Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Dekleta zgoraj (brez) 2

Mädchen, Mädchen 2
komedija
Na sporedu od: 8.7.2004, Kolosej Ljubljana
1h 28min / 88min
Leto: 2004
Država: Nemčija
Scenarij: Maggie Peren
Režija: Peter Gersina
Tri prijateljice si morajo poiskati novo stanovanje. Inken (Diana Amft) jim priskrbi, na veliko jezo njegove sostanovalke Beatrix, začasno prebivališče pri prijatelju Flinu, Lucy (Jasmine Gerat) želi osvojiti sina nepremičninskega posrednika, Lena (Karoline Herfurth) pa še vedno išče pravo ljubezen.

Vsebina

Trem prijateljicam, Inken (DIANA AMFT), Lucy (JASMIN GERAT) in Leni (KAROLINE HERFURTH) je postalo jasno, da brez trisobnega stanovanja ne bo šlo. Inken se je morala odseliti od doma, ker je očetova nova prijateljica v njeni sobi začela organizirati tečaje ponovnega rojstva. Lucyjina mati je zaslovela s knjigo: "Ko deklice odrastejo", zato si ne more dovoliti, da bi njena hčerka še naprej stanovala doma. Lena sicer ima streho nad glavo, vendar pa ne zdrži več s svojim fantom Lukasom (FLORIAN DAVID FITZ), ki je doživel ustvarjalno blokado. Iz stanovanja se bo izselil šele, ko bo napisal novo skladbo...

Stanovanja v Münchnu pa so tako redka kot drevesa v puščavi. Ko se dekleta zaradi neuspešnih obiskov pri posrednikih že skoraj sprijaznijo z "bivalnim straniščem" s kuhinjsko nišo, dobi Lucy od nekega najemodajalca koristen podatek. Sebastian Bernstein (SEBASTIAN STRÖBEL), sin nepremičninskega posrednika z več kot 2000 stanovanji, je njen študijski kolega. Očiten namig usode!

Usoda pa bo morala pohiteti. Dekleta so namreč izvedela, da se je Lucyjin bratranec razšel s svojo punco in se hoče vseliti v svoje staro stanovanje, v katerega so se začasno naselila dekleta. In to še isti večer! Treba se bo znajti. Kot že velikokrat prej se je Inkejin prijatelj Flin (MAX RIEMELT) izkazal za pravega angela. Dekleta se z vso svojo šaro nemudoma preselijo v nekoč prijetno 11m2 veliko študentsko sobo.

Lena mora kmalu spet štipendirati svojega zdaj že bivšega fanta Lukasa. Bodoča logopedinja Inken pa se brez usmiljenja spravi na Flinovo nesramno vitko in vsiljivo francosko sostanovalko in jo muči z izgovorjavo ter prisilnim uživanjem sladkarij.

Lucy se nevede zelo približa svoji "žrtvi" Sebastianu, ki se izdaja za nekoga drugega. Na univerzi se namreč dobesedno zaleti vanj. Na njeno vprašanje ali pozna Sebastiana Bernsteina ta odgovori, da ga. Lucy mu celo da svojo telefonsko številko in se dogovori z njim za ogled filma. Prišel naj bi tudi njegov "najboljši prijatelj".

Študentka stomatologije Lena pa se mora lotiti svojega prvega pacienta. Iz zagate ji pomaga asistent Johan Roederer (MAX VON THUN), ki jo povabi na zabavo še isti večer.

Nekaj ur pozneje se prijateljicam le nasmehne sreča. Posrednik jim ponudi borno trisobno luknjo za 480 evrov. Dekleta privolijo v najem. Inken je bolj kot stanovanje všeč čeden voznik porscheja Paul (SIMON VERHOEVEN), ki naj bi se vselil v razkošno stanovanje zraven njihovega. Sreča pa, kot nam je znano, nikoli ne traja dolgo. Kmalu si dekleta skočijo v lase zaradi različnih pogledov na kupljivost, pokvarjenost in razumevanje "prave ljubezni". Prepir se konča v solzah.

Inken odhiti k prijatelju Flinu in se mu zjoka na ramenu, Sebastian pa Lucy pred kinom pričaka brez "svojega prijatelja" Sebastiana. Odnosi med prijateljicami kmalu postanejo zelo napeti. Lena konča na neki grozno dolgočasni zabavi. Po zaključku se Johan ponudi, da jo bo peljal domov. Vožnja se konča s strastnim poljubom pred Lenino hišo, priča pa mu je Lukas. Lukas se dokončno razide z Leno. Zdaj tudi Lena priveka k Flinu in zmoti njegov prijeten večer z Inken. Na koncu pride še Lucy. Le kako bodo štirje prespali na dveh vzmetnicah?

Dekleta se naposled odločijo, da bodo zbrala denar za kavcijo s prodajo na bolšjem trgu, s skrajno neprijetnimi opravili in življenjsko nevarni preizkusi alkoholiziranosti. A vse to je zaman - Lucyjin Jeep bo moral od hiše. Končno se vselijo v svojo "luknjo", ki se po temeljitem čiščenju in pospravljanju le spremeni v približno sprejemljivo stanovanje.

To pa ni edina sprememba, ki čaka Inken, Lucy in Leno. Čakajo jih še neizogibna spoznanja o dejstvih, navideznih stvareh in "pravi ljubezni"...

Zasedba

Diana Amft (Inken)

Münchenčanka Diana Amft se je rodila leta 1975 v Güterslohu. Po končanem študiju gledališke igre je s takratnima sošolcema Björnom Thönickejem in Michaelom Steinkejem prvič stopila pred kamere leta 1999 v glavni vlogi v TV-romanu "Nedolžne mrhe" režiserja Stefana Schneiderja. Igrala je tudi v uspešnih televizijskih filmih "Ljubezen na Mallorci", "Preiskovalec", "Primer za dva", "Posebna enota", "Oddelek za javno moralo" in v drugih. Nadarjena igralka je svoj glas posodila "Margalu" v nemški izdaji filma "MIŠEK STUART" v koprodukciji s Columbia TriStar. Diana Amft je leta 2000 osvojila srca najstnikov v svoji prvi glavni vlogi "Inken" v filmu "DEKLETA ZGORAJ BREZ!" (Režija: Dennis Gansel). Leto dni pozneje je ponovno blestela v vlogi "Maje" v mladinskem filmu "TEČNOBA V HLAČAH" (Režija: Granz Henman), za katero je leta 2000 prejela nemško nagrado za komedijo v kategoriji "najboljša komedija". "DO KONCA" (Režija: Marco Kreuzpaintner) je njen tretji film, ki so ga označili za "posebej dragocen". Vloga "Inken" v filmu "DEKLETA ZGORAJ BREZ 2" (AT) je Dianina četrta glavna vloga.

Jasmin Gerat (Lucy)

Jasmin Gerat se je rodila leta 1978 v Berlinu, kjer je tudi dokončala šolo. Julija leta 1995 je začela delati v redakciji mladinske oddaje "Heart Attack". Tam se je izkazala za odlično voditeljico in kmalu dobila svojo oddajo. Med letoma 1996 in 1997 je vodila mladinsko oddajo "Bravo-TV" in oddajo "Chart Breakers".

Po enoletnem potovanju okrog sveta se je maja leta 1998 vrnila na male zaslone z oddajo "MTV Alarm", ki jo je vodila skupaj z Christianom Ulmnom. Leta 1998 je doživela še svoj krst na velikem platnu skupaj s Christine Kaufmann in Katharino Thalbach v komediji "CAIPIRANHA". Po raznih vlogah v televizijskih filmih je sledila druga glavna filmska vloga v akcijski srhljivki "I LOVE YOU BABY". Njena soigralca sta bila Mark Keller in Maximilian Schell. Posnela je številne TV oddaje, film v dveh delih Marca Serafinija "Duhovnikovo srce" in srhljivko "Neprava ljubezen - internetna past". Ljubiteljska plesalka in plezalka je lansko jesen ponovno stopila pred kamero v šesti sezoni uspešne serije "Obalna straža". Sedma sezona je bila posneta novembra lani.

Jasmin Gerat nastopa tudi v gledališču. Leta 1999 smo jo lahko občudovali v predstavi "Pohabljenec iz Inishmaana" v režiji Sönke Wortmann v Mestnem gledališču v Düsseldorfu. Leta 2001 pa je stopila na odrske deske v Hannovru v predstavi "Čudežni otroci" v režiji R.P. Kahla.

Karoline Herfurth (Lena)

Karoline Herfurth se je rodila leta 1984 v Berlinu, kjer je obiskovala valdorfsko šolo. Sodelavka podjetja Casting-Agentur Nessie Nesslauer jo je odkrili na šolskem dvorišču.

Herfurthova je zagreta športnica. Ukvarja se z akrobatiko in baletom, dobro pa se počuti tudi na kolesu in na trapezu. Leta 1995 je za televizijo ZDF nastopila v filmu "Počitnice onstran Meseca" režiserja Rodica Döhnerta. Leta 2000 je kot Anna navdušila gledalce v filmu "CRAZY" Hansa-Christiana Schmida, z Matthiasom Schweighöferjem pa je zaigrala v televizijskem filmu "Poljubi me žaba". Svojo prvo glavno vlogo je odigrala v filmu "DEKLETA ZGORAJ BREZ". Skupaj z Anno Mario Mühe je lani nastopila v drami Marie von Helands "VELIKA DEKLETA NE JOKAJO". Leta 2002 je Herfurthova skupaj z Vadimom Glownom in Jürgenom Voglom nastopila v filmu "Ime mi je Bach, Johann Sebastian Bach" Dominique de Rivaz'.

Max Riemelt (Flin)

Leta 1984 rojeni Max Riemelt je svojo strast do igranja odkril že v osnovni šoli. Trenutno zelo iskani filmski in televizijski igralec je prvič stopil pred kamero leta 1998 v filmu Matthiasa Steurersa Mehrteilerja "Sama dva". Leto pozneje je nastopil v televizijskem filmu "Božična pravljica", Dana Vávrová pa mu je še istega leta ponudila vlogo v svojem pustolovskem filmu "MEDVED NA BEGU". Leta 2000 je Max Riemelt prvič odigral vlogo Flina v filmu "DEKLETA ZGORAJ BREZ!" Dennisa Gansla. Istega leta mu je Friedemann Fromm ponudil vlogo v TV-filmu "Goreč molk". Sledile so epizodne vloge v serijah "Cobra 11", "Balko", "Wolffov revir", igral pa je tudi v šesti sezoni televizijske serije "Med prijatelji" v režiji Jürgena Brauerja. Leta 2002 je Max Riemelt posnel televizijski film "Srečka sreče" in kratek film "Sextasy" režiserke Yasemin Samderelli. Njegovi najnovejši projekt je "Lajanje na Sonce" Bastiana Terhorsta za filmsko akademijo v Ludwigsburgu. Leta 2003 je ponovno sodeloval z Maxom Riemeltom in Dennisom Ganslom. V filmu "NAPOLA" produkcijske hiše Olga Film in v distribuciji Constantin Filma prav tako igra glavno vlogo.

Sebastian Ströbel (Sebastian)

Leta 1977 v Karlsruheju rojeni igralec je študiral na priznanem salzburškem Mozarteumu. Strastni deskar na snegu, smučar in nogometaš živi med Berlinom, Hamburgom in Dunajem. Leta 1997 je prvič nastopil v uspešni televizijski seriji "Komisar Rex" režiserja Petra Carpentierja. Sledile so številne televizijske vloge v serijah "Medicopter 117", "Grdoba" in "Powder Park", v kateri igra eno glavnih vlog. Ströbel je v zadnjem času nastopil tudi v TV-seriji "Cobra 11" in odigral glavno vlogo v drami "Vse je mogoče". Renéja Heisigsa. Leta 2000 je nastopil tudi v filmu "Bratska ljubezen" režiserja Alexa Dierbacha.

Lani je poleg filma "DEKLETA ZGORAJ BREZ 2!" (AT) posnel še TV-serijo "Dr. Sebastian Kleist". V pripravi pa sta tudi filma "Polly Pinn" Tomyja Wiganda in "Norost" Jakoba Schäuffelna.

Simon Verhoeven (Paul)

Simon Verhoeven, prvi od dveh sinov igralke Sente Berger ter režiserja in producenta Michaela Verhoevna, se je rodil 20. junija 1972 v Münchnu. Po opravljeni maturi je najprej končal enoletni tečaj gledališke režije, leta 1992 pa se je vpisal na Lee Strasberg Theater Institute v New Yorku. Leta 1994 se je posvetil študiju filmske glasbe na bostonskem Berkley College of Music. Med študijem je napisal glasbo za predstavo "Mati Korajža".

V predstavi "Mati Korajža" je odigral tudi stransko vlogo in bil asistent režije. Med letoma 1995 in 1999 je študiral filmsko režijo na Tisch School of the Arts v New Yorku. V tem času je poleg številnih glasbenih videospotov ("Music takes us high" skupine Future Funk, Sony Music, 1996) posnel večkrat nagrajene kratke filme ("Water", "Phone", oba leta 1997 in "Nice Meeting You", leta 1999). Odigral je tudi številne glavne in stranske vloge v televizijskih serijah in filmih. Med drugim vlogo "Vasilija" v filmu "BRIDE OF THE WIND" Brucea Beresforda. Igral je tudi v televizijskih filmih "Vino Santo", Xaverja Schwarzenbergerja, "Zlomljena priča" Bena Verbonga in "Pri petdesetih moški poljubljajo drugače", Margarethe von Trotta. Občasno smo ga videli tudi v TV-serijah "Policijska enota Kitzbühel", "Hitra Gerdi" in "Policijska postaja Rosenheim".

Pri filmu "100 PRO", za katerega je napisal tudi scenarij, se je Simon Verhoeven leta 2001 prvič lotil režije. Jeseni leta 2003 pa je nastopil v vlogi nogometaša Ottmarja Walterja v filmu "ČUDEŽ V BERNU" v režiji Sönke Wortmann.

Max von Thun (Johan)

21. februarja 1977 rojeni igralec Max von Thun je že zelo mlad stopil pred kamero. Sina igralca Friedricha von Thuna smo prvič videli leta 1989 v televizijski seriji režiserja Gera Erhardta "Dediščina Guldenburgovih", eno leto pozneje pa v filmu Michaela Verhoevena "Hitra Gerdi".

Igralske izkušnje si je nabiral v Sackville Theatre v Veliki Britaniji, v predstavah "Kabaret" (1993) in "Spomladansko prebujanje" (1994). Leta 1996 se je spet pojavil na nemških malih zaslonih v filmih "Lamorte" Xaverja Schwarzenbergerja, "Pri petdesetih moški poljubljajo drugače" Margarethe von Trotta, "Sveže blago" Paula Haratherja in v televizijski seriji "Vse kar je prav".

Max von Thun se je mlajšim gledalcem najbolj priljubil leta 1999 s sproščenim vodenjem oddaje "Kitchen" na televiziji MTV. Na lokalni televizijski postaji tvm je leta 2000 vodil oddajo "Clubmax".

Max von Thun je nastopil še v serijah: "Profesionalca", "Posebna enota Kitzbühel" in "Posebna enota 5113", ter posnel televizijska filma "Glasovi" in "Déjŕ vu".

Njegov drugi celovečerni film je film režiserja Angela Colagrossisa "VSE ZARADI PAULA" (2001).

Florian David Fitz (Lukas)

Florian David Fitz se je rodil 20. novembra 1974 v Münchnu. Po opravljeni maturi se je preselil v Boston v Massachusettsu, kjer je med letoma 1994 in 1998 študiral glasbo in gledališko igro. Med študijem je poleg gledališke glasbe spisal več skladb za kvartet in ustanovil svojo a-capella-skupino. Njegov muzikal o Kasparju Hauserju so uprizorili ob spremljavi orkestra.

Po končanem študiju se je Florian David Fitz za eno leto preselil v New York, kjer je delal kot natakar, dokler ga pot ni pripeljala nazaj v Evropo. Pol leta je bil na turneji s predstavo "Rocky Horror Show" po Italiji, Avstriji, Švici in Nemčiji, nato pa se preselil nazaj v München, kjer je dobil vlogo v filmu "Psychogirl".

Kljub temu, da je odpel glavno vlogo v risanki Walta Disneya "Tigrove dogodivščine z medvedkom Pujem in prijatelji", se je Fitz posvetil filmski igri.

Igral je v serijah "Policaj iz Tölza" in "Nujni klici -110", v kratkih filmih "Strange Eye" in "Shit Happens" ter celovečercu "DOGSHIT". Na filmskem festivalu v Münchnu je leta 2001 prejel nagrado za najboljšega mladega igralca. "DEKLETA ZGORAJ BREZ 2" (AT) je njegov drugi celovečerec.

Ekipa

Peter Gersina - režiser

Peter Gersina je prevzel režijo za drugi del uspešnice "Mädchen Mädchen!". V Avstriji rojeni absolvent umetnostne akademije na Dunaju je uveljavljen avtor, umetnik, koncepcionist, scenarist in slikar. Peter Gersina, izumitelj COM ART-a (Commercial communication art), je doslej pripravil že več kot 70 mednarodnih razstav, ki se ukvarjajo s problemi ločevanja umetnosti od komerciale. S pomočjo multimedijskih tehnik je posnel številne spote, med drugim tudi na televiziji Pro7 predvajani TV-oglas "Uživajte v umetnosti". Za documento X je pripravil projekt "West Art: First Aid for Bad Art". Posledično je nastala zbirka "West Art Collection" - zbirka slabih umetniških del, ki je bila razstavljena v več krajih v Nemčiji. Nagrado "West Art Award" vsako leto podelijo najslabšim delom različnih umetniških smeri.

Po njegovem scenariju so leta 1996 posneli televizijsko srhljivko "Krog strahu", leto dni pozneje pa "NENAVADNO VEDENJE SPOLNO ZRELIH MEŠČANOV V ČASU PARJENJA". Napisal je tudi scenarij za televizijski film "Tabatah" in za celovečerec "ČISTO NAKLJUČJE". Leta 2000 je režiral satiro "VIENNA" po lastnem scenariju, v katerem igrajo Roman Knizka, Axel Milberg in Max Tidof. Med njegova zadnja dela sodi scenarij za film "ZSA ZSA". Pred kratkim je končal snemanje filma "Moj najboljši sovražnik", ki ga je tudi sam režiral.

Maggie Peren - scenarij

Maggie Peren se je rodila leta 1974 v Heidelbergu. Dve leti je študirala na državni gledališki šoli v Manchestru, leta 1995 pa se je odločila za študij literature na Ludwig-Maximilians-Universität v Münchnu. Leta 1998 je takrat 24-letna Maggie Peren napisala scenarij za večkrat nagrajeni film "POZABI AMERIKO" Vanesse Jopp.

Nato je začela pisati scenarij za film Dennisa Ganselsa "Fantom" (2000), z mladim režiserjem pa je ponovno sodelovala pri filmu "DEKLETA ZGORAJ BREZ!"

Leta 2000 je Maggie Peren prejela nagrado medijskega in filmskega društva dežele Baden-Württemberg za scenarij "Kiss and Run". V tem filmu je tudi prvič igrala. Nazadnje smo jo videli v filmu Marca Kreuzpainterja "VSEKAKOR", za katerega je tudi napisala scenarij.

Maggie Peren in soavtor Dennis Gansel sta lansko leto prejela nemško filmsko nagrado za scenarij za film "NAPOLA". Film so posneli jeseni in pozimi leta 2003 v Pragi in okolici. Film je režiral Dennis Gansel, v glavnih vlogah pa igrata Max Riemelt in Tom Schilling. Distributer filma je Constantin Film.

Viola Jäger, Molly von Fürstenberg, Harry Kügler (OLGA FILM GmbH) - producenti

Podjetje OLGA FILM GmbH je bilo ustanovljeno leta 1974 in je v 30 letih finančno podprlo mnoge televizijske oddaje in filme.

Podjetje vodita Molly von Fürstenberg in Harry Kügler. Viola Jäger, ki je od leta 1997 v podjetju zaposlena kot producentka, je od leta 1999 tudi solastnica podjetja. Producentski ekipi se je aprila 2002 pridružila še Bettina Clauss.

V zadnjih letih je OLGA Film realiziral filma "MORSKI PSIČKI" (1991) Sönke Wortmann in "RAZDVOJEN MOŠKI" (1994) v koprodukciji s Constantin Filmom. Komedijo, ki je z nekaj več kot šestimi milijoni gledalcev eden najuspešnejših nemških filmov. Z njim je Olga Film nadaljeval uspeh filma Doris Dörries "MOŠKI" (1985). Podjetje je realiziralo še druge uspešnice: "BANDITS" (režija: Katja von Garnier, 1997), "2 MOŠKA, 2 ŽENSKI, 4 PROBLEMI" (režija: Vivian Naefe, 1998), "OSAMLJENI KROKODILI" (režija: Jobst Oetzmann, 2000), "DEKLETA ZGORAJ BREZ!" (režija: Dennis Gansel, 2001) in mednarodno koprodukcijo "MRHE" (režija: Claude Chabrol, 1996). Med novejše produkcije Olga Filma sodijo "VSEKAKOR" Marca Kreuzpaintnerja po scenariju Maggie Peren, in "NAPOLA", po scenariju Maggie Peren in Dennisa Gansla, ki film tudi režira.

Komentarji

20.9. 2004 ob 19:14 zvezdica

Film Dekleta zgoraj brez je prava osvežitev v primerjavi s holyswoodskim natolcavanjem.Ne ostaneš ravnodušen.Dobri tipi, čedna dekleta, zapleti, da dol padeš...Film je vseskozi zanimiv, napet, smešen, skratka pravi užitek. Še posebej dober filing je odit iz dvorane v hihitajoči se množici pozitivno razpoloženih ljudi. Priporočam

— Film, da te kap
11.11. 2004 ob 14:49

ta film je res ful kul mega špon. takih filmov bi moglo bit več.

— jasmina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.