Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Delta farsa

akcijska komedija
Na poti v Irak se je zgodila nadvse smešna stvar.
Podnapisi
Na sporedu od: 2.11.2007, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2007
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Bear Aderhold in Tom Sullivan
Režija: C.B. Harding
Trije nerodni in nesposobni prijatelji se odločijo udeležiti taborjenja, a jih zamenjajo za vojaške rezerviste in napotijo naravnost v Irak. Kot da nesreč še ni bilo dovolj, jih brez njihove vednosti odvržejo nad Mehiko. Prijatelji so prepričani, da so pristali v Iraku, zato načrtujejo napad na bližnjo vasico in res uspejo pregnati lokalne kriminalce. Njihovo početje postane trn v peti šefa mafijske združbe, ki nad njih pošlje svojo vojsko, zato morajo prijatelji odložiti kozarce piva in se zvaliti iz visečih mrež, ter enkrat za spremembo dokazati, da se tudi v njih skrivajo junaki.

Larry the Cable Guy in Bill Engvall se tokrat predstavljata v vojaški komediji Delta farsa. Skupaj s prijateljem Everettom se preizkusijo v vlogi vikendaških bojevnikov, ki skušajo ubežati pred stresom vsakdanjega življenja. Ob velikem pomanjkanju vojaške sile v neskončni vojni v Iraku se znajdejo na zahtevnem urjenju pod vodstvom neizprosnega narednika Kilgorea. Kot rezervisti se bodo podali na tvegano misijo v Irak. Med lętom proti Bližnjemu vzhodu zagrozi nevihta. Odvreči je treba opremo, med katero pa se znajdejo tudi domišljavi pogumneži. Zavetje najdejo v terenskem vozilu in po prepotrebnem spancu se zbegani in povsem izgubljeni zbudijo sredi puščave. V Mehiki. Predvidevajo, da so prispeli na svoj cilj, in ko naletijo na vasico, ki se je znašla pod oblastjo podivjanih gangsterjev, se napovedana bitka lahko prične.

Igralska zasedba

Komedijant Larry The Cable Guy (Larry) je s svojimi predstavami v zadnjih letih povsem prevzel Američane. S komično zgoščenko The Right To Bare Arms se je takoj po njenem izidu uvrstil na prvo mesto na lestvici Soundscan Comedy in presenetljivo tudi na country lestvici, kar doslej ni uspelo nobenemu komedijantu. Prodala se je v 500.000 nakladi, Larry pa je bil nominiran za grammyja. Poleg tega ga je Billboard leta 2005 izbral za najboljšega komedijanta, za najboljšega pa je bil izbran tudi njegov album. Larry se je znašel na seznamu najbolj vročih in najuspešnejših ljudi v zabavni industriji, Forbes Celebrity, in sicer na 83. mestu. Lani je prejel Billboardovo nagrado za najboljšo komedijantsko turnejo. Odlične uspehe žanje tudi kot pisec, predvsem s svojo knjigo Git-R-Done, ki je izšla leta 2005.

Bill Engvall (Bill Little) je eden najuspešnejših komedijantov in tudi eden najdejavnejših. Pred kratkim se je odvila prva sezona situacijske komedije The Bill Engvall Show, kjer je Bill prevzel tudi vlogo izvršnega producenta. Lani je vodil oddajo Country Fried Home Videos.

Slovel je kot zvezda komične oddaje Blue Collar TV, v kateri sta mu družbo delala Jeff Foxworthy in Larry the Cable Guy. Oddaja, ki se je prvič predvajala leta 2004, je očarala gledalce pred malimi zasloni. Za televizijsko mrežo WB je posnel tudi posebno oddajo Mobile Home Disasters. Zaigral je v filmu Blue Collar Comedy Tour, The Movie, ki je postal najbolje gledan film v vsej zgodovini televizijske mreže Comedy Central, podoben uspeh pa je bil dosežen tudi z nadaljevanjem filma, Blue Collar Comedy Tour Rides Again. Lani so se fantje ponovno združili in za Comedy central posneli Blue Collar Comedy Tour- One For The Road, ki je postal eden najbolj gledanih televizijskih filmov v lanskem letu, spremljal pa ga je tudi album, ki je bil nominiran za grammyja.

Leta 2005 je izdal knjigo Here’s Your Sign, ki vključuje več kot 200 klasičnih šal in Billove najljubše družinske zgodbe. Letos je izšla njegova avtobiografija Bill Engvall -Just A Guy. Pred kratkim je izdal komični album 15 °off Cool, istoimensko posebno oddajo pa so si lahko oboževalci televizijske mreže Comedy Central ogledali pred televizijskimi sprejemniki. Njegov prvi album, Here's Your Sign, se je prodal v več kot milijon izvodih. Istoimenska mala plošča je ob izidu postala največkrat predvajana pesem na country radiu. Drugemu albumu Dorfish, ki se je prodal v 500.000 izvodih, je sledil prav tako uspešni božični album Here’s Your Christmas Album, nato pa še album Now That’s Awesome.

Danny Trejo (Carlos Santana) je svojo prvo filmsko vlogo odigral že leta 1985, v akcijski pustolovščini Runaway Train Andreia Konchalovskega. Od takrat smo ga lahko videli v uspešnicah Desperado, From Dusk ‘Til Dawn, Heat , Con Air, Once Upon a Time in Mexico, Spy Kids, The Crow: Wicked Prayer, The Devil’s Rejects, House of 1000 Corpses in Sherry Baby. Pred kratkim je igralsko zasedbo dopolnjeval v mojstrovini Roberta Rodrigueza in Quentina Tarantina, Grindhouse. V letošnjem letu bo v kinematografih gostoval tudi z grozljivko Halloween Roba Zombieja. Nastopil je v številnih uspešnih televizijskih serijah, kot so Kingpin, The District, NYPD Blue, The X-Files, Resurrection Blvd, King of the Hill, Grounded for Life, Monk, The George Lopez Show in Desperate Housewives. Leta 2000 je ustanovil svojo produkcijsko hišo Starburst. Njegovo producentsko delo je bilo že kmalu poplačano s kratkim filmom An Eye for Talent, nato pa še s celovečercema The Animal Factory in My Father’s Flag. Ustanovil je tudi produkcijsko hišo Trejo 4.0 Productions, v okviru katere je nastala komedija Nice Guys.

Filmska ekipa

C.B. Harding (režiser)

Svojo kariero je začel leta 1971 kot fotograf. Zaslovel je v svetu reklam in prejel številne nagrade. Leta 1988 je bil izbran za enega najvplivnejših ameriških fotografov. 10 let kasneje je vstopil v svet režije. Pohvali se lahko s prvo resničnostno televizijsko serijo, Making The Band, ki se je predvajala na ABC-ju. V naslednjih štirih letih je režiral najuspešnejše resničnostne serije, med drugim tudi Road Rules in Real World za MTV ter Meet My Folks za NBC.

Miramax films ga je leta 2001 povabil k režiji standup komedije The Three Amigos, v kateri so zaigrali priljubljeni mehiški komedijanti Carlos Mancia, Freddie Soto in Pablo Francesco. Zatem je režiral prvo sezono svetovno znanega resničnostnega šova, The Osbournes, ki je bil nagrajen z emmyjem. Po režiji več pilotnih epizod serij za NBC in koncertnega filma za Alanis Morissette je režiral celovečerec Blue Collar Comedy Tour: The Movie, v katerem so zaigrali Jeff Foxworthy, Bill Engvall, Ron White in Larry The Cable Guy.

Leta 2004 je za MTV režiral drugo in tretjo sezono družinskega šova The Osbournes. V nadaljevanju leta je sledila režija drugega filma iz serije Blue Collar, Blue Collar Comedy Tour Rides Again. V naslednjih dveh letih je bil izvršni producent in režiser programa za MTV, VH1, TBS in WB. Lani je režiral še celovečerec Blue Collar Comedy Tour: One For The Road.

Bear Aderhold in Tom Sullivan (scenarista)

Po sodelovanju v vlogi scenaristov pri celovečercu Delta farsa sta njuna najnovejša projekta družinska komedija Notorious D.A.D. in nadaljevanje akcijske komedije Undercover Brother.

Komentarji

23.8. 2007 ob 17:33

Všečna komedija z malce akcije...Trije prijatelji se odločijo, da se bodo poizkusili v vojski...Čeprav so precej nespretni pri opravljanju treningov jih dajo v skupino, ki naj bi odpotovala v Irak...Med letom pride do težav in pilota odvržeta odvečen tovor (džip in nekaj pripomočkov) in ravno na nepravem mestu ob napačnem času so bili oni v njemu...Tako pristanejo v Mehiki, sami pa mislijo, da so v Iraku...Tako se trio in njihov poveljnik podajo novi dogodivščini naproti... Prispejo v mesto, katero ustrašuje tolpa nepridipravih...Odlo čijo se pomagati domačinom in mesto varujejo pred njimi... Konec pa je seveda tipičen ameriški...happy end.. Mislim, da so igralci kar dobro odigrali svoje vloge (nekatere glavne igralce lahko zasledimo v komedijah)... Mislim, da se bo v Koloseju zelo pozno predvajal...Premiera tega filma v ZDA je bila v maju...

— MoViE_LoRd
4.9. 2007 ob 4:27

lahko bi bil se boljsi,ampak je kar gledljiv

— ian
9.9. 2007 ob 15:45 zvezdica

Podpovprečna zgodba o treh ameriških vojakih, ki ponesreči pristanejo v Mehiki namesto v Iraku. Preden se tega zavedajo se zapletejo z mehiškimi banditi. Na koncu seveda rešijo mehiško vas z nedolžnimi ljudmi, ki jih film prikazuje skoraj tako kot, da v Mehiki še niso slišali za civilizacijo! Seveda so za take posege dovolj dobre le "specializirane enote ameriške vojske" aka Gringos :lol: Komedija se mi zdi primerljiva s komedijami iz pred 10-tih let, saj je večina "smešnih" vložkov že slišanih oz. videnih. Mogoče tudi zato tako slaba ocena na IMDB-ju (2,2/10). Edina smešna stvar v filmu je igralec DJ Qualls (Roadtrip, The Core...) Vendar vseeno, po napornem dnevu raje gledam slabo komedijo kot dober težek psihološki triler !

— Grega
3.10. 2007 ob 18:29

komedija je kr dobra, noter pa igra znamenit kitarist carlos santana LP:)

— LEPOTEC
7.10. 2007 ob 12:41

Kr neki, omfg, kr neki. Ocena -5 , ne manj od pet in vec od stiri, ampak manj od minus 4. Tistim ki ne marate matematike, imamo O hrusk, vzamemo kredit, gremo v minus da kupimo 5 hrusk.

— svađalica
29.10. 2007 ob 19:32

WTF? Kako da je šele po tolk dovgem času pršu v kino? Jz sm ga gledu že ne vem kok časa nazaj?!

— TuRBo_1
1.11. 2007 ob 11:13

zelo dobr film gledu sm ga na tv

— al3x
2.11. 2007 ob 16:10

Nisem ga še šla gledada..,,,ampak že ko bereš opis filma, se sliš zanimiv.

— nina
2.11. 2007 ob 16:16

zelo je hud, takšnega carskega filma,še nisem gledala . P.S. upam da ga bom šla še ene parkrat gledat!

— nina ž.
3.11. 2007 ob 12:47

Naslov že veliko pove.Drugače 4 / 10.

— Matej
6.11. 2007 ob 20:41

dober film

— doemnn ++
7.11. 2007 ob 0:00 zvezdica

Ne vem, kako bi na kratko opisal občutke ob tako neumnem, stereotipnem, preživetem, dolgočasnem, predvidljivem in banalnem filmom. V celem filmu ni smešne niti ene same stvari/šale. Če pa že je, jo pokvarijo s pretiravanjem. Stereotipiziranje je tako močno, da že v naprej veš, kaj bo kdo rekel oziroma kako bo odreagiral. O sami zgodbi ni vredno izgubljati besed. Konec tipično ameriški (happy end). Škoda denarja, časa in igralcev za takšno neumost. Očitno gre za poskus promocije ameriške vojske v stilu: delamo neumosti, ampak se vsaj borimo za pravo stvar (karkoli naj bi že to bilo). Končna ocena: 2 od 10 (že dolgo nisem videl tako slabega filma)

— m
9.11. 2007 ob 16:40

če se tebi film ne zdi smešn je to tvoj problem ker ne veš kaj je smešno in kaj ne če pa si vedel/a zakaj si potem film še gledal/a in nisi preprosto odšel/la iz dvorane zakaj hodiš gledat ameriške filme če ti grejo na živce ''happy end-i'' ?

— čist kul

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.