Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Čudo

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 23.11.2017, Kolosej Ljubljana
1h 53min / 113min
Leto: 2017
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Steve Conrad, R.J. Palacio, Jack Thorne
Režija: Steve Chbosky
August Pullman se je rodil s hudo deformacijo obraza. Do desetega leta ni hodil v šolo, ampak je imel zaradi številnih zahtevnih operacij in dolgotrajnih okrevanj pouk doma. Z vstopom v peti razred osnovne šole je zdaj njegova edina želja, da bi ga sošolci imeli za navadnega. Toda novi sošolci ne morejo prezreti njegovega nenavadnega obraza. Poleg Augusta, ki izredno duhovito pripoveduje o sebi, svoji družini in svetu, ki ga obdaja, svoja razmišljanja o tem nadarjenem fantu razkrijejo še sestra Via, njen fant Justin, novi sošolec Jack, prijateljica Summer in Viina prijateljica Miranda. Vsi njihovi pogledi se združujejo v boju za sočutje, empatijo in sprejemanje drugačnosti. Ta nepozabna zgodba v naša življenja prinaša srčnost in upanje.

Vse, kar si je Auggie vedno želel, je, da bi bil čisto običajen otrok. A kot mu nenehno govori njegova sestra Via, človek ne more biti običajen, če se je rodil, da izstopa. Doslej se je lahko vedno zatekel v varno zavetje svoje vesoljske čelade, zdaj pa se mora znenada soočiti s celotnim vesoljem otrok, ki buljijo vanj in niti ne vedo, kako naj se sami soočijo z njim. Skozi leto, ki ponuja tako zabavne in prelepe kot težke dogodke, Auggieja in vse okoli njega dodobra spremenijo reči, ki štejejo največ: prijateljstvo, pogum in odločitev, ki jo sprejemaš sleherni dan – da boš prijazen do vseh, ki jih srečaš na svoji poti.

Zgolj peščica knjig ima to moč, da ljudi spodbode k ukrepanju – a prav to se je zgodilo z romanom Čudo (Wonder) R.J. Palacio. Ob izidu leta 2013 je roman predstavljal veliko tveganje: so bili bralci pripravljeni na zgodbo o fantiču, ob pogledu na katerega neznancem zaradi njegove iznakaženosti zastaja korak? Izkazalo se je, da je bralce Auggie Pullman več kot samo zanimal. Avtoričin humoren, pa vendar neizprosen pogled na Auggiejevo življenje – in njeno vključevanje raznolikih mnenj mnogih, ki se znajdejo v njegovi bližini – je v mnogih zbudilo podobno misel: da nas v današnjem svetu zlahka pritegne tisto, kar je na površini, zato ne vidimo več, kaj ljudje doživljajo v svoji notranjosti.

V filmu igrajo za zlati globus nominirani Jacob Tremblay (Soba), oskarjeva dobitnica Julia Roberts, za oskarja nominirani Owen Wilson, Izabela Vidovic, dobitnik tonyja Daveed Diggs, Sonia Braga, Danielle Rose Russell, Nadji Jeter, Noah Jupe, Bryce Gheisar, Millie Davis in novinka Elle McKinnon.

Stephen Chbosky (Charliejev svet) je režiral po scenariju, ki ga je po romanu R.J. Placio priredil skupaj s Stevenom Conradom (Nedokončani posli) in Jackom Thornom (Harry Potter and the Cursed Child).

Komentarji

13.12. 2017 ob 0:21

Življenjski film. Takih primerov je v realnem svetu veliko. Sploh v šolah tako da priporočam ogled.

— wonder
31.3. 2018 ob 13:54

res odličen fim,saj prestavlja realnost in se ljudje moramo s tem sprijaznit,da obstajajo ljudje z posebnimi potrebami.Žal je tako.V tem filmu se res naučiš veliko in priporočam vsem starostim.
SUPER

— ales
10.7. 2018 ob 21:27

res poučen,zabaven,žalosten, realističen film v mojem življenju

— špela
18.7. 2018 ob 16:27

Ta film je zelo lep, zanimiv in ti pove veliko stvari. Auggi je zelo cool.

— emilija

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.