Kolosej
Film distribucije Fivia

Bilo je nekoč v Srbiji

Bilo jednom u Srbji
drama
Podnapisi
Na sporedu od: 9.6.2022, Kolosej Ljubljana
2h 15min / 135min
Leto: 2022
Država: Srbija
Jezik: srbščina
Režija: Petar Ristovski
Leskovška drama v treh dejanjih združuje pravljico z zgodovino. Zgodilo se je, ampak zares, v Srbiji, na začetku 20. stoletja … Kako je malomeščanska “kasaba” postala “mali Manchester” (scenografinja Ana Milošević) in je orientalsko nošo zamenjala dunajska in pariška moda (kostumografinja Dragica Laušević), je mogoče videti v filmu Bilo je nekoč v Srbiji.

Film je bil posnet na pristnih  lokacijah (direktor fotografije Dalibor Tonković, izvršni producent  Miroslav Mogorović) in v melodičnem leskovškem narečju. To ni le film o  mestu, ki je znan po žaru, posebnem narečju, melodičnem govoru, ki je  pravi zaklad, “paprikarenju”, pa po tkaninah, milu, zdravilih, kozmetiki tistega časa in končno po posebnem duhu, ki je še vedno gorivo za  brezčasno tovarno smeha. To je spomin na slavne družine, katerih  podjetnost je bila navdih za film že pred stoletjem.

Večina dobrih filmov se ponaša z lepo  ljubezensko zgodbo, v našem pa sta celo dve. Med prvo svetovno vojno in  po njej so dva Leskovčana in dve Leskovčanki – Cona (Viktor Savić) in  Dine (Nemanja Oliverić) ter Zorka (Teodora Ristovski) in Ružica (Sloboda Boba Mićalović) – zaznamovale različne usode. Dina so zavezniki  odpeljali v Pariz, v katerem je izkusil vse lepote življenja in luči  velemesta. Zone je po poškodbah in amneziji pristal v Manchestru,  takratni prestolnici industrijskega razvoja, in tam spoznal, da je  mogoče uspeti le s težaškim delom v tovarni, polni črnega dima.  Omamljena od zmage v vojni in nepovratno okužena z »duhom svobode in  napredka«, ki sta ga čutila v »širnem svetu« sta se mladeniča vrnila, da bi razsvetlila prihodnost svojega propadajočega okolja.

Dine v svoj mali, zdaj neobstoječi  kino, Cone pa k svoji zaročenki Zorki, ki je po petih letih čakanja  nejevoljno privolila, da jo oče poroči z vojnim liferantom Acimom  Prokićem (Radovan Vujović). Cone bo poskušal obuditi svojo staro  ljubezen, Dine pa bo našel novo. In tako se v vseh pogledih začne boj  med “starim” in “novim”. Velika dejanja zahtevajo le malo prave  ljubezni, pa tudi malo pomoči in modrosti šefa Mite (Miodrag Miki  Manojlović).

V filmu igrajo še: Zoran Cvijanović,  Dragan Petrović Pele, Mira Banjac, Ivan Bekjarev, Dragan Boža  Marjanović, Andrija Stoilković …

To je priložnost, da pred pozabo rešimo “velike Leskovčane” iz številnih družin, ki so postavili temelje  leskovškega čudeža. Vsi ti resnični junaki so bili navdih za ustvarjanje junakov in zgodb tega izjemnega filma (scenaristi Đorđe Milosavljević,  Vladimir Andrič, Zvonimir Šimunec, soscenaristi Petar Ristovski in Majda Šimunec).

Bilo je nekoč …naj bo spet.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.