Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Američan

triler / drama
Podnapisi
Na sporedu od: 9.12.2010, Kolosej Ljubljana
6.1.2011, Kolosej DeLuxe Kranj
20.1.2011, Kino Komuna
1h 45min / 105min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina, italijanščina
Scenarij: Rowan Joffe po romanu Martina Bootha
Režija: Anton Corbijn
Morilec Jack je resnični umetnik svojega poklica, toda po zapleteni in skorajda usodni akciji na Švedskem se odloči upokojiti. Od delodajalca Larryja sprejeme zadnje naročilo, ki ga vodi na italijansko podeželje. Med izdelavo ostrostrelskega orožja njegove notranje dvome dodatno okrepi prijateljevanje z ostarelim duhovnikom in romanca s simpatično Claro. Toda ko je soočen z novo nevarnostjo, mora končati spletko in v boju za svoje življenje znova prijeti za orožje.

Zgodba

Po skorajda usodni akciji na Švedskem se poklicni morilec Jack zateče na italijansko podeželje. V majhnem srednjeveškem mestu je njegovo življenje pravo nasprotje preteklosti, daleč stran od nenehno preteče smrti. Njegova naloga je izdelava ostrostrelskega orožja za skrivnostno naročnico Mathilde.

V spokojni naravi gorovja Abruzzo se spoprijatelji z lokalnim duhovnikom Benedettom in zaplete v ljubezensko razmerje s privlačno Claro. Njuna romanca se zdi povsem nedolžna, toda če stopi iz sence, bo Jack znova izpostavljen nevarnosti, ki preti na vsakem koraku.

Triler Američan, ki ga je režiral Anton Corbijn, je scenarist Rowan Joffe priredil po knjižni predlogi Martina Bootha, romanu A Very Private Gentleman.

Igralska zasedba

George Clooney (Jack) je leta 2006 prejel tri nominacije za oskarja. Za prestižno nagrado se je potegoval z najboljšimi režiserji, in sicer s celovečercem Good Night, and Good Luck. Scenarij za slednjega je napisal skupaj z Grantom Heslovom in nagrajena sta bila z nominacijo v kategoriji najboljši izvirni scenarij. Še tretjič pa je bil nominiran za najboljšega stranskega igralca in vloga v celovečercu Syriana mu je prinesla oskarja. Prvič v zgodovini podelitev oskarjev se je zgodilo, da je posameznik prejel nominaciji za režiserja in igralca za dva različna filma v istem letu. Z obema omenjenima filmoma je bil tudi med nominiranci za zlati globus (za stransko vlogo v Syriani je zlati globus tudi prejel).
Oskarjev nominiranec je bil Clooney nato še dvakrat, z glavnima vlogama v filmih Michael Clayton in Up in the Air, za obe pa je bil nominiran tudi za nagrade zlati globus, BAFTA, Critics’ Choice in Screen Actors Guild. Za najboljšega glavnega igralca po zaslugi vloge v filmu Up in the Air so ga izbrali newyorški filmski kritiki.
Z Grantom Heslovom, ki je producent Američana, je lastnik produkcijske hiše Smokehouse Pictures, v okviru katere sta nastala projekta The Men Who Stare at Goats in Leatherheads. V obeh je Clooney zaigral, slednjega je tudi režiral. V letošnjem letu se je pričela predvajati prva televizijska serija Smokehouse Pictures, Memphis Beat. Pred tem je bil Clooney skupaj s partnerjem  Stevenom Soderberghom tudi lastnik produkcijske hiše Section Eight, ki je ustvarila celovečerce, kot so Good Night and Good Luck, Syriana, Ocean's Eleven, Ocean's Twelve, The Jacket, Full Frontal, Welcome to Collinwood, Insomnia in Far from Heaven.
Svoj režiserski prvenec, Confessions of a Dangerous Mind, je zabeležil leta 2002. Pri National Board of Review so mu podelili nagrado za posebne filmske dosežke. Njegova druga režija, Good Night, and Good Luck (2005) mu je poleg že omenjenih nominacij za oskarja med drugim prinesla tudi dve nominaciji za zlati globus, tri nominacije za nagrado BAFTA, nominaciji za nagradi Screen Actors Guild in Independent Spirit.
Kritike je prepričal tudi z vlogami v filmih Out of Sight, Three Kings, Solaris, The Good German, The Peacemaker, Batman & Robin, One Fine Day, From Dusk Till Dawn, O Brother, Where Art Thou? (prejel zlati globus), Intolerable Crueltyin Burn After Reading. Gledalci pred malimi zasloni ga najbolje poznajo po vlogi Dr. Douglasa Rossa v NBC-jevi seriji ER.

Violante Placido (Clara) je bila leta 2004 med nominirankami za prestižno nagrado David di Donatello (italijanska različica oskarja) v kategoriji najboljša igralka za vlogo v komični drami Che ne sarà di noi.

Sledili sta nominaciji za nagradi srebrni trak, in sicer za igralska dosežka v filmih Ora o mai più in L’anima gemella. V slednjem je zaigrala skupaj z Valentino Cervi, s katero sta na beneškem filmskem festivalu leta 2002 prejeli nagrado Wella. Šest let pozneje si je na istem festivalu prislužila nagrado Kinéo za vlogo v  filmu Lezioni di Cioccolato.

Hči igralca in režiserja Michelea Placida (The Caiman) ter igralke Simonette Stefanelli (The Godfather) se je v igralski vlogi prvič preizkusila v filmu Jack Frusciante è uscito dal gruppo, nato pa je igralsko zasedbo dopolnjevala še v več kot 20 filmih, med drugim v Fade to Black in Barah Aana.

Thekla Reuten (Mathilde) je svojo igralsko kariero začela z vlogo v nizozemski televizijski seriji Wij Alexander. S prepričljivo igro si je zagotovila vlogi v celovečercih, ki sta bila nominirana za oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film, Ledereen beroemd! [Everybody’s Famous!] in De Tweeling [Twin Sisters].

V njeni filmografiji so tudi celovečerci In Tranzit, Ober [Waiter], Rosenstrasse,  Fire Bay, In Bruges inCeasefire. Slednji je bil izbran za nagrado občinstva na lanskem filmskem festivalu v Zürichu. Gledalce pred malimi zasloni je navdušila v seriji Sleeper Cell, pomembni vlogi je prevzela tudi v televizijskih filmih Day One in Highlander: The Source. Odmevno vlogo je odigrala v eni izmed epizod četrte sezone serije Lost.

Paolo Bonacelli (oče Benedetto) je v svoji več kot 40-letni igralski karieri eno najbolj nepozabnih vlog zabeležil v kontroverzni kriminalni drami Salò, or the 120 Days of Sodom, izstopajo pa tudi uspešnice Midnight Express, Caligula, Enrico IV [Henry IV], Francesco, Night on Earth, Scarlet Diva in Mission: Impossible III. Leta 1992 mu je vloga v komediji Johnny Stecchino pri italijanskem sindikatu filmskih novinarjev prinesla srebrni trak za najboljšega stranskega igralca.

Filmska ekipa

Anton Corbijn (režiser)
Anton Corbijn, ki se je rodil na Nizozemskem, v Veliki Britaniji pa živi že več kot 29 let, je zaslovel kot izjemni fotograf. Med drugim sodeluje s slikarji, režiserji, igralci, pisci in glasbeniki. Njegove fotografije je mogoče videti v revijah, knjigah ter tudi galerijah in muzejih. Izdal je številne knjige fotografij. Leta 2007 je svoj režiserski prvenec Control pospremil s knjigo o njegovem nastajanju, prav tako pa je ob celovečercu Američan izšla tudi knjiga Inside The American s slikami, nastalimi med pripravami in snemanjem filma. Dela tudi kot grafični oblikovalec, pri čemer gre omeniti oblikovanje ovitkov zgoščenk glasbenikov, kot so skupina Depeche Mode in pevec Herbert Grönemeyer, ki je poskrbel za glasbo v Američanu.

Režiral je kratke filme, kot je Some YoYo Stuff, in več kot 75 glasbenih video spotov za izvajalce Depeche Mode (Enjoy the Silence, Personal Jesus), Nirvana (Heart-Shaped Box), U2 (One, Electrical Storm), Johnny Cash (Dehlia's Gone), Nick Cave (Straight to You), Metallica (Hero of the Day), the Killers (All These Things That I’ve Done), Coldplay (Talk in Viva la Vida) in Herbert Grönemeyer (Mensch).

Američan je njegov drugi celovečerec, potem ko je leta 2007 ustvaril dramo Control, ki so ji namenili 5 nagrad BIFA in nagrado za najboljši britanski režiserski prvenec na mednarodnem filmskem festivalu v Edinburghu, nominiran pa je bil tudi za nagrado BAFTA.

Komentarji

26.9. 2010 ob 16:47

Mojster orožja, osamljen, željan ljubezni je potisnjen v epopejo italijanske vasice, tipično mafijsko, kjer nikoli ne veš, kdo je komu sovražnik. George Clooney na nek način izkazuje strahospoštovanje, občudovanje do te dežele in kar nekako je jasno, da je posnel takšen film, nič kaj ameriški, bolj art ali film noir. Kar je ameriškega v filmu, je to on sam. Kot bi gledal črno-belo kriminalko iz 70-ih let, na kar nakazuje že proračun 20 mio USD,

— Renata
31.10. 2010 ob 10:36

ni slab film...kr dober triler

— marko
3.11. 2010 ob 7:31

Odličen film, priporočam ogled.

— Bost
7.11. 2010 ob 9:30

Film je dolgočasen. Na koncu sploh ne izveš cele zgodbe.

— Filmofil
8.11. 2010 ob 23:04

Ravnokar ogledala film ... cel film ena sama vožnja, stremenje v prazno, žalost in sestavljanje orožja ... razen prve 3 min in zadnjih 10 se v filmu ne dogaja nič. Film je brez konkretne fabule. Ne razumem poante.

— lala
13.11. 2010 ob 13:00

hladen in dolgočasen film......:S

— anonimen
19.11. 2010 ob 8:37
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
21.11. 2010 ob 1:49

katasrtofa od filma! raje uro pa pol glej v luft

— dekolinjo
23.11. 2010 ob 13:17

Eden od boljših ameriških filmov v zadnjem času. Zgodba je neameriška, z nepredvidljivim koncem.

— Tilen
28.11. 2010 ob 11:53

Dolgočasen film!

— Misa
30.11. 2010 ob 13:47

Glede na žanr-drama je kar ok film samo res pa je da ni akcijski tako da o dolgočasju je majčkeno resnice, če ne ve pa moja ocena 5/10

— fantek
1.12. 2010 ob 15:46

najslabši film kar sem jih gledal

— kren
2.12. 2010 ob 16:24

Film je odličen. Kdor ne mara filmov, kjer se je treba poglobiti v zgodbo in akterje, naj gre raje gledat komedijo. Fim prikazuje delo profesionalnega morilca, kaj je potrebno za uspešno opravljeno nalogo, kako nikomur ni za zaupati v tem poslu. Kako mora dober profesionalec preveriti vsak detajl večkrat in ničesar ne sme prepustiti naključju. Čustva so lahko tragična zanj. Skratka, prvi tak film in še enkrat...odličen!

— Andrej
4.12. 2010 ob 18:04

BOOOOOOOOORRRRIIIIING

— Dr. imenikova
4.12. 2010 ob 18:11

sami lepi igralci njamiiii

— đorđ kluni
17.12. 2010 ob 8:23

Bedarija,

— nona
19.12. 2010 ob 21:47

fantastičen

— karolina
24.12. 2010 ob 19:18

Bedarija cista... kr en film

— Skizo
25.12. 2010 ob 10:36

Film je tipični neameriški. Kdor ga gre gledat in pričakuje tipično ameriško akcijsko zgodbo z veliko streljanja, razstreljevanja stvari, klanja in drugih podobnih umetnosti, naj gre raje gledat kaj drugega. To je film, ki je posnet na evropski način (tudi dogajanje je v Evropi, veliko je evropskih igralcev) in če ste kdaj pogledali kak evropski film, vam ob tem filmu sigurno ne bo dolgčas.

— thunderbolt
25.12. 2010 ob 23:29

Dober film. Poanta sploh ni v akciji. Treba se je poglobiti.

— Maja
26.12. 2010 ob 12:04

podn, dolgcajt ....

— Bridget27
27.12. 2010 ob 21:54

Eden bolj bednih filmov. Film ima brezvezno zgodbo, dejansko je cel film le kako sestavi puško... bedno :(

p.s. če ne drugega je vsaj igralec dober:)

— JAN
28.12. 2010 ob 20:52

sramota, vrnite denar.

— -rigl
29.12. 2010 ob 1:10

jz filma ne kapiram, oz. je tok dolgočasen da nimaš kej kapirat...
razn clooneya u tem filmu ni nič dobrga...prve in zadne 3 minute so dobre, vse ostalo vmes pa za nikamor...

— mette-martine
29.12. 2010 ob 16:14

Ma kaj nakladate s to odličnostjo. Toliko dobrih trilerjev res obstaja, vendar tu gre za vlečenje zgodbe v nedogled. Dolgi kadri, njegov resda zaskrbljen pogled v negotovo prihodnost, ampak 120 minut tega? Halo? To bil lahko naložili tudi v eni uri. Kot enourni film noir za TV bi rekel, da je masterpiece, tole pa je nateg....dogajanja in gledalcev namreč

— gledal
1.1. 2011 ob 14:41

V filmu manjka neka napetost.. Cel film sem sedel in čakal da se bo kaj dogajalo v tej zgodbi.. Moje mnjenje da si ne zasluži ogleda.

— Trix
2.1. 2011 ob 11:40

Mater, sem mislil, da smo šele na pol ko so se začeli rolat napisi. Je pa res, da sem malo prespal ker je bil živ dooooolgcajt :-))

— dolgcajt
5.1. 2011 ob 14:33

Moj komentar: zakaj ga vrtite samo enkrat na dan in ob taki pozni uri, a je ful neprimeren za mladino al kaj?

— ime obvezno
6.1. 2011 ob 17:35

katastrofa

— andreja
10.1. 2011 ob 18:41

slabšiga filma še nisn glejo. sploh se neje nič dogaja :S

— blaž
12.1. 2011 ob 17:15

TOTALNO NEZANIMIV IN DOUGOČASEN FILM. Js nevem folk tist ka prau da je odličn potem res nimate občutka za filme. Če vam je ta film dobr pol so vam usi dobri. Usi ki so ga grajali se jim pridružujem ker je res totalna beda. In še sramota za Clooneya ker igra v tako bednem filmu. Drugač pa Clooney car

— Marko
16.1. 2011 ob 0:18

dolgočasen film
mislim da bi si "the town" film veliko bolj zaslužil da bi se predvajal v kinu

— dj
2.2. 2011 ob 18:18

brezveze, škoda skoraj 2 ur cajta :S

— me

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.