Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Ana Karenina

zgodovinska drama
Podnapisi
Na sporedu od: 10.1.2013, Kolosej Ljubljana
2h 10min / 130min
Leto: 2012
Jezik: angleščina
Scenarij: Tom Stoppard po romanu Leva Nikolajeviča Tolstoja
Režija: Joe Wright
Slavni družbeno-kritični roman Leva Tolstoja je dobil novo filmsko podobo v režiji ustvarjalca oskarjevskih dram Pokora ter Prevzetnost in pristranost. Ob koncu 19. stoletja Rusko cesarstvo začnejo preplavljati številne ideje o novi družbeni ureditvi, toda plemstvo ostaja zaprto v svojem svetu spletk, prevar in ljubezenskih škandalov. Žena vplivnega, a odtujenega ministra Ana se zagleda v postavnega konjeniškega častnika in ne traja dolgo, da iz njune afere vzklije usodna ljubezen. Ko se ji odreče prevarani mož, Ano izključijo iz visoke družbe, kar povzroči niz neustavljivo pogubnih posledic.

Brezčasna zgodba raziskuje zmožnost za ljubezen, ki preveva človeška srca, hkrati pa osvetljuje razkošno družbo carske Rusije. Smo v letu 1874. Živahna lepotica Ana Karenina ima vse, kar bi si lahko želele njene sodobnice. Je žena visokega vladnega uradnika Karenina, ki mu je rodila sina, njen položaj v sanktpeterburški družbi skoraj ne bi mogel biti višji. Odpravi se v Moskvo, da bi nezvestemu bratu Oblonskemu pomagala rešiti zakon z Dolly. Na poti Ana spozna grofico Vronsko, ki jo na postaji pričaka njen sin, sijajni konjeniški častnik Vronski. Med Ano in Vronskim preskoči iskrica, ki je ni mogoče prezreti.

Ana pobegne domov v St. Peterburg, vendar ji Vornski sledi. Ana skuša spet zaživeti običajno družinsko življenje, vendar neprestano misli na Vronskega. Sledi strastno razmerje, ki povzroči škandal v sanktpeterburški družbi. Karenin je prisiljen ženi postaviti ultimat. Ana poskuša najti srečo, njene odločitve pa prebijejo lažni sijaj z videzom obsedene družbe in imajo romantične ter tragične posledice, ki dramatično spremenijo življenje njej in vsem okrog nje.

O produkciji

Joe Wright ni hotel posneti še ene klasične adaptacije Ane Karenine s snemanjem na ruskih lokacijah ali v britanskih dvorcih. Dva meseca pred začetkom snemanja je sprejel drzno odločitev in se te epske ljubezenske zgodbe lotil bolj gledališko. Kot je rekel režiser: "Rad raziskujem obliko in sem ekspresiven. Zato sem se vprašal, kaj in kakšna bi bila Ana Karenina, če bi jo lahko postavil večinoma na eno mesto." Wright je sklenil, da bo dogajanje potekalo v čudovitem, propadajočem gledališču, ki bi bilo vseprisotno in bi delovalo kot prisopodoba takratne ruske družbe, ki je bila znotraj gnila, navzven pa sijajna. Režiser je povedal: "Tako sem lahko bolje izrazil bistvo zgodbe in prišel do bistva prizorov. Tomov scenarij sem obravnaval kot gledališki režiser obravnava besedilo igre.

Srce zgodbe je človeško srce. Vedno znova me fascinira, zakaj in kako ljubezen deluje in kako iskreni smo ljudje s svojimi čustvi."

O igralcih

Keira Knightely (Ana Karenina) je bila za vlogo Elizabeth Bennet v Wrightovem Prevzetnost in pristranost nominirana za oskarja in zlati globus, dve leti kasneje pa spet za zlati globus in še bafto za vlogo v ponovno Wrightovem filmu Pokora. Britanka je že kot otrok debitirala na televiziji in na filmu z vlogami v Innocent Lies, The Hole in Star Wars: Episode I – The Phantom Menace. Zares je opozorila nase v Bend It Like Beckham, vidimo pa jo lahko tudi v vseh filmih Pirates of the Caribbean, King Arthur, Love Actually, The Jacket in številnih drugih. Nastopa tudi v gledališču.

Jude Law (Karenin) si je že prislužil nominacije za oskarja in zlati globus, osvojil pa je bafto. Lahko si ga ogledamo v filmih Cold Mountain, The Talented Mr. Ripley, AI Artificial Inteligence, Wilde, Enemy at the Gates, Road to Perdition, Alfie, Hugo, Contagion, The Aviator, Sherlock Holmes, Sherlock Holmes: A Game of Shadows in drugih. Nastopa tudi v gledališču.

Aaron Tylor-Johnson (Vronski) je nase opozoril v filmu Nowhere Boy in nadaljeval s filmi Kick-Ass, The Illusionist, Albert Nobbs The Gratest, Shangai Knights in drugih.

O ustvarjalcih

Joe Wright (režija) je debitiral filmom Prevzetnost in pristranost, za katerega je dobil številne nagrade in nadaljeval s filmom Pokora, za katerega je bil tudi nagrajen. Pred tem je snemal priznane in nagrajevane mini serije za televizijo, režiral pa je še film The Soloist.

Komentarji

10.12. 2012 ob 18:28

komaj čakam.A je že 10.1.2013?

— Misa
4.1. 2013 ob 20:45

film more bit fajn

— FFUAL
7.1. 2013 ob 11:57

waaaaa :) komaj čakam!! Obožujem Tolstoja in upam da je film, tako kot knjiga, enkraten :)

— petra
19.1. 2013 ob 12:29

film je carski, sn si ga pogledala in je res vredn ogleda. čudovita igra keire in aarona, pa tut juda.

— katja
20.1. 2013 ob 17:29 zvezdica

nenavadno se mi zdi, da je za tako veličasten film tako malo komentarjev. Gre za odnos roman-gledališče-film. Morda je razlog v tem, da smo film in nadaljevanko o Ani Karenini že gledali. Prav tako je tema ljubezenskega trikotnika že znana. Wright je film nedvomno dobro zrežiral. Pomemben je stil življenja, ki ga opisuje Tolstoj in interpretacija zgodbe, ki jo vidimo gledalci, privlačni kostumi tedanje aristokracije. Še najmanj pomemben je rezutat tega večnega eksperimenta s strastmi (igre z ognjem). Pomembno je tisto, zaradi česar ga je vredno začenjati, o njem pisati, ga igrati v gledališču in ga snemati za film. Na ta način nam spoznavamo sebe, koliko poguma imamo za tveganje zavrnitve, izpovedne moči vrnitve na odre. kot vidimo nam te reprize Ane Karenine pokažejo, da je junakinja za to, za kar je umrla, pripravljena še enkrat in vedno znova trpeti in umreti.

— bogomir
21.1. 2013 ob 8:17

Za romantike je film lep in bi ga ocenili z 8 ali več. Za take, ki to nismo, se film malo vleče in bi ga ocenili s 6 ali manj. Na IMDB ima oceno 7. Predvsem od vas je odvisno, kako se vam bo film zdel. Je pa prava paša za oči, kako bi naj izgledala ruska aristokracija proti koncu 19. stoletja.

— Bojan
22.1. 2013 ob 8:37 zvezdica

Spadam v tisto generacijo, ki je še veliko brala in ena izmed obveznih je bila Ana Karenina. V glavi sem imela predstavo, ki sem si jo omislila sama, kako zgleda Vronski, kako Ana, Kitty, kako rusko podeželje in razkošne ruske plesne dvorane. Zato zame film ni tisto, kar sem pričakovala, ker sem pred tem že brala knjigo. Drugače pa vsa pohvala ustvarjalcem, od igralcev pa še posebej Jude Low, ki je tako prepričljivo odigrala Aninega moža. Film opiše vse pomembnejše trenutke, ki dajo zgodbi smiselno celoto. Glede na to, da je knjiga zelo obsežna, so avtorji zelo dobro izkoristili dve uri trajajoč film, da so pokazali strast in tragičnost celotne zgodbe. Zanimivo je, da se ves film dogaja kot na gledališkem odru in v zakulisju, kar filmu da določenon simboliko, ki je prisotna tudi v današnjem času in naših življenjih, ko je vse skupaj, kot bi se igralo za oder. Takšne izobčenosti Ana zagotovo v današnjem času ne bi doživela, pokaže pa film jasno, kako je če si stigmatiziran ali izločen. Danes sicer zaradi drugih razlogov, vendar so čustva tudi danes lahko tako zelo silovita in uničujoča, da privedejo do tragičnega konca. Ogled filma priporočam, je nekaj novega in svežega, čeprav gre za zgodbo klasika.

— Tracy
23.1. 2013 ob 8:52 zvezdica

Film je prava paša za oči in čustva, čeprav je tako mojstrovino od romana nemogoče popolnoma zadovoljivo prenesti na film. Predvsem je navdušila vloga Kitty, bolj kot sama Ana. Keira Knightely v tej vlogi ni najbolj prepričjiva. Je pa film dober prikaz, kako je življenje lahko kruto in kako smo odvisni od sprejetosti družbe. Kako naše življenje ne sme biti odvisno samo od ljubezni enega človeka, kajti to vodi v neizbežno pogubo.

— Ana
23.1. 2013 ob 14:53

100000 lajkov na film! =)

— Katjica
29.1. 2013 ob 7:41

to je film, ka je zlo zanimiv videt...po komentarih, ki so bili objavljeni. Sigurno si ga bom ogledala.

— Sara
10.2. 2013 ob 18:51

Odličen film, je pa res da moraš biti 100% pri stvari da sčasoma razumeš, kaj se dogaja v filmu. kljub vsemu je vreden ogleda! :)

— Mateja
27.4. 2013 ob 17:44

Film je zelo fajn.

— Janko

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.