Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Coraline 3D

animirana domišljijska 3D pustolovščina
Nepopisno nenavadna 3D pustolovščina
Podnapisi
Na sporedu od: 14.5.2009, Kolosej Ljubljana
14.5.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 41min / 101min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Henry Selick po knjigi Neila Gaimana
Režija: Henry Selick
Mlada upornica Coraline ni navdušena nad selitvijo v staro hišo na podeželju, še manj pa ji je všeč, da si vedno prezaposlena starša zanjo nikoli ne vzameta dovolj časa. Med raziskovanjem novega domovanja odkrije skrivnostna vrata, ki vodijo v vzporedni in veliko zabavnejši svet z novima in pozornima staršema. Toda Coraline spoznava, da ni vse tako popolno, kot se sprva zdi, in še preden se dodobra zave, mora v fantastični pustolovščini reševati svojo družino pred pobesnelimi duhovi.

Zgodba

Coraline je čudovita, razburljiva, zabavna in napeta pustolovščina, ki sta jo ustvarila vodilna domišljijska pripovednika, režiser Henry Selick (Predbožična mora) in pisatelj Neil Gaiman (Sandman). Coraline Jones je 11-letna deklica iskrivega, radovednega in pustolovskega duha. Skupaj s staršema se je pravkar preselila iz Michigana. Ker pogreša prijatelje, starša pa sta nenehno zatopljena v delo, si skuša sama poiskati zabavo v novem okolju. Spoprijatelji se z ljubeznivim, ali kot bi sama rekla nadležnim fantom svojih let, Wybijem Lovatom, obiskuje stari sosedi, trčeni angleški igralki gdč. Spink in gdč. Forcible, ter še bolj prismojenega Rusa, g. Bobinskega. Čeprav sprva misli, da bo njen novi dom pust in nezanimiv, se kmalu izkaže ravno nasprotno. Ko odkrije skrivnostna vratca in stopi skoznje, naleti na srhljiv prehod do vzporedne resničnosti, ki je zelo podobna njeni, le da je veliko boljša. Odrasli jo imajo precej raje, še posebno Druga mama, Coraline pa je nenehno v središču pozornosti. Naklonjen ji je celo skrivnostni Maček, ki se kakor ona lahko sprehaja iz resničnega v vzporedni svet. Coraline začne verjeti, da je drugi svet ravno pravšnji zanjo. Toda ko se fantastični obisk sprevrže v nevarno igro, mora zbrati ves pogum, odločnost in iznajdljivost, da ubeži krempljem Druge mame, ki jo želi na vsak način obdržati pri sebi, hkrati pa biti dovolj prebrisana, da reši svojo družino in duhove ujetih otrok.

Rojstvo knjižne in animirane Coraline

Neil Gaiman je zgodbo začel pisati davnega leta 1990 za svojo hčer Holly, ki že tedaj  kljub rosni mladosti imela bujno domišljijo in mu je večkrat narekovala kratke zgodbice o zlobnih čarovnicah, ki so ugrabile njeno mamo. Zaradi drugih del, na katerih je gradil svojo uspešno kariero, je bila Coraline za nekaj časa postavljena v kot, pisateljeva prva hči pa je medtem že prerasla srhljivo pripovedko, ki še niti ni nastala do konca. Da se ne bi isto pripetilo z mlajšo hčerko Maddy, je Gaiman po sedmih letih vendarle pospešeno dve leti vsak večer pisal zgodbo in jo sproti prebiral njej. Knjiga je postala prava uspešnica, ki ni navdušila le Gaimanovih najzvestejših privržencev, temveč tudi bralce, ki pisatelja poprej niso poznali. Po vsem svetu so prodali več kot milijon izvodov in prav Coraline je tisto delo plodovitega avtorja, ki so ga prevedli v največ, kar 30 tujih jezikov. Že med pisanjem je Gaiman razmišljal o tem, da bi radoživo deklico spravil na filmsko platno. Njegov agent mu je omenil Henryja Selicka in Gaiman je 18 mesecev pred izidom knjige napisal tudi scenarij ter ga poslal Selicku. Slednjega je takoj pritegnila igra dveh svetov, tistega, v katerem živimo, in sosednjega, v katerem je trava vedno bolj zelena. Potreboval je komaj teden dni, da je privolil v produkcijo. Zanimivo je, da je sprva Coralinin resnični svet nameraval posneti v 2-D tehniki, vzporednega pa v 3-D, da bi bil prehod med obema dobro poudarjen. Vendar pa bi si gledalci morali med filmom natikati in snemati očala, zato so nazadnje sklenili, da razliko med obema poudarijo z barvo. Resnični svet Coraline Jones je skozi njene oči dolgočasen in nezanimiv, skoraj klavstrofobičen, zato ga gledalec vidi v pustih barvah, ko pa deklica pride v vzporedni svet, ga obarva paleta živih, skoraj nadrealističnih barv.

Zanimivosti

 • Coraline je prva animacija s figuricami, posneta v 3-D tehniki;
 • Snemanje je trajalo več kot 18 mesecev;
 • Vsako lutko v Coraline je 3 do 4 mesece oblikovalo 10 oblikovalcev;
 • Za lik Coraline so uporabili 28 lutk različnih velikosti;
 • Za lik Coraline so naredili 207.336 kombinacij obraza;
 • Za 74-sekundni posnetek so potrebovali en teden in 300 ljudi na 52 scenah;
 • V mišjem cirkusu na zaslonu hkrati nastopa 61 skrbno animiranih miši;
 • Lilije na vrtu so naredili iz silikonskih naprstnikov, ki so jih obrnili od znotraj navzven in nato ročno pobarvali;
 • Sneg so naredili iz sekundnega lepila in pecilnega praška;
 • Srednji deli cvetov v fantastičnem vrtu so narejeni iz žogic za namizni tenis;
 • Češnjeve cvetove so naredili iz pokovke, ki so jo ohladili, popršili z barvo in nato še ročno pobarvali podrobnosti.

Komentarji

17.4. 2009 ob 17:57

14.5?!!
Je bil že čas da pride to k nam ... - -'

— Frutii
21.4. 2009 ob 2:00

Komi čakam. Vidla sm reklamo pa mi je blo res ušeč

— Tjasa
23.4. 2009 ob 2:00

Sem že uspela pogledat. Super risani film. Sama sem prebrala tudi knjigo, ki je prav tako odlična.:) Priporočam ogled.

— Nuša
25.4. 2009 ob 2:00

krena risanka sm že gledu sploh ni zanimiv sm prespav v kinu ( nism gledu v sloveniji ampak v veliki britaniji)

— ŽAN
29.4. 2009 ob 22:08

je bu že cajt, sm misenla d ne bo nikoli pršlo u SLO. pa menda ne mislete sinhronizirat??? please NE!!!!

— Mary Elizabeth
3.5. 2009 ob 16:27

to želim gledati. morda je beda

— marsela
13.5. 2009 ob 2:00

super film dans sem si ga šla ogledat je smežn če bi ocenjevala bitala čisto petko.

— tjaša
14.5. 2009 ob 16:37

oh ja kluba risanka

— saša
15.5. 2009 ob 17:34

a ni grozen k ji je hotla pojest dušo

— neli
16.5. 2009 ob 2:00

ful dobr!!!!!!!!!!!

— lea
16.5. 2009 ob 17:54

Ful dobr! 10/10!! xD

— webby
17.5. 2009 ob 2:00

Ni mi nevemkaj.Tak film je za vsakim vogalom.bbbbbbbbbbbbbbbeeeeeeedddddddddaaaaaa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— Lev13
18.5. 2009 ob 2:00

luškano. :)

— katie
20.5. 2009 ob 2:00

najboljsa risanka pa tud boljsa od posasti protiv nezemljanov.

— lula
20.5. 2009 ob 2:00

MEN JE TA FILM ZELO DOBR.SLA SM GA GLEDAT V ARENO.coraline morte vsi vidt.zvezda je.zelim si da bi nardil se en podoben film.to bi blo super.zelim da kolosej lj pa arena tko dobr napredujeta.vso sreco jim zelim.pa cim vec naj jih pride gledat ta film.zlo je kul.upam da pride kmal na filmska platna novi film
k bo podobn coraline.vazn je da so pustolovske.vsaj naj pride u naslrdnjo soboto. drug mesec pa isto dobra k je coraline film na gre na filmska platna. vsi kupte karte za coraline pa pejte gledat film
ne bo vam zou!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! lep pozdrav vsem ki nam omogocate gledati filme...............

— LALU
21.5. 2009 ob 19:47

Nisem še gledala filma,vem pa da je zellllo dober!Kaj se zgodi:
Coraline najde vratca v nov svet,ki je v bistvu past za otroke,da si bi Coraline
našila gumbe preko oči ,da bi materi prodala dušo!Se bo rešila in tudi ostale duše?
P.S----Napisala 19;54 ,21.5 2009.Butasti so komentarji,ki jih moraš brati za 4
-5 let nazaj.Take bi bilo treba zbrisati,saj se jih preveč nabere. Bye

— Coraline two
23.5. 2009 ob 18:06

mislm da je ta risanka tut za mal starejše otroke in za tiste odrasle ki nočjo odrast.. =D

— marii
25.5. 2009 ob 16:14

to je zelo vredu risanka. Posebaj pa ker je narejena iz lutk. Ta fil si morate iti vsi ogledat 10/10!:)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— orangejuice455
27.5. 2009 ob 13:20

cool risanka

— nussha^`
27.5. 2009 ob 14:52

ta risani film je bil za moje prijateljice strasen men pa je blo zanimivvvvvvv

— lulu
31.5. 2009 ob 22:11

Ta film sm si ogledal kakšen teden nazaj in morm rečt da me je pustu brez besed, tako zgodba kot tehnična izvedba sta na vrhuncu. Film, ki pove zgodbo na res neverjetno vizualen način. Definitivno vreden ogleda v kinu in nakupa DVDja.

— Bor
2.6. 2009 ob 22:44 zvezdica

danes sem si s svojimi nečaki ogledala tole družinsko pustolovščino, vendar si risanke nismo uspeli ogledati do konca, ker se je izkazala za naravnost grozljivo ˝napsihirano˝grozljivko, ki je vsem štirim (da tudi meni) uničila večer in prepričana sem, da tudi del noči. zato vsem, ki ste svoje otroke želeli peljati na ogled te risanke, to močno odsvetujem. ne le, da je risanka grozljiva na pogled, grozljiva je tudi njena vsebina, ki je ravno prav zakomplicirana, da je povprečen šolar ne razume prav dobro in ga je zato še bolj strah. Zakaj torej poskušamo zavarovati otroke pred krutimi filmi, ki jih tako pridno označujemo s tistim trapastim trikotnikom, medtem pa jim ˝psihološke grozljivke˝ prodajamo v obliki družinske animirane PUSTOLOVŠČINE?

— Anabella
5.6. 2009 ob 21:09

lalala cool film

— lara
6.6. 2009 ob 19:00 zvezdica

Se strinjam s tabo, Anabella. Če starši pričakujete risanko, polno všečnih likov, postavljenih v komične situacije, in z nekaj muzikaličnimi vložki na poti do zaključka, potem svojih malčkov nikar ne vodite v kinodvorano. Pustite jih pri svojih starših in si ta fantastičen film poglejte sami (ne, nisem plačan od Koloseja). Pozdravljam odločitev Koloseja, da je pripeljal ta film v svoje kinodvorane. Hvala.

Ne vem, kaj misliš s tem, da je film "napsihiran". Res je precej mračen na trenutke. Obravnava teme, ki mogoče niso za vsakega otroka, kar pa ne pomeni, da si ga ti ne bi mogli pogledat. Saj je sama glavna junakinja stara nič več kot 11 let. Mislim, da malo podcenjuješ svoje otroke. Samo moje mnenje. Razumem, da je mogoče njim pokvaril večer, amapak da ga je tebi me pa malo preseneča. Ali pa tudi ne... Hotela si Disney-ja, dobila si nekaj drugačnega, nekonvencionalnega.

Coraline je eden najbolj domišljenih animiranih izdelkov letošnjega leta in je VEČ kot vreden ogleda. Seveda pa ima svojo populacijo. Zrelejšo populacijo. Na žalost se je Kolosje odločil, da njim ne bo oglaševal tega filma, in tako si se Anabella, skupaj s svojimi otroki, ujela v past.

— Vibor
7.6. 2009 ob 11:29

No, jaz sem si za svoj rojstni dan s prijateljicami in svojo 7.letno sestro ogledala tole risanko, in se povsem strinjam z anabello, ker je bila moja sestra spet prestrašena...drugače je bilo meni v redu, ampak ta risanka RES NI PRIMERNA ZA MLAJŠE OTROKE!!!!!!

— caroline lover
8.6. 2009 ob 9:30

Film ima oznako PG (parental guidance) - torej je to opozorilo staršem, da s v filmu lahko določeni prizori (vsebine, jezik ipd), ki niso primerni za majhne oziroma občutljivejše otroke.
Mislim, da bi morali pri Koloseju na to opozoriti.

— tina
9.6. 2009 ob 15:54

Moja vnukinja, ki je stara 8 let, mi je že v odlomkih, ki jih je videla v reklami za film takoj rekla, da si ga ne želi ogledati, ker je grozljiv, pa čeprav je glavna junakinja majhna punčka.

— Dadaja
9.6. 2009 ob 17:18

Kaj pa peljete otroke gledat Coraline, vsepovsod piše, da ja namenjen film otrokom nad 12 let, to so pa že adolescenti. Če je animacija še ne pomeni, da je to otroška risanka. Ko se gre z otrokom gledat film se pozanima kaj se gre gledat! Sicer pa vse tisto kar gledajo na TV, ko so sami doma ali pa na računalniku, ko vas ni zraven, niti najmanj ni tako nedolžno.

Ni treba delat iz muhe slona.

— Rachel
12.6. 2009 ob 16:03

TA GROZLJIVKA JE RES COOL

— DULY
20.6. 2009 ob 20:44

Ne vem, od kje ideja, da bi si morali gledalci, če bi bil film deloma posnet v 2-D tehniki, deloma pa v 3-D tehniki, med predstavo snemati očala. Ko bi prišel na vrsto del v 2-D tehniki, bi morali pač obe polarizaciji vsebovati povsem enako informacijo, tako da bi bila slika, če bi naenkrat vklopili le eno polarizacijo, enaka, ne glede na to, katero polarizacijo bi vklopili. Potem bi kljub očalom obe očesi dobili enako sliko in razultat bi bil 2-D učinek. Če gledaš skozi tista očala v svet nepolarizirane svetlobe, vidiš povsem enako, kot bi brez njih, kot je to lahko izkusil že vsak, ki se je s temi očali na nosu oziral ali sprehajal po dvorani.

— luka
22.6. 2009 ob 18:01

Komaj sem čakala da vidim kako bo režiser vsebino knjige prikazal na platnu in to dočakala. Čeprav mi ni bilo všeč, da so risanko posnele lutke je bila risanka kvalitetna.
Bilo mi je zelo všeč in bi raje gledala risanko tudi v 2-D.Čeprav ko sem brala knjigo me je domišljija potegnila po svoje in sem si vse razlagala drugače moram reč, da je to eden od mojih najboljših risank doslej.
Še posebej nekateri prizori so bili svetovni sploh tisti ko Coraline najde vreata v drug svet.

— Majaa
23.6. 2009 ob 18:58

Ej ta film je ful kul tko da vsi k mislte da je bedn ste mal glupi mislm joj kko lahko ne uzivas v tem filmu!!!!!!!!!!!!! pa ful je dobra grafika pa na splosno je dobr XD

— JAKA EMO
23.6. 2009 ob 21:16

nima pojma

— blaž
24.6. 2009 ob 14:08

alo kai to piše da ni za otroke a je to res ker jas sem mislila svojo hčerko peljat gledat ta film...hvala že v naprej!

— obupana mamica
25.6. 2009 ob 0:15

Coraline 3D
Coraline
animirana domišljijska 3D pustolovščina

Opozorilo: film prvenstveno ni namenjen otrokom

^^^^ Ja ni namenjem otrokom!

— Rachel
27.6. 2009 ob 10:53

okej najprej za začetek bi povedala da je film resnično odličen in vreden ogleda. ni m jasno kako se naprimer anabella nis preden si peljala svoje otroke gledat film nisi pozanimala kaj boste gledalai saj vendar piše--->Opozorilo: film prvenstveno ni namenjen otrokom.
res mi ni jasno kako si to lahko spregledala in že tudi ko vidi predfilm se mi zdi čist jasno da film ni namenjen mlajšim otrokom sicer pa sem si ga jaz ogledala s svojo 10 letno hčerko ki je sicer bol prestrašen deklič pa je bila nad filmom izredno naudušena

— emily
14.2. 2010 ob 18:04

I love this movie. This is my best cartone... I just love him <3<3<3

— selena gomez
30.12. 2010 ob 10:29

RES JE DA JE RISANKA GROZLJIVA PA KAJ TUDI TAMALI SE MORAJO NA TO NAVADIT NE BODO GLEDALI CELO ŽIVLJENJE KOMEDIJ PA RISANK.ČEPRAV SEM VEDEL DA JE FILM ZANIMIV AMPAK DA IMA ŠE TAKO ODLIČNI ZGODBO PA SI NISEM MISLIL .

— ALEN
5.3. 2011 ob 13:37

Še en kao Creepy film (risanka) tima burtona. Je risanka ki ima grozno osnovo a film sploh ni grozn! Še ene par takšnih polomij tima burtona-Božična pustolovščina,Krvava NeVESTA

— Eminem
13.5. 2012 ob 13:00

ful hud film! res super narejen priznam pa da je na trenutke grozljivvvv!! drgač pa zakonnn

— zzz...
30.10. 2012 ob 12:44

meni je film bil tako dober da bi ga morala gledati najmanj 100 - krat! res je bil dober malce grozljiv,a takšne imam zelo rada! ste videli zanimivosti,da so 74 sekund uspeli narediti v enem tednu!!!!!!!!! po mojem pri navadnih risankah ni tak!!!!!!!!!

— lucija
7.2. 2016 ob 10:38

Jaz imam ZELO rada strašljive risanke. Saj ta ni tako zelo grozna. Samo ena punčka je,ki je zelo pogumna in je odšla po rovu do svojih "drugih" staršev. Če pa že mislite,da je to najhujša risanka za otroke,pa si na youtubu poglejte triler Wathership down. :-S

— blabla

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.