Sporočilo za medije o združitvi

10. 9. 2008

Spoštovani,

v četrtek, 11. septembra 2008, bo s pričetkom ob 11. uri v prostorih ljubljanskega kinocentra Kolosej potekala novinarska konferenca, na kateri bo uprava družbe skupaj z novimi lastniki predstavila vizijo razvoja podjetja v prihodnosti.

Na konferenci bodo prisotni g. Sergej Racman, predsednik uprave družbe Kolosej, ga. Maria Costeira, CEO X6D Ltd. in g. Mohammad R. Ahmadi, izvršni direktor divizije za tehnologijo in razvoj X6D ZDA.

Združitev Koloseja z mednarodnim podjetjem XPAND pomeni nov zagon v razvoju družbe

Ljubljana, 11. september 2008 - Konec avgusta je bila podpisana pogodba, s katero je mednarodno podjetje X6D od dotedanjega lastnika družbe KD Holding kupilo večinski delež družbe Kolosej. Lastniško povezovanje obeh družb je logično nadaljevanje strateškega partnerstva pri oblikovanju in trženju blagovne znamke XPAND, ki mednarodno družbo X6D uvršča med tri največje intregratorje 3D tehnologije na svetu.

Nova lastnika skupine Kolosej sta postala ciprsko podjetje X6D Ltd., ki je odkupilo 65% delež, in Auctor, d.o.o., vrednost celotne naložbe pa znaša 31,5 milijonov evrov.

Strateški cilj podjetja X6D je utrditi svoj položaj svetovnega podjetja na področju t.i. entertainmenta. Pri svojem razvoju se podjetje opira na tri glavne dejavnosti: tehnološke rešitve, pri čemer ima levji delež razvoj aktivnih 3D rešitev za kinematografsko in domačo rabo, integracija oziroma aplikacija obstoječih tehnologij v posamezne komplekse in upravljanje posamičnih centrov za preživljanje prostega časa.

Z razvojem blagovne znamke XPAND je podjetje v kratkem času postalo eden od treh največjih dobaviteljev 3D opreme za kinodvorane in edino, ki kinodovorane po vsem svetu opremlja z aktivnimi 3D očali in pripadajočo infrastrukturo. S prevladujočim tržnim deležem predvsem v Evropi se podjetje ponaša z več kot 300 kinodvoranami, opremljenimi s tehnologijo XPAND.

Kolosej se bo v okviru družbe X6D še naprej ukvarjal z upravljanjem slovenskih kinocentrov in širitvijo v JV Evropo. Prihodnje leto nameravajo v Beogradu odpreti že drugi center Kolosej, leta 2010 pa je v načrtih odprtje Koloseja v Bukarešti. Ena od nalog, ki so si jih zadali na mikro ravni, je prenova koncepta mestne kinodvorane. Koncept Kolosej De Luxe, s katerim predstavljajo manjše kinocentre z vrhunsko tehnično in notranjo opremo po ceni, ki ne odstopa od običajne cene kinovstopnice, bo prvič zaživel v začetku oktobra, ko se odpre prenovljeni kranjski kino: Kolosej De Luxe Kranj.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik uprave družbe Kolosej, Sergej Racman, predstavlja "združitev z mednarodnim podjetjem X6D za Kolosej velik korak. Pri tem ne gre samo za logično nadaljevanje partnerstva, ki se je začelo z razvojem tehnologije in izdelkov pod blagovno znamko XPAND, na ta način nam bo omogočena nadaljnja rast in prisotnost na globalnem zemljevidu sveta."

Informacije za medije
info@kolosej.si