Kolosej

Hiša debele mame

komedija
Na sporedu od: 14.9.2000, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Scenarij: Darryl Quarles, Don Rhymer
Režija: Raja Gosnell
Agent FBI Malcolm Turner je žilav, bister in mojster preobleke. Prav vsemu je kos. Ustaviti kriminalno navezo? Ni problema. Malcolm se prelevi v postaranega Azijca in primer je rešen.

Malcolma nova naloga pripelje v južnaško mestece. Odločen je, da bo v past ujel neusmiljenega bančnega roparja, ki je nedavno pobegnil iz zapora. Zasedo postavi v hiši nasproti domovanja južnaške matriarhinje, znane kot Debela mama. To naj bi v kratkem obiskala nekdanja roparjeva ljubezen Sherry s sinom.

Načrt je preprost, le eno težavico je potrebno prebroditi: Debela mama mora nepričakovano odpotovati. Zato se Malcolm spopade s svojo dosedaj najzahtevnejšo "vlogo" in se odloči, da se bo izdajal za prepirljivo južnaško babico. Uporabi nekaj zvijač maskiranja, se do zadnjega grama sala prelevi v Debelo mamo in se loti celo vsakdanjih opravil tolste sedemdesetletnice - od kuhanja slastne hrane, pomoči pri rojevanju otrok do nastopa v lokalni cerkvi.

Kot bi stvari ne bile že dovolj zapletene, se Malcolm zaljubi še v Sherry, ki morda skriva ukradeni denar. Tako mora Malcolm/Debela mama poiskati način, da bo dobil svojega moža - in dekle.

Hiša Debele mame je začela svoje popotovanje na veliko platno v pisarni producenta Davida T.Friendlyja. Pri njem na sestanku je bil scenarist Darryl Quarles, ki mu je pripovedoval zgodbo, za katero se Friendly ni najbolj ogreval. Ob koncu je Quarlesa povprašal, ali ima še kakšno drugo zamisel in povedal mu je za Hišo Debele mame. Friendly se spominja: "Darryl mi jo je opisal v enem stavku in bil sem navdušen. Povedal sem mu: To kupimo in ti jo boš napisal."

Zamisel, po kateri naj bi glavni igralec igral tri vloge - prebrisanega detektiva, južnaško babico in postaranega Azijca - je narekovala človeka, ki je nadarjen tako za fizično in situacijsko komedijo, a je hkrati tudi dober igralec. Martin Lawrence je bil sicer na vrhu seznama, vendar so se scenarija lotili, ne da bi imeli v mislih kakšnega določenega igralca.

"Ves čas smo imeli na muhi Martina Lawrenca," pripomni Friendly, "a nismo želeli storiti napake in napisati scenarij s čisto določenim igralcem v mislih. Čeleli smo oblikovati zabavno, verjetno zgodbo s prepričljivimi liki." Takoj ko je bil scenarij napisan, so ga poslali Lawrencu. Ta je vlogo(e) sprejel.

Njegovi liki so mu hitro prirasli k srcu. "Razumel sem Malcolma in razumel sem Debelo mamo," razlaga. "Če v filmu vžge več likov, je krasno. V Hiši Debele mame jih je bilo po mojem mnenju vredno igrati."

Ko se je projektu pridružil Lawrence, je napočil čas, da najdejo režiserja. Friendly je takoj pomislil na Rajo Gosnella, nekdaj montažerja (Sam doma, Očka v krilu), ki je režiral Sam doma 3 in Prvi poljub. "Sodelovanje z Rajo me je od nekdaj mikalo," pravi Friendly. "Seznam režiserjev, ki se znajo spopasti s tovrstno komedijo, je kratek in Raja je bil med njimi na samem vrhu. Njegovo poznavanje komedije in dejstvo, da je bil montažer, sta bila neprecenljiva."

Tudi Martin Lawrence je bil zadovoljen, ker je režijski stolček zasedel Gosnell. "Sodeč po filmih, ki jih je bodisi režiral bodisi montiral, ima pri komedijah odličen občutek za timing. Pri dobrih komedijah pa sta timing in montaža izjemno pomembna."

Gosnellu je bila pri Hiši Debele mame všeč mešanica nezaslišanega humorja, akcije in romantike. "Scenarij je imel krasne like in zanimivo zgodbo," pravi. "Ponujala mi je številne možnosti in vedel sem, da bo potrebno marsikdaj tudi improvizirati, saj se je sočasno odvijalo toliko stvari." Izkušnje pri montaži se odražajo tudi v njegovem režijskem slogu. "Moje montažerske izkušnje delujejo na dveh ravneh," pojasnjuje Gosnell. "Kot montažer sem imel rad na voljo več možnosti, zato sem posnel več verzij posameznega prizora. Spreminjal sem tudi vrstice scenarija ali vsaj zaključke prizora. Moje geslo na snemanju je bilo: Popolno, dajmo še enkrat. Po drugi strani pa vem, kako premostiti določene probleme, ki morda pestijo režiserje, oziroma kako se jim preprosto ogniti."

Medtem ko se je nadaljevalo iskanje glavnih igralcev, sta Gosnell in Friendly pri scenariju pilila mešanico komedije, akcije in romantike. Nio Long so izbrali za vlogo vnukinje Debele mame - in nazadnje objekta Malcolmove naklonjenosti - Sherry. "Nia je tako nežna in hkrati odločna, kar je bilo naravnost idealno za vlogo," pravi Gosnell. "Ima svoje dramatične trenutke, ko je v strahu zase in za otroka, a je morala odigrati tudi krasne komične prizore z Martinom Lawrencom."

Longova je uživala, ker se je igra ob strani Lawrenca kot Malcolma razlikovala od igre ob strani Lawrenca kot Debele mame. "Prav zabavno je bilo, saj sem imela z Martinom dva povsem različna delovna odnosa," pripomni. "Kadar je bil Malcolm, sva se več šalila, vzdušje je bilo bolj sproščeno. Kadar pa je bil Debela mama, je ta priletna gospa nekako morala biti deležna spoštovanja, zato so bile reči bolj umirjene."

Paul Giamatti, ki igra Malcolmovega poštirkanega FBI-jevskega partnerja Johna, se strinja z Longovo. "Kadar je bil Martin našemljen v Debelo mamo, je bilo prav nenavadno," pravi. "Zdelo se mi je, da igram ob drugem igralcu. Ves čas sem se moral opominjati, da je to Martin."

Giamattiju komedija še zdaleč ni tuja, saj je nastopil že v Goli resnici. Njegove komične sposobnosti so bile pri filmu ključnega pomena. "Iskali smo nekoga, čigar komični talent Martin ne bo povsem zasenčil," razlaga izvršni producent Rodney Liber. Friendly dodaja: "Med Martinom in Paulom je krasna kemija. Takoj sta se ujela. Ta kemija je Martinu omogočila, da si je resnično dal duška."

Pomembni vlogi imata še Terrence Howard kot Sherryjin nekdanji fant Lester ter Jascha Washington kot njen sin Trent. Gledališka igralka Ella Mitchell igra Debelo mamo. Njena vloga je ključna, čeprav se lik pojavi zgolj na začetku in koncu zgodbe. "Nismo želeli, da bi bila preveč klišejevska ali preveč prijetna," dodaja Friendly. "Ni najbolj prijazna oseba na svetu; v enem prizoru zabriše sosedinega psa čez plot. Ob koncu filma vseeno vidite, da ima veliko srce in da je Malcolma precej spremenila."

Kako se je Martin Lawrence prelevil v Debelo mamo

Medtem ko so se v filmih Tootsie, Trčeni profesor in Očka v krilu liki ravno tako preobrazili in šemili, je Hiša Debele mame nekaj posebnega, ker se glavni lik spremeni v osebo, ki dejansko obstaja… igralko Ello Mitchell, ki igra Debelo mamo.

Če od začetka je filmska ekipa vedela, kaj maska mora in česa ne sme narediti. Friendly razlaga: "Kadar najamete Martina Lawrenca, morate poskrbeti, da ga bo občinstvo tudi dobilo. Kar zadeva maske, mora zato ta biti prepričljiva - da bodo ljudje okrog njega verjeli, da pred njimi stoji Debela mama - po drugi strani pa mora občinstvo ves čas vedeti, da gleda Martina Lawrenca, ker je zvezda. Storili smo se, da komične nadarjenosti Martina Lawrenca ne zakrijemo."

Da bi ustvaril Debelo mamo, so se filmarji obrnili na maskerja Grega Cannoma, ki je prejel oskarja za Očka v krilu. "Je genijalec za prostetiko in eden velikanov na področju maske," je navdušen Gosnell.

Cannom se je s svojo ekipo nagaral, da bi se obraz Martina Lawrenca skladal z obrazom Elle Mitchell. Nazadnje so po videzu ustvarili amalgam obeh. Tudi Mitchellova je morala nositi določene prostetične pritikline, s pomočjo katerih je bila bolj podobna Debeli mami, kakršno so oblikovali za Lawrenca. "Dali so mi nekaj njegovega," se smeje, " in njemu nekaj mojega."

Sprva so Lawrenca šemili v Debelo mamo šest ur, nazadnje pa jim je to uspelo v dveh - na veliko olajšanje Martina Lawrenca.

Poleg maske so za Martina izdelali še posebno oblačilo, v katerem je prepričljivo upodobil 165 kilogramov obilno damo. Izdelovali so ga kar šest mesecev. "Enkrat so bile prsi prevelike, drugič premajhne. Pravi izziv je bilo izdelati vse v pravih merah," pristavi Cannom.

Oblačilo je moralo biti dovolj lahko, da ga je Martin Lawrence nosil od dvanajst do štirinajst ur. Nosil pa ga je celo lažje, kot so vsi pričakovali, saj je bilo narejeno iz materialov, pod katerimi je koža lahko dihala.

Le eno težavo jim je povzročalo: kako bi bilo Lawrencu v njem čimbolj hladno med akcijskimi prizori. Med njimi velja omeniti zlasti tistega, kjer se Debela mama spopade v akrobatski igri košarke. Za oblačilo so iznašli poseben hladilni sistem. Po pomoč so se zatekli k jopičem, kakršne uporabljajo avtomobilski dirkači, v katerih so posebne cevi, skozi katere se črpa ledeno hladna voda. Med odmori se je poleg tega Martin lahko ohladil še v posebej zanj prijetno ohlajenem šotoru.

Čeprav je bila Lawrencova osnovna alter ego Debela mama, ga lahko vidimo še v eni umetelni maski, ki se od Debele mame zelo razlikuje. Zamaskiran kot postarani Azijec Malcolm na začetku filma stopi na prste organizatorjem prepovedanih pasjih bojev. "Film smo želeli začeti v velikem slogu in tako razkriti Malcolmov svet," pojasnjuje David Friendly. "Prizor gledalcem takoj pojasni, kdo ta lik je: bister, neomajen in pripravljen storiti vse, da zašije podleže."

Masko Azijca so nanašali še dlje kot Debelo mamo. Le nekaj je bilo Cannomu v pomoč: da Azijec ni moral na nikogar spominjati. Tudi Martinu se je zdela preobrazba v Azijca izziv, ki se je na koncu izkazal celo za zabavnega: "Nikoli še nisem igral česa podobnega," je izjavil, "a ko sem bil našemljen vanj, je njegov duh preprosto prevzel nadzor nad menoj."

Hiša Debele mame

Med številnimi "liki" je v filmu nekaj posebnega tudi naslovna zgradba, notranjost katere je opremil scenograf Craig Stearns. "Čeleli smo, da ima hiša osebnost in dušo," pravi Friendly. To, da v njej nekdo zares živi, je moč videti zaradi z listjem posejanega dvorišča, polomljenih polknic in domačnih nepopolnosti. "Hiša se mi zdi zelo realistična," dodaja Friendly. "Napolnjena je s toplino, ljubeznijo in preteklostjo in nam daje vedeti, kdo Debela mama je."

Gosnell je štiri može poslal iskati popolno hišo, ki bi jo uporabili pri zunanjih posnetkih Hiše Debele mame. Natanko je vedel, kaj hoče: domače, južnaško, sosedsko vzdušje. Po obsežnem česanju področja so jo končno našli. Nato so v dveh poslopjih studia Universal zgradili njeno natančno repliko in tam je bilo posnetega skoraj polovico filma.

Domačno vzdušje Hiše Debele mame vpliva tudi na vse like, posebej na Malcolma. Friendly meni: "Na začetku je samotarski samski mož, ki ima televizor z velikim zaslonom, omaro, polno oblek in le malo česa drugega. Na koncu oblikuje povsem nov niz vrednot, ki se jih je naučil v koži Debele mame, v hiši katere je stanoval. Postane boljši človek."

Ta čustvena preobrazba daje Hiši Debele mame srce. "Upam, da se bo občinstvo smejalo bolj, kot bo pričakovalo," zaključuje Gosnell, "po drugi strani pa upam, da jih bo presenetila toplina filma oziroma Martinov čustveni nastop. Tega se bodo po mojem spominjali vsaj toliko kot salv smeha."

O igralcih

Martin Lawrence (Malcolm) je s svojstvenim komičnim slogom uspešen tako na televiziji kot na filmu. Z Eddiejem Murphyjem je nastopil v dveh filmih, Life in Boomerang, s Timom Robbinsom v Nothing to Lse, s Willom Smithom pa v Podlih fantih. A Thin Line between Love and Hate je naslov njegovega režijskega prvenca. Nastopil je še v filmih House Party 1 in 2 ter Do the right thing.
Pet sezon je bil glavni igralec in izvršni producent nadaljevanke Martin. Svojo televizijsko kariero je začel kot voditelj oddaje Russell Simmons: Def Comedy Jam in dve sezoni nastopal v What’s happening now.
Nase kot komika je prvič opozoril z You so crazy, ki sodi med tri najbolje prodajane koncertne filme vseh časov. Sledil mu je album Talkin’s Shit, ki se je uvrstil na lestvico Billboard 10 in bil nominiran za nagrado grammy. Nazadnje smo ga videli v komediji Oropaj policijsko postajo!

Nia Long (Sherry) je nastopila v Fantih iz soseščine, Boiler Room, The Best Man (zanj je dobila nagrado NAACP kot najboljša igralka), If These Walls Could Talk 2, Love Jones, In Too Deep, Stigmata, Soul Food, Friday ter Made in America. Na televiziji je med drugim nastopala v Princu z Bel Aira.

Paul Giamatti (John) je nastopil v Goli resnici, Možu na luni, Reševanju vojaka Ryana, Trumanovem showu, Sesuti Harryja, Moj bivši se poroči, Pogajalcu, Prej in potem, Sabrini, Donnieju Brascu, The Cradle Will Rock, Winchell ter v If These Walls Could Talk. Nastopa tudi na Broadwayu. Njegov naslednji film bo Duets z Gwyneth Paltrow.

O filmskih ustvarjalcih

Raja Gosnell (režiser) je kot režiser debitiral s Sam doma 3, bil pa je montažer prvih dveh delov. Z montažo filmov se je ukvarjal 15 let. Rodil se je v Los Angelesu in kariero začel kot šofer Lion"s Gate Films in Roberta Altmana leta 1978. Montažerstva se je učil pri štirih Altmanovih filmih, prvič pa je bil pomočnik montažerja pri glasbeni komediji Popeye. Potem je pri montiranju številnih filmov pomagal oskarjevcu Williamu Reynoldsu, kot samostojni montažer pa je debitiral s kratkim filmom The Silence, ki je bil nominiran za oskarja. Potem je sodeloval s filmskim ustvarjalcem Chrisom Columbusom pri nekaj njegovih režijskih dosežkih, meddrugim pri Adventures in Babysitting, Heartbreak hotel, Sam doma, Only the lonely, Sam doma 2: izgubljen v New Yorku, Gospa Doubtfire in Devet mesecev. Bil je tudi montažer filmov Čedno dekle, Dobro jutro, Vietnam in Čudež na 34. ulici. Nazadnje je režiral film Prvi poljub.

Darryl Quarles (scenarij) je več let delal kot odvetnik. Na prijateljev predlog se je prijavil na pisateljski natečaj. Potem ko si je v knjižnici losangeleške univerze sposodil kopijo scenarija V vrtincu, se je usedel, napisal prvi scenarij in nazadnje zmagal na tekmovanju. Najprej je uspel na televiziji. Pisal je za nadaljevanke Amen, Družinske vezi, Ne mi težit’, Cleghorne, Princ z Bel Aira ter The Parent’ Hood. Napisal je scenarija za filma Soldier Boy in The Black Knight.

Greg Cannom (maska) je eden največjih strokovnjakov za masko v filmski industriji. Za Draculo in Očka v krilu je prejel oskarja, nominiran pa je bil tudi za delo pri Bicentennial Man, Titaniku, Roomates, Hoffi in Kapitanu Kljuki. Med filmi, kjer je oblikoval masko igralcem, so še Prebujena vest, Blade, Maska, Batman se vrača, Osmi potnik 3, Mož brez obraza, Večno mlad in Nazaj v prihodnost 2.
Prejel je tudi nominacijo za nagrado emmy za nadaljevanko Z Zemlje na Luno ter Earth 2.

Komentarji

29.11. 2004 ob 19:29

Ej, ljudstvo! Kaj ga niste že gledali na TV- ju?! Ampak povem vam da se boste od srca nasmejali. Če si tega želite le pohitite, ej res, film je res kul.

— Neznanka
10.3. 2005 ob 18:16

ta film je ful carski!!!

— carski film
12.5. 2005 ob 10:31

Oprostite! zanima me če bi se kje dal dobiti osnutek scenarija ( kako je scenarij zgrajen, kaj se v njem zapiše,.. ) ? Prosim če mi pošljete na email rok.slamek@siol.net . HVALA

— ROK
1.4. 2006 ob 9:46

a bi blo možn če bi ga do mal bl na kratk upisu???!!! lp

— anch
2.6. 2006 ob 19:49

zelo smešn,zabavn(((KUL FILM)

— anita
28.10. 2006 ob 19:52

Hiša debele mame je ful dobr film oglejte si ga vsi!

— tjaša
8.7. 2008 ob 18:38

full smešn pa fajn film. vredn ogleda. velik pozdravček

— janika
30.8. 2008 ob 17:29

carskooooooooooooooooo

— ficko gre u picko
26.10. 2008 ob 12:03

Film je ful dobr pa smešn jz bi ga lahko še stokrat gledalaa...splača se ga it gledat k je tud za use starosti...

— x
29.10. 2008 ob 0:00

hudo!noro hudo!

— lili
4.2. 2009 ob 17:33

debela stranica mi je veoma zanimljiva jer se govori o dembeloj mami.hvala i dovidjenja

— filip,aco
8.5. 2009 ob 18:40

povej

— hnjnjh
8.5. 2009 ob 18:40

kako ti je ime ti ki si na prvo crko ff

— jojo
2.8. 2009 ob 13:11

filmm je res carski

— monika
23.10. 2009 ob 12:37

omg kaku se spunejo tku dwabre filmee
ma zakon res...... bravo debela mama
reekord

— nina
6.2. 2011 ob 16:28

EJ KUL FILM BRAVO DEBELA MAMA VUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

— TANAJA GROBIN
6.6. 2014 ob 20:31

carska <3

— alenka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.