Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Ameriška pita 2

komedija
Na sporedu od: 11.10.2001, Kolosej Ljubljana
1h 44min / 104min
Scenarij: David H. Steinberg, Adam Herz
Režija: J. B. Rogers

Leta 1999 se je občinstvo zaljubilo v nepozabno skupino prijateljev, ki so z vso duhovitostjo in človeškostjo, ki nam ju življenje meče pod noge, odkrivali neraziskana področja ljubezni, seksa in prijateljstva. Komedija je v trenutku postala kultna, saj so obiskovalci kino dvoran v prvem filmu Ameriška pita prepoznali lastne divje, pogosto nerodne najstniške izkušnje.

V drugem filmu se je ponovno zbrala ista igralska zasedba, ki pogumno skupaj stopa še korak naprej proti odraslosti. Po prvem letu na univerzi fantje najamejo hišico na obali, da bi še okrepili prijateljstvo in si privoščili najbolj zabavno poletje od vseh dotedanjih. A kot ponavadi, je le od deklet odvisno, ali se bodo sanje fantov uresničile ali ne. Na koncu norega poletja vsi skupaj ugotovijo, da se čas sicer spreminja, ljudje prav tako, prijateljstvo pa ostane.

O produkciji

Za pravi priokus ...

Film so deset tednov snemali v južni Kaliforniji. Ustvarjalci so izjemno pazili, da nadaljevanje Ameriške pite ne bi bilo samo še eno od poneumljenih nadaljevanj, ki se kitijo le z naslovom, vsebina pa ni niti senca izvirnika.

"Bili smo ponosni, da smo lahko posneli Ameriško pito," pravi producent Chris Moore, "zato nihče od nas ne bi hotel sodelovati pri nadaljevanju, če bi bilo v sramoto prvemu delu. Zato smo si zaprisegli – če bomo posneli drugi del, ga bomo posneli tako, kot se spodobi."

Najtežji del posla, zaradi česar je film "kot se spodobi", je bila ponovna združitev izvirne igralske zasedbe. "Ljudem so se priljubili," nadaljuje Moore. "Brez teh igralcev bi lahko posneli le Ameriška pita: novi prijatelji." Z istimi igralci so imeli tudi možnost nadgrajevati prvi film, ne pa le pogrevati stare "štose" v novem okolju. Scenarij za Ameriško pito 2 povzema vso nedolžnost in človeškost izvirnika, obenem pa prikaže, kako so se liki v filmu med tem časom razvijali, spreminjali in pridobivali nove izkušnje, ki so jih oplemenitile.

Vse osebe v filmu so postavljene v situacije, ki so povsem verjetne za posamezni lik, zato je bilo tudi vzdušje na snemanju od prvega dne tako, kot da sploh ne bi končali snemanja prvega dela.

Glavna sestavina ...

Ustvarjalci so se odločili, da bo tudi Ameriška pita 2 temeljila na isti osnovi, kot izvirnik – prijateljstvu. "Duhovite situacije se razpletajo iz prijateljstev, ki jih sklenemo med odraščanjem, iz ljudi, v katere se prvič zaljubimo ..." je prepričan Hertz. "Srečamo se z istimi ljudmi kot v prvem delu, le da v nadaljevanju odkrivajo, kako težko je včasih ohraniti prijateljstvo. Medsebojni odnosi ne padejo z vedrega neba. Treba se je truditi, da jih ohranimo. Ljubezen je včasih naporna. Včasih je smešna, včasih boli, a navsezadnje le ugotovimo, da je edino, kar res nekaj pomeni."

Doma je najlepše ...

V Ameriški piti 2 se prijatelji spet zberejo v domačem mestu sredi Michigana. Srečajo se prvič po odhodu na univerzo. On njihovega razvpitega maturantskega plesa je minilo celo leto, vendar si še vedno niso povsem opomogli od zapletov, ki so jih doživeli tisto noč. Jim zgroženo ugotavlja, da samo dejstvo, da si izgubil nedolžnost, še ne pomeni, da si frajer. Oz se mora nekako prebiti skozi dneve, medtem ko je njegova ljuba Heather v tujini. Kevin razmišlja ali lahko z bivšo punco Vicky, ki je na univerzi še vzcvetela in se vrnila lepša kot kdaj koli prej, ostaneta prijatelja. Finch še vedno sanja o lanski neverjetni avanturici na mizi za biljard z žensko svojih sanj – Stiflerjevo mamo. Kaj pa počenja Stifler? Nič pametnega, razen tega, da je povsem neznosen.

"Hoteli smo zgraditi komedijo okoli situacij, ki so vsem znane," pravi Hertz. "Vsi vemo, kako težko je obdržati ljubezen na daljavo. In vsi smo se vsaj enkrat razšli s fantom ali punco, potem pa nismo vedeli, kako naj se vedemo do nekdanje ljubezni."

Punce so zakon ...

Tako kot v izvirni Ameriški piti, fantje tudi v tem filmu neprestano skušajo beležiti čim boljše rezultate v igri ljubezni, a dekleta so tista, ki postavljajo pravila. "V mnogih filmih o mladini so dekleta potisnjena na stranski tir," pravi Natasha Lyonne, ki igra Jessico, Vickyno prijateljico in svetovalko, ki vedno ohrani trezno glavo. "Ali so v filmih gole, ali jih preganja kakšen manijak z nožem v roki ali pa oboje. Ženske v tem filmu pa hočejo isto kot fantje. Želijo si zabave in avantur. Pripravljene so se zabavati s fanti, vendar ne dovolijo, da bi jih fantje gledali kot samoumevno dobrino, njim vedno na voljo."

Mnenje o intimnih odnosih, ki prevladujejo v filmu, lahko povzamemo v tako imenovano "pravilo treh". "Adam Herz je izvrstno prikazal igrice, ki se jih fantje in punce gredo, da bi ohranili dobro ime," pravi Thomas Ian Nicholas. "Med dekleti velja, da fantje vedno pretiravajo. Če tip pravi, da je spal s tremi, to v najboljšem primeru pomeni, da je spal z eno. Fantje pa imajo svojo različico tega pravila. Če dekle trdi, da je spala le z enim, si lahko prepričan, da je v resnici vsaj s tremi. Nazadnje pa oboji ugotovijo, da so igrice v medsebojnih odnosih prav to – samo igrice. Ter da ni pomembno, koliko si jih "položil", ampak da je važno le biti tak, kot si v resnici. Sam svoj in zvest sebi."

V Ameriški piti 2 je opaziti nekaj sprememb v značajih glavnih junakinj. Romantična Vicky postane bolj izkušena in manj idealistična. Michelle je bolj sočustvujoča do Jima. Heather hoče izkusiti, kaj lahko doživi v širnem svetu. Jessica pa še vedno ostaja dekle z največ zdrave pameti od vseh v skupini.

Brez prijateljev ne gre ...

Srce Ameriške pite 2 so štirje arhetipski mladi fantje, ki kljub medsebojnim razlikam ostajajo prijatelji. "Kevin je vodja," razlaga Herz, "Jim je tisti, ki vedno nekaj zamoči, Oz je romantik, Finch pa ostaja skrivnosten."

Poletno srečanje med Kevinom in Vicky se začne s ponesrečenim poljubom, ko se ona nagne k licu, on pa k ustnicam. Jim, prikupni junak, ki ob vsakem poskusu seksa brezupno pogori, to poletje ugotovi, da je prijateljstvo z dekletom lahko zelo koristno. "Jimova največja bojazen v prvem delu filma je bila, da bo umrl devičnik," pravi Biggs. "Zdaj sicer ni več nedolžen, a kljub temu nima seksualnih izkušenj." Dekle njegovih internetnih fantazij, češka študentka Nadia, ki v programu izmenjave študira v ZDA, pa se vrne, da bi dokončala, kar sta začela prejšnje leto. "Jimovo življenje je neprekinjena vrsta neprijetnih trenutkov, " razlaga Biggs. "Vse po vrsti je groza in še večja groza. Pred očmi gledalcev se odvijajo vse najbolj ponižujoče spolne izkušnje, ki jih človek lahko doživi, in vse se zgodijo ravno njemu."

Veliki osvajalec Oz se je v prvem delu filma zaljubil v dekle izven njegove druščine. Heather zdaj potuje po tujini in Oz zaradi tega trpi. "Čim dalj časa sta ločena, bolj se morata truditi, da ohranjata stike," razlaga Klein.

Finch pa se najbolje počuti v strogi disciplini, ki si jo je zadal in raziskuje principe tantričnega seksa. "Sanja, da bo kot mojster tantričnega seksa ponovno osvojil Stiflerjevo mamo," pripoveduje Thomas. "Zato preučuje vzhodnjaško filozofijo in se "meseno" zadržuje, da bi v pravem trenutku imel dovolj energije."

Poletje ne bi bilo popolno brez Stiflerja, problematičnega fanta, ki se po enem letu obnaša še huje kot prej. "V prvem filmu je Stifler bumbar, ki mu gre le za zabavo," se šali Scott. "Gledalci v dvorani so samo čakali, ali ga bo doletelo, kar mu zasluženo gre, ali ne." Se bo to zgodilo to poletje?

Najpomembnejša starševska figura v prvem filmu in tudi v njegovem nadaljevanju je Jimov zvesti oče, ki ga igra Eugene Levy. "Jimov oče obožuje svojega sina in na vsak način hoče storiti vse, da bo fantu dobro. Kadar koli vidi, da njegov sin stori kaj nezaslišanega, si očita, da je to njegova krivda, ker mu zgodbice o štorklji ni dobro pojasnil. Vendar pa preprosto ne ve, kako naj sinu pomaga, ne da bi še poslabšal že tako katastrofalno situacijo."

O igralcih

Jason Biggs (Jim) igra prikupnega a brezupno nerodnega Jima, ki pada iz ene zadrege v drugo. Njegove ponižujoče spolne izkušnje so srce komedije. Biggs je po premieri Ameriške pite leta 1999 postal eden najbolj zanimivih mladih hollywoodskih igralcev. Vloga mu je prinesla več nominacij, med drugim tudi dve nominaciji za MTV filmsko nagrado. Igral je še v filmih Saving Silverman, Loser, Boys and Girls ter Prozac Nation. Na televiziji se je pojavljal v Drexel's Class, Total Security in As the World Turns.

Shannon Elizabeth (Nadia) je prikupna in zapeljiva češka študentka Nadia, ki uživa v dejstvu, da Jim in kateri koli drugi moški sanjari o njej. Čeprav je njen zadnji intimni poskus z Jimom pristal na internetu in so jo zaradi tega deportirali, je vseeno pripravljena še enkrat poskusiti. Že pred uspehom Ameriške pite, ki je bila njena prva pomembna filmska vloga, je nastopala na velikem platnu, televiziji in na odrskih deskah. Nastopila je tudi v filmih Scary Movie, Dish Dogs, Tomcats, 13 Ghosts in Jay and Silent Bob Strike Back.

Alyson Hanningan (Michelle) igra pustolovsko navdahnjeno flavtistko, ki v prvem delu filma po naključju postane Jimova spremljevalka na maturantskem plesu. Hanniganova je najbolj znana po vlogi v televizijski seriji Buffy the Vampire Slayer, kjer igra Buffyno najboljšo prijateljico. Videli smo jo lahko tudi kot hčerko Dana Ackroyda v filmu My Stepmother is an Alien.

Chris Klien (Oz) je dobrodušni zapeljivec, ki ugotovi, da tudi resne ljubezni lahko prinašajo bolečino, še posebno, ko njegovo dekle Heather čez poletje odpotuje v Evropo. Klein je debitiral v satirični komediji Election, ki je bila poleg številnih drugih nagrad nominirana tudi za oskarja za najboljšo priredbo scenarija. Po uspehu ameriške pite je igral še v Here on Earth, Say It Isn't So, We were soldiers in Rollerball.

Natasha Lyonne (Jessica) igra Jessico, dekle zdrave in trezne pameti, ki je zaupnica in svetovalka vsem prijateljem. Igrala je tudi v Scary Movie 2, Detroit Rock City, Confessions of a Trick Baby, But I'm a Cheerleader, Heartburn, Everyone Says I Love You, Revenant in vrsti neodvisnih filmov.

Thomas Ian Nicholas (Kevin) igra vodjo naše skupine prijateljev, ki se ponovno sreča s svojo srednješolsko ljubeznijo Vicky. Nicholas je pred kamerami nastopil že pri sedmih letih v seriji Who's the Boss? Kot mladi Tony Danza. Med filmskimi vlogami naj omenimo Rookie of the Year, A Kid in King Arthur's Court in A Kid in Aladdin's Palace. Nastopil je tudi v televizijski nadaljevanki Party of Five, občasno pa tudi v Dr. Quinn in Santa Barbara.

Tara Reid (Vicky) je elegantna in zapeljiva Vicky, ki želi s svojim bivšim fantom Kevinom ostati le dobra prijateljica. Reidova je najprej nastopala v televizijskih oglasih, prvo opaznejšo vlogo pa je dobila leta 1995 v televizijski seriji Days of Our Lives. Prvi pomembnejši filmski nastop sta ji omogočila brata Coen v filmu The Big Lebowski. Nastopila je tudi v Dr. T and the Women, Around the Fire, Body Shots, Girl, Cruel Intentions in Urban Legend. Nedavno je posnela Jody and the Pussycats, Just Visitin in Van Wilder: Party Liaison.

Seann William Scott (Stifler) je največji vedenjski problem v skupini. Stifler gre vsem na živce, a v težavah se človek lahko zanese nanj. Scott je po prvem uspešnejšem nastopu, in sicer ravno v Ameriški piti, nastopal še v uspešnicah Evolution, Road Trip, Dude Where's My Car? In Final Destination.

Mena Suvari (Heather) je v prvem delu želela resno ljubezensko zvezo, zdaj pa želi preizkusiti svojo neodvisnost in poletje preživi v tujini. Suvarijeva je debitirala s filmom Nowhere, pred nastopom v Ameriški piti pa je nastopila še v filmih, kot so Kiss the Girls, Slums of Beverly Hills in The Rage: Carrie 2. Uspehu ameriške pite je sledil še odličen nastop v z oskarjem nagrajenim American Beauty. Nedavno smo jo lahko videli v Sugar&Spice.

Eddie Kaye Thomas (Finch) to poletje preučuje principe tantričnega seksa in pripravljen je iti na konec sveta, ali pa vsaj do zadnjega poglavja Kama Sutre, da bi osvojil damo svojega srca – Stiflerjevo mamo. Nastop v prvem delu Ameriške pite je bil za Thomasa doslej največji igralski uspeh. Nastopil pa je tudi v Taboo, Stolen Summer, Sheer Bliss, Freddy Got Fingered, Black and White, Carrie 2: The Rage, More Dogs than Bones, Harvest, Illtown in Mr. Jealousy. Na televiziji igra v komediji Brutally Normal, občasno pa se pojavlja v serijah Law&Order, Felicity in Are You Afraid of the Dark?

Eugene Levy (Jimov oče) je najpomembnejši starševski lik v najstniški komediji - Jimov oče, ki nehote vedno zaloti sina v najbolj nerodnih intimnih trenutkih. Levy je svojo bogato igralsko kariero začel v priznani TV seriji SCTV in nadaljeval v vrsti televizijskih nadaljevank. Na velikem platnu smo ga videli v filmih, kot so Almost Heroes, Father of the Bride 2, Multiplicity, Once Upon a Crime, Stay Tuned, Armed and Dangerous, Club Paradise, Splash, National Lampoon's Vacation in Running.

O filmski ekipi

Režiser J. B. Rogers je debitiral kot režiser s filmom Say It Isn't So, potem ko je bil že asistent režije pri filmih Dumb and Dumber, Kingpin, There's Something About Mary, Me, Myself & Irene in American Pie.

Scenarist in izvršni producent Adam Herz je kot scenarist celovečernih filmov debitiral ravno z izvirno Ameriško pito. Utemeljil jo je na svojem odraščanju v Michiganu. Trenutno za Universal pripravlja nov izvirni scenarij, film pa bo tudi prvič sam režiral.

Mark Irwin (direktor fotografije) je z Rogersom sodeloval že pri Say It Isn't So, Dumb and Dumber, Kingpin, There's Something About Mary in Me, Myself & Irene. V svoji karieri je sodeloval že pri več kot 50-ih celovečernih filmih, med drugimi pri Road Trip, The Fly, Dead Zone, 10 Things I Hate About You, Steel, D2: The Mighty Ducks, Passenger 57, Robocop II, A Vampire in Brooklyn, Scream. Dela tudi na televiziji.

Komentarji

3.10. 2004 ob 1:36

dober film! vreden ogleda!

— [meteora]
13.11. 2004 ob 16:19

nebi smelo biti toliko porna pa bi bil cisto ok film!

— lala
18.12. 2004 ob 19:35

full hud film! edn najbolših! men se zdi glih porno the best, sej v temu je fora! k poigledaš film bi takoj pojedu eno pito (normalno, se ve).

— 5rca
13.10. 2005 ob 20:46

v rem film skozi neki seksajo!a je pa ful dor film nimam kej rečt!vreden je ogleda!pa pa

— manuelca
20.10. 2005 ob 18:06

FULL DOBER FILM

— LEPOTEC
21.1. 2006 ob 14:33

meni se zdijo fsi filmi kul

— vsi filmi
1.2. 2006 ob 17:52

res ta film je najbolši ker je v njem smeha za crknit!

— PORI
21.2. 2006 ob 11:08

sicer je film bolj za mladostnike nama je bil vseeno zelo všeč.pohvala!!

— teta marička in stric lojze
18.3. 2006 ob 17:11

res zlooo dobr film...ena najbolsa komedija kar jih je kdaj blo...oglejte si ga :)

— scott
17.6. 2006 ob 9:24

najbolj sexi film k sm jih kdaj vidu

— vojo14
16.8. 2006 ob 16:22

full dobro

— mija
26.10. 2006 ob 15:09

to pa je komedija ni bolse vsi 4 je deli res zazigajo se najbl pa 2 del ajde

— ines
26.10. 2006 ob 17:09

oi! kaj dogaja?morem powedat da je ameriska pita res dober film ni kaj rect!gdo se strinja s tem???!!!

— ines
16.11. 2007 ob 10:01

to je ful dobr film

— maja
8.3. 2008 ob 13:56

ful vreji je film

— tanja
26.11. 2008 ob 0:00

zelo lep film za najstnike,kot sem jaz.koliko filmov je?

— romana kern
26.11. 2008 ob 0:00

za nas najstnike zelo dobro

26.11.2008

— romana
20.2. 2009 ob 0:00

ej ful so mi všeč(ZAKON)!!!

— digi
10.8. 2009 ob 16:21

ovaj je film najbolji na svijetu koji je ikad snimljen

— mirhada
12.12. 2009 ob 17:26

res hud porno film

— janez
16.4. 2010 ob 17:40

zlo carski flm

— nik
8.7. 2011 ob 10:47

kuuŁ

— lina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.