Kolosej
Film distribucije Cenex

Bolt

animirana družinska pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 29.1.2009, Kolosej Ljubljana
1h 43min / 103min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Dan Fogelman in Chris Williams
Kuža Bolt je prava filmska zvezda, toda ker ne loči med svetom sedme umetnosti in resničnim življenjem, je zares prepričan v svoje nadnaravne sposobnosti. Tako se nekega večera po končanem snemanju odpravi iskat "ugrabljeno" gospodarico, a kmalu opazi, da v resničnem svetu nič ni tako lahko kot pred kamero. Na poti se mu pridružita neustrašni hrček in nejevoljna potepuška mačka, kar je šele začetek divje in nepozabne avanture, iskanja ljubezni in spoznavanja resničnih prijateljev.
Napovednik

Pesem iz filma (v slovenščini, izvaja Tanja Ribič):
Lajanje v luno [mp3, 7,5 MB] | besedilo pesmi

Slovenski glasovi

Bolt Jernej Kuntner
Pika Zala Đurić Ribič
Stumfek Tanja Đurić Ribič
Rajko Andrej Murenc
Dr. Calico Zlatko Čordić

Izvedba slovenske sinhronizacije

režija Jernej Kuntner
prevod Vesna Žagar
tonski tehnik Igor Potočnik
sinhronizacija Studio Ritem

Kratka vsebina

Za superpsa Bolta so dnevi polni pustolovščin, nevarnosti in spletk. Vsaj tako dolgo, dokler tečejo kamere. A njegovim očem so skrite. Ko se mu zazdi, da je njegova televizijska (zanj resnična) lastnica v nevarnosti, pa se začne prava pustolovščina. Potovanje čez Združene države, da bi rešil svojo drago Piko. Prepričan, da so njegove izjemne lastnosti in sposobnosti resnične, se podaja iz težave v težavo, ne da bi opazil, da ga iz njih rešuje gola sreča. Spremljata ga zapuščena muca Štumfek in s TV nadaljevankami obsedeni hrček Rajko. V lovu za zlobnim dr. Calicom, ki je po Boltovem mnenju ugrabil njegovo lastnico, kuža odkrije, da ne potrebuje supermoči, da bi bil pravi junak.

Rojstvo Bolta - s humorjem in srcem

V središču filma je pes, ki se sooči z resničnostjo, o kateri se mu ni niti sanjalo. In ravno ta pes je zbudil pozornost izvršnega producenta Johna Lasseterja. "Že od samega začetka mi je bila najbolj všeč možnost, da lik skozi zgodbo raste. To je srce filma. Zgodba, ki je sicer duhovita, a nima srca, je zabavna, vendar jo hitro pozabiš."

Režiser Chris Williams pa dodaja: "Če hočemo, da bodo gledalci vzljubili film, morajo vzljubiti junake in razumeti odnose med njimi. Storili smo vse, da sta Pika in Bolt gledalcu pri srcu in da si želi, da bi se ponovno našla. Tudi stranski junaki so morali biti utemeljeni na lastnostih, ki jih vidimo v različnih ljudeh, tako da nam je njihov medsebojni odnos in rojevanje prijateljstva blizu."

"Zelo sem ponosen na Bolta," pravi Lasseter. "Zlasti zato, ker je narejen v duhu klasičnih Disneyjevih filmov. Humor ne izhaja zgolj iz duhovitih dialogov, temveč ga rojevajo značaji glavnih junakov. Walt Disney je vedno govoril, da mora vsak nasmeh spremljati solza. In v to verjamem tudi jaz. Film je čustven, zbuja veselje in žalost, spremlja pa ga vrhunska animacija. Uspešen film, predvsem risani film, mora imeti troje. Prvič, privlačno zgodbo, ob kateri napetost med gledalci ne bo popustila niti za trenutek. Drugič, prikupne like, ki se bodo vtisnili v spomin. Celo zlikovci v filmu morajo biti zanimivi in nepozabni. In tretjič, zgodbo in like morate postaviti v verjeten svet. Ni nujno, da je videti povsem resničen, mora pa biti verjeten. In vsi ti trije dejavniki morajo biti usklajeni in se dopolnjevati. Mislim, da je Bolt šolski primer, kako to izpeljati."

Junaki filma

Bolt je štirinožni akcijski junak televizijske serije. Odraščal je v studiu in se sploh ne zaveda, da svet, v katerem živi, ni resničen. Kamer ne vidi, zakulisja ne pozna. Prepričan je, da je zares gensko spremenjen pes, ki ima neverjetne moči in sposobnosti, med drugimi tudi izjemno hitrost, laserski pogled in uničujoči superlajež. Ko pa se znajde v resničnem svetu, je popolnoma pretresen, ko njegove supermoči ne delujejo več. Zelo počasi, a neizogibno, spozna, da je živel v laži, vendar se ne preda obupu. Nauči se namreč, da je njegova supermoč pravzaprav ljubezen in zvestoba, ki jo čuti do svoje lastnice Pike.

Pika je Boltova lastnica in soigralka v televizijski seriji. Je bistra deklica trdne volje, pristno navezana na svojega štirinožnega soigralca. Ko ne more več prenesti televizijskega živžava, se po tolažbo vedno zateče k belemu psičku, ki ga je pred leti sama rešila iz zavetišča za zapuščene živali. Ko Bolt izgine, ji vse drugo postane nepomembno, želi si le, da bi ga še vsaj enkrat videla.

Štumfek je nezaupljiva, pretkana klateška mačka, za katero je Bolt prepričan, da je sodelavka zlobnega dr. Calica, ki naj bi po njegovem prepričanju ugrabil Piko. Zato mačko prisili, da ga spremlja pri iskanju prikupne deklice. Mačkin sarkazem in črnogledost sta popolno nasprotje Boltovega zaupljivega in dobrovoljnega značaja. Toda izkaže se, da bi Boltu brez nje trda predla. Med popotovanjem ga namreč nauči, kako preživeti, hkrati pa se tudi v njej spet porodi iskrica zaupanja v druge, ki je že pred časom skoraj ugasnila.

Rajko, hrček, ki je popolnoma nor na televizijo in navdušen oboževalec Bolta, živi v plastični krogli, ki mu služi kot varno zavetje in hitro prevozno sredstvo. Samega sebe vidi kot akcijskega junaka, ki se mu še ni nasmehnila priložnost, da se izkaže, a zagotovo ga čaka za prvim vogalom. Ko pred vrati avtodoma zagleda svojega najljubšega junaka, niti za trenutek ne razmišlja, ampak uresniči svoje sanje in se pridruži Boltu. Odzove se klicu dolžnosti in stori vse, da bi Boltu uspelo izpeljati težko nalogo.

Dr. Calico je zločinski genij, glavni Boltov nasprotnik v televizijski seriji. V vsakem delu nadaljevanke Piki, njenemu očetu in njenemu superpsu zakuha nove težave in postavlja nove pasti. V zadnjem delu sezone, kot je pri marsikateri nadaljevanki v navadi, ugrabi Piko, da bi občinstvo težko pričakovalo prvi del naslednje sezone, a Bolt tega seveda ne ve. Prepričan je, da je Pika zares ugrabljena. Živi tudi v prepričanju, da so mačke Calicove zaveznice, zato brž ujame eno, da bi ga odpeljala k svojemu gospodarju in tako izdala, kje imajo zaprto Piko.

Premikamo meje računalniške animacije

Zadnje desetletje je prineslo izjemen napredek v računalniški animaciji. Vsaka nova risanka pokaže nekaj novega, vsaka nova animacija je umetnina zase. Bolj ko so liki resnični, bolj jih občinstvo ne gleda kot animirane junake, temveč kot resnična bitja, in bolj jim prirastejo k srcu. Ključen za ta film je bil seveda lik Bolta, zato so se animatorji skušali čim bolj postaviti v njegovo kožo. Pripeljali so nekaj psov, da so podrobno opazovali, kako se premikajo in kakšne izraze imajo ob različnih razpoloženjih na obrazu, po potrebi pa so se tudi sami spravili na vse štiri. Snemali so svoje hišne ljubljenčke in spremljali drobne posebnosti, ki so jih izvajali.

Studio ima bogate izkušnje z animacijami oseb in vsakdanjih živali, zato jim Bolt in Pika nista povzročala hujših težav. Največji izziv je bil vsekakor Rajko, zanesenjaški hrček v krogli. Pri vsakem kadru so morali temeljito izračunati, kako se giblje njegova žoga, če Rajko prenese težo na drugo stran. Da bi bili Rajkovi gibi kar najbolj verodostojni, so animatorji posvojili hrčka Doinka, ki so ga nato od spodaj posneli skozi ploščo pleksi stekla, da so dobili občutek, kako bi se premikal v prozorni žogi. Obenem so lahko natančno videli, kakšne gibe izvaja in kakšna je njegova mimika.

Tudi ekipa, zadolžena za ozadje filma, je imela polne roke dela. Ker je Bolt v svojem bistvu cestni film, ki nas popelje skozi vrsto različnih ameriških okolij, so se morali odločiti, kako se bodo lotili upodobitve pokrajine. Sklenili so, da bo najprimernejši slikarski pristop. Če natančno pogledamo, imamo občutek, da na ozadju zaznamo poteze s čopičem. To daje filmu topel pridih, da ne deluje tako umetno, kot bi deloval, če bi bile linije preostre in robovi med ploskvami pretirano izraziti. Umetniški direktor Paul Felix je velik občudovalec starih Disneyjevih klasik, ki so vse imele ročno naslikano ozadje, zato je del tega hotel prenesti v računalniško generirano okolje. Nastalo je bogato ozadje, ki gledalca pritegne in ustvarja občutek, da je ta risani film narejen ročno, ne pa s pomočjo vrhunske tehnologije. Dodali so še način osvetlitve, kakršnega poznamo iz Altmanovih filmov iz 70. let, tako da je nastali svet kar najbolj realističen, kolikor je to v animaciji mogoče doseči. Na trenutke gledalec pozabi, da gleda risanko. Počuti se, kot da spremlja igrani akcijski film za otroke.

Prva prava 3-D animacija

Walt Disney Studios je bil dolgo pionir tehnološkega napredka v animaciji in ta tradicija se nadaljuje tudi z Boltom. Že dva filma prej so sicer ponudili v 3-D različici, toda 3-D je nastal šele v postprodukciji. Bolt je prvi Disneyjev film, ki je bil zasnovan in oblikovan za 3-D. Toda pri uporabi te tehnologije niso hoteli pretiravati. Vsak prizor so ocenili z oceno od 1 do 10, glede na to, kako čustven je, in nato temu prilagodili uporabo tehnike. V nežnejših prizorih so 3-D ublažili, da se gledalec lahko za nekaj trenutkov sprosti in poglobi v prizor. V akcijskih prizorih pa so izkoristili vse možnosti, ki jim jih nudi medij. Ustvarjalci se namreč dobro zavedajo, da je uporaba 3-D kot maratonski tek. Če se nanj prehitro zaženemo, ne bomo zdržali do konca. Treba je ohranjati primeren ritem, iskati ravnotežje in tempo prilagajati okoliščinam.

Komentarji

23.1. 2009 ob 15:17

iiiiiii nice pesem.

— Anja F.
29.1. 2009 ob 8:58

Kaj pa varianto filma brez sinhronizacije boste tudi predvajal?

— Glas
30.1. 2009 ob 10:35

In kako je X-pand mb?

— xmen
30.1. 2009 ob 17:15

ful smešno!!!!!!!!! skratka COOL!

— bolt
31.1. 2009 ob 0:00

dober film gledala sem tri de včere kaj pa igta miley cyurs

— spela
31.1. 2009 ob 0:00

dons grem u kino največ zard tega k zlatan čordič daje glas za dr calico

— dušan
31.1. 2009 ob 18:37

ENKRATNO! UŽIVALI SMO VSI CELA DRUŽINA. PRIPOROČAMO OGLED V 3D VERZIJI! ČISTA DESETKA

— IGY
1.2. 2009 ob 15:50

največje uprašanje je koliko stane vstopnca? Drugače pa mislim da ga bomo šli gledat!!!!!!!!!1 Upam da bomo užival?!

— nina
2.2. 2009 ob 11:14

dons ga grem gledat k moj friendi praujo d je fuuuuuuuuuuuuuuul ampk res fuuuuuul ql !!

— un t lep
3.2. 2009 ob 16:28

Zakaj ne obstaja predstava brez sinhronizacije? namreč s tem je delo uničeno.

— Martin
4.2. 2009 ob 0:00

To je film, ki se zares dotakne srca, ne samo otrok, tudi odraslih. Zgodba, glavni junaki in pesem, vse je super. Ta film bi moral videti vsi otroci in tudi odrasli, ki se zavedajo, da v njih še vedno živi otrok, s katerim je treba lepo ravnati in zanj skrbeti.

— Mojca
4.2. 2009 ob 16:42

ta film je fuul dobr sam 3d je pa bedno (sem šla uba gledat) pejte raj tega
fain se mejte!!!!!!!

— bolt
6.2. 2009 ob 15:20

BOLT, ŠTUMFEK, PIKA IN RAJKO to so carji!!!!!!!!!!!
priporočam vsem mlajšim malo starejšim in tudi najstarejšim za ogled tega filma.
predpogoje je seveda to če se hočete nasmejati!!! pol ste našli pravi film!!!!!

aja pa še to gede raznih športnikov in rekreativcev obvezno si poglejte tale filma ali risanko in UPOŠTEVAJTE RAJKOV(HRČEK) NASVET!!!!!!!!!!

— skrat00
7.2. 2009 ob 13:11

Full dobro, vredno ogleda,..ga priporočam tako mladim kot strejšim!!!

— Štrumfek
7.2. 2009 ob 13:13

Premiera filma se zdi vredna ogleda, vendar s kakšnim razlogom predvajajo samo sinhronizirano verzijo. Filma si zaradi tega ne bom ogledala, kajti sinhroniziranih se videla že mnogo, in moram reči da, pokvarijo celoten film, ker so sinhronizacije slabe. In kaj je poanta, da pri opisu filma napišejo IGRAJO: John Travolta, Miley Cyrus,..., če jih potem očitno ne vidimo, in nato še slišimo ne. Saj konec koncov sploh niso več del filma, najbolj da vse to izpustimo in jih ne umenjamo, naj si vse kredite zaslužijo sinhronizatorji, ki sploh svojega dela ne opravijo dobro!

— vesna
7.2. 2009 ob 13:13

Da dodam. Saj je razumljivo, da je sinhronizirano za otroke, vendar te risanke so narejene tako za otroke kot za odrasle, v teh filmih je pogosto veliko humorja, katerega razumejo le odrasli in bi po mojem mnenju odrasli raje videli orginal verzijo! Se ne strinjate?

— vesna
8.2. 2009 ob 0:00 zvezdica

film je odličen in glasovi so super všeč pa mi je bila tudi pesem ki jo je izvajala tanja đurič ribič in glas zale đurič ribič. vsi so super posneli glasove in tako je bil film še boljši. ob gledanju filma sem res uživala in mislim da se je ekipa ki je posodila glasove resnično potrudila,
ogled se splača in priporočam vam ga!!!

— lara
9.2. 2009 ob 0:00

zelo zelo luškano.
tudi za odrasle.
domišljija dela, pa tudi solzice pritečejo.
=)
dobra animacija in še boljša zgodba.
vredno ogleda!

— unknown
9.2. 2009 ob 17:30

Odličen film. Ga priporočam vsem, ki se radi smejejo. :-D

— Nekdo
9.2. 2009 ob 17:30

ta film je pa najboljsi film na svetu čeprav ga še nisem gledal.
a men sezdi da kar dober in da bi si zaslužil oskarja tale pes.
čestitam!!!

— Miha
10.2. 2009 ob 15:44

SUPER

— ANJA
15.2. 2009 ob 0:00

Film je zelo dober, kar pa tudi mislim, da ta 3D tehnika svoj čar pri ttemu (baje pa obstaja tudi 2D). Glasovi pri sihronizaciji so kar vredu.

— Cyril
15.2. 2009 ob 15:29

am pomojem se film splača gledat sam zarad glasov vsebinsko je pa najslabši od vseh disneyevih

— stricmatic
16.2. 2009 ob 0:00

super super pes hahahahahahaha......................................

— niko
18.2. 2009 ob 16:16

FILM JE SUPERCA RES PRIPOROČAM SAM NAJBOLŠ JE PA TAM KO SE ZAGOZDI MED OGRAJO HAHAHAHAHAHAHAH

— VREČI
18.2. 2009 ob 16:20

kaj TI si že gledala ta FILM???!2#***?"!!!

— koko
19.2. 2009 ob 15:58

zelo dober film že dvakrat sm ga
gledu

— ervin
20.2. 2009 ob 0:00

dobr film

— gulkjbkjgbjug
20.2. 2009 ob 0:00

Glasovi so res odlično izbrani,tudi sam film je super.Super glasbeni vložki. :)
Priporočam ogled.

— Rožiica.
22.2. 2009 ob 18:44

ni dobr

— niko
22.2. 2009 ob 18:49

RISANKA MI JE BILA ZELO VŠEČ.

— ZALA
26.2. 2009 ob 20:05

dobra risanka ob kateri se lahko sprostiš in zabavaš.

— bolt
28.2. 2009 ob 0:00

super film vreden pohvale

— eva
28.2. 2009 ob 19:47

Film sem si ogledala in je super! Hvala bogu, da obstaja tudi verzija z podnapisi, ker slovenske sinhronizacije enostavno ne moreš prenest.
Film mi je bil všeč z oceno do 10 bi ga ocenla z 8.5 ;)

— Lara
1.3. 2009 ob 0:00

film je res super.priporočam vam ga! glasovi so bili super, ne morem verjet.

— lili
7.3. 2009 ob 14:34

Meni je bil film dober. Najboljši mi je bil hrček Rajko.

— manca
14.3. 2009 ob 15:37

bolt je bil ress full cool vm priporočam da ga grete gledat

— katja
21.3. 2009 ob 18:03

Hrček je car

— LOL
23.3. 2009 ob 0:00

zakaj ni v petek 27.3.2009??????????????????

— kklara
25.3. 2009 ob 0:00

Ful cool film, vm povem. Priporočam ogleda. Ne boste razočarani.
Lep pozdravček od Patricie

— Patricia
28.3. 2009 ob 0:00

ta risanka more bet prov fajn upam de jo bom kdaj gledala

— hana
4.4. 2009 ob 16:46

res cool ga grem zej gledat!!!

— tjaša
13.4. 2009 ob 2:00

Še kr dobr film ne ga gledat hec hec =)

— Bolt
17.4. 2009 ob 2:00

ei tut ta film je ql sam žalosten je na koncu k ga pika zgubi sam štumfek pa rajko sta pa čist zabita če ne totalno ei take izpade mata

ZZZZZZZZZAAAAAAAAKKKKKKKKOOOOOOOOOONNNNNNNNNNN
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— prevojčanka XD
17.4. 2009 ob 17:56

joj ta bolt!!že 100 let je v kinu pa ga še ne dajo stran.druge (seveda veliko boljše ) filme pa dajo takoj stran.npr. film twilight je res ful dober film pa so ga že tako hitro dali stran.je sicer zdaj v kopru , ampak tam verjetno ne bo veliko časa.no mogoče bolt še ni taka katastrofa , da ne omenjam petelinjega zajtrka , ki je bil v kinu 1 leto ali še dlje.pa še najhujše pri boltu je , da je sinhronizeran. če ga že sinhronizerajo (kar je grozno , grozno je poslušat te grozne slovenske glasove) naj dajo v kino še original in dlje v kinih naj pustijo original.

— me
20.4. 2009 ob 2:00

škoda ker ga nisem šla gledat v kino

— nynchy
11.5. 2009 ob 2:00

men je bil ta animirana družinska pustolovščina full dobra in glasovi so mi bli tud dobri.ob gledanju filma sem full uživala in se smejala.zraven sem tud jedla.vidla sm da se je ekipa zelo potrudila.

ogled filma se splača pogledat in vam ga priporočam!!!!!!!!!!!!

— any
21.6. 2009 ob 12:06

Super je bilo v kino iz naslov BOLT že videla konecu... Miley je zelo veliko v svetu
filmsko zvezdsko. To je bilo všeč.

— uršky
22.6. 2009 ob 19:42

s šolo smo šli gledat fffffffffffffffffffffffffffuuuuuuuuuuuuuuuuuuuullllllllllllllllllllldddddddddddddddoooooooobbbbbbbbbbbbeeeeeeeeeeeerrrrri

— vcghftuzh
8.7. 2009 ob 13:32

film je zelo zabaven, smešen kajti tudi naš Urban je malo njim podoben hrčeku Rajkoti.Jaz pa sem bol podobna Piki.Šli smo že v kino, kjer smo gledali Bolta.Sedaj pa že imam doma film, ki ga gledam skoraj vsak dan! Tako da mi je zelo priljuben!!!!!!
Hvala da ste naredili ta film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— tina in urban kavkler
13.12. 2009 ob 9:54

FILM BOLT JE SUPER LE TO JE MALO ČUDNO DA PES MISLI,DA JE SUPER JUNAK.

— ALEN
20.12. 2009 ob 19:18

ta film je zakon!
ok ampak vem da tistei k ste proti boste užaljeni!

— karin
29.12. 2009 ob 17:40

zelo je kul zabaven. nagajiven .in precej ZELO DOBER

— maja
24.1. 2010 ob 13:36

tudi zelo zanimivo kar vredi

— žan
8.2. 2010 ob 18:52

zakooon film :)

— lauraaa
28.2. 2010 ob 17:37

cooooooooooooooooooool film

— iiiizhtf
4.3. 2010 ob 13:58

ta film je zakon!!!

— lol kul
27.5. 2010 ob 19:38

film je dobr sam zard miley cyrus dddddddd

— Lorena
29.5. 2010 ob 11:31

zlo lep film zlo... glas je miley dala zlo dobr priporočam ga gledat..<3<3<3 =D

— jst**''
31.7. 2010 ob 12:50

ful kulski film priporočam gledat ;D

— mily
31.7. 2010 ob 12:50

ona ma ful dobr glas tle ;D

— miley
27.10. 2010 ob 10:31

Zelo dober film. Vedno znova se nasmejem. hrček Rajko je zame najbolj smešen.

— Nika

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.