Film distribucije Karantanija Cinemas

Lovca na čarovnice

Hansel and Gretel: Witch Hunters akcijska domišljijska grozljivka
 
Podnapisi Na sporedu od: 31.1.2013, Kolosej Ljubljana
 
Dolžina: 1h 27min / 87min Leto: 2013 Država: ZDA, Nemčija Jezik: angleščina Scenarij: Tommy Wirkola, Dante Harper Režija: Tommy Wirkola Igrajo: Jeremy Renner, Gemma Arterton, Peter Stormare, Famke Janssen, Zoe Bell, Ingrid Bolso Berdal, Thomas Mann, Robin Atkin Downes, Derek Meras
 
Povezavi: uradna stran, IMDB Napovednik: Apple.com
V odraslem nadaljevanju pravljice o Janku in Metki spremljamo neustrašna lovca na čarovnice, ki sta se zaradi travmatičnega dogodka v otroštvu zaobljubila, da bosta svet očistila čarovniške nesnage. Ker običajne coprnije zlobnih čarodejk nanju nimajo vpliva, svoje sovražnike vedno uspešno premagata, toda ko morata ob prihajajoči krvavi luni zaščititi skupino otrok pred zlohotno čarovnico Muriel, sta soočena s povsem novim in nedoumljivim zlom. Kljub temu neustrašna junaka vzameta orožje in se podata v vrtoglavo divji spopad s silami teme.

Legendarna pravljica dobi temačen preobrat in nas popelje v zanimivo, divjo akcijo. Zgodba se začne 15 let po tem, ko sta Janko in Metka pobegnila čarovnici. Toda izkušnja je njuno življenje za vedno spremenila. Okusila sta strah in krvoločnost. Odrasla sta v neizprosna in vešča lovca na glave, popolnoma predana iskanju in uničevanju čarovnic v vsakem mračnem gozdu, na katerega naletita. Toda ko se približuje zloglasna krvava luna in znanemu mestecu sredi gozda grozi doslej najhujša môra, se soočita z zlom, kakršnega še nista videla in ki bi lahko razkrilo skrivnost njune nejasne preteklosti.

Ko pravljica odraste

Otroci po vsem svetu že dolgo trepetajo ob klasični pravljici o Janku in Metki, ki ju v gozdu ugrabi okrutna čarovnica, ki jé otroke. Kot vsi vemo, ji brat in sestra prekrižata ljudožerske načrte. Ampak kaj se zgodi potem? To si je drznil zamisliti scenarist in režiser Tommy Wirkola. Nadaljevanje zgodbe je zastavil kot sodobni akcijski ep, ki ne pozna meja.

Wirkola, ki se je proslavil doma na Norveškem z zombijevsko komedijo Dead Snow, si je od nekdaj želel posneti karkoli, povezanega s pravljico, ki mu je v otroštvu naganjala strah v kosti. Nato pa je nekega dne začel razmišljati, kako bi se zgodba lahko nadaljevala. Janko in Metka imata temačno preteklost in iz dna duše sovražita čarovnice. V kakšna človeka bi lahko zrasla s tako izkušnjo? Njuna kariera lovcev na čarovnice je skoraj neizogibna.

Ko je začel pisati scenarij, se je odločil, da bo ostal zvest duhu izvirnika bratov Grimm, ki je bil prvič izdan l. 1812, pri vsem, kar sledi, pa domišljiji ne bo postavljal omejitev. Poleg tega je začel snovati tudi izvirno vizualno podobo sveta odraslih sorojencev. Nastal je svet, ki je še vedno brezčasen, spominja na srednji vek, vendar je vanj vpeljal surovo akcijo, ki jo pričakuje današnje občinstvo. Kot rezultat si gledalec ne zamišlja, da je v točno določenem stoletju, ampak jasno ve, da je v pravljici.

Nova Janko in Metka

Režiser je pravljična junaka lahko v surovi svet sodobne akcije prestavil samo s pomočjo močnih glavnih igralcev, ki sta v tem primeru za oskarja nominirani Jeremy Renner in vzhajajoča britanska zvezda Gemma Arterton, ki je igrala eno od zadnjih Bondovih deklet. Oba sta opravila naporen trening in oba sta ugotovila, da se tudi za kamero razumeta kot prava brat in sestra. Vsak od njiju ima svoj borilni slog. Janko je po značaju tak, da najprej skoči, šele nato pogleda, kam ga bo to odneslo. Metka pa načrtuje vsak korak.

Glavna junaka skozi akcijo spremlja vrsta zanimivih stranskih likov. Njuna glavna nasprotnica je še eno Bondovo dekle, Famke Janssen, ki igra čarovnico Muriel. Je poosebljenje zla, ki ga ne stresa samo nad ljudi, temveč tudi nad druge čarovnice. Drugi negativec je mestni šerif Berringer, ki je živi dokaz, da so ljudje lahko enako nevarni kot nadnaravna bitja. Za nekaj komedije poskrbi Ben, ki bi ga po vedenju lahko postavili v današnji čas. Je namreč vnet oboževalec Janka in Mete in se do njiju vede, kot da sta superzvezdi.

Snemali so večinoma v Nemčiji, kjer se prvotna pravljica tudi dogaja in kjer so še vedno našli kotičke gozda, ki delujejo kot v srednjem veku. Za snemanje so morali izdelati skoraj sto izvirnih kostumov. Zlasti za glavna junaka je bilo treba najti poseben pristop, saj sta morala delovati pravljično, hkrati pa kot lovca na glave, ki bi lahko sodila v katerokoli obdobje. Njuna kostuma sta iz pravega usnja in platna, vendar nista starinska. Povsem druga zgodba pa je njuno orožje. Ne glede na srednjeveški pridih pravljičnega sveta je orožje retrofuturistično - puške in loki, ki so smrtonosni kot vsako sodobno orožje. Da pa iz splošnega videza ne bi preveč izstopali, so zasnovani tako, kot da so izdelani ročno. In seveda orožje odraža njun značaj. Janko hoče hiter učinek z dolgim dometom in veliko hrupa, zato uporablja močno šibrovko, Metka pa je bolj prefinjena, zato uporablja dvostrelni samostrel.

Čeprav se bo po vsem prebranem mogoče komu zdelo, da je film nenavaden, je še vedno pravljica, vendar z zobmi.

Komentarji

18.1. 2013
ob 21:19

jeahl!! ...komaj čakam!!!

— Janko
 
19.1. 2013
ob 10:12

oh ta film toppp res obužujrm gagga

— oja
 
24.1. 2013
ob 17:56

komaj cakam da bo ta film v kinu res je dobar

— Patricija
 
27.1. 2013
ob 1:35

Trailer izgleda solidno. Samo upam, da ne bo tako kot Van Helsing, ki je total crap od filma.

— majstro
 
27.1. 2013
ob 9:52

komaj čakam

— ash
 
27.1. 2013
ob 15:33

naslov vsaj prav prevedite.. Janko in Metka: Lovca na čarovnice, drugače pa bo odličen film.

— Replika
 
28.1. 2013
ob 16:22

komaj cakam da pride ta film v kinu sigurno bo zelo dober

— jasmina
 
29.1. 2013
ob 8:36

komi čakam....ta film je zakon...kolosej vedno ve kaj izbrati...

— Sara
 
1.2. 2013
ob 16:51

Meni se zdi ta film super. Vsebuje ravno prav akcije in napetosti zato je primeren tako za oboževalce grozljivk in pa tudi za bolj boječe.

— čarovnica
 
2.2. 2013
ob 22:09

prčakvou sm velik več...

— blabla
 
3.2. 2013
ob 10:31

gledala sm film in je res zakon vredn ogleda

— lučka
 
4.2. 2013
ob 16:42

se splača iti gledat 3-d

— jan
 
8.2. 2013
ob 21:06
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
 
10.2. 2013
ob 11:59

To je dober film,sem ga ze sla gledat in je dober se posebej Metka

— Trisha
 
12.2. 2013
ob 16:47

Smo si šli s prijatelji ogledat film in moram rečt da me je razočaral, in tudi mojim prijateljem se ni zdel ne vem kaj. Med ogledom je več kot deset ljudi zapustilo dvorano ...

— janja
 
18.2. 2013
ob 21:31

Pa to zame sploh ni grozliuka... :D Ampak COOL!!!!!!!

— Metka
 
20.2. 2013
ob 20:42

vse ql ampak pri opisu da bi Janko rad dolg domet in uporablja šibrovko?? kle ste brcnli v temo,rajš ne kozlarij pisat če ne veste čemu služi določeno orožje,drgač pa kumi čakam film

— phoenix
 
23.2. 2013
ob 15:46

n
na
naj
naja
najać
najaća
najać
naja
naj
na
n

— ℓιℓι
 
26.2. 2013
ob 9:13

men se zdi trilr ful dobr tko da upam da je film tut... ;)

— lolipop XD
 
26.2. 2013
ob 14:32

komej čakm, da ga bom gledla. carsko

— carica
 
27.2. 2013
ob 18:29

Film sem ze sla gledat in morem vam reci da me je res presenetil sprva sem mislila da ne bo tako dober ampak ko sem ga gledala je bil zelo zanimiv.Nevem zakaj enim ni bil vsec sigurno ga niso dobro razumeli.Sej na zacetko ni bil tako zanimiv ampak ko se je priblizeval koncu je bil zelo napet in zanimiv komaj sem cakala kako se po vse razpletlo.Zato vam priporocam da si ga greste ogledat ne bo vam zal.

— Tanya
 
1.3. 2013
ob 11:44

super film !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— hihi
 
1.3. 2013
ob 18:30

dober film vreden ogleda !!!!!!!!

— Nina
 
11.3. 2013
ob 14:50

vznemerljiv!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! malo grozne face!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— živa
 
17.3. 2013
ob 9:14

cool ful vreji film XD

— čarovnca
 
28.7. 2013
ob 17:31

Jaz bi samo vprasala ali je samo eden del tega filma ali jih je vec???Meni je bil ta film Lovca na carovnice fenomenalen in si zelim da je se kaksen del

— Sanela
 
10.4. 2014
ob 15:15

ta film je bil ful dolg sam so ble face mal scari. so vhat ful je jača.

— maju
 
26.7. 2014
ob 21:52

fejst fajn
že stokrat sem to gledala pa mi je še vedno dovoljh strašljivo

— ališa
 

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.