Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Daj naprej

drama
Biti mora nekaj, kar res pomaga ljudem.
Nekaj, česar sami ne zmorejo.
Kar jaz storim zanje, oni vrnejo trem naslednjim.
Na sporedu od: 8.3.2001, Kolosej Ljubljana
2h 3min / 123min
Scenarij: Catherine Ryan Hyde, Leslie Dixon
Režija: Mimi Leder

Vsebina

Eugene Simonet je osnovnošolski učitelj družbenih ved. Na začetku vsakega šolskega leta naloži svojim učencem posebno nalogo: domisliti se morajo načina, kako bi lahko spremenili svet, in za to nekaj narediti. Eugene od sedmošolcev seveda ne pričakuje velikih podvigov; naloga naj bi mladostnike predvsem spodbudila k razmišljanju. Simonet je vase zaprt človek, ki skriva globoke čustvene brazgotine - zunanjih, ki kazijo njegov obraz, ne more prikriti -, toda poučuje s srcem in svoje upe z vso predanostjo prenaša na enajstletnike, pred katerimi je še vse življenje.

Eden od učencev, Trevor McKinney, pa vzame njegovo nalogo zelo resno. Njegovo otroštvo ni veselo in brezskrbno, kakršno bi moralo biti. Prezgodaj mora odrasti in izkusiti krutost življenja, zato se z vso močjo oklene upanja, ki ga v njem prebudijo Eugenove besede. Trevor živi v revni delavski četrti Las Vegasa z mamo Arlene, ki mora delati v dveh izmenah, da ju lahko preživlja, zato ji za sina ne ostane veliko časa, poleg tega pa ima težave z alkoholom. Oče, prav tako alkoholik, ne živi več z njima. Pri pouku družbenih ved Trevor končno najde tisto, kar najbolj potrebuje: nekaj, v kar lahko verjame. Eugenovi nalogi se posveti z veliko zavzetostjo in sproži verigo dobrih del, ki jo poimenuje "daj naprej". Trem osebam pomaga z uslugo, vsaka od teh treh oseb pa mora uslugo narediti spet trem osebam, tako da se število dobrih del hitro povečuje. Po Trevorjevi zaslugi se marsikomu nenadejano nasmehne sreča in življenje postane lepše. Tudi v njegovo za hip posije žarek sonca, toda usoda je neizprosna...

"To je predvsem močna ljubezenska zgodba o ljudeh, ki so se tako ali drugače znašli v slepi ulici, zdaj pa jih je spravil na pravo pot deček, ki pogreša očeta in varen dom," pravi režiserka Mimi Leder, ki se je izkazala že z akcijskima filmoma Mirovnik in Zadnji udarec, tokrat pa se je posvetila bolj čustveni tematiki. "Trevor in Arlene omehčata celo vase zaprtega Eugena, da si dovoli biti ljubljen. Eugene se ob Trevorju zazre vase, v njem zagleda sebe kot otroka, ob tem pa znova oživijo boleči spomini na nesrečno otroštvo."

Pred kamero

Kevin Spacey je dobitnik oskarja za najboljšo stransko vlogo v trilerju Osumljenih pet (1995) in dobitnik oskarja za najboljšega glavnega igralca za dramo Lepota po ameriško (2000). Pohvale je žel tudi z nastopi v filmih L.A. zaupno, Izbruh, Pogajalec, Swimming With Sharks, Sedem, Čas za ubijanje, Glengarry Glen Ross, Odrasli si privoščijo, Iron Will, Vrt dobrega in zla, Hurlyburly, A Bugs Life, The Big Kahuna in The Ref ter prejel številna priznanja kritiških združenj širom ZDA. Videli smo ga tudi kot člana shakespearejanske gledališke ekipe v na pol dokumentarnem filmu V iskanju Richarda, ki ga je režiral Al Pacino. Spacey se je poskusil tudi kot režiser - debitiral je s filmom Albino Alligator, v katerem so nastopili Faye Dunaway, Matt Dillon in Gary Sinise. Prihodnje leto ga bomo videli v filmu K-Pax režiserja Iaina Softleyja.

Bogata gledališka kariera Kevina Spaceyja se je začela l. 1981, prelomna pa je bila vloga Jamieja Tyrona v broadwayski predstavi Dolgega dne potovanje v noč Eugena O"Neilla, v kateri je l. 1986 nastopil z Jackom Lemmonom. Nazadnje je blestel kot Hickey v predstavi The Iceman Cometh Eugena O"Neilla.

Televizijski gledalci se ga spomnijo tudi iz serije Wiseguy in iz filma Darrow.

Helen Hunt si je z vlogo matere samohranilke v filmu Bolje ne bo nikoli prislužila oskarja za najboljšo igralko. Pred tem je igrala še v uspešnici Twister Jana De Bonta ter v filmih The Waterdance, Poljub smrti, Mr. Saturday Night, Peggy Sue se je poročila, Next of Kin, Miles From Home, Girls Just Wanna Have Fun ter Project X.

Rodila se je v Los Angelesu in kot igralka debitirala l. 1973 s televizijskim filmom Pioneer Woman. Od tedaj je igrala v več kot 15 televizijskih filmih in treh serijah (Mad About You, St. Elsewhere, China Beach) ter za svoje vloge prejela številne nagrade.

Haley Joel Osment je navdušil gledalce z vlogo v trilerju Šesti čut, ki mu je med drugimi priznanji prinesla tudi nominacijo za oskarja. Pred tem smo ga lahko videli v filmih Forrest Gump, Mixed Nuts, For Better or Worse in Bogus. Glas je posodil likoma v risankah A Beauty and the Beast Christmas in Notredamski zvonar 2. Nazadnje je posnel vojno dramo Edges of the Lord, trenutno pa s Stevenom Spielbergom snema A.I.

Debitiral je v televizijski seriji Thunder Alley in nadaljeval z vlogami v serijah The Jeff Foxworthy Show, Murphy Brown, The Pretender, Chicago Hope, Touched By an Angel, Walker, Texas Ranger in Raztresena Ally. Igral je v televizijskih filmih The Ransom of Red Chief, The Lake, Last Stand at Saber River, Cab to Canada.

Jay Mohr je požel velike pohvale kritikov z vlogo v uspešnici Jerry Maguire. Med njegovimi filmi so še Picture Perfect, Go, Playing By Heart, Suicide Kings, Mafia, Small Soldiers, Paulie, 200 Cigarettes. Kadar se ne pojavlja v filmih in na televiziji, nastopa kot komedijant na gledaliških odrih širom ZDA.

V kratkem ga bomo videli v znanstveno fantastični komediji Pluto Nash Eddieja Murphyja, v filmu Speaking of Sex z Billom Murrayem ter v filmu Simone z Alom Pacinom.

James Caviezel je po prelomni vlogi v Tanki rdeči črti Terencea Malicka čez noč postal eden najbolj iskanih hollywoodskih igralcev. Nazadnje je igral v vojni drami Ride With the Devil in v znanstveno fantastičnem filmu Frequency, kmalu pa ga bomo videli v filmih Madison, The Count of Monte Cristo ter Angel Eyes z Jennifer Lopez.

Popularni rock pevec Jon Bon Jovi, ki je po vsem svetu prodal že več kot 80 milijonov albumov, je igral v filmih Mesečina in Valentino, The Leading Man, Little City, Homegrown, No Looking Back, Row Your Boat ter U-571. Pesem Blaze of Glory iz filma Mladi revolveraši 2 mu je prinesla zlati globus in nominacijo za oskarja.

Angie Dickinson je prišla v Hollywood iz Severne Dakote, zmagala na lepotnem tekmovanju in se pojavljala v majhnih, neopaznih vlogah do l. 1959, ko ji je Howard Hawks zaupal glavno žensko vlogo v filmu Rio Bravo. Od tedaj je med drugim igrala v filmih China Gate, The Killers, Ocean"s Eleven, Čistina, The Chase, Oblečena za umor, Kravji blues, Sabrina ter Duets.

Priljubljena je tudi med televizijskimi gledalci, ki so jo gledali v serijah Police Woman, Wild Palms, Hollywood Wives, Pearl in Remembrance.

Za kamero

Mimi Leder je nazadnje režirala Zadnji udarec (Deep Impact), ki je po vsem svetu prinesel v blagajne več kot 350 milijonov dolarjev in tako postal eden najdonosnejših filmov leta 1998. Njen prvi film, Mirovnik, v katerem igrata George Clooney in Nicole Kidman, je bil prvi film produkcijske hiše DreamWorks. Preden je začela snemati filme za velika platna, je dosegla velike uspehe kot televizijska producentka in režiserka. Za svoje režisersko in producentsko delo pri seriji Urgenca je prejela dva emmyja. Režirala je še seriji L.A. Law in China Beach ter številne televizijske filme in pilote.

Leslie Dixon je napisala scenarije za filme Outrageous Fortune, Overboard, Očka v krilu in Afera Thomasa Crowna.

Komentarji

9.1. 2005 ob 19:00 zvezdica

film ima zelo zanimivo zgodbo ki te pritegne in da misliti o tem kako bi v resnici lahko spremenili svet.konec te poplnoma pretrese.ta film bi po moje vsak mogel videt!!!

— večerna
3.2. 2005 ob 5:50

Film vreden večkratnega ogleda. Razmišljujoče.

— Zelo dober film!
11.4. 2005 ob 18:41

se strinjam s komentarjem št. 1

— jest
12.2. 2006 ob 19:33 zvezdica

film je zelo dober.mislim da vsi ,ki ga niso še gledali so prikrajšani za še en trenutek zavedanja v življenju in, da so otroci naše bogastvo in lahko tudi spremenijo svet..kar se mi premalo zavedamo in jih prepogosto označimo z težko besedo "saj so LE otroci"

— nina
20.2. 2007 ob 16:31

tO JE PA RES THE BEST FILM!!!...

— KR_ENA
23.2. 2007 ob 14:24

ful dobr film sam preveč žalostn konc

— anonimen
27.1. 2010 ob 21:20

ta film .. je nekaj najboljsega kar so lah posneli (: opazam da g . Kevin igra res Sam v najjj filmih (lepota po amerisko) .. vredno ogleda,res

— mojca
28.1. 2010 ob 12:41

meni je ful kul film in je vreden večkratnega ogleda jez sem ga gledala včeraj na pop in tudi že v kinu to je najbolj the best film kar jih poznam samo je žalosten konec ko ga njegov sovražnik iz višjega razreda zapiči nož v trebuh ker je samo hote pomagati svojemu prijatelju kerv so ga brcali nato je s kmolesom podrl fanta nato so ga prijeli in mu zapičili nož. bil je dobr film ampak na koncu zelo grozljiv ker mu nisdo mogli več pomagati.

— miley cyrus
5.2. 2010 ob 21:03

lep film. pa preveč krut konec :/

— apple
16.2. 2010 ob 18:47

fenomenalen film....fenomenalni igralci...haley odigra odlično, škoda ker Jona bolj malo pokaže....film res vreden ogleda

— phantom
21.1. 2011 ob 12:31

konec je krut vendar film je pa odličen res dosti me je naučil

— eva
27.1. 2011 ob 14:01

Odličen film, vreden ogleda. Zelo dobro izbrana tema, ki te popolnoma pritegne, konec pa te popolnoma pretrese. Ko poslušaš dečka se tudi sam zavedaš kakšen je naš svet in kakšni smo posamezniki. Ta film bi mogel pogledat vsak, kajti z ogledom se lahko veliko naučiš o realnem življenju!!!

— Lara
27.1. 2011 ob 15:25

Včeraj gledal in me je navdušil. Film, ki ti da misliti. Pa odlična igra vseh treh glavnih igralcev. Škoda, da nekateri deli v flimu niso bolj prepričljivo prikazani klošarji naprimer) , a v celoti gre za zelo dobro, izvirno zgodbo in film.

— watcher
22.2. 2012 ob 15:52

film ima zgodbo...
ampak na koncu ser začneš kar jokati ;)

— maya
28.10. 2013 ob 18:28

film ti dejansko priraste k srcu...sem ga ze veckrat gledala in se ga ne navelicam

— someoneee
14.1. 2016 ob 20:43

Enkraten film.....čustvena zgodba.....pretresljivo žalosten konec....lepooo...

— Marija
13.12. 2022 ob 10:54

Če ste ga že gledali, začnite delček videnega uresničevati v svojem življenju.

— če že

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.