Kolosej
Film distribucije Cenex

Atlantida - izgubljeno cesarstvo

akcijski, pustolovski, avantura, animirani, družinski, domišljijski
Na sporedu od: 15.11.2001, Kolosej Ljubljana
1h 35min / 95min
Scenarij: Bryce Zabel, Jackie Zabel, Joss Whedon, Tab Murphy, Kirk Wise, Gary Trousdale

Pred več tisoč leti je bila Atlantida cvetoča civilizacija na višku slave. Ko so se kralj in njegovi podložniki odločili uporabiti svoje superiorne moči za svetovno nadvlado, je prišlo do neusmiljene bitke, ki je povzročila uničenje mesta. Zalil ga je ogromen val in mesto je izginilo brez sledu, da je sploh kdaj obstajalo. Do zdaj...

Piše se leto 1914. Neizkušeni mladi pustolovec postane ključ do razodetja starodavne skrivnosti, ko se pridruži skupini drznih raziskovalcev v iskanju legendarnega izgubljenega cesarstva Atlantide. V ospredju nove vznemirljive Disneyjeve risanke je naivni, a odločni muzejski kartograf Milo Thatch (glas mu je posodil MICHAEL J. FOX), ki sanja, da bi dokončal popotovanje, na katerega se je podal že njegov pokojni dedek, slavni raziskovalec. Ko se pojavi dolgo pogrešani dnevnik, v katerem je moč najti nove podrobnosti o lokaciji in ekscentrični milijarder privoli v financiranje ekspedicije, se akcija prestavi v višjo prestavo. Milo nazadnje vodi stotnika Rourkea (JAMES GARNER) in njegovo ekipo do izmuzljivega podmorskega kraljestva, a kar tam najdejo, je v nasprotju z njihovimi pričakovanju in požene v tek dogodke, ki jim je lahko kos le Milo.

O snemanju

Za Disneyjevo Atlantido se skrivajo znana imena, ki so na velika platna poslala uspešnici, kakršni sta bili Lepotica in zver ter Notredamski zvonar - producent Don Hahn ter režiserja Gary Trousdale in Kirk Wise. Atlantida bo gledalce navdušila z drzno vizualno grafično interpretacijo in dih jemajočo wide screen animacijo. To je vznemirljivo in domiselno celuloidno popotovanje v očarljiv in skrivnosten kraj. Ekspresivna animacija likov, najdrznejša studijska mešanica digitalnih in ročno narisanih učinkov ter akcijska zgodba še dodatno prispevajo k privlačnosti filma.

Hahn, Trousdale in Wise so se na kosilu v mehiški restavraciji odločili, kakšen bo njihov naslednji projekt. "Želeli smo si obuditi žanr akcijskih pustolovščin, po katerem se je Walt odlikoval v petdesetih in ki sta ga čez dobri dve desetletji oživila George Lucas in Steven Spielberg z Vojno zvezd ter Lovom za izgubljenim zakladom. Želeli smo epski animirani film v wide screen tehniki."

Režiserja sta že od samega začetka vedela, kakšen bo videz filma. Sta občudovalca priljubljenega risarja stripov Mika Mignole (Hellboy, Bram Stoker's Dracula - the official comic adaptation of Francis Ford Coppola's film, itd.). Trousdale in Wise sta se odločila za drzno novo podobo Atlantide. Poleg umetniškega vodje Dava Goetza (njunega sodelavca pri Notredamskem zvonarju) sta k sodelovanju povabila Mignolo, da bi pomagal pri scenografiji in svobodno prilagodil svoj neposredni, grafični in večnivojski slog za njune namene. Rezultat je mešanica klasičnega Disneya in Mignole - interno so mu rekli kar Dis-nola - ki daje filmu drzen in ekspresiven videz, kakršnega še nismo videli pri filmih tega studia. Mignola sam je sodeloval pri oblikovanju Atlantide in ji je dal videz tropskega paradiža s pridihom jugovzhodne Azije.

Njegov vpliv je viden skozi ves film tudi pri oblikovanju likov in ozadja. V skladu s časom, v katerem se dogaja film - leta 1914 - je umetniška ekipa uporabila elemente industrijske dobe z domiselnim grafičnim slogom Mignole.

Med dinamičnimi vizualnimi učinki, ki jih vidimo v Atlantidi, so eksplozije, vulkanska lava, kresnice, ki prižigajo ogenj, žareči kristali, laserski žarki, atmosferski učinki, ogromni valovi, mehurčki in množični prizori. Animacija Atlantide se je pričela konec leta 1997, pri njej pa je sodelovalo skoraj 350 umetnikov, animatorjev in tehnikov.

H kredibilnosti atlantidske civilizacije v filmu je pripomogel tudi lingvistični strokovnjak Marc Okrand, ki je oblikoval izvirni jezik, ki ga je moč brati in govoriti. Okrand, ki je že oblikoval določene besede Vulkancev ter Klingonov v Zvezdnih stezah, je sestavil na stotine atlantidskih besed, ki jih v filmu izgovarjajo Michael J. Fox, Leonard Nimoy, Cree Summer in drugi. Atlantidski jezik, čigar abeceda je sestavljena iz 29 črk, ima korenine v indoevropskih jezikih, hkrati pa čisto svoja pravila.

Skrivnost Atlantide: teorije o izginulem cesarstvu

Obstoj izginulega otoškega naroda Atlantide podžiga domišljijo že od prve omembe v dialogu grškega filozofa Platona pred 2400 leti. Od takrat naprej poznamo celo vrsto teorij, od zmernih do naravnost trapastih. Ena od priljubljenih meni, da je bila Atlantida del otoka There (danes Santorini) v Egejskem morju severno od Krete in dom minoške civilizacije. Zaradi vulkanskega izbruha naj bi Thera potonila pred skoraj 3500 leti. Ameriški kongresnik Ignatius Donnelly je leta 1882 napisal knjigo o Atlantidi (Atlantis - The Antediluvian World) in z njo populariziral to temo. Leta 1940 je psihik Edgar Cayce predpostavil, da se je izginulo cesarstvo nahajalo v bližini bermudskega otoka Bimini. Drugi so prepričani, da se Atlantida nahaja na Antarktiki, Južnem Kitajskem morju, v Sahari ali v severni Mehiki. Svoje je v minulih desetletjih k legendarni privlačnosti prispeval tudi Hollywood s filmi Atlantida: izgubljeni kontinent (George Pal, 1961) ter Sirens of Atlantis (z Mario Montez).

Platonovo pisanje o Atlantidi naj bi izviralo iz izjav atenskega državnika in pesnika Solona, ki je zgodbo slišal od starega egipčanskega duhovnika okrog leta 570 pred Kristusom. Platon je prvi uporabil izraz Atlantida in po njegovih besedah je otok obstajal pred več kot 11 tisoč leti sredi Atlantskega oceana in ga je naseljevala plemenita in mogočna rasa. To je bilo Pozejdonovo prebivališče, prebivališče boga morja, in njegov sin Atlas je bil prvi kralj. Več generacij so Atlantidčani živeli preprosto krepostno življenje, a nazadnje sta jih skorumpirala pohlep in moč. Zevs in drugi bogovi so se jih odločili primerno kaznovati za njihove zlorabe in z eno samo nasilno potezo je otok, njegove prebivalce in spomin nanje pogoltnilo morje.

O filmskih ustvarjalcih:

Don Hahn (producent) pomaga ustvarjati Disneyjeve čarovnije že 25 let. Je eden najuspešnejših producentov risank vseh časov. Njegovi filmi so po svetu prislužili skoraj dve milijardi dolarjev in bili 17-krat nominirani za oskarja. Podpisal se je pod filme Lepotica in zver, Notredamski zvonar, Levji kralj, Kdo je potunkal zajca Rogerja, Cesarjeva nova oblačila, itd.

Gary trousdale (režiser) z Disneyjem sodeluje že 16 let. S partnerjem Kirkom Wiseom sta posnela uspešnici Lepotica in zver ter Notredamski zvonar. Pri Disneyu je najprej sodeloval kot pomočnik pri učinkih pri The Black Cauldron, nadaljeval z My Science Project, Oliver & Company, Mala morska deklica, The Rescuers Down Under, Oilspot and Lipstick, The Prince and the Pauper, Aladdin, Goofy of the Apes in Mickey's Halloween. Leta 1989 je Trousdale prvič sodeloval s Wiseom pri režiji Cranium Command.

Kirk Wise (režiser) je s Trousdaleom režiral Lepotico in zver ter Notredamskega zvonarja. Pri Disneyu dela že vrsto let in pomaga pri oblikovanju zgodb. Ukvarjal se je tudi z igranjem.

Sodeloval je pri filmih The Brave Little Toaster, Family Dog, Amazing Stories, The Great Mouse Detective, Oliver & Company, Oilspot and Lipstick, Mickey at the Oscars, The Prince and the Pauper, The Rescuers. Bil je tudi izvršni producent Homeward Bound: The Incredible Journey, pri katerem je tudi nadziral pisanje scenarija, snemanje glasov živali in sodeloval pri izbiri igralcev.

Glasovi

Michael J. Fox (Milo Thatch) je nastopil v Leo and Me, Palmerstown USA, Družinske vezi, Vsi županovi možje, Nazaj v prihodnost 1,2,3, Najstniški volkodlak, The Secret of My Succes, Light of Day, Bright Lights, Big City, Casualties of War, Doc Hollywood, The Trap, Life with Mikey, For Love or Money, Greedy, Blue in the Face, Ameriški predsednik, The Frighteners, Mars napada!, Stuart Little.

Potem ko je zbolel za parkinsonovo boleznijo, je osnoval dobrodelno organizacijo, ki se ukvarja z njo, več o tem pa lahko preberete na spletni strani www.michaeljfox.com.

James Garner (stotnik Rourke) se uspešno sprehaja med televizijo in filmom. V njegovi filmografiji so Maverick, The Children's Hour, The Great Escape, The Americanization of Emily, Grand Prix, Cash McCall, Move Over, Darling, Support Your Local Sheriff, The Skin Game, Victor/Victoria, Murphy's Romance, The Rockford Files, Promise, Heartsounds, My Name is Bill W., Decoration Day, Barbarians at the Gate, Breathing Lessons in Chicago Hope.

Leonard Nimoy (kralj Atlantide): v njegovi filmografiji so Queen For a Day (igralski prvenec), Zvezdne steze (kjer je bil g.Spock), Misija: Nemogoče, Marco Polo, A Woman Called Golda, In Search Of..., Standby...Lights! Camera! Action!. Režiral je epizode T.J. Hooker, The Powers of Matthew Star, Rod Serling's Night Gallery, Zvezdnih stez ter filme Funny About Love, The Good Mother, Three Men and a Baby in Holy Matrimony. Leta 1996 je režiral svojo prvo broadwaysko predstavo The Apple Doesn't Fall. Bil je scenarist, režiser in igralec v monodrame The Story of a Hero.

Za Walt Disney World je režiral filmsko atrakcijo Body Wars, vizualno potovanje skozi človeško telo. Je avtor šestih knjig poezij, posnel je tudi 5 muziklov in pet naracijskih albumov. Leta 1996 je s soigralcem iz Zvezdnih stez Johnom de Lanciejem ustanovil Alien Voices, multimedijsko podjetje, ki snema audio verzije klasičnih znanstvenofantastičnih zgodb.

Komentarji

28.9. 2004 ob 16:18

vredu risanka čeprav je še nisem videl ali slišal zano sploh nevem kaj je to.

— grega
27.12. 2004 ob 6:36

Risanke si nisem ogledala, a zdi se ni dobra.

— Ana
24.5. 2005 ob 14:59 zvezdica

Js sm film že viidla in mislim da je enkraten,super,fanta stičn,.!!!Edino kar me moti je to,da premalo kaže življenje in navade domorodcev:-(ma čene je film vredn ogleda

— super!
8.2. 2006 ob 11:19

Risanka nasplošnu ful dobra

— Sahara
28.2. 2006 ob 10:37

mislim da je ta film res cool. vidla sm ga nešteto krat in še se ga nisem naveličala. tako da bi rada samo pripomnila da je eden iz med boljših:)

— Hope
17.6. 2006 ob 9:42

kr ena risanka

— kr neki
28.12. 2007 ob 9:03

ta film je cool in super. mislm fantastičn. sm ga ži gledla. prekosi vse druge filme ej. halo, kok jim je sploh uspel tko cool film posnet. vsi ko ga še nista vidl OGLEJTE SI GA

— jana
28.12. 2007 ob 9:26

ej ta film je ful bedn

— jana
25.10. 2011 ob 17:29

fuuul zakon pisava!!!!! pa učinki pa scena use je fajn!

— waterbender
7.12. 2019 ob 21:12

dbest

— jana
8.1. 2023 ob 14:01

Najboljši film na svetu

— David

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.