu …

Očarljivi portret Waleške princese Diane v zadnjih dveh letih njenega življenja orisuje, kako je Diana našla osebno srečo in prek te dosegla uspeh, ki jo zaznamuje še dandanes, saj se je prelevila v poglavitno mednarodno borko za pravice in človekoljubko.

V čevlje glavne junakinje je stopila za oskarja nominirana v Veliki Britaniji rojena Naomi Watts, Naveen Andrews, najbolj znan po vlogah v filmu The English Patient in v seriji Lost, pa nastopa kot dr. Hasnat Khan. Igralsko zasedbo zaokrožujejo Douglas Hodge, Geraldine James, Charles Edwards in Juliet Stevenson.

Scenarij za film, ki ga mojstrsko režira Oliver Hirschbiegel (z dramo Downfall se je potegoval za oskarja), je spisal mednarodno priznani dramatik Stephen Jeffreys. Producirala sta Robert Bernstein in Douglas Rae s koproducenti Mattom Delargyjem, Jamesom Saynorjem in Paulom Ritchiejem. Izvršni producenti so bili Tim Haslam, Mark Woolley in Xavier Marchand, pomagala pa jim je še novinarka in ustvarjalka dokumentarcev Kate Snell (Diana: Her Last Love).

Izza kamere so se jim pridružili režiserjev dolgoletni sodelavec, direktor fotografije Rainer Klaussman, scenografka Kave Quinn, kostumograf Julian Day, maskerka Noriko Watanabe, montažer Hans Funck in z oskarjem nagrajena skladateljica Rachel Portman.

V osrčju zgodbe je prelevitev Diane iz nekoliko potrte in osamljene dame v nekoga, ki je našel zadovoljstvo v osebnem življenju in se to odraža v njegovem profesionalnem življenju. Vmes se odvija ljubezenska zgodba med Diano in Khanom: »Prelepa ljubezenska pripoved je,« pravi režiser. »In ljudje jo morajo poznati, saj je njuna ljubezen nekaj resničnega in iskrenega. Hkrati je kot pravljica: preprost moški iz povsem drugačne kulture se zaljubi v najbolj slavno žensko na svetu. Kot vsaka dobra zgodba nas tudi ta nauči veliko.«

Hirschbiegel je hotel pokazati čim več plati lika, saj je bila Diana nekaj posebnega; biti nekaj posebnega pa lahko človeka pahne v osamo. »Na začetku filma osamljena ždi v Kensingtonski palači; ni še ločena; išče svoj smisel. Potem spozna Khana in dojame, da ni pomembno zgolj nuditi ljubezen – za kar je bila neizmerno nadarjena – temveč jo tudi sprejemati.« Film sledi njunemu razmerju do trenutka, ko spoznata, da, čeprav sta čustveno in duhovno povsem usklajena, ne moreta biti skupaj.

O igralcih

NAOMI WATTS (Diana) se je z vlogo v The Impossible Juana Antonia Bayona med drugim potegovala za oskarja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev. V igri za oskarja je bila tudi s filmom 21 Grams, poleg ostalih nagrad pa je za vlogo v slednjem v Benetkah prejela tudi zlatega leva občinstva. Na velika platna ob Mattu Dillonu prihaja v drami Sunlight Jr. in v Two Mothers Ann Fontaine. Nazadnje smo jo videli v Eastwoodovem J.Edgar ob Leonardu di Capriu, v Dream House ob Danielu Craigu in Rachel Weisz, v Limanovem Fair Game, You Will Meet a Tall Dark Stranger Woodyja Allena, v Mother and Child in The International. Za seboj ima občudovanja vreden seznam naslovov, ki se še posebej oplaja po nastopu v kontroverzni drami Davida Lyncha Mulholland Drive: nova inačica King Konga, We Don’t Live Here Anymore, ki ga je tudi producirala, The Assassination of Richard Nixon, I (Heart) Huckabee’s, Stay, The Ring, The Ring 2, Le Divorce, The Painted Veil po romanu W. Somerseta Maughama, Eastern Promises, Funny Games…V Angliji rojena igralka se je pri 14 preselila v Avstralijo in tam po študiju igre dobila večjo vlogo v Flirting Johna Duigana; producirala je in igrala v kratkem filmu Ellie Parker.

NAVEEN ANDREWS (Hasnat Kahn) je najbolj znan iz serije Lost, ki mu je prinesla nominaciji za emmyja in zlati globus, sicer pa je kariero začel v rodni Angliji, kjer se je na TV prebil v glavni vlogi v nadaljevanki The Buddha of Suburbia za BBC. Nazadnje smo ga ob Jodie Foster videli v Jordanovem The Brave One in v Grindhouse Roberta Rodrigueza. Leta 1996 je nastopil v kritiško hvaljenem filmu Anthonyja Minghelle The English Patient.

DOUGLAS HODGE (Paul Burrell) je štirikrat za nagrado olivier nominirani igralec in režiser, ki je sodeloval z gledališči National Theatre, Royal Shakespeare Company, Shakespeare's Globe in Royal Court Theatre ter si z broadwayskim krstom v La Cage Aux Folles med drugimi nagradami priigral tonyja. Na velikih platnih je igral v filmih, kot so Vanity Fair, Robin Hood in prihajajoči Serena, na TV pa smo ga videli v literarni nadaljevanki Middlemarch, v serijah Skins, Outnumbered, One Night, Unforgiven, The Uninvited, The Whistleblowers in v TV filmu Mansfield Park. Poleg igralske kariere se lahko pohvali tudi z glasbeno – doslej je izdal že dva albuma lastnih skladb, Cowley Road Songs in Nightbus.

GERALDINE JAMES (Oonagh Toffolo) se udinja na filmu, TV in gledaliških odrih. Nazadnje je igrala v Fincherjevem The Girl With the Dragon Tattoo, Ritchiejevih Sherlock Holmes in Sherlock Holmes: Game of Shadows, Burtonovem Alice in Wonderland in Made in Dagenham Nigela Cola. Na TV se je kar štirikrat potegovala za bafto (Dummy, The Jewel in the Crown, Band of Gold in Sins) in med drugimi igrala še v Utopia, Little Britain, Crime & Punishment, Blott on the Landscape inThe History Man.

CHARLES EDWARDS (Patrick Jephson) je nazadnje igral v nadaljevanki Downton Abbey in v izvirni gledališki postavitvi drame The King's Speech. Na velikih platnih smo ga videli v Batman Begins, An Ideal Husband in Much Ado About NothingJeremyja Herrina, na malih zaslonih pa med drugim v serijah Mistresses, Walking the Dead, Rumpole of the Bailey in Midsomer Murders.

CAS ANVAR (Dodi Fayed) ima za seboj že prek 80 vlog na TV in filmu. Kmalu ga bomo videli v serijah Air Force One is Down in NCIS: Los Angeles, sicer pa je nastopil v filmih Source Code, Shattered Glass, The Terminal, Neverland, The Factory, Agent of Influence in Argo. Na TV je v uspešnici Lost igral brata lika, ki ga je upodabljal Naveen Andrews, ter med drugimi v serijah Last Resort, 24, Major Crimes, In Plain Sight, Boston Legal, N.C.I.S, The Unit, Medium, The Tournament, The Phantom, Superstorm…, poleg uspešne gledališke kariere pa zapriseženi ljubitelji video igric Kanadčana poznajo po glasu iz iger, kot so Call of Duty: Black Ops 2, Halo 4 in Assassins Creed: Revelation.

JULIET STEVENSON (Simone Simmons) je najbolj znana kot gledališka igralka, vendar je med širšim občinstvom zaslovela z vlogami na TV in filmu – za vlogo v Minghellovem Truly, Madly Deeply je prejela več nagrad in se potegovala za bafto. Igrala je še v Emma, Bend it Like Beckham, Nicholas Nickelby, Being Julia, Drowning by Numbers, Breaking and Entering, Infamous in Mona Lisa Smile, pravkar pa je posnela The Letters, v katerem igra mati Terezo. Na TV je igrala v serijah in filmih The Hour, White Heat, 10 Days of War, The Accused, The Politician's Wife, Performance: A Doll's House (v zadnjih treh se je potegovala za bafto), The Snow Queen, Trial By Fire, The Pact, The Road From Coorain. ..

O ustvarjalcih

OLIVER HIRSCHBIEGEL (režiser) je najbolj znan po nagrajevanem celovečercu Downfall o poslednjih dneh Hitlerjeve vladavine, ki mu je poleg več nagrad prinesel tudi nominacijo za oskarja za najboljši tujejezični film. Pred tem je posnel Mein letzter Film, The Invasion, Five Minutes of Heaven z Liamom Neesonom, s katerim je v Sundanceu osvojil nagrado za najboljšega režiserja, in Das Experiment po zloglasnem preizkusu v kaznilnici v Stanfordu, ki je prinesel koš mednarodnih nagrad. Za TV je režiral in izvršno produciral serijo Toma Fontane Borgia, za nemško TV pa je režiral serije, kot so Mörderische Entscheidung – Umschalten Erwünscht, Tatort, Kommissar Rex, Trickser, Todfeinde, Ein ganze gewöhnlicher Jude in Das Urteil. Njegov režijski prvenec – potem ko ja nemške TV producente nase opozoril z eksperimentalnimi filmčki – je bil Das Go! Projekt leta 1986.

STEPHEN JEFFREYS (scenarist) je mednarodno priznan dramatik, ki je med drugim spisal igro Valued Friends za Hampstead Theatre in zanjo prejel več nagrad, The Clink za Paines Plough, pri katerem je bil umetniški vodja, in The Libertine za Royal Court Theatre, ki so ga v Chicagu uprizorili z Johnom Malkovichem. Priredil je tudi scenarij za istoimenski film, v katerem igra Johnny Depp. Poleg tega je spisal igre A Jovial Crew, A Going Concern, Hard Times (po Dickensu), I Just Stopped by To See The Man, Lost Land, The Art of War in Bugles at the Gates of Jalalabad.

Komentarji

12.8. 2013 ob 17:00

To bom pa šla mogoče gledat,ker me zanima.

— T@r@˙
28.8. 2013 ob 13:47

kul! takoj bom šla gledat! *-*

— Dianina
1.9. 2013 ob 15:34

oooooo to pa morm nujno it gledat :)

— Diana <3
17.9. 2013 ob 12:32

Ja, to bo pa čist realno. Kokr vsi filmi dons.
To je bla pač ena razvajena bogatašinja, kt se je kazala ukol z nakitom za milijon evrov, včasih pa še s kakšno afriško siroto za še večjo popularnost.

— tester
26.9. 2013 ob 1:50

to je filem o tistem avtu ?

— smartika
26.9. 2013 ob 12:35

komaj čakam VŠEŠ MI JE pa še jaz sem Diana

— Diana Vidmar
26.9. 2013 ob 22:41

Super oglrico za milijon evrov je imela, uauuu, takoj bom šla gledat!

— aaa
28.9. 2013 ob 21:07

to pa bom definitivno šla gledat.

— kenna
6.10. 2013 ob 16:56

Zgodba o ljubezni...

— obvezna
7.10. 2013 ob 10:25

Zgodba je preprosta, kot je bila preprosta Diana. Bravo Naomi, ker si se upala sprejeti izziv, opravila si ga dobo. Fim je zanimiv od začetka do konca in mislim, da v ničemer ne žali spomina na princeso Diano. Kvečjemu nasprotno, precej prijazno je vsem nam, ki nismo obsedeni z Diano, omogočil, da začutimo njeno enkratno življenjsko zgodbo.

— ABC
11.10. 2013 ob 9:09

zakaj ga ni na sporedu v koloseju maribor???

— missika
25.10. 2013 ob 7:30

Film je prelep, Diana kraljica src... tudi mojega. Naomi odlična in Naveen tudi. Najbolj mi je všeč pisem ce na koncu:"Onkraj lepega in grdega je rajski vrt in tam se bova nekoč srečala"

— Ljuba
29.10. 2013 ob 15:02

ool

— ŠPELA

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.