Podelitev dveh novih zlatih rol filmu Gremo mi po svoje za preseženih 100.000 gledalcev

6. december 2010

V petek, 3 decembra, je v Kinoklubu Vič potekala podelitev dveh novih zlatih rol ustvarjalcem slovenske filmske uspešnice Gremo mi po svoje. Mladinsko komedijo si je namreč od 4. novembra, ko je film prišel na spored slovenskih kinematografov, ogledalo že več kot 118.000 gledalcev. Nagrado zlata rola podeljujeta Kolosej in Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev tistemu slovenskemu filmu ali filmu v slovenski koprodukciji, ki preseže magično mejo 25.000 kino gledalcev. Filmu sta bili 16. novembra podeljeni prvi dve zlati roli za preseženih 50.000 gledalcev, v slabih štirinajstih dneh pa si je prislužil še dve novi zlati roli.

Gremo mi po svoje - Zlata rola

Podelitev zlatih rol je sovpadala s praznovanjem rojstnega dneva slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ko kulturne ustanove po geslom Ta veseli dan kulture na stežaj odprejo svoja vrata. Kot vsako leto se je akciji tudi letos pridružil Kolosej. V Kinoklubu Vič je v okviru podelitve zlata rola potekala brezplačna predstava filma Gremo mi po svoje, na katero so bili vabljeni varovanci Zveze prijateljev mladine. Sledila je še projekcija filma Piran – Pirano, ki je bila tako kot v Koloseju Ljubljani, Mariboru, Kranju in Kopru prav tako brezplačna.

Nagrada zlata rola je bila prvič podeljena leta 2001, ko je prvo zlato rolo (in kmalu nato še dve) prejel film Na nikogaršnji zemlji, zadnjič pa se je nagrada podelila leta 2008 filmu Petelinji zajtrk. Kriterij za podelitev zlate role je en sam in zelo enostaven, ter kot tak ni odvisen od nobene žirije ali kritikov. Upošteva samo glas ljudstva oziroma gledalcev, ki si film ogledajo v kinu. Nagrada je tako namenjena razbijanju stereotipa, da je slovenski film za gledalce nezanimiv, podpori filma v času njegove kino distribucije in nenazadnje, da nagradi tiste ustvarjalce, ki film posnamejo tudi s posluhom za gledalce.

Film Gremo mi po svoje si je do vključno včeraj (nedelja, 5.12.) ogledalo že več kot 118.000 gledalcev. Film se je s tem že uvrstil na tretje mesto najbolj gledanih slovenskih filmov in je trenutno na drugem mestu najbolj gledanih filmov letošnjega leta (pred njim je samo še Shrek za vedno, z nekaj več kot 128.000 gledalci).

Film Gremo mi po svoje režiserja in scenarista Mihe Hočevarja, je v distribuciji Cinemania group na velika platna prišel 4. novembra. Glavne vloge so v filmu producenta Danijela Hočevarja zaigrali Jurij Zrnec, Tadej Koren Šmid, Jure Kreft, Matevž Štular, Gaja Pegan Nahtigal, Pia Korbar, Žigan Krajnčan, Teodor Popovič, Erik Oprešnik, Vili Frahm, Matej Zemljič, Jana Zupančič, Ajda Toman, Uroš Kaurin, Luka Cimprič in drugi.

Kontakt

Informacije za medije
info@kolosej.si