Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Dansko dekle

biografska drama
Oskar za stransko žensko vlogo
Podnapisi
Na sporedu od: 7.1.2016, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Leto: 2015
Jezik: angleščina
Scenarij: Lucinda Coxon po romanu Davida Ebershoffa
Režija: Tom Hooper
Režiser z oskarji nagrajenih filmov Kraljev govor in Nesrečniki predstavlja ljubezensko zgodbo o resničnem danskem slikarskem paru Lili Elbe in Gerde Wegener. Nekega dne se Gerda odloči moža Einarja narisati v ženski obleki, vendar mu je nova podoba mladenke Lili tako domača, da se par odloči pozabavati iz prijateljev na zabavi. Einar v preobleki Lili pritegne zanimanje postavnega Henrika, kar v Einarju predrami povsem nepoznane občutke. V iskanju svoje prave identitete želi Einar opraviti prvo operacijsko spremembo spola v zgodovini, negotovo razmerje z ženo pa še dodatno oteži prihod šarmantnega trgovca z umetninami Axgila.

Biografska drama, polna srčnosti, hrepenenja in človečnosti, ki so jo kritiki že razglasili za izjemen kinematografski mejnik

Če je edinstveni Eddie Redmayne tudi vas osupnil s svojim portretom fizika Stephena Hawkinga, se pripravite, da vam bo v filmu Dansko dekle za vedno ukradel srce. Z neopisljivo senzibilnostjo in eleganco se bo namreč preobrazil v Lili Elbe — eno prvih oseb na svetu, ki si je v 30. letih prejšnjega stoletja s kirurškimi posegi spremenila spol. Pri deljenju pohval nikakor ne smemo spregledati tudi švedske igralke Alicie Vikander, ki Redmayna v vlogi njegove soproge zvesto spremlja na težavni poti iskanja prave identitete in telesne podobe. Preden izvemo, ali bodo številna oskarjevska namigovanja obrodila sadove, pa bo ta ganljiva biografija prelila njuno neverjetno ljubezensko zgodbo še na naša velika platna.

O POGUMNI PIONIRKI TRANSSEKSUALNOSTI LILI ELBE

Lili Elbe je leta 1930 v Nemčiji kot ena prvih oseb na svetu opravila serijo takrat še eksperimentalnih operacij, s katerimi je postopoma spremenila spol. Po odhodu iz klinike je sicer želela ohraniti svojo zasebnost, a je novica o njenih posegih pricurljala v evropske medije. Lili se je odločila za še en pogumen korak in v seriji intervjujev opisala svojo pot. Poudarila je pomembno vlogo umetnosti, ki je oblikovala njeno pravo samopodobo, ter se poklonila ženi, ki ji je vseskozi stala ob strani.

Sledilo je kratko obdobje, ko je Lili s svojo zgodbo dosegla svetovno prepoznavnost, saj se je njeno ime pojavljalo v medijih širom sveta. Pričujoča biografska drama pa bo poskrbela, da jo bo tudi širši krog ljudi upravičeno prepoznal kot resnično pionirko transseksualnosti.

O ZGODBI

Zakonca Wegener spoznamo leta 1926 v slikovitem Kopenhagnu. Tam Einar (Eddie Redmayne) kot krajinski slikar uživa pomemben status v umetniških krogih, medtem ko se njegova žena Gerda (Alicia Vikander) s svojimi portreti uglednih državljanov še vedno uveljavlja. Par je sicer srečno poročen, njun zakon je ljubeč in močen, vseeno pa se jima popolna zasebna in poslovna blaginja nekoliko izmikata.

Nekega dne povsem nedolžna prošnja sproži usoden preobrat. Da bi pravočasno dokončala portret, Gerda zaprosi svojega moža, naj si nadene obleko in ji pozira namesto ženskega modela. Ta izkušnja spremeni vse, saj Einar v trenutku začuti, da se je globoko v njem nekaj premaknilo oziroma prebudilo. Ko zakonca nadaljujeta igro in Einarjev alter ego Lili odpeljeta v javnost, se njegovi občutki le še stopnjujejo.

Kmalu se Einar vse pogosteje obrača k Lili – tako v oblačenju in gestikulaciji kot tudi v razmišljanju. Čeprav moževo početje Gerdo vznemirja in skrbi, istočasno spozna, da je Lili postala njena muza. Sprožila je tisto kreativno iskrico, ki je Gerdi vseskozi manjkala za preboj med umetniško elito.

Ker zakonca naletita na neodobravanje družbe, svojo domovino zamenjata za bolj avantgarden Pariz. Tam Gerdina kariera vzcveti, njun zakon pa z veliko mero napora in bolečine prehaja v drugačno obliko. Lili na njeni poti transseksualne ženske čakajo neštete ovire, a končni cilj bo lažje dosegljiv zaradi Gerdine resnično brezmejne podpore. Z vzajemno pomočjo in ljubeznijo bosta zakonca našla pogum, da se oba preobrazita vsak v svoj pravi jaz, ki ga nosita globoko v srcu.

ZANIMIVOST

Film je režiral Tom Hooper, ki je leta 2011 prejel oskarja za zgodovinsko dramo Kraljev govor. Njegov film Nesrečniki pa si je dve leti kasneje prislužil 8 oskarjevskih nominacij ter na koncu osvojil tri kipce.

Komentarji

13.12. 2015 ob 15:14

Pa prihaja naproti še en Oskar za Eddija Redmayna ... Očitno je v zadnjem času res našel tiste prave vloge, ki so ga čakale vse življenje ... Komaj čakam, da vidim film. :-)

— jesse45613
31.12. 2015 ob 23:41

Pravkar sem si ga ogledala. Izjemen film .Eddie....osupljiv, neponovljiv, senzualen, nežen, erotičen...

— Andrea
7.1. 2016 ob 15:01

Komaj čakam da ga vidim ❤️

— Suri
8.1. 2016 ob 19:25 zvezdica

Zelo lep, liričen film. Estetski, čuten, ustvarjen z globokim spoštovanjem človeka, njegove osebnosti.
Obvezno gradivo za "Malo šolo strpnost, razumevanja in sprejemanja"

— Mojca
8.1. 2016 ob 22:23

Vreden ogleda! Boljsega filma si ze dolgo casa nisem ogledala. Priporocam!! 👍

— Marjeta
9.1. 2016 ob 20:53 zvezdica

Film vreden ogleda, saj je odlično posnet z vsemi detajli in tudi igra vseh igralcev je odlična, sploh pa najbolje igra Eddie Redmayne, ki si po mojem mnenju zasluži oskarja za glavno vlogo. Cela dvorana je bila polna in totalna tišina je bila v njej dve uri.

— Janže Aleš
10.1. 2016 ob 16:52

Filem mora biti zelo zanimiv saj po trailerju ves da more biti res prava drama. Upam da si ga bom ogledala. :) :) :)

— renivu
10.1. 2016 ob 20:05

Čudovit film!

— Damjana
13.1. 2016 ob 20:37 zvezdica

Odličen film, pravkar sem ga gledala. Videla sem sicer nekaj negativnih kritik, pa vendar se mi zdi odličen, s čudovito fotografijo in res lepimi detajli. Konec sem nekako pričakovala, ampak nič več ne izdam. Pojdite ga gledat, super je!

— Becky
19.1. 2016 ob 20:30 zvezdica

Zaradi takih filmov se hodi v kino!!!
Zelo močna zgodba in neverjeten talent glavnih igralcev. Če jima ne pade oskar za ta film.. potem enostavno ne vem komu pravzaprav lahko..
To je enostavno film: MUST SEE !!! :-)))

— Laodicia
21.1. 2016 ob 18:36

Zelo dober filem, ga bom šla gledat. Zgodba je hkrati žalostna in zanimiva.

— Eva
27.1. 2016 ob 22:56

Prefinjena igra, prefinjeni detajli. Evropski film še vedno (ali spet) zasluženo osvaja gledalce. Zopet razmišljaš in ostajaš brez besed. Ljubezen, razumevanje drugačnosti (istosti), ...

— pia
7.2. 2016 ob 17:39

Tudi name je film naredil globok vtis, oba glavna igralca odlična, Mislim, da bo Eddie Redmayne dobil še enega Oscarja. Enkraten igralec, res!

— Barbara

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.