Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Brata (KC)

družinska drama
Tigrčka, ločena od staršev in drug od drugega.
Na sporedu od: 7.10.2004, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Jean-Jacques Annaud, Alain Godard
Mlada tigrčka, brata, sila usode zaradi pohlepnih iskalcev zakladov loči že v mladosti. Kot ujetnika se kasneje srečata v areni, a se prepoznata in uideta. Brata je prelepa družinska pripoved o moči ljubezni in veri v povezanost. Nadvse očarljiva sta tudi prava tigra, ki nastopata v glavnih vlogah.

Film Brata je epska pustolovščina, ki pripoveduje o novih spoznanjih, o boju za preživetje in o neverjetnih doživetjih. Francosko premiero so sprejele navdušene kritike, med najboljšimi v režiserjevi karieri. Glavno vlogo igra Guy Pearce (Memento, L.A. zaupno), scenarij pa je režiser Jean-Jacques Annaud napisal v sodelovanju z Alainom Godardom (Ime rože, Sovražnik pred vrati). Poleg Annauda je film produciral Jake Eberts (Pleše z volkovi, Reka poje mi, Šofer gospodične Daisy, Spopad na zahodu).

Annaud je avtor enega najbolj uspešnih in priznanih filmov poznih osemdesetih let, ki je - vsaj na papirju - kršil vsa pravila za kakršen koli uspeh. V letih, ko so vsi stavili samo na visoko dodelano tehnologijo, se je film L'ours (Medved) odrekel zvezdniškim imenom, hitrim zasledovanjem in bučnim eksplozijam ter skupno zajel manj kot 10 minut dialoga, glavni lik filma pa ni bil ne človek ne vesoljec.

Annaud se je uveljavil s filmi La guerre du feu in Ime rože, v zadnjih letih pa nas je očaral z odličnima Sedem let v Tibetu in Sovražnik pred vrati. Gledalce vsega sveta pa je najbolj presenetil in prevzel prav s filmom Medved, v katerem je prikazal odnos med živahnim medvedjim mladičem in odraslim grizlijem. Ni šlo za dokumentarni film, ampak za čisto pravo dramo iz treh faz: scenarija, vaj in snemanja z zasedbo, katere glavna igralca sta bila nevarna 800-kilska mesojeda.

Ne da bi se zatekel k tehniki offscreen pripovedovanja, ki je za take projekte precej običajna, je Annaud na tisoče gledalcev popeljal v divjino in jim prvič pokazal vsakdanje življenje medvedov z njihovega zornega kota. S tem je film okrepil z avtentičnostjo in celo poskusil uganiti, kako te živali sanjajo. Film je požel izjemno število pohval tako s strani gledalcev kot kritike.

Šestnajst let po uspehu filma Medved se Jean-Jacques Annaud vrača v kraljestvo živali z novim in prav tako sugestivnim projektom. Tokrat je za zgodbo o dveh tigrih namenoma izbral nekoliko bolj pravljično ozadje, za katerega je črpal navdih v eksotičnih džunglah jugovzhodne Azije zgodnjega 20. stoletja, ko so divji tigri vzgajali svoje mladiče med ruševinami starih templjev, nedaleč od kraljevskih palač in kolonialnih naselbin.

O zgodbi

V osrčju jugovzhodne Azije se v začetku 20. stoletja v džungli, med ruševinami pozabljenega svetišča, rodita dva tigra. Odraščata med kipi, razžrtimi od maha, zaščitena od matere in očeta, Velikega tigra. Kot njegova potomca bosta Kumal in Sangha nekega dne vladala temu kraljestvu.

Več tisoč milj stran je zahodni svet preplavila strast po starodavnih zakladih, zaradi katere se je razvilo nenasitno trgovanje s kipi, ki krasijo stare templje, in ki je pripeljala lovce na zaklad vse do oddaljene džungle, da bi zaplenili dragocene umetnine.

Med temi možmi je tudi Aidan McRory, strasten pustolovec, ki slovi po svojih knjigah o hrabrih lovskih podvigih. Med lovsko odpravo Aidan in njegovi sodelavci nehote oskrunijo svetišče Velikega tigra, ki nezaželene goste takoj napade. V boju za preživetje Aidan Velikega tigra ubije.

Medtem ko Sanghi uspe zbežati s svojo mamo, Aidan Kumala ulovi, a se nanj tudi kmalu naveže. Njuno prijateljstvo ne traja dolgo, saj Aidana zaprejo zaradi kraje kipov in Kumala odkupi cirkus.

Zaradi lastnih interesov v zadevo poseže guverner Eugene Normandin, ki poskrbi za Aidanovo izpustitev. Aidana nato prisili, da se postavi na čelo prinčeve lovske odprave za pobeglima tigroma. Skupina lovcev kmalu zasledi Sangho in Normadin sklene, da ga bo odpeljala domov.

Normadinov sin je zelo zadovoljen, manj vesel pa je njegov pes, ki malega tigra neprestano draži, saj noče, da bi ga novi ljubljenček nadomestil. Sangha ljubosumnega psa naposled napade in družina tigra odda kraljevski hiši. Prinčev osebni krotilec živali se odloči, da bo Sangho prevzgojil iz prijaznega mladiča v napadalnega športnega bojevnika.

Leto potem prinčevo spremstvo organizira boj med njegovim tigrom in slavnim tigrom potujočega cirkusa v čast princa in njegove nove zaročenke. Kumal in Sangha, ki sta zdaj že odrasla, se tako soočita v smrtonosnem boju. Toda ko končno drug drugega prepoznata, se boj spremeni v igro in brata pričneta skakljati in se loviti, kot sta počela v otroštvu.

Brata pobegneta iz arene in se prepustita užitku ponovno pridobljene svobode, na tržnici pomečeta na tla vse, kar jima je v napoto, vdreta v domove in se peljeta na strehi avtobusa. Medtem pa guverner prepriča Aidana, da prevzame vodstvo skupine, ki se bo odpravila za pobeglima tigroma.

O produkciji

Jean-Jacques Annaud je črpal navdih za svojo novo zgodbo v imenitnih fotografijah, akvarelih in slikah, ki jih je odkril med raziskovanjem jugovzhodne Azije 20. stoletja. Predvsem ga je očarala stara grafika, ki je ponazarjala templje, ujete v gosto rastje, presenečen pa je bil, ko je v levem kotu opazil tigrovega mladiča.

"Pred nekaj leti sem z družino preživel božične počitnice na Sokotri, samotnem jemenskem otoku," se spominja režiser. "Ker nisem imel česa početi, sem začel pisati vse, kar mi je prišlo na misel." Sklenil je napisati zgodbo o dveh mladih tigrih, ki bosta živela v delu sveta, ki ga je od vseh najbolj navdušil - ruševine templja Angkor v Kambodži, ki sodi med največja čudesa svetovne arhitekture.

"Sedel sem pred svojim šotorom s svetilko na olje in opazoval Indijski ocean; tako sem preživel vsak večer in ob tem napolnil dve do tri strani svoje beležke, preden sem šel spat. Ko sem tri leta kasneje dokončal film Sovražnik pred vrati, sem tisto beležko ponovno oprl. Vrgel sem se v raziskovanje in odkril, na svoje neizmerno veselje, da so v času plenjenja starodavnih arheoloških najdišč na območju templjev v Indokini dejansko prebivali tigri."

Preden se je lotil scenarija s sodelavcem Alainom Godardom, je režiser več mesecev raziskoval in opazoval tigre v divjini. Jérôme Seydoux, direktor francoske vodilne produkcijske hiše Pathé, je Annauda seznanil z Valmikom Thaparjem, ki je med najbolj priznanimi svetovnimi strokovnjaki za tigre. "Thapar nas je peljal v rezervat v Radžastanu, kjer se nam je pridružila skupina strokovnjakov za azijske tigre. Dva tedna smo skupaj opazovali približno 30 tigrov," razlaga Annaud.

Film Brata ima močan pravljični pridih, toda kot vsaka pravljica, oziroma basen, film vsebuje moralo, ki se nanaša na sodobni čas: kaj se zgodi, če žival odpeljemo iz njenega naravnega okolja. "V zvezni državi Teksas živi več ujetih tigrov, kot jih je v divjini na katerem koli ozemlju drugod po svetu. Veliko ljudi ima tigra na vrtu za hišo," opozarja Annaud.

Seveda je čisto običajno, da si človek, ki najde zapuščenega mladiča, želi mladiča tudi obdržati. A kaj se zgodi, ko mladič postane odrasel tiger? "Tiger je zver in ne glede na to, koliko ljubezni dobiva od človeka, ostaja dejstvo, da je tiger nevaren." Zato Annaud poudarja, da sicer upa, da bo film prijeten trenutek sprostitve za gledalce, a da bo ob tem v njih tudi vzbudil močno zavest o tej problematiki.

Snemanje filma je potekalo v Kambodži, ki je Annauda očarala že leta 1989. Tam je zdaj našel vse, kar je potreboval, predvsem pa neverjetno kombinacijo veličastnih templjev in spokojne pokrajine. V vse to so bili ujeti tudi čar kolonialistične dobe, gosti gozdovi, ki so kraljevali nad ruševinami, in duh tamkajšnjih prebivalcev.

Za dodelavo scenarija se je Annaud obrnil na Godarda, s katerim je že sodeloval pri pisanju scenarija za Ime rože. Medtem ko večina filmov opisuje zapletene in večplastne osebnosti človeških likov in so živali zgolj nekakšen dodatek, so ljudje v tem filmu pomembni le v tolikšni meri, kolikor vplivajo na živali. Annaud in Godard sta namenoma ustvarila dvodimenzionalne like, pravzaprav karikature, ki predstavljajo neke vrste protipol realističnim in privlačnim osebnostim tigrov.

Edini lik v filmu, ki morda popolnoma razume zorni kot živali, je Aidan. Za ta lik je Annaud izbral enega najbolj karizmatičnih in mnogostranskih igralcev zadnjih let, Guya Pearca. Sam način, kako je govoril o scenariju in o živalih sta po režiserjevih besedah kazala na dejstvo, da ima Pearce izjemno razvit čut za živali, pa tudi za ljudi.

"Film Medved me je močno prevzel. Zdelo se mi je, da bo zgodba, posneta v podobnem stilu, ki se vrti okoli velikih mačk, nekaj posebnega in da bo zelo ganljiva. Všeč mi je bilo, da je glavna tema vpliv, ki ga ljudje imajo na živali. Zgodba je prikazana iz zornega kota tigrov, ki predstavljajo 'celostni okvir', ki se ga mnogi izmed nas ne zavedajo več."

Največji izziv pa sta seveda bila glavna lika, Sangha in Kumal. Za "živalski" del zasedbe se je Annaud obrnil na Thierryja Le Portiera, ki je z njim sodeloval že pri snemanju filma Medved, pred nedavnim pa je bil "vzgojitelj zverin" pri snemanju filma Gladiator. Le Portier je "izreden profesionalec in verjetno najboljši dreser divjih živali na svetu," pravi Annaud, ki ne bo nikoli pozabil njunega prvega telefonskega pogovora, ko je Le Portieru predlagal, da bi sodeloval pri snemanju filma Brata: "Odgovoril je: imenitna in popolnoma neizvedljiva zamisel, seveda sem za!"

"Skupno smo uporabili 30 tigrov," razlaga Le Portier. "Največji problem je bil, da smo morali stalno imeti na razpolago sedem do dvanajst mesecev stare mladiče. Živalski vrtovi po vsem svetu so bili seznanjeni glede naših potreb in so nas obveščali o novih rojstvih."

Snemanje s tigri je potekalo na podlagi metode igranja, ki v samem igralcu vzbudi podobne občutke, kot naj bi jih doživljal njegov lik. "V žepu imam celo zbirko predmetov, ki jih uporabljam, ko hočem pritegniti pozornost mladih tigrov," je razložil Annaud. "Na primer, če povohajo zdrobljeno čokolado, takoj kihnejo. Teže je bilo z zehanjem. Precej prizorov imamo, kjer je mladič utrujen in zaspi. Vedeli pa smo, da pol ure po tem, ko spijejo stekleničko mleka, postanejo zelo zaspani, zato smo jim dali po dve steklenički, ki so ju spili in veselo zaspali, mi pa smo lahko snemali."

"Tigrove mladiče je treba snemati kot človekove otroke." povzema Annaud. "Z njimi se ne da vaditi. Edina metoda je, da jih postaviš v ustrezno situacijo - ugodno okolje, z ustreznimi rekviziti ali primernimi osebami - in čakaš. Tigri se zelo radi igrajo, so zabavni in domiselni. Če dva mladiča pustiš na bregu reke, ne boš dolgo čakal, preden bosta začela namakati tace v vodo. To se jima bo zdelo zabavno in v trenutku se bosta začela škropiti kot nora."

Zaradi varnostnih razlogov je bil vsak prizor z živalmi posnet v dveh fazah, najprej s tigri, nato pa z igralci, v identičnem kadru. Posnetke so naknadno sestavili. Da bi premikanje kamere bilo popolnoma enako v obeh fazah snemanja, so ustvarjalci uporabili računalniški program, s katerim so vse elementi snemanja prve faze ponovljeni na popolnoma identičen način.

Večji del filma je bil posneta v naravnem okolju, za posebno nevarne prizore pa so ustvarjalci uporabili animatronične tigre. Za take posnetke je bil zadolžen Pascal Molina, ki pa poudarja, da so tigri v 99 odstotkih posnetkov pravi, tudi če se gledalcem zdi, da je zelo veliko prizorov posnetih z uporabo animatroničnih tigrov.

Med težavami, ki so jih imeli pri snemanju, je Annaud izpostavil zgodovinsko pomembne templje, kjer so morali uporabiti vse možne varnostne ukrepe, da jih ne bi na kakršen koli način poškodovali. Snemali pa so tudi v izjemno težko dostopnih krajih.

Med temi je bilo gorovje Phnom Koulen, zadnje oporišče Rdečih Kmerjev, ki so bili na tistem območju vse do leta 1998. Še leta 1992 je vsak mesec povprečno 600 prebivalcev bilo pobitih ali pohabljenih zaradi protipehotnih min ali drugih neeksplodiranih bojnih sredstev.

Vlada Kambodže in ZN sta ustanovila center za odstranjevanje min, a kljub prizadevanjem tega centra strokovnjaki ocenjujejo, da je v Kambodži še vedno štiri do šest milijonov min. Projektni vodja Xavier Castano razlaga, da so morali najeti celo enoto centra za odstranjevanje min, preden so začeli snemati na tem gorovju, saj je tam bilo še veliko neeksplodiranih min.

O igralcih

Guy Pearce se je svetovnemu občinstvu in kritiki prvič prikupil pred desetimi leti kot simpatični transvestit Felicia v zdaj že kultnem avstralskem filmu The Adventures of Priscilla Queen of the Desert..Številnih pohval s strani kritike je bil deležen za svojo vlogo v uspešnem neodvisnem filmu Memento. Že pred tem se je uveljavil z odlično odigrano vlogo v filmu L.A. Confidential. Ta mu je prinesla nominacijo za nagrado SAG, ki si jo je delil s soigralci Kim Basinger, Kevinom Spaceyjem in Russellom Crowom. Pred kratkim je igral ob Heleni Bonham Carter v filmu Till Human Voice Wake Us, videli pa smo ga tudi v avstralskem The Hard Word, znanstvenofantastičnem The Time Machine, drami The Count of Monte Cristo in vojaški drami Rules of Engagement.

Jean-Claude Dreyfus je nastopil v skoraj 100 filmih. Svojo kariero je začel v teatru. Izobraževal se je pri svetovno priznani Tanji Balachovi. Poleg igranja v gledališču, filmu in na TV je Dreyfus tudi režiral lastne projekte, znan pa je po tem, da se zna vživeti v izjemno zahtevne like in da iz navidezno preprostih likov ustvari kompleksne osebnosti. Med drugim je igral v filmih Lovely Rita, Rien voila l'ordre, L'Anglaise et le Duc, Tiré à pasrt, The City of Lost Children, Cache-Cash in Bonsoir.

Freddie Highmore je med igralci filma Finding Neverland, ki bo oktobra izšel v ZDA, ob njem pa so v glavnih vlogah Johnny Depp, Kate Winslet in Julie Christie. Dvanajstletni Freddie je doslej igral v TV serijah "I Saw You", "Jack and the Beanstalk: The Real Story", "The Mists of Avalon" in TV filmu Happy Birthday Shakespeare. Njegov filmski debi je bil Women Talking Dirty s Heleno Bonham Carter.

O ustvarjalcih

Jean-Jacques Annaud (produkcija/režija/scenarij) je pred filmom Two Brothers posnel uspešnico Enemy at the Gates, v kateri so igrali Jude Law, Rachel Weisz in Ed Harris. Njegov prvenec La Victoire En Chantant (oziroma Noirs et blancs en couleur) je dobil oskarja za najboljši tuj film. Zatem je posnel evropsko uspešnico Coup de Tête, nato Quest for Fire, za katerega je dobil cezarja za režijo, in The Name of the Rose, ki je bil nagrajen s cezarjem za najboljši tuji film. Za ta dva filma je s sodelavcem Alainom Godardom napisal tudi scenarija. Leta 1989 mu je film L'Ours (The Bear) prinesel mednarodno slavo in še enega cezarja. Njegove novejše uspešnice so The Lover, Wings of Courage in Seven Years in Tibet z Bradom Pittom v glavi vlogi.

Alain Godard (scenarij) je bil pisec reklamnih besedil, ko je spoznal Jan-Jacquesa Annauda. Skupaj sta posnela lepo število reklam, preden sta se lotila celovečernih filmov. Prvi je bil Quest for Fire, sledili pa so The Name of the Rose, Wings of Courage in Enemy at the Gates.

Jake Eberts (producent) je bil izvršni producent z oskarjem nagrajenega Dances with Wolves in mednarodnih uspešnic, kot so Driving Miss Daisy, The Name of the Rose, Hope and Glory, A River Runs through It, James and the Giant Peach, Chicken Run ter The Adventures of Baron Munchausen. Nedavno je bil med producenti filma The Legend of Bagger Vance. Pred tem je ustanovil in vodil Goldcrest Films, kjer je poskrbel za produkcijo in distribucijo z oskarjem nagrajenih filmov Chariots of Fire, Gandi, The Killing Fields, pa tudi filmov Escape from New York, The Hoowling in The Dresser.

Komentarji

6.9. 2004 ob 23:39

Glede na glavne igralce v tem filmu, sem prepričan, da bo to film leta - v Sloveniji in svetu!

— YOYO
11.9. 2004 ob 14:21

tole bo pa nekaj zame, k mam tko rada tigre :))

— Jagi
12.9. 2004 ob 1:18 zvezdica

juuuj že ob predfilmu sm se skor zjokala! res grooozn sta srčkana tigrčka in 100% bom šla film gledat ... res, priporočam usakmu, da pogledajo!

— brata
23.9. 2004 ob 21:48

presenetljivo...slik e so 1A...film bo carski...komi cakam da pride na platno...kako corty tigrcka in decek...

— sanje
24.9. 2004 ob 15:25

kr neki no...sj sta luskana sam...tole bo pa res kr neki.. (opa lej to: druga sm!) ;))

— blabla
2.10. 2004 ob 9:26

ful hud film svaka čast režiserju!ful sta luškana! :)

— tigrica
7.10. 2004 ob 14:28 zvezdica

film je ful dober v nekaterih trenutkih pa tako žalosten da se moraš zjokat tigra pa sta tako lušna da se jih ne moreš nagledat verjetno ga bom šla še enkrat gledat priporočam ta film vsem še posebej tisti ki imaste radi živali POJDITE GLEDAT NE BO VAM ŽAL

— *
8.10. 2004 ob 18:41

Js sm se ob reklami skor zjokala, zato 100% ne bom šla glet. Ful pretresljivo... Ga pa priporočam vsem, ko niso tk občutljivi. Tigrčka sta pa res slckana.

— T.
8.10. 2004 ob 21:28

ful je dobr pa pe tigrčka sta tok lepa

— kika
9.10. 2004 ob 16:52

TA VAŠ FILM JE TAK COOL ŠE POSEBAJ ZA MENE KER MAM FUL RADA TIGRE ŠE NAPREJ UŽIVALTE ČAW! TJASY

— TJASA
10.10. 2004 ob 0:07

ta filem je res zakon...strai ej!!!. .res uni ki maste radi živali hote ga pogledat.. ..ki jst sme ga že 2x.pa bi ga še in še... ..pa še zjokala sem se tko.da je ta filem res fulll dober.. ..ala folk mejte se***

— love me
10.10. 2004 ob 21:47 zvezdica

Bravo.Končno en prijazen filmček za nas ,ki imamo radi živali in za naše otroke,ki so prav potrebni takih normalnih filmov.Moj sin -8 let-je bil zelo navdušen in zato priporočava ta film tudi drugim.Še več takih filmov in lep pozdrav. Irena

— irena
12.10. 2004 ob 14:14

film sem si ogledala v koloseju v kopru in moram reči da je ful dober in še enkrat bi ga šla gledat govori o dveh malih tigrčkih ki ju usoda loči že v mladosti srečata se ko sta že velika prepoznata se in zbežita skupaj najdeta svojo mamo in tako živita srečno + + + + + + + + + +

— za vedno
13.10. 2004 ob 10:00

Vceri sms sli s cimro gledat toti film in sma se ze skor zjokali. Film je tak svetovn, vse casti tistemu, ki ga je ustvaru:)Cel film je super! Res, vsem priporocam da ga grejo gledat. Uzivaj in si ga oglejte!*

— Anja
17.10. 2004 ob 18:15 zvezdica

Siegfried & Roy. Sila simpatična, prisrčna, poučna, gledljiva, očarljiva, čustvena in vseskozi zanimiva živalska pravljica o dveh tigrih, o dveh bratih, enemu pogumnemu, enemu strahopetnemu, ki jima ustrelijo mamico in atija ter ju vzamejo narazen. Vsakega na svoj konec. Enega v cirkus, drugega pa k neki družini. Nič robotov, pošasti in dinozavrov. Le preprosta živalska zgodbica, deloma Animal Planet, deloma igrani film, ki povrne upanje v lepšo prihodnost in v filme brez posebnih efektov ter računalniške animacije.

— iztok gartner
18.10. 2004 ob 12:19

jst ga grem dons gledat , pa je po mojem superfilmcek.

— eva
20.10. 2004 ob 15:49 zvezdica

Človek se ima za civilizirano in višje razvito bitje, pa vendar najmanj razuma pokažemo ravno napram naravi, ki nas je ustvarila in ki nam pravzaprav še vedno daje možnost preživetja. Film Brata je labodji spev vseh živalskih vrst, ki so že, ali pa še bodo izumrle, zaradi nerazumnega in oholega ravnanja ljudi. Brata je film, ki na neverjetno učinkovit način prikaže vso lepoto in enostavnost narave, v nasprotju s človeškim pohlepom, zlobo in vzvišenostjo nad živalmi ter naravo nasploh. Režiser in scenarist Jean-Jacques Annaud se je že v preteklosti izkazal s fantastičnimi posnetki živali in njihovim obnašanjem, tokrat pa še enkrat več dokazuje, da glavni igralci niso nujno zgolj ljudje. Tudi živali namreč premorejo celo paleto čustev, če le nismo preveč naduti, da zaradi svojega intelekta izključujemo vsako možnost živalske čutnosti. Prav zanimivo je, kako je človek skupaj z razvojem razuma pozabil na svoje živalsko poreklo, celo do te mere, da tudi v razumnem svetu raje kot v evolucijo, verjamejo v kreacionizem. Tako človeštvo vse bolj izkorišča in uničuje naravo, a se ne zaveda, da človek brez narave ne more preživeti, narava brez človeka pa lahko. Film ponudi gledalcu naravnost neverjetne prizore obnašanja živali in četudi bi za nekatere lahko sumili, da niso povsem naravno spontani, gledalec dobi neverjetno perspektivo obnašanja živali in nasploh vseh procesov v naravi. Morda je konec za odtenek preveč optimističen, toda film pač želi dokazati, da lahko tudi človek prične spoštovati in razumevati naravo in lahko le upamo, da bo fikcija enkrat dejansko postala realnost, tudi zavoljo obstanka človeštva. Je pa zanimivo, kako kljub vsemu videnemu, v gledalcu tudi na koncu, ob srečanju med dečkom in tigrom, ostaja nek iracionalni strah, ki verjetno izhaja še iz pradavnine, pri življenju pa ga ohranjajo vedno iste zgodbe, o divjosti in krutosti narave. Ravno na tej točki pa film pride do pravega izraza, ko na izredno poetičen način prikaže, da tigri niso najbolj nevarne zveri, temveč s(m)o to kar ljudje sami, tako zaradi nerazumevanja in z njim povezanega strahu, še bolj pa zaradi pohlepa, slave, časti in drugih podobnih "dobrin", ki so na nivoju narave, vesolja in obstoja nasploh, povsem nepotrebne, morda celo samouničujoče. Brata je film, ki gledalcu dejansko odpre oči in je zato zelo primeren tako za vzgojo otrok, kot tudi prevzgojo in opozorilo vsem odraslim. Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
22.10. 2004 ob 18:50

Ta filem ''Brata'' mi je bil ful všeč in bravo za filmarje ker ta filem so naredili po resničnem dogotku in ker je bil zelo žalosten.

— Nikola
22.10. 2004 ob 19:39

EJTE TA FIL JE NAJ NAJ KAJ SEM JIH GLEDLA PA SEM GLEDLA SKORAJ VSAK FIL V KOLOSEJO KER TAM DELA MOJA TETA PA VAM POVEM ČE GA ŠE NISTE POTEM kaj še čakate JAZ SEM GA ŽE 2 KRAT PA BI GA ŠE TRETJIČ ČE BI MELA CAJT EJTE RES RASKIRAJTE TISTEGA JURJA PO PEJTE GLEDAT TA FILM RES pa pa r.v.m. !

— An.
23.10. 2004 ob 16:15

nisem še videla filma, ampak po reklami sklepam, da je fantastičen

— jasmina
23.10. 2004 ob 18:25

Nimam komentarja ker je film zelo lep in zalosten ko jima mamo odpelejo.Meni je zelo lep film.Kiki

— klavdija
6.11. 2004 ob 10:20

to je zame najboljši film na svetu, ker nastopajo tigri

— kumal
6.11. 2004 ob 20:41

bilo je zelo vredu

— grega
8.11. 2004 ob 13:27

FILM JE BIL FUL FREDI KER SEM SE ŽE PRI FILMU SKOR ZJOKALA!!!ŽALOSN AMPAK NA KONCU Z SREČNIM KONCEM ZANIMIV FILM!!!ME JE OČARAL MENE IN MOJO FRENDICO PUSY(MAJO)!!!

— TALČY
11.11. 2004 ob 11:07

ta film mi je zelo všeč ker mi je tigrček najljubša žival

— DAMJANA
11.11. 2004 ob 20:04

NAJBOLJŠI FILM KAR SEM JIH GLEDALA IN BRAVO ZA SNEMARJE KI SO SNEMALI FILM IN ZA TIGRE KI SO LEPI NAJLEPŠI IN V FILMU TUDI SMEŠNI KI SE EN SKRIJE MED AFRIŠKE ŽIVALI VREJI FILM OSKARJA ZA SNEMALCE IN ZA KOLOSEJ NAJBOLJŠI KINO TER DA SO DALI V KOLOSEJ TA FILM!

— SANY
12.11. 2004 ob 16:07

film se nisem gledala ampak upam da mi bo moj racunalnik hitro potegnal ta film.slisala sem kako dober film je to upam da ga bom cim prej dobila.

— mirna
14.11. 2004 ob 10:35

FILM MI JE BIL ZELO SUPER. TIGRI SO PRAV TAKŠNI KOT MOJE MUCE IN TUDI OBNAŠAJO SE ČISTO PODOBNO. TIGRČKA STA ZELO LUŠKANA IN SMEŠNA. RADA BI DA BI BILO ŠE VEČ TAKIH FILMOV.

— TINA
14.11. 2004 ob 14:04 zvezdica

Filem je zelo super še posebaj pa za tiste, ki imamo radi živali. Sangha in kumal sta zelo srčkana in razigrana. V filmu mi je bilo zelo smešno, ko se je Sangha skril med plišaste živali. Ko gledaš film se tudi veliko naučiš. Naučiš se pa to, da je treba divje živali pustiti pri miru in da se jih ne sme kar tako pobijati samo zaradi kože. Mami so velikokrat pritekle solze, ke je bilo velikokrat tudi kaj žalostnega. Za smejanje pa je bilo tudi veliko dogotkov. Film bi šla še enkrat kledat pa ga ni več v kinu.rada bi, da bi bilo več takih filmov.

— TINA 8 let
25.12. 2004 ob 17:23

Mi smo si s šolo ogledal ta film in morm rečt da sm bla kr mal razočarana. Sm brala komentarje da je ful tak film za zjokat se pa to... od polne dvorane ni nihče joku... Morm pa rečt da je bla ideja za film ful vredu... Pa tigrčka sta tud ful sweet! jz bi koj enga doma mela :P!

— Sandrca
7.2. 2005 ob 21:54 zvezdica

Film je eden najlepsih kar sem jih kdaj videla!Tigra sta full srckana!Zgodba je prav tako odlicna in na dolocenih trenutkih tako zalostna da sem morala potociti tudi nekaj solz:)Res film je vreden ogleda,zato priporocam tistim ki si ga se niste ogledali da to storite cimprej,sploh tisti ki obozujete lepo naravo in ki imate radi živali!Odličen film!lep pozdrav vse..mej se se papa

— pussy
27.3. 2005 ob 17:46 zvezdica

Film brata je najbolj srčkan film kar sem jih kdaj gledala.Tigra sta 100% srčkana.Režiserju gre velika pohvala za ta film in tudi za film medved.Ko sem ga prvič gledala sem se skoraj zjokala in mislim da bi lahko izšel tudi film brata 2.Pohvala tudi tigroma ki sta igrala.Moja najljubša žival je mačka.V to družino spada tudi tiger.Res žalostno da so tigri tako ogroženi,a še zavedamo se ne da smo mi tisti ki ogrožamo tigrom življenje.Upam da se to ne bo več ponavljalo in da se bomo že pred izumrtjo te srčkane vrste zavedali kaj počnemo in ji pustili živeti.

— mewmew
5.5. 2005 ob 15:00 zvezdica

malo pozno komentiram,saj sem si film pogledala ko je bil v kinu.zdaj se poskušam dokopat do dvd-ja al pa kasete,ker je blo ful dobro.vmes je blo kar nekaj "jokastih"prizorov in tudi jaz nisem mogla bit izjema,ker mam nasplošno ful rada živali,še posebej pa velike mačke,pa je šla iz očke kakšnasolzica al pa dve,tri.nevem kako niso mogli pustit pri miru teh tigrčkov,ko so se pa prej lepo meli.tigrčka sta ful luškana in bi ju,ko je blo kaj žalostnega,kar najrajši k sebi vzela.ker mi je film res ful všeč bi ga rada gledala še večkrat in sem se pripravljena vsakič zjokat zraven.

— tigrček-tejkica
20.5. 2005 ob 21:16 zvezdica

Filem je zelo lep in hkrati, čez celo zgodbo malce žalosten. Priporočam ga vsekemu, ki ima trdo srce in ki ne pozna trplenja. Ko sem gledala filem, so mi po licih tekle solze. Celo naši učiteljici, ki je probala to skriti,ko smo prišli ven iz kina.

— kaja
12.5. 2006 ob 19:51 zvezdica

za vse ljubitelje živali: priporočam!! res nisem pričakovala, da bo film tako zanimiv in tigra sta resnično fantastična!!

— cheshnja
6.4. 2010 ob 17:10

najbolsi film vseh časov. resno si želim videti tigre in si mislim da se mi bodo želje ispolnile ker imam zelo rada živali. priporočam ga vsem ljudem ki imate radi živali ne bo vam žal. tigrčka rada vaju imam in vajino mamo tudi. Lep pozdrav to vam iz srca želi eva

— eva

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.